Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator 2x26V-10A si 2x19V-6A

paradisio90210

Postări Recomandate

De ce crezi ca nu se poate la mana???

Am de bobinat

-Primar - 352 de spire.

-S1 -o infasurare dubla de 42 spire (cu priza mediana)

-S2 -o infasurare dubla de 31 spire (cu priza mediana)

Daca te uiti la video din link vezi cum bobineaza la mana vreo 250 de spire primarul,si nu mi se pare o inginerie,sincer!

http://www.youtube.com/watch?v=s6NyTprQ,

Daca nu o sa merg la mosu sa ii cer masina de bobinat,am vazut cum e o manivela ce are o mandrina pe care se prinde miezul si un ceas care numara spirele,dar si acolo tot trebuie sa lucrezi incet ca sa intinzi si sa asezi bine sarma,deci atata timp cat la primar pun banda de hartie din 100 in 100 de spire,in cazul ca ma incurc sa pot debobina si sa bobinez din nou,nu vad ce problema ar fi ...si la sfarsit il verific printr-un bec,ca si la sfarsitul filmului,recunosc,am incercat sa bobinez difuzoare,le-am bobinat,se auzeau ,insa nu reuseam nicicum sa centrez bobina,deci atata timp cat nu trebuie sa centrez nimic,decat spira langa spira..o sa fie bine.....sambata is cu liniaru in piata..in concluzie atata mai vreau sa stiu,daca poate aproxima cineva cam ce inaltime ar trebui sa aiba miezul si distanta intre laturile E-lui de la tole,ca sa imi incapa bobinajul si de unde as putea procura sarma necesara bobinarii,prespan,si din cate am inteles dintr-o carte,cica ar trebui fiert intr o solutie speciala pentru fixarea spirelor,ca sa fie cat mai silentos!

@_farad_

Sa inteleg ca pot sa ma axez pe un miez incepand de la 32cm patrati pana in 40 de cm patrati?Asta vroiai sa spui?!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• paradisio90210

16

• Marian

6

• Dr.L

4

• stefan_k

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din moment ce n-ai bobinat,dar altii care au bobinat zic ca e greu,cum de ii contrazici? Ca ai habar de ce vorbesti,nu? :sparge:

Ceea ce spui e relativ,de exemplu a schimba o distributie la un w12 e si greu si usor,depinde de felul in care privesti situatia,adica daca tu iti doresti si eu te indrum poti sa o faci chiar daca nu stii sa ti o cheie in mana,tot ceea ce conteaza E SA ITI DORESTI,pentru ca daca iti doresti nimic nu e greu,cred ca si tu de multe ori cand iti doreai ceva si poate pentru altii daca era nu imposibil,poate era cel putin greu,iar dorinta facea ca pentru tine sa para usor,asa si pentru mine,atata timp cat voi avea pasiune si dorinta nu va fi greu,pentru ca imi produce placere,adica endorfinele alea din creier care iti dau starea de bine,iar in momentul in care pasiunea imi va disparea atunci o sa fie greu,pentru ca o sa ma las demoralizat,o sa vad doar partea grea,etc.o sa fie un stress suplimentar si posibil ca acest stres sa isi faca simtita prezenta si la nivel somatic!Poate nu ai vazut,dar in toate topicurile mele am incercat sa acumulez cat mai multe informatii pozitive,pentru ca si viata poate fi privita prin prisma frumusetii sau a greutatiilor,totul tine de perceptie,mi-am demonstrat tot timpul CA POT!si vad ca sunt si unii oameni pe acest forum care ma incurajeaza!!!!desi altii imi spun sa cedez....Intotdeauna va fi un echilibru intre parerile pozitive si negative,si sa ti mai spun ceva,atata timp cat iti doresti ceva,si vizualizezi acel ceva,subconstientul tau se progameaza astfel incat se va agata de orice informatie,lucru,etc.,care sa te faca sa iti implinesti dorinta!Totul tine de psihic,e normal,ca un om care o viata intreaga s-a dedicat electronicii sau electrotehnicii,sa inteleaga multe aspecte ale ei,sau sa nu le inteleaga,depinde de capacitatea lui intelectuala,si SUNT SIGUR ca exista unii bobinatori care pot face acest transformator legati la ochi si ma refer la propriu,si altii,carora nu le iasa,momentan atat am avut de spus,am acumulat o foarte mare parte de informatii despre acest transformator intr-un timp foarte scurt,acum 2 zile nu stiam ce e primar si secundar si ca un transformator este o masină electrica care transfera energie electrica dintr-un circuit (primarul transformatorului) în altul (secundarul transformatorului), functionand pe baza legii inductiei electromagnetice. Un curent electric alternativ care strabate infasurarea primara produce un camp magnetic variabil în miezul magnetic al transformatorului, acesta la randul lui producand o tensiune electrică alternativă în înfasurarea secundara,dar am invatat,acum trebuie sa dau dovada daca sunt sau nu capabil sa il fac!Momentan alte informatii nu mai am ce sa cer,de acum depinde de mine sa gasesc un transformator si materialele necesare,si in cursul procesului de bobinare mai pot cere niste sfaturi,daca ma plafonez undeva,dar pentru asta trebuie sa dovedesc colegilor ca nu si-au pierdut timpul degeaba calculandu-mi,explicandu-mi si ajutandu-ma sa inteleg,iar pentru asta le MULTUMESC TUTUROR!
Link spre comentariu
Vizitator smilex

paradisio baiatule, asa te vreau. Totul depinde de tine. Fii hotarat si increzator.

Totusi, daca va fi sa bobinezi, pentru ca bobinajul sa fie strans, ai nevoie de o manivela, pe care o vei confectiona relativ usor. Vom vedea.

Pe acest tip (E+I) se bobineaza usor, dar e posibil sa nu incapa spirele:post-1-139829406991_thumb.jpg

Pe acest tip (U+I) incap spirele, mai ales daca lungimea carcasei e mare, se bobineaza mai greu (conteaza sensul), rezultatele sunt mai bune:post-1-139829406993_thumb.jpg

Pe acest tip (toroid) se bobineaza foarte greu, rezultatele sunt cele mai bune:post-1-139829406994_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumesc SMILEX,pentru incurajare :101 ,eu ma gandeam la tipul E+I,am citit despre cel toroidal ca e cel mai bun,dar am vazut filme cu bobinare pe masini improvizate si nu prea mi-a placut,adica distanta dintre spire era neegala,si o masina de bobinat torodal nu ar fi prea greu de construit,dar nu se merita pentru un transformator,asa ar merita doar daca ne-am strange mai multi din Tm si sa construim una,atunci parca ar mai merita,dar trebuie si cineva care sa stie sa calculeze,ca eu nu prea le am:),asa insa la E+I mi se pare usor,ca nu am mii de spire,am doar trei sute si ceva,insa si asa ma gandesc ca o sa fie cat transformatorul de sudura,parca as face doua unul pe 2x26v 10A si unul pe 2x19v 6A dar,cred ca mai mult ma complic,era interesant daca se putea modifica o sursa atx,am doua de 450w fiecare,era frumos,amandoua aveau ventilatoare,carcase,am inteles de pe net ca sunt unii ce au facut treaba asta pentru amplificatoare cu tda7294 sau au pus la Logitech Z5500,dar nu am gasit informatii,aici nu a raspuns nimeni in directia asta si asa cu ajutorul lui Marian,al tau si mai inca a cativa o sa il fac asa...mai voluminos!

Link spre comentariu

Pentru @MarianSalut,am citit si recitit si recitit icon_jook calculul ce l-ai facut pana l-am inteles,tu spui asa si corecteaza-ma daca gresesc te rog:Am 2x26V-10A si 2X19V-6ARezulta:(dupa formula PUI,adica P(w)=U(v)xI(a)2(infasurari)x26(v)x10(a)=520w2(infasurari)x19(v)x6(a)=228w(rotunjit in sus)=230wPuterea totala=520w+230w=750wTu ai calculat asaPuterea in P1(primar)=1.25xP2(adica puterea de care am nevoie sa alimentez amplificatoarele,si anume 750w)P1=1.25x750=937w(aici ai rotunjit in sus pana la 950w)Apoi determinam sectiunea miezului pe care vom bobina,astfel:Formula Sectiunea(S)=radical din P1(primar)S=radical din 950w=30.82(aici ai rotunjit pana la 32cm patrati)Acum ai determinat numarul de spire pentru infasurari dupa formula 50(hz)/Sectiune50/32=1.56(ai rotunjit pana la 1.6)-spire per voltP1(primar)=220v(U-tensiunea de alimentare)x1.6(spire per volt)=352spireS1(secundar 1)=2x 26v x1.6=83.2 spire impartite la 2 sa scoatem mediana si avem=41.6(rotunjit 42)S2(secundar 2)=2x 19v x1.6=60.8 spire impartite la 2 sa scoatem mediana si avem=30.4(rotunjit 31)Dimensiunea sarmei am luat-o din tabella 10A-sarma de 2 mmla 6A-sarma de 1.5 mmPentru primar ai facut asa:I=P/V,aici formula asta nu o stiu,(M-ai derutat un pic,cred ca vroiai sa spui,I(a)=P(w)/U(v)si trebuia sa fie I=P/U(de unde si formulele P=UxI,U=P/I),...mi-am stors un pic creierii ca nu imi iesea,dar e ok:))sa consideramU(tensiunea in volti 220v)=P(puterea in Watt 937w)/I(intensitatea in amperi) si avem220v=937 supra I,unde 220V x I=937W, I=937W/220V si rezulta (4.25A aici iar ai rotunjit)4.3ASi atunci in tabel avem pentru 5A-sarma de 1.3mm,prin matematica mea :101 am impartit (1.3 / 5)x4.3A=0.26(per amper)x4,3A=(1,118mm rotunjit)1,2mmSi oricum "M-AI CALCULAT BINE!" :101 Eu iti recomandasem 2x20v-6a si tu te-ai decis 2x19-6a,na fi atent acum cum te-am prins :freaza: icon_jook 2x26v-10a=520w2x20v-6a=240w Total 760wokP1=1.25x760w=950w..il rotunjesc si eu cu 10 w in sus(tu ai rotunjit 13)deciP1=960wS=radical din P, S=30.98cm patrati,cat sa-l mai rotunjesc??il fac 33cm patrati S=33 cm patrati 50/33=1,51`.....rotunjesc in sus......1,6 spire per volt:)))P1=220v x 1.6=352 spire2x26V-10A-S1=2x26x1.6=83.2 rotunjit 84,impartit la 2 pt mediana 42 spire2x20V- 6A- S2=2x20x1.6=64 impartit la 2 pt mediana 32 spirela tine la 2x19 a iesit asaP1(primar)=220v(U-tensiunea de alimentare)x1.6(spire per volt)=352spireS1(secundar 1)=2x 26v x1.6=83.2 spire impartite la 2 sa scoatem mediana si avem=41.6(rotunjit 42)S2(secundar 2)=2x 19v x1.6=60.8 spire impartite la 2 sa scoatem mediana si avem=30.4(rotunjit 31)Mai ca nu te-ai suparat si nu m-ai certat ca am ales 2x19v si nu 2x20v cum ai zis tu,dar nu inteleg....DE CE TE-AI SUPARAT PENTRU O SPIRA????????????????????????:))))Si inca ceva,Domnu Marian,daca gasesc miez intre 32cm patrati si 40 cm patrati putem sa calculam altfel?As avea o sansa mai mare sa gasesc ceva daca am o toleranta!Mersi Domnu Marian!

Link spre comentariu

@paradisio90210 asa cum smilex zicea pe pagina precedenta uneori putem doar sa intuim ceea ce doresti sa spui, ar fi indicat sa fii mai succint in exprimare.

Acum tu trebuie sa intelegi ca fiecare valoare in electronica este reprezentata de un anume simbol care este folosit atat in formule cat si in gafice/scheme etc. Ei bine multe din valori au 2 sau mai multe simboluri, spre exemplu Puterea-'P' sau 'W' sau 'VA', Tensiunea-'U' sau 'V'; Curentul-'I' sau 'A' si exemplele pot continua, ideea se intelege, asadar I=P/U<=>I=P/V.

Pe de alta parte nu vad eu unde as fi zis ca m-am suparat pentru acea spira in plus la cei 19, eu doar am specificat faptul ca iti sugerasem o alta vloare, decizia logic ca iti apartine ca doar tu il faci si e al tau, eu doar pot sa iti sugerez cate ceva si nu sa-ti impun, si bineinteles ca nu am gresit nimic in acele calcule, devreme ce ai cerut 2x19V asa am calculat.

PS: Ai inteles ok calculele ( pacat ca nu si pe cele cu diametrul sarmei dar e timp ), ti-am prezentat modalitatea si formulele de calcul, asa ca indiferent de ce traf folosesti calculele vei stii sa le refaci.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cei "50" din 50/S, reprezinta un numar subiectiv, nu frecventa. Deriva mai ales din aproximarea inductiei maxim admisibile in miez. Daca ar insemna frecventa, la 50kHz (asa zise in comutatie), traful ar impune nr. spire imposibile. Retine doar ca e 45-55 (pt. traf retea), iar cand ai timp, citeste topicul despre trafuri (e lung rau).Pentru a nu se incalzi, prin conductor se admite o anume densitate de curent, adica anumiti amperi pe un milimetru patrat de cupru. Daca am inteles bine, exemplul a fost de 3,5A/mm². Este admisibil 2-4A/mm², dar exista posibilitatea aprecierii spre ce limita sa se opteze. Daca optezi pentru 4A/mm² conductorul este mai subtire, iti incape bobinajul, costa mai putin, este mai usor, dar se incalzeste daca este utilizat la putere maxima in permanenta. Cat de tare se incalzeste, depinde de multi factori (aerisiri, ventilatii, etc). Daca optezi pt. 2A/mm², conductorul e mai gros, s-ar putea sa nu incapa, e mai scump, mai greu, dar mult mai putin stresat termic (si pierderi mai mici). Deci alegi densitatea potrivita intereselor tale, si in functie de curentul dorit, obtii sectiunea respectiv diametrul. Daca alegi 3A/mm², pentru un curent de 6A, ai nevoie de 2mm². Daca conductorul e rotund, raza va fi 0,8mm, adica diametrul de 1,6mm.Eu nu stiam ce doresti de la sursa. Pentru a satisface consumul la maxim a unui amplificator (putere P), presupunand ca semnalul e sinusoidal (mai intotdeauna), puterea extrasa din sursa este P •π/2, cand tensiunea de alimentare este folosita integral (la limita), adica 1,6•P. De exemplu pentru 100W, ai nevoie de 160W, cei 60W diferenta se vor transforma in caldura pe finali.Cred ca un smps ar fi mai ieftin, dar nu poti sa te pui la punct cu un astfel de proiect in timp scurt. E posibil sa gasesti pe cineva pe forum care sa te "rezolve".

Link spre comentariu

@smilex tot eu i-am recomandat acele valori atat din punct de vedere al tensiunilor cat si al curentului, bineinteles tanand cont de randament http://elforum.info/viewtopic.php?p=972074#p972074 ( am tinut cont de ce mi-ai zis candva :da ).

Am pus acea densitate de 3,5A per mm^2 deoarece asa am folosit eu pana acum cu succes, insa daca doreste si daca poate atunci logic ca e bine sa puna si mai gros conductorul de bobinat, curentul va fi mai mare, caderite de tensiune mai mici la volum ridicat, stabilitate mai buna.

Link spre comentariu

@Marian, am dedus partial si celelalte calcule,dar era tarziu si nu am mai postat!Doua lucruri nu am inteles,formula sectiunii:-s=PUTEREA IESITA/DENSITATEA CURENTULUI ADMIS PER MM2(3.5A)-si cum a aparut acest 3.5mm2,adica densitatea curentului admis per mm2,banuiesc ca exista un tabel.ok!D=√[( 4*S )/π ]( 2X26Vca/10A ) curent de aproximativ 3,5A per milimetru patratS=10A/3.5AS=2.85D=√[(4X2.85)/3.14]D=√[11.4/3.14]D=√3.63D=1.90mm(2X19Vca/6A) curent de aproximativ 3,5A per milimetru patratS=6A/3.5AS=1.71D=√[(4X1.71)/3.14]D=√[6.84/3.14]D=√2.17D=1.47mmPrimarI=P/U220V=937W/I, 220V X I=937W,I=937W/220V,I=4.25A=4.3A-rotunjitS=4.3A/3.5AS=1.22D=√[(4X1.22)/3.14]D=√[4.88/3.14]D=√1.55D=1.24mmLa S1 si S2 ai rotunjit in sus,si anume din 1.90mm ai facut 2mm,din 1.47mm ai facut 1.5mm,DAR LA PRIMAR AI ROTUNJIT IN JOS..din 1.24mm ai facut 1.2mm????

Link spre comentariu

Ma intereseaza cum as putea sa mi construiesc un asemenea transformator,am gasit in comert lal 800ron,dar nu mi se renteaza,se poate realiza din surse atx de computer,astept pareri!

Salut , se poate modifica simplu ,e o idee ......http://bazar.elforum.info/172-traf-1000w/details.html
Crezi ca dau 2 mil pe el doar ca sa-l desfac si sa-l bobinez din nou?Daca era ce imi trebuie da,asa insa nu are rost,mai mult ma complic!Despre asta vorbeam
Link spre comentariu

@paradisio90210 asa cum si smilex a zis exista o anumita sa-i zicem plaja a densitatii de curent admisa pe milimetru patrat de sectiune de conductor, adica o un milimetru patrat de sectiune de sarma ( sper ca intelegi diferenta intre sectiune si diametru ), poate suporta doar o anumita valoare de curent fara sa se incalzeasca excesiv, aceasta se cuprinde intre 2 si 4A, eu am ales o densitate de 3,5A fiind valoarea folosita de mine de obicei, deci acesti 3,5A sunt valoarea acceptata de curent care poate circula printr-un milimetru patrat de sectiune de conductor, sper ca ai reusit sa intelegi ca mai pe babeste nu vad cum as putea sa explic.

Se pare ca ai inteles calculul ala al diametrului, insa ca sa fii sigur ca ai inteles si de ce se obtin acele valori si nu doar ai copiat ce am scris eu refa tu calculele cu 2 valori diferite ale curentului cerut ( altele decat cei 10 si 6A ), spre exemplu 9A si 7A ce sarna trebuie pentru acesti curenti? sper sincer sa nu cauti in vre-un tabel ca n-ai rezolvat nimic.

Cat despre rotunjiri, la primar am rotunjit in jos cu 0,04mm deoarece 1,2 e o valoare mai standardizata, daca insa gasesti si ai loc, atunci poti sa pui si 1,5, nu te opreste nimeni.

PS: Atentie la mesajele postate unul dupa altul, te-am mai atentionat si in trecut de mai multe ori, apasa si tu pe editeaza ca risti sa fii avertizat sau si mai rau de moderator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări