Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

acumulator


subsemnatul2012

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • subsemnatul2012

    7

  • icar

    3

  • Spitfire

    3

  • radusa

    3

Top autori în acest subiect

Am masurat.Nu este aceeasi tensiune care scrie pe el,deci nu este incarcat,acum spuneti-mi,n-am unde sa il incarc,dar ma descurc eu cumva.Incarcarea o sa o fac tot pe mufele unde este trecut - si +,sau pe vreuna din celelalte 3 ramase ?

Link spre comentariu

Pana da cineva un raspuns mai exact, probabil ca acesta este un acumulator de tipul "smart" cu acumulatori litiu-ion. Asa ca notatia ar fi + si - pentru incarcare/descarcare, T pentru termistorul de monitorizare a temperaturii, D si C respectiv firul de date si de clock pentru comunicatia cu incarcatorul. Daca vrei sa-l incarci pe acesta incearca sa afli mai intai tensiunea de lucru din care se poate afla numarul de celule in serie (imparti tensiunea de la bornele "+" si "-" la 3,6V ca sa afli numarul de celule) apoi faci un incarcator cu tensiunea constanta de 4,1V pe celula (inmultita cu numarul de celule pentru tensiunea de incarcare) si limitat la Capacitate/10 (ca sa fii in zona sigura a incarcarii, poti mari curentul daca nu se depaseste o temperatura limita de 45 grade la incarcare). Neavand comunicatie cu acumulatorul te poti baza pe indicatorul acela din dreapta jos pentru gradul de incarcare.Daca e ce cred eu atunci acesta foloseste acumulatori de tip 18650, care au diametrul de 18mm si lungimea de 65mm, asa ca poti folosi si masurarea dimensiunilor pentru un plus de ajutor la identificarea numarului de celule.Tensiunea masurata pe el ar trebui sa fie un multiplu a tensiunii intre 3V si 4,1V, aceata fiind tensiunea de lucru normala la un acumulator de acest tip. Electronica opreste descarcarea la 2,5V pe celula asa ca sub 3V pe celula este riscant sa incerci incarcare cu amperaj mare.Scrie ce tensiune ai masurat si ce cod gasesti pe acumulator ca sa incercam o identificare a lui. Eventual si dimensiunile masurate, lungime si latime.LE: se pare ca este o baterie de laptop Acer DR35 (cu o tensiune la borne de 10,8V) si pare sa fie in tehnologie Ni-MH ceea ce schimba tot ce am scris mai sus pentru ca acestea au 1,2V pe celula si se incarca numai in curent constant.

Link spre comentariu

are 2 serii A6L02WD30si un COD 9651l=5 cm ,L=20 cm am masurat fara bornele aceleaacum scoate pana intr-un volt,nu l-am folosit si nici incarcat de vreun an. :jytuiyu

Link spre comentariu

Va lamuresc eu;

Se incarca cu curent constant de 400mA pe bornele + si -, plusul de la incarcator il puneti la acumulator, si minusul de la incarcator la fel, la minusul de la acumulator.

La intrarea montajului cu LM317T se pune o sursa cu un traf de 12...14V/1A+punte+cond. de 1000uF/25V. Rezistorul din montajelul cu LM317 e de 3,1 ohmi(se confectioneaza din sarma de manganina de la un resou, foehn, etc). Un mic radiator la LM317 n-ar fi rau. Mai simplu de atat...

 

Posted Image

Link spre comentariu

Stati putin, nu va jucati cu ...focul!Avind mai multe fire, este posibil ca acumulatorul sa fie de tip 2S sau 3S, adica sa aiba 2 sau 3 celule, firele celelalte fiind pentru mufa de egalizare. Ce tensiune scrie pe el? 3,7V=1S, 7,4V=2S si 11,1V=3S.Un astfel de acumulator, si treaba este valabila pentru toti acumulatorii tip Li-po, se incarca cu surse dedicate, cu senzor de incarcare si, daca sunt de tip nS, cu egalizare. Daca teniunea nu este limitata la 4,2V, acumulatorul poate exploda si lua foc, deci nitica atentie!Daca acumultaorul a fost descarcat adinc, adica sub 3V, si a stat mult timp asa, este posibil sa nu mai poti sa-l recuperezi, ba mai mult exista pericol de incendiu cind vrei sa-l incarci. Daca vrei sa scapi de el, du-l la un centru de reciclare sau in caz ca nu ai asa ceva pe aproape, baga-l intr-o cutie cu apa si inteapa-l cu o surubelnita, apoi lasa-l in apa citeva zile, abia apoi arunca-l la deseuri. (desi treaba asta nu-i indicata!)

Link spre comentariu

Un astfel de acumulator, si treaba este valabila pentru toti acumulatorii tip Li-po

E un acumulator NiMh, nu Li-Po... :ras: elementii sunt inseriati simplu, cu pinii ceilalti e alta poveste, senzor termic (caz de incarcare rapida si ultrarapida), etc

Tensiune :10,8VCapacitate :4000mAh/43WhTip :NiMHCuloare :NegruDimensiune:214,50mm x 52,00mm x 18,50mm

Link spre comentariu

Spitfire, eu pornisem de aici: "Pana da cineva un raspuns mai exact, probabil ca acesta este un acumulator de tipul "smart" cu acumulatori litiu-ion".. De unde ai citat tu, nu stiu, ca la mine nu apare asa ceva!

Link spre comentariu

Dl. icar scrie mai sus ce tip de acumulator e, l-a depistat colegul stressmaker.

LE: se pare ca este o baterie de laptop Acer DR35 (cu o tensiune la borne de 10,8V) si pare sa fie in tehnologie Ni-MH ceea ce schimba tot ce am scris mai sus pentru ca acestea au 1,2V pe celula si se incarca numai in curent constant.

Link spre comentariu

Salutare! Domnilor,pana la urma luminati-ma si pe mine.Acest tip de acumulator,la cati volti se incarca?Ce tensiune mi-ar trebui, sa il pun din nou la ''treaba''. Va multumesc !

Link spre comentariu

Avand in vedere ca nu se stie exact daca acumulatorul este Li-Ion sau NiMh (codul dat nu da nici un rezultat in cautare si tot ce s-a spus despre el pana acum, sunt doar presupuneri) si ca el are acum sub 1 volt, se poate incerca o incarcare cu curent constant de 100-200mA (dintr-o sursa de laborator sau cu montajul propus de 'spitfire') si tensiune de la catva volti in sus si vazut daca el incepe sa dea semne ca isi revine, adica daca incepe sa ii creasca tensiunea pe el. Daca tensiunea incepe sa creasca, atunci se ridica treptat tensiunea de incarcare, cu monitorizare permanenta a tensiunii si temperaturii, pana cand el se stabilizeaza la o anumita tensiune. Monitorizarea se face la inceput foarte des, intrerupand incarcarea, decuplandu-l de la tensiune si masurand tensiunea pe el (intai imediat dupa decuplare si dupa 5-10 minute de la decuplare) si vazand daca a mai crescut sau nu, si totodata daca ramane la valoarea respectiva. Daca odata decuplat, tensiunea are tendinta foarte rapida de scadere, atunci ceva nu e in regula. Problema este ca el ar putea sa inceapa sa se incarce si tensiunea pe el sa cresca, dar asta tot nu garanteaza ca tensiunea la care s-a stabilizat (in final) este si tensiunea lui nominala, deoarece el poate avea elementi in scurt, care nu mai reusesc sa iasa din aceasta stare.Atentie si la temperatura elementului regulator din sursa cu care va fi alimentat, deoarece, daca acumulatorul are elementi in scurt el va fi ca un scurt pe alimentator. De aceea am spus sa se inceapa cu tensiuni mici si curent de 100mA, maxim 200mA.Singurul cod care ne spune ceva, din codurile scrise pe el (dupa parerea mea) este acel '9651' care cred eu ca reprezinta data fabricatiei si anume 1996, saptamana 51 (decembrie 1996). La aceasta vechime, sansele ca el sa mai poata fi recuperat sunt aproape de zero.Succes si ATENTIE MARE, ca nu e de joaca daca explodeaza vreunul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări