adigh Postat Martie 21, 2012 Partajează Postat Martie 21, 2012 @gedd, Putem vedea si niste scheme? Chiar daca sunt de mina. Asa se poate vorbi mai concret despre driver, brum, alimentare etc. Daca schema nu e definitivata inca cu atit mai bine, mai vin colegii cu sugestii. Link spre comentariu
gedd Postat Martie 22, 2012 Autor Partajează Postat Martie 22, 2012 @gedd, Putem vedea si niste scheme? Chiar daca sunt de mina. Asa se poate vorbi mai concret despre driver, brum, alimentare etc. Daca schema nu e definitivata inca cu atit mai bine, mai vin colegii cu sugestii.Desigur o sa pun si scheme Link spre comentariu
zbodeoc Postat Martie 23, 2012 Partajează Postat Martie 23, 2012 Cum ai ajuns la acea dimensiune de miez? Cum si cit ai dimensionat intrefierul? Ai masurat cumva vreo inductanta a primarului OPT? Link spre comentariu
gedd Postat Martie 23, 2012 Autor Partajează Postat Martie 23, 2012 Cum ai ajuns la acea dimensiune de miez? Cum si cit ai dimensionat intrefierul? Ai masurat cumva vreo inductanta a primarului OPT? intrefier nu am(miezul e destul de mare ca sa se satureze) iar miezul are 40 cm2 deoarece...asa e carcasa asa am vrut eu sa o folosesc si am recalculat traful de iesire....voi posta tot algoritmul de calcul la sfarsit dupa ce va functiona "ceas"....da am masurat inductanta: 12H iar pierderile..nu le pot masura deoarece am un instrument de masura numit Protek si am impresia ca nu masoara inductante asa mici de unde trag eu concluzia ca am pierderi...mici mici mici....nu pot decat sa ma bucur Link spre comentariu
zbodeoc Postat Martie 23, 2012 Partajează Postat Martie 23, 2012 Interesant, si probabil eficace, dar sa-ti spun ce-as face eu ca sa dorm linistit si fara sa-mi bat prea mult capul cu teoria; la acel curent de mers in gol nu ai nevoie de o inductanta atit de mare, drept pentru care as desface transformatorul si l-as asambla neintretesut si fara intrefier, eventual ceva intrefier simbolic, o coala de 0,1mm. Cel mai sanatos ar fi sa ridici caracteristica acelui miez la 50Hz; in primar aplici tensiune alternativa undeva intre 200-500V si vezi cum creste curentul (pui un ampermetru in serie cu infasurarea). Faci un grafic, pe verticala notezi tensiunea din 10 in 10V iar pe orizontala notezi valorile curentului rezultat. Asta se poate realiza cu un transformator ridicator si-un autotransformator din acela cu o "manivela" mare pe centru. Cind curentul nu mai creste cit-de-cit liniar e bai, se satureaza miezul. Daca asta se intimpla la 50Hz apoi la 20Hz e bai mai devreme. O sa vezi ca daca pui un astfel de grafic aici o sa sara mai multi sa ti-l interpreteze, daca nu te prinzi singur...Protek-urile din seria 50* (504, 505, 506) care au circulat pe la noi masoara inductanta cam cu 10% mai mult, am constatat asta pe doua aparate, nu stiu daca se poate generaliza. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 23, 2012 Partajează Postat Martie 23, 2012 Tind sa-i dau dreptate la Zbodeoc referitor la intrefier. Totusi, curentul e enorm 3 X 200mA iar in conditiile astea sigur inductanta scade foarte mult in cazul miezului intretesut. Normal, nu pot zice cu certitudine cum e la tine pentru ca nu am facut eu masuratorile. Poti sa testezi de exemplu cum arata o oscilograma la 20Hz putere maxima, dupa care sa montezi tolele cu intrefier si sa faci aceeasi oscilograma. E singura metoda sa verifici cum e mai bine.La mine a fost clar ca e mai bine cu intrefier cu miez de 30cm2. Cu 40cm2 nu am testat. Link spre comentariu
gedd Postat Martie 23, 2012 Autor Partajează Postat Martie 23, 2012 Tind sa-i dau dreptate la Zbodeoc referitor la intrefier. Totusi, curentul e enorm 3 X 200mA iar in conditiile astea sigur inductanta scade foarte mult in cazul miezului intretesut. Normal, nu pot zice cu certitudine cum e la tine pentru ca nu am facut eu masuratorile. Poti sa testezi de exemplu cum arata o oscilograma la 20Hz putere maxima, dupa care sa montezi tolele cu intrefier si sa faci aceeasi oscilograma. E singura metoda sa verifici cum e mai bine.La mine a fost clar ca e mai bine cu intrefier cu miez de 30cm2. Cu 40cm2 nu am testat.o sa pun si ceva oscilograme...problema e ca nu am un generator de semnal si folosesc ipodu'...am un programel care genereaza semnal dar arata ca un...semnalul...o sa pun oscilogramele asa cum sunt ele...am facut droselul care are cam 45 H si am luat vreo 10 condensatori de 470u/450 v..deci cred ca sunt de ajuns pentru filtraj...da e o idee buna faza cu incercarea intrefierului...o sa incerc sa vad cum e si o sa pun si poze Link spre comentariu
zbodeoc Postat Martie 23, 2012 Partajează Postat Martie 23, 2012 ...da e o idee buna faza cu incercarea intrefierului...o sa incerc sa vad cum e si o sa pun si pozeNu ai o "faza" mai importanta decit aceasta in realizarea acestui proiect. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 23, 2012 Partajează Postat Martie 23, 2012 Nu folosi sub nici o forma generatorul de semnal din i-pod. Te va induce intr-o eroare groaznica. Asta incercam sa explic si in alte discutii. Semnalul DREPTUNGHIULAR care poti sa-l generezi cu o placa de sunet, oricare ar fi ea, NU e bun. Pot sa intru in detalii si sa argumentez, dar asta numai daca esti interesat, pentru ca am mai facut odata asta, tot pe acest forum, cu poze si explicatii. Singurul semnal BUN sintetic obtinut din placile de sunet (bune) e cel sinusoidal. (Asta practic si teoretic) Iata cum arata o poza teoretica cu un semnal dreptunghiular la 1KHz esantionat la 44.1KHz: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Iata%20o%20poza.jpg Practic arata la fel: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Poze%20 ... 050545.JPG E asa greu sa faceti testele? Toata lumea vorbeste Doar "pe nas"...Exista teste care chiar pot fi facute!!! La indemina oricui! Domnilor, masurati un pic!!! Link spre comentariu
gedd Postat Martie 23, 2012 Autor Partajează Postat Martie 23, 2012 Nu folosi sub nici o forma generatorul de semnal din i-pod. Te va induce intr-o eroare groaznica. Asta incercam sa explic si in alte discutii. Semnalul DREPTUNGHIULAR care poti sa-l generezi cu o placa de sunet, oricare ar fi ea, NU e bun. Pot sa intru in detalii si sa argumentez, dar asta numai daca esti interesat, pentru ca am mai facut odata asta, tot pe acest forum, cu poze si explicatii. Singurul semnal BUN sintetic obtinut din placile de sunet (bune) e cel sinusoidal. (Asta practic si teoretic)Iata cum arata o poza teoretica cu un semnal dreptunghiular la 1KHz esantionat la 44.1KHz: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Iata%20o%20poza.jpgPractic arata la fel: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Poze%20 ... 050545.JPGE asa greu sa faceti testele? Toata lumea vorbeste Doar "pe nas"...Exista teste care chiar pot fi facute!!!nu am zis ca e greu dar nu am cu ce....am in constructie un generator cu XR2206....si nici nu am zis ca nu stiu care e diferenta intre semnale generate digital( cu ipod)..dar decat deloc macar sa vad ca misca ceva pe osciloscop..si da..o sa folosesc sinusul...cat o fi el de bun sau nu Link spre comentariu
THOMAS Postat Martie 23, 2012 Partajează Postat Martie 23, 2012 Daca aveti osciloscop si este unul mai de soi,nu se poate sa nu fie echipat cu o borna exterioara pentru calibrarea lui,adica o iesire de la un generator intern de 1Khz si 1Mhz(unele) si ca nivel 150mVpp si 1.5Vpp,sau chiar 5Vpp. Acest semnal il puteti "diviza" cu ajutorul unui potentiometru si il utilizati ca semnal de test pentru amplificatorul dv. Unele osciloscoape au acest semnal sinus altele dreptunghiular sau chiar ambele forme.Pana la urma dv. va poate fi util orice forma de semnal,curat si calibrat sa fie,iar cel din osciloscop sa fiti sigur ca este foarte bun. La un semnal sinus sau dreptungi de 1Khz amplificatorul va "marturisi" foarte multe....,asta pentru inceput! Link spre comentariu
mișa Postat Martie 24, 2012 Partajează Postat Martie 24, 2012 Sa nu-mi ei in nume de rau ce am zis...ziceam de generarea semnalelor cu aparate digitale destinate pentru audio, nu era o critica asupra amplifului "greu" pe care l-ai facut!Am tras un semnal de alarma referitor la semnale de test care in alta forma ar suna asa: Inainte de a trage concluzia referitoare la semnalul de iesire, verifica semnalul de intrare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum