Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termometru, senzor de temperatura cu LCD, vreau scheme, idei

BLK

Postări Recomandate

Vreau sa imi fac un senzor de temperatura cu display (LCD sau LED). Sa mearga la 5 sau 12V (la sursa computerului). Sa nu fie prea scump, eventual dati mai multe alternative de la ieftin la scump. Senzorul daca se poate sa fie minuscul sa incapa prin computer pe oriunde (daca stiti cum sunt senzorii de pe placa de baza, ar fi ideal sa gasesc asa ceva). Ar fi interesant si un LCD care sa arate temperatura mai multor senzori in acelasi timp.A facut cineva asa ceva?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BLK

12

• Murcielad

3

• zamfic

2

• micutu

1

Top autori în acest subiect

Suna bine, arata bine, dar pic-ul e cam 150-200.000, lm75 e cam 100.000, iese cam scump :( mai e si de munca cu picul de programat, nu am nici programator. dar banuiesc ca nu pot face un convertor a/d cu altceva, sau pot? nu exista nici un ic cu functia asta? ma intereseaza ceva nu neaparat cu acuratete 0.1 grade. poate avea si eroare de un grad, nu e bai. si mai e un lucru care nu imi place, lm75 ala e mare, mie imi trebuie o sonda cat mai mica sa incapa in radiatorul de pe procesor si prin alte cotloane :)mersi oricum pentru idee, ala merge facut pentru camera, dar si asa iese cam scump. cam la ce pret si unde gasesc LCD?

Link spre comentariu
Vizitator alex

LCD-uri si PIC-uri ieftine gasesti la Comet ( http://www.comet.srl.ro/main/index.html )

Pentru problema ta ar mai fi solutia "saracului" care consta intr-un LCD alfanumeric de orice dimensiune legat direct pe portul paralel al calculatorului. Exista programe care impreuna cu motherboard monitor iti afiseaza pe lcd tot felul de informatii (cata memorie folosesti, cat la suta este folosit procesorul, temperaturi, turatii etc.)

Uite un proiect interesant la http://www.overclockers.com.au/techstuff/a_diy_lcd/

Link spre comentariu

nu vreau sa ma leg de portul paralel. desi un alfanumeric si un termistor suna bine, ieftin si bun, dar vreau ceva care sa stie singur sa faca totul, doar 12 sau 5V sa ceara de la computer, nimic mai mult.imi gasesti si mie asa ceva te rog?!

Link spre comentariu

a postat cineva ceva dar din pacate s-a sters acum 2-3 zile din cauza bazei de date care a cedat. astept idei. un PTC sau NTC, cu un circuit integrat si un display alfanumeric, nu exista o schema de genul asta? sa ies la maxim 200.000 pe tot montajul. display am vazut la conex la 25-35.000 parca (cu 2 caractere), termistorul nu poate fi nici ala scump, deci poate fi un ic specializat in conversia a/d... gasesc sau trebuie pic? ca picul numai el e 150-200.000 parca, nu?

Link spre comentariu

Cel mai simplu cumperi un ICL7107 (voltemteu integrat + decodor afisare) si in fata ii atasezi un senzor cu un tranzistor si un AO.Mai pui afisorul cu cristale si gata.

Daca cauti pe net cred ca gasesti ceva schema. Era una prin "Tehnium" si cu C520D dar asta ii trebuie si decodor 4511.

Uite mai jos o schema cu termistor si 7107:

http://www.turbokeu.com/myprojects/icl7107thermo.htm

Link spre comentariu

craciun e super ideea aia, iese si ieftin desi termistorul ala nu l-am prea gasit dupa cod. e unul la vitacom la 25.000 dar nu stiu daca e exact ala. insa schema aia nu e inca gata, probabil nu e inca testata, nu as vrea sa ma apuc sa muncesc si sa nu iasa... nu vad nicaieri calibrarea temperaturii, nu are nevoie?

Link spre comentariu

termistorii au decat 2 pini nu 3 :wink: daca citeai ce scrie acolo vedeai ca alea sunt niste CI specializate :

Equipment uses sensors SMT160-30. This are integrated circuits for temperature measurement. They needs for proper operating only supply voltage +5V. Output from sensors is digital signal with frequency cca 3kHz (1÷4kHz), which duty cycle of period is proportional to temperature

Link spre comentariu

vai... vai... vai pai tu te-ai uitat pe pagina aia ? senzorii aia au 3 pini pe cand un termistor are 2 pini este o componenta pasiva.... asta voiam sa zic , ca nu ai cum sa pui un termistor acolo . citeste si tu mai cu atentie decat sa postezi aiurea .... :roll:

Link spre comentariu

ooops :oops: se pare ca ai dreptate ... eu vorbeam de schema postata de i0nutzb :lol:

da acolo nu sunt date valorile termistorilor ... probabil nu conteaza ca oricum sunt semireglabilele alea acolo :?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări