paradisio90210 Postat Martie 20, 2012 Partajează Postat Martie 20, 2012 Ma intereseaza cum as putea sa mi construiesc un asemenea transformator,am gasit in comert lal 800ron,dar nu mi se renteaza,se poate realiza din surse atx de computer,astept pareri! Link spre comentariu
paradisio90210 Postat Martie 21, 2012 Autor Partajează Postat Martie 21, 2012 Pentru ca nu am primit nici un raspuns,m-am apucat de fizica,si cred ca ma ambitionez sa il fac eu singur,nu am intelesc cum se poate face unul singur care sa scoata tensiunile astea,dar am invatat cum sa fac doua transformatoare.Incep cu primul: 2 x 26V-10A Infasurarea primara- 220v Infasurarea secundara- 26V+26V-10A Calculez puterea transformatorului: (26+26)x10=52x10=520w Dupa tabel am: MIEZ MAXIM Rotaţii pe VOLT ZONA cm ² 3.8 x 6 519W 1.85 22.8 Miezul este X=3.8 cm Y=6 cm Acum,impart puterea la tensiunea de intrare, si obtin valoarea amperajului pentru înfasurarea primara: 520w/220v=2.36 Amperi Măsura Mils circular Mm diametru Amperaj 19 1288 0.91 2.6 16 2.583 1.29 5.2 Folosesc masura 19 pentru infasurarea primara si masura 16 pentru cele doua infasurari din secundar 220v x 1.85(rotatii per volt) = 407 ture pentru infasurarea primara,sarma de 0.91mm (26v+26v)x1.85(rotatii per volt)=96.2 ture pentru infasrarea secundara,sarma de 1.29mm Si atunci ca sa scot priza mediana ori intrerup la 96.2/2=48.1 ture scot fir si bobinez din nou 48.1 ture,sau impreunez sarma si bobinez cu sarma dubla doar 48,1 ture! PRESIMT CA AM GRESIT CU CALCULAJUL!))) icon_jook icon_jook VA ROG,CORECTARIIII! De aici m-am inspirat: Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 21, 2012 Partajează Postat Martie 21, 2012 Mai mult intuiesc ce doresti a zice (exista un topic despre trafuri, unde puteai posta, cu limbaj specific si relativ corect), dar la 520W, ar trebui sa tii cont de pierderi, n-ar strica un 600-650W. Asta schimba sectiunea si nr. spire.In ce priveste "calculajul", poti lua si 42/S pentru nr. spire pe volt (rotatii pe volt) daca miezul iti permite asta (exista materiale moderne care admit inductii mai mari), dar personal iti recomand (45-50)/S. Diametrele conductoarelor sunt nestandardizate si cam mici. Ia un maxim de 3A/mm² (daca ai spatiu, recomand 2A/mm²). Link spre comentariu
Marian Postat Martie 21, 2012 Partajează Postat Martie 21, 2012 @paradisio90210 hai sa te scot tot eu din ceata ( ca si pana acum de altfel ), asadar tu ai nevoie de un singur traf cu putere total cumulata de minim 750W, cum am ajuns aici? -Primul set de iesiri 2X26Vca - 10A sugereaza o putere de 520W. -Al 2-lea set 2X19Vca ( si totusi eu iti recomandasem 2X20 pentru a compensa putin caderile de tensiune la volum ridicat, dar vad ca n-ai tinut cont ), asadar acest set de iesiri sugereaza o putere de 230W ( 38*6 ). -520+230=750W putere totala minim necesara de la traf. Insa asa cum @smilex a sugerat este bine sa se compenseze pierderile inerente randamentului prin cresterea acestei puteri, asadar sa zicem ca vei avea nevoie de un traf al carui miez sa fie capabil de minim 950W ( vei afla imediat de ce aceasta suma ), acum cum aflam ce avem nevoie? simplu, prin urmatorii pasi: Sectiunea miezului din transformator Sectiunea aproximativa se poate deduce din puterea ceruta de la traf dupa formula S=√P1 unde am numit cu 'S' Sectiunea miezului, si 'P1' puterea din primar care va fi ceva mai mare decat cea din secundar ( afli imediat de ce ), asadar S=√P1=√950=30,8; cu alte cuvinte aceasta va trebui sa fie sectiunea minima in Cm^2 a miezului de transformator folosit, se poate rotunji pana la 32Cm^2 pentru siguranta si miezul poate fi spre exemplu un 8*4 ( L*l-adica lungimeXlatime ), sau orice alte dimensiuni care sa dea acest rezultat de 32Cm patrati de arie a miezului, preferabil ca forma miezului sa fie cat mai aproape de patrat, adica laturile sa fie cat mai egale. Asadar trebuie traf cu sectiunea miezului de 32Cm^2 Numar de spire/volt Cunoastem deja sectiunea miezului acum trebuie sa aflam numarul de spire per volt, si pentru asta vom folosi constanta de 50/S ( eu asa fac mereu pentru siguranta ) si 50/32=1,56, rotunjim intotdeauna in sus, spre exemplu la 1,6, adica atatea spire pe volt trebui la traful asta, si stiind asta aflam si infasurarile: -Primar - 220V*1,6sp=352, asadar primar cu 352 de spire. -Setul 1 de secundare 2X26V - 26*1,6=41,6, asadar aici vei face 2 infasurari de cate 42 spire cu priza mediana. -Setul 2 de secundare 2X19V - 19*1,6=30,4, aici vei face inca 2 infasurari de cate 31 de spire tot cu priza mediana. Dimensiune conductori Acum ca stii acesti factori poti afla dimensiunea necesara a conductorilor de bobinat si este dupa cum urmeaza: -La setul 1 de secundare ( 2X26Vca/10A ), admitand o densitate de curent de aproximativ 3,5A per milimetru patrat de sectiune asta inseamna un conductor pentru aceste infasurari cu sectiune de 10A/3,5A=2,85, aceasta fiind sectiunea trebuie sa afli si diametrul corespunzator, si este D=√[( 4*S )/π ]=√[( 4*2,85 )/3,14 ]=√[ 11,4/3,14 ]=√3,6=1,9, asadar conductorul pentru aceste infasurari il pui de 2mm diametru. -La setul 2 de secundare ( 2X19Vca/6A ) calculul este similar ca si mai sus, valorile doar difera, aici vei cede de la conductor 6A, asadar 6/3,5=1,7; bun, acum diametrul D=√[( 4*S )/π ]=√[( 4*1,7 )/3,14 ]=√[ 6,8/3,14 ]=√2,16=1,46, asadar la aceste infasurari sarma trebuie sa fie cu diametru de 1,5mm. -La primar lucrurile stau in felul urmator, asa cum am spus mai sus, vei cere de la secundare o putere total cumulata de minim 750W, puterea necesara in primar va fi ceva mai mare pentru a compensa randamentul care nu este 100% al trafului de retea, de obicei o constanta indicata este P1=P2*1,25, unde am numit P1 puterea in primar si P2 puterea in secundar, asadar in primar ai 750*1,25=937W ( acum ai inteles de ce am dat acea cifra de 950W la puterea ceruta din miez ), si pentru cei 937W din primar curentul este de I=P/V=937/220=4,25A, rotunjim la 4,3A. Bun acum stim curentul, deci ce sarma folosim, afli intai sectiunea ei 4,3/3,5=1,2mm^2, iar diametrul D=√[( 4*S )/π ]=√[( 4*1,2 )/3,14 ]=D=√[ 4,8/3,14 ]=√1,52=1,2; asadar primarul il faci cu sarma de 1,2mm diametru. Acum ca stii detaliile despre cum s-a ajuns la fiecare valoare o sa iti dau si vaianta prescurtata: -Ai nevoie de traf cu sectiunea miezului de 32mm^2. -Primarul il vei face din 352 de spire cu sarma de 1,2mm diametru. -Setul 1 de secundare il vei face din 2 infasurari de cate 42 de spire cu sarma de 2mm diametru. -Setul 2 de secundare il vei face din 2 infasurari de cate 31 de spire cu sarma de 1,5mm diametru. PS: daca nu ai inteles din prima mai citeste cu mai multa atentie si vei intelege. Spor. Link spre comentariu
paradisio90210 Postat Martie 21, 2012 Autor Partajează Postat Martie 21, 2012 Am inteles ce spui -Ai nevoie de traf cu sectiunea miezului de 32mm^2.-Primarul il vei face din 352 de spire cu sarma de 1,2mm diametru.-Setul 1 de secundare il vei face din 2 infasurari de cate 42 de spire cu sarma de 2mm diametru.-Setul 2 de secundare il vei face din 2 infasurari de cate 31 de spire cu sarma de 1,5mm diametru.Intrebarile sunt,miezul trebuie sa fie de 32cm patrati(aici am nevoie de valorile lungimi si latimii,adica x=? si y=?,sau nu conteaza,pot folosi doua valori care inmultite sa dea 32m???? de exemplu 4cmx8cm)prima oara bobinez primarul cu sarma de 1.2mm,352 spire spre dreapta,la fiecare 100 de spire o sa pun niste banda de hartie si notez 100,200,300,in caz ca ma incurc la numarat,apoi scot capetii sarmei si leg cablu de alimentare,apoi izolez bine cu prespan si scotch de hartie si incep cu primul secundar unde cu sarma de 2 mm(dublata,plec cu spira dubla)scot capatul cu spire dublu afara si incep 42 de spire spre dreapta cu sarma de 2mm,apoi scot capetii afara,tai unde am spira dubla si unesc un fir de la spira dubla cu care am plecat initial si apoi il unesc cu unul din capeti si asa am priza mediana,apoi din nou,izolez bine cu prespan si banda de hartie,si plec cu secundarul al doi-lea,unde procedez la fel,plec cu spira dubla de sarma de 1.5mm 31 de spire ,scot capetii,tai capatul dublu si il unesc cu unul din capeti si asa am priza mediana,apoi izolez bine traful cu prespan,banda de hartie si apoi ceva banda de protectie,teoretic transformatorul e gata,acum imi trebuiesc tolele E+I,aici,ma intereseaza daca imi trebuie tole care sa le pun pe 4 cm sau pe 8 cm???ce tole imi trebuie,ce sarma si din ce fac miezul,ca sa stiu ce sa caut si sa cumpar!din ce tabla fac tolele?ce grosime trebuie sa aiba si cate....am sa-l bobinez la mana singur,pe baza calculelor tale,dar calculeaza-mi te rog secundarul pentru tensiunea pe care mi ai spus-o initial adica 2x20v!Pentru primar mi-ar trebui 352spire x32cm miezul=113m,sarma de 1.2mm(am sa iau 140 m ca sa fie)Pentru secundar 1 42spire x 35 cm(aprox)=14.7m x2 sarma de 2mm(am sa iau 40 m)Pentru secundar 2 31 spire x 38cm(aprox)=11.78mx2 sarma de 1.5 (am sa iau 30 m)P.S.:Am sa il bobinez la mana exact ca in link ul ce l am postat,vad ca bobinatorii fac atata caz,1000w????e mare..etc.pai fa-l,e greu,na lasa ca il fac eu cu toate ca nu s prieten cu Tesla sa ma ajute:))) icon_jook dar ma ajutati voi care ati fost pe la orele de fizica,ca mie nu mi-a placut de nici un fel...si uite acum aveam nevoie!Mersi Marian! Link spre comentariu
stefan_k Postat Martie 21, 2012 Partajează Postat Martie 21, 2012 Daca nu ai tole, nu ai conductor, si nu ai nici experienta, ai putea sa reconsideri varianta in care in cumperi gata facut, indiferent ca e facut "de firma" sau de "mic meserias".La 1kW, chiar daca "iti iese", poate avea "mici probleme" care sa nu prea iti placa in final.Chiar si bobinatorii care refuza sa faca asa ceva, sunt de admirat, macar nu te taxeaza daca nu stiu ca il pot face bine.In rest, succese.PS: daca nu ai inteles, cei 32cmp (centimetri, nu milimetri) e sectiunea coloanei centrale, adica a bobinei. Poate ma insel, dar ai lasat impresia ca tu crezi ca e marimea finala a transformatorului. Transformatorul va fi mult mai mare de atat, dar sectiunea coloanei din mijloc trebuie sa fie de 32 centimetri patrati. 4*8, 6.4*5, etc, depinde de ce tole gasesti (cu mentiunea ca nu pe orice fel de pachet de tole iti va incapea toata sarma de care ai nevoie). Cred ca s-a mentionat, e de preferat ca sectiunea sa fie cat mai aproape de forma unui patrat. Tot de fapt divers, un astfel de transformator va avea in jur de 7-8kg, minim. Daca e facut corect (fara "economie"), poate avea chiar si mai mult. Bafta. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 21, 2012 Partajează Postat Martie 21, 2012 @paradisio90210, pai bine mai postez eu ditamai pomelnicul de mesaj cu toate detaliile ce mi-au trecut prin cap, totul explicat, si tu tot nu ai inteles, pui intrebari ale caror raspuns il poti gasi chiar in acel mesaj, pai in conditiile astea lasa-te omule pagubas, trafu asta e prea important ca sa incepi meseria asta cu el, spre exemplu @stefan_k a inteles exact ce trebuia, tu probabil nici n-ai citit tot, mergi mai bine la un bobinator experimentat si roaga-l sa-ti faca traful asta si daca zice ca nu poate sau nu e sigur ca merge sau ca nu stie detaliile arata-i o copie a mesajului meu, n-are cum sa nu stie ce e de facut apoi Link spre comentariu
paradisio90210 Postat Martie 21, 2012 Autor Partajează Postat Martie 21, 2012 Marian de ce crezi ca nu am inteles?Eu ti-am zis ce nu am inteles si cred ca nu ai specificat niciunde ceea ce am intrebat eu ,adica....de exemplu inaltimea miezului,tu mi ai dat doar aria de unde se pot deduce laturile,32 de centimetrii patrati sau 4 centimetri x8 centimetrii,si colegu Stefan am inteles ca e vorba de centimetrii,mai stiu ceva din ridicarile la putere,stiu ca dimensiunile miezului vor incepe sa creasca odata cu bobinarea primarului,facem altfel Mariane?Imi spui din ce sa fac miezul si inaltimea lui,sensul de bobinare,care cred ca e spre dreapta,se merge cu sarma de sus in jos spre baza si de acolo se incepe prima spira,din ce am vazut prin filmulete,deci il bobinez,iti arat poze pe etape si apoi,ma ajuti sa imi fac tolele?OK? Link spre comentariu
paradisio90210 Postat Martie 21, 2012 Autor Partajează Postat Martie 21, 2012 Daca nu ai tole, nu ai conductor, si nu ai nici experienta, ai putea sa reconsideri varianta in care in cumperi gata facut, indiferent ca e facut "de firma" sau de "mic meserias".La 1kW, chiar daca "iti iese", poate avea "mici probleme" care sa nu prea iti placa in final.Chiar si bobinatorii care refuza sa faca asa ceva, sunt de admirat, macar nu te taxeaza daca nu stiu ca il pot face bine.In rest, succese.PS: daca nu ai inteles, cei 32cmp (centimetri, nu milimetri) e sectiunea coloanei centrale, adica a bobinei. Poate ma insel, dar ai lasat impresia ca tu crezi ca e marimea finala a transformatorului. Transformatorul va fi mult mai mare de atat, dar sectiunea coloanei din mijloc trebuie sa fie de 32 centimetri patrati. 4*8, 6.4*5, etc, depinde de ce tole gasesti (cu mentiunea ca nu pe orice fel de pachet de tole iti va incapea toata sarma de care ai nevoie). Cred ca s-a mentionat, e de preferat ca sectiunea sa fie cat mai aproape de forma unui patrat. Tot de fapt divers, un astfel de transformator va avea in jur de 7-8kg, minim. Daca e facut corect (fara "economie"), poate avea chiar si mai mult. Bafta.Intrebarile sunt,miezul trebuie sa fie de 32cm patrati!!!!(aici am nevoie de valorile lungimi si latimii,adica x=? si y=?,sau nu conteaza!?,pot folosi doua valori care inmultite sa dea 32cm???? de exemplu 4cmx8cm) STIU CA DE AICI INCEPE SA CREASA PROPOTIONAL CU DIAMETRUL SARMEI SI NUMARUL SPIRELOR SUPRAPUSE!P.S.:Daca citeai mai atent,ai fi vazut ca unde am aproximat lungimea sarmei de care am nevoie am lasat loc sa se inteleaga ca prima infasurare a secundarului nu va mai fi pe 32cm patrati ,ci pe 32cm patrati +diametrul si numarul spirelor suprapuse,si daca Marian imi spune inaltimea miezului,am sa iti spun exact de arie o sa aiba miezul cu primarul bobinat,SI IN NICI UN CAZ NU AM LASAT SA SE INTELEAGA CA 32CM E VALOAREA FINALA.Daca citeai ma sus vedeai ca e 800ron in magazin si meseriasii o dau la intors,chiar daca nu stiu fizica,nu mi se pare ceva imposibil de realizat si ca idee,am nevoie de acest transformator la un amplificator care as putea sa il cumpar,dar nu vreau,e ambitia mea si am sa il fac pana la urma,ti-am mai spus,partea unde sunt slab pregatit e cea de calcule,si faptul ca pana acum doua zile nici macar nu stiam cum functioneaza un transfomator,dar eu fiind mecanic auto,nici cutiile de viteze automate,step tronic,tip tronic,etc.,nu stiam cum functioneaza,dar daca lasam frica si neincrederea sa puna stapanire pe mine,mi-a fi pierdut speranta,insa eu nu sunt genul,CHIAR IMI PLAC PROVOCARILE,si am sa il fac chiar daca ma apuc sa citesc toate cartile de fizica din liceu!As dori pe viitor pareri pozitive,cum are Marian de exemplu!!Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 21, 2012 Partajează Postat Martie 21, 2012 Sectiunea este 32, deci 8x4 sau 5,6x5,6 sau orice altceva.Cauta o “inaltime” mai mare ca sa-ti incapa bobinajul.Iti recomand sa cauti traful cu carcasa cu tot. Incearca pe la vechituri (aveti prin TM piata). E dificil sa tai tole din tabla ferosiliciu. Te inarmezi cu un liniar si cauti trafuri. Poate ai noroc. Sau poate gasesti pe forum pe la vanzari. Daca nu gasesti carcasa, va trebui confectionata din textolit (preferabil) de 1,5mm. Exceptie cazul miezului toroidal (nu necesita carcasa) care are rezultate mai bune, dar e mai greu de bobinat. La miezul toroidal (de fapt la oricare) sectiunea e cea cuprinsa intr-o spira oarecare.Daca faci rost de tabla ferosiliciu (cat mai subtire) si sarma de bobinaj, iti spun eu cum sa tai tolele. Nu pot estima ce suprafata sa aiba tabla, aproximez 5kg (tu fa rost de 10, daca poti).N-are importanta daca bobinezi intr-un sens sau altul. Link spre comentariu
stefan_k Postat Martie 21, 2012 Partajează Postat Martie 21, 2012 OK, daca chiar vrei sa te inhami la asta, sa raspundem la intrebari: - nu conteaza inaltimea miezului. Practic tolele sunt standardizate, asa ca depinde ce gasesti. Uita-te peste tabelul acesta: http://www.niqro.3x.ro/anexa/anexa_09.jpg Ultimele 2-3 marimi din tabel ar putea fi potrivite pentru tine, ramane de vazut pe care incape mai bine sarma. - sensul de bobinare: nu conteaza daca e spre stanga sau spre dreapta, cat timp e acelasi! Adica, daca rasucesti bobina, stanga se transforma in dreapta, nu? In schimb daca incepi un secundar intr-un sens, atunci in acelasi sens sa faci toate secundarele. De fapt, daca intri pe http://www.niqro.3x.ro/anexa/anexa.htm vei mai vedea si alte scanari care iti pot prinde bine. Ignora faptul ca scrie "mica putere", cel de 1kW inca se incadreaza la mica putere. Totusi, sunt niste probleme cu aceasta "mica" putere. Dar daca esti mecanic, le poti rezolva. Ma refer la o bobinare "stransa", la tole la fel bine stranse, etc. Practic, sa asiguri o rigiditate mecanica cat mai buna. Nu stiu de unde vei face rost de tole. Nu cred ca ar fi o idee buna sa le tai din tabla, daca te-ai gandit la asta (ai intrebat de dimensiunile tolei, de asta mi-a trecut prin cap ca ai vrea sa faci asa ceva). "Tabla" pentru tole nu e chiar tabla normala (de obicei ... caci chinezii sunt in stare de orice). Dupa aceea, va trebui sa faci rost de conductor pentru bobinat. Nici el nu e ieftin. Una peste alta, 800 de lei nu e putin, dar pretul de obicei e justificat. Poti incerca eventual cu un transformator second-hand. Din cate am vazut, pt aceasta putere ai putea gasi ceva in jur de 150 ron, de la care vei putea folosi tolele si primarul - asta cu conditia sa poata fi desfacut relativ usor. De obicei secundarele nu vor fi de tensiunea pe care o doresti, ca urmare va trebui rebobinat. In schimb in timp ce il debobinezi, poti studia cum a fost facut. Bafta. Edit: intre timp a postat si smilex ... Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 21, 2012 Partajează Postat Martie 21, 2012 Doar ca informaţie: trafo 220/2x34V la 1200W cântăreşte 12,4 Kg. Eşti sigur că poţi bobina "la mână" aşa ceva? Vei avea nevoie de manivelă prinsă in doi suporţi si pe care să fixezi carcasa. La traful meu apreciez că cel putin o treime din greutate este sârma aşa că nu se poate face în poală decât dacă vrei să combini electrotehnica şi culturismul.Succes. Link spre comentariu
paradisio90210 Postat Martie 21, 2012 Autor Partajează Postat Martie 21, 2012 Am inteles,trebuie sa caut un transformator prin piata care sa aiba un miez a carui laturi inmultite sa imi dea 32 de cm,de preferat cat mai inalt,ma gandesc ca din moment ce gasesc un transformator cu miezul asta,ar trebui sa aiba deja primarul bobinat ok pentru mine si ar trebui sa il desfac,sa debobinez secundarul sau secundarele,sa retin sensul de bobinare si apoi sa bobinez peste cu sarma mea conform calculelor lui Marian,iar tolele E+I sunt deja ale lui,problema de care m-as putea lovi e,.....o sa bobinez S1 si S2 si parca vad ca nu o sa intre tolele.....presimt:))atunci as avea voie sa tai din interiorul tolelor atfel incat sa nu atinga bobina,exista vreo distanta standard care trebuie sa fie intre tola si bobina(pe exterior?)desi daca traful ar avea vreo 3 secundare ar trebui sa am loc pt ale mele 2,cu alte cuvinte ca sa ramana ideea batuta in cuie,trebuie sa cumpar un transformator cu miezul de 32m patrati,indiferet de combinatie si cat mai mare..!? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Martie 21, 2012 Partajează Postat Martie 21, 2012 "Vei avea nevoie de manivelă" Asa este, dar relativ usor se poate confectiona o manivela, pe care se prinde un calup de lemn dimensionat pentru carcasa, dar toate la timpul lor. Intai materia prima: tole, carcasa, sarma. E ceva de lucru, dar deloc imposibil. Poate iti gasesti o noua pasiune. Facut de mana ta, iti da o mare satisfactie (daca si functioneaza). Nu conteaza sensul bobinajului. Da, cauta din start un traf cu acea "lungime" mai mare, care sa permita bobinajului sa incapa. Daca puterea e mai mare (1,2-1,5kW) sansele ca bobinajul dorit sa incapa, cresc. Ar fi ideal (dar si posibil) sa gasesti un traf cu carcasa si primar bobinat deja. Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 21, 2012 Partajează Postat Martie 21, 2012 Exact. 32 cm patraţi, cu "fereastra" cât mai mare posibil. Fereastră numesc distanţa între mijloc şi laturi la tola E. Înălţimea iar ajută, în sensul că vei avea mai puţine straturi, adică o grosime mai mică a întregului bobinaj. Iarăşi dacă suprafaţa este mai mare (să zicem 40 cm pătraţi) nu este o problemă, vor trebui doar recalculat nr de spire/volt, restul rămâne aşa.La treaba cu are deja primarul depinde. Adică dacă are 32 cm secţiune, nu e musai sa fie de 950W primarul. Poate foarte uşor să fie de 250W, dar suprafaţa mare să fie dictată de nr mare de înfăşurări. Deci mai întâi verifici grosimea sârmei din primar şi după aceea decizi dacă o laşi sau o schimbi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum