Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6J4P vs. 6AU6

lorik199

Postări Recomandate

Avand in gand sa fac o "retubare" a batranului Heathkit HW-100, m-am lovit de problema inlocuirii celor 6 tuburi 6AU6.Avand posibilitatea de a cumpara atat 6AU6 cat si 6J4P cu diferenta de pret mica, rog a-mi da un sfat in acest lucru, eu inclinand insa spre tuburile rusesti, acestea fiind mai robuste :dsaf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

5

• lorik199

3

• hpavictor

1

• Ion_Bumbu

1

Top autori în acest subiect

Asa este, tuburile americane se faceau in Florida pe plaja de catremuncitori adusi din Mexic. Si doar in pauza dintre sedintele de surf.Controlul de calitate lipsea cu desavarsire si niciun receptor americande genul Collins A75-4, etc. nu a supravietuit trecerii timpului. Montajelede la Heathkit cadeau dupa 10-20 ore de functionare si erau retubaterapid cu mult mai robustele echivalente sovietice obtinute cu greu prinmituirea functionarilor de la ambasade.just for fun!

Link spre comentariu

Eu am tuburi americane vechi de 50 de ani care functioneaza bine si acum ... si vreme de 20 de ani cred ca am schimbat un camion ( la propriu ) de renumite tuburi sovietice ... trebuiau sa functioneze 2 ani ... subiect de amuzament pentru colegi , dupa un an le scadea emisia catodica la jumatate ... Rusii au copiat tuburi dupa americani si nu invers ... probabil in contrast cu soarele Californiei , prizonierii de razboi si detinutii din Gulag ar fi trebuit sa faca treaba mai buna , Siberia e un loc propice sa dezvolti inalta tehnologie ... Intrebare : de ce programul spatial sovietic folosea tuburi americane proaste ? ... Just for fun ?

Link spre comentariu

Hmm... pana acum 2 pareri total diferite, eu personal am o afinitate pt cele rusesti...

Mai astept vreo parere, pana sa dau comanda.

@nanopico(pt a intari spusele tale): pe un site care descria cateva modificari pentru acest transceiver, pentru rezolvarea unor probleme legate de tuburile 6AU6(se referea la cele originale venite cu kit-ul), spunea sa se inlocuiasca cu altele de alta firma

Link spre comentariu

Revin cu precizari :1. Postarea mea nu e o parere referitoare la un tip specific de tub din transceiverul X2. Am descris ceea ce am acumulat din experiente personale3. Consider fantezista explicatia referitoare la tuburile fabricate de muncitorii mexicani , lipsa CTC etc. ... " just for fun " .4.Tuburile se fabrica in zeci de uzine , avind acelasi indicativ - Rusii le deosebeau dupa o stampila OTK , de forma diferita si urmata citeodata de un numar , ansamblul desemna o anumita provenienta , mai obscura de descifrat din anumite motive ...5. Tuburi cu indicative sovietice s-au fabricat in diverse locatii : Ucraina , Bulgaria , China , etc. ...6. Inainte de 1989 , in Romania existau 2 entitati ce foloseau tuburi pe scala larga : unii GU ( transcriere fonetica ) , altii QQE ...Din ce motive , las inchipuirea cititorilor sa gaseasca ipoteze ...7. E bine la folosirea tuburilor , atunci cind exista dubii privind durata de viata si comportamente deranjante in functionare , sa se verifice regimurile in care sint folosite , cu foaia de catalog in fata ... calculele nu sint chiar demne de premiul Nobel ..8. Internetul poate fi prieten dar si dusman , mai ales in tehnica , iar transceiverele au hibele lor specifice , unele aproape copilaresti ... aici se poate discuta la nesfirsit ...9.Fiecare e liber sa procedeze cum doreste , si interpreteaza informatia pe care o primeste pe diferite cai potrivit nivelului de cunoastere si experientei .10 . Atit , am scris prea mult si nu vreau sa semene a decalog ...

Link spre comentariu

Bineinteles ca " just for fun " ... initiatorul topicului scria ca sint 2 pareri total diferite ... in nici un caz n-am dorit sa polemizez cu userul nanopico , a carui postare cred ca am inteles-o ... am expus niste pareri personale privind tuburile electronice , un singur paragraf se referea la postarea sa , asa ca opozitia de pareri este numai in viziunea initiatorului topicului ...mi-as dori si eu un Collins 75A-4 , of corse just for fun ! ( si cite ceva de la Heatkit ... )

Link spre comentariu

.....Inainte de 1989 , in Romania existau 2 entitati ce foloseau tuburi pe scala larga : unii GU ( transcriere fonetica ) , altii QQE ...Din ce motive , las inchipuirea cititorilor sa gaseasca ipoteze ...

La oaste se foloseau GU pentru ca asa ne fericise fratele mai mare si mai puternic.......La baietii cu ochii albastri se foloseau DOAR originalele QQE , pentru ca acolo nu existau restrictii financiare , iar dusmanii poporului trebuiau combatuti cu " armele lor " !Totusi lampile destinate uzului militar fabricate in fosta Uniune sovietica nu erau chiar proaste.......cu siguranta erau si loturi proaste , dar nu era o regula .
Link spre comentariu

Absolut adevarat ... cu timpul , aceste adevaruri se vor estompa ...In alta ordine de idei , loturile erau in mod constant si progresiv din ce in ce mai proaste ...probabil cu " dedicatie " ... De QQE nu stiu ... am inteles ca erau constant bune ...

Link spre comentariu

Tuburi foarte bune s-au facut pana prin anii 70-75. Dupa aceasta era calitatea ainceput sa scada, inclusiv la tuburile vestice de larg consum. Sa luam un GU-29din anul 1989. In conditiile in care tehnica militara era predominant tranzistorizata,nu mai exista justificarea folosirii de materiale scumpe si de calitate. Se produceadoar pentru mentinerea in viata a complexelor de productie militare si pastrareaunor locuri de munca. In principal era vorba de calitatea catodului, domeniu in careTelefunken au excelat. Tuburile lor depaseau lejer dublul sau tripul duratei de viataestimata fata de alti producatori. Problema fiabilitatii deja nu se mai punea, un eventualconflict intre cele doua blocuri militare era de domeniul fantasticului. Asa ca daca picatubul dupa o luna, nu era un capat de tara, se inlocuia rapid din stocurile imense. Un rus mi-a spus candva ca ei au stocuri de GK-71 care pot acoperi consumulla nivelul anului 1990 pentru inca 200 de ani.

Link spre comentariu

Tuburi foarte bune s-au facut pana prin anii 70-75. Dupa aceasta era calitatea ainceput sa scada, inclusiv la tuburile vestice de larg consum. Sa luam un GU-29din anul 1989. In conditiile in care tehnica militara era predominant tranzistorizata,nu mai exista justificarea folosirii de materiale scumpe si de calitate. Se produceadoar pentru mentinerea in viata a complexelor de productie militare si pastrareaunor locuri de munca. In principal era vorba de calitatea catodului, domeniu in careTelefunken au excelat. Tuburile lor depaseau lejer dublul sau tripul duratei de viataestimata fata de alti producatori. Problema fiabilitatii deja nu se mai punea, un eventualconflict intre cele doua blocuri militare era de domeniul fantasticului. Asa ca daca picatubul dupa o luna, nu era un capat de tara, se inlocuia rapid din stocurile imense. Un rus mi-a spus candva ca ei au stocuri de GK-71 care pot acoperi consumulla nivelul anului 1990 pentru inca 200 de ani.

Da , Telefunken a avut tuburi bune , erau f . bune inca din WW2 ... tuburi rusesti ? Cred ca vor mai fi disponibile si dupa ce dispare umanitatea ...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări