Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PROIECT laptop cooling pad cu recipiente de racire


Vizitator mercury5

Postări Recomandate

Vizitator mercury5

Buna ziua si bun gasit. Apelez la dumneavoastra pentru putin ajutor cu un proiect. Mai exact am un laptop mai vechiut care in full load se incinge foarte tare. Asa ca m-am hotarat sa imi fac singur un cooling pad, dar mai eficient fata de cele care se gasesc in comert. Vreau sa fac unul cu recipiente de racire, astfel incat sa aiba randament si in timpul verii atunci cand temperaturile nu sunt deloc mici si cand majoritatea sistemelor de racire pe baza doar de ventilator nu isi mai fac treaba foarte bine.

 

O sa fiu cat mai la obiect pentru a nu va irosi timpul. Va rog daca aveti 2-3 minute libere si un sfat de adaugat sa nu ezitati sa o faceti. La final daca exista persoane interesate voi posta imagini de pe durata intregului proces de confectionare, cat si date privind randamentul proiectului.

 

 

 

PREMISE:

 

Asa cum am zis laptopul este mai vechi astfel incat atunci cand ii sunt solicitate la maxim hard diskul, procesorul, memoria ram si placa video chiar si timp de 20 min se incinge foarte tare. Sistemul lui de racire este destul de ineficient: de la radiatorul procesorului si al placii video pleaca doua conducte de cupru pana la un radiator destul de mic prin care sufla un ventilator anemic. In partea de dedesubt are o trapa care poate fi detasata si expune hard diskul, placa video, procesorul si memoria ram. Indiferent ca trapa este detasata sau nu, temperaturile mari sunt atinse la fel de repede:

 

Asa ca am facut proba cu trapa detasata si diverse ventilatoare pe care le-am pozitionat sub el la o distanta de app. 1 cm si care suflau aer in sus spre componente. Singurul care a avut randament a fost un ventilator de 120mm si 2000 rotatii, care a facut intr-adevar o diferenta. Probabil de-asta si majoritatea cooling padurilor existente nu prea sunt eficiente intrucat au ventilatoare mici si la turatii de 1000 pentru a fi silentioase.

 

Iata datele:

 

Fara ventilator:

La pornire: ..... In full load:

HDD: 22C..... 44C

CPU: 33C ..... 57C

CARCASA: 40C ..... 58C

VIDEO: 33C ..... 54C

 

Cu ventilator

Inainte ..... Cu ventilator

HDD: 44C..... 31C

CPU: 57C ..... 40C

CARCASA: 58C ..... 48C

VIDEO: 54C ..... 42C

 

 

 

MATERIALE (de care dispun)

 

A. 2 ventilatoare de 120mm/2000 rpm (12V 0.28A, 3.36W)

B: 2 ventilatoare mici (5V, 0.30A)

C. Blat de pal de 20mm si blat de lambriu de pvc tot de 20mm

D. 2 recipiente de racire (care se tin in congelator si pot inteoduse intr-o geanta izolata termic pentru a pastra temperatura cat mai mult timp). http://www.drogheriafarnese.it/product/c/9812/l/it/d/Gio-Style-ICE-2X400-mattonella-ghiaccio-siberini&docid=wIoMrBAJT8GS7M&imgurl=http://www.drogheriafarnese.it/catalogo/zoom_9812-0-4c642a08.jpg&w=600&h=600&ei=MQRnT-OnB8PjtQaNnd2zBQ&zoom=1&iact=rc&dur=241&sig=115227975597885301043&page=4&tbnh=141&tbnw=140&start=63&ndsp=24&ved=1t:429,r:6,s:63&tx=99&ty=90

 

 

 

EXECUTIA:

 

Cooling padul va fi sub forma unei cutii etanse. In blatul de sus vor fi montate cele 2 ventilatoare care se vor pozitiona sub zona care se incalzeste foarte tare. In partea de jos, intr-o laterala va fi intake-ul de aer in care voi face un compartiment prin care voi introduce pe rand cate un recipient de racire. Ideea este ca in timp ce unul este in cooling pad celalalt sa fie in congelator. In partea din spate, in afara suprafetei laptopului as vrea sa montez 2 ventilatoare mici care sa sufle aerul tot in sus si sa disipeze caldura care se aduna acolo. Cele 2 ventilatoare mici nu vor trage aer din cutie.

 

Problema acestor recipiente este ca pe masura ce se incalzesc lichidul din interior se lasa in partea de jos si singura suprafata care mai radiaza temperatura rece este cea de dedesubt. Asa ca voi confectiona compartimentul in asa fel incat fluxul de aer sa treaca pe sub recipient, pe lungimea lui pentru a expune fluxul unei suprafete reci pentru cat mai mult timp. Schema este urmatoarea: De la compartiment la cele 2 ventilatoare voi confectiona 2 air ducturi prin care aerul rece sa fie tras de ventilatoarele mari si sa nu se disipeze aerul rece prin cutia etansa. Schema este la finalul postului.

 

Laptopul va fi pozitionat la aproximativ 10mm deasupra blatului pentru a permite fluxului de aer cald sa se disipeze in toate partile.

 

 

 

NEDUMERIRI:

 

A. Nu stiu care dintre cele 2 materiale este mai indicat pentru executia cutiei. Pe de o parte din ce am citit pe net in cazul locuintelor viitorului, in care consumul de energie este mic, lemnul este folosit ca izolator termic. Dezavantajul ar fi ca daca exista undeva o zona de maxim 1 cm latime nu stiu cat de rezistenta ar fi. Pe de alta parte pvc-ul e format din 2 foi cu spatiu de 20mm intre ele si astfel de formeaza o camera de aer ca la tamplaria pvc, Rezistenta la zone mai inguste ar fi mai mare avand elasticitate superioara lemnului. Nu stiu in schimb cat de bine izoleaza termic. Poate par exagerat cu ideea izolarii termice insa ma gandesc ca daca respectiva cutie e cat mai bine izolata in interior, fluxul rece va fi cat mai eficient si un recipient va dura destul de mult pana se raceste celalalt. Exista si posibilitatea sa captusesc interiorul cu un material izolator destul de subtire, pe care nu il stiu si nici nu dispun de el.

 

Ar exista si posibilitatea izolarii doar a compartimentului recipientului si a air ducturilor cu acelasi material subtire de care nu am habar daca exista. Sau poate exista o modalitate de a le confectiona din diverse materiale care sa asigure o anumita izolare termica gen carton invelit in polietilena sau chiar captusit cu un strat destul de subtire de lana. Dar nu stiu care e modalitatea cea mai buna.

 

B. Nu stiu cum sa alimentez cele 4 ventilatoare. Probele le-am facut folosind o sursa de 400W, dar pe termen lung nu e o solutie datorita consumului, zgomotului, marimii sursei si a restului de cabluri atasate de ea. Ideal ar fi sa alimentez ventilatoarele fie la porturile usb, fie folosind alimentatorul de la vreun telefon (daca este posibil) sau transformatorul de la un dublu radiocateoefon philips si sa realizez un cooling pad destul de ergonomic. Aici am nevoie de ajutorul dumneavoastra de profesionisti.

 

C. Ideal ar fi sa izolez si fonic pentru a reduce din zgomot, dar asta deja imi pare un moft.

 

Va multumesc daca ati parcurs tot textul si va rog sa imi oferiti ajutor daca aveti cateva minute disponibile.

post-65376-139829405063_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • 25L91N11

    6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,Nu mi-am imaginat niciodata un sistem de racire ptr. laptop mai avansat decat ce se afla pe piata.Ai dreptate pe undeva ca se incing ca naiba si nu exista sau cel putin nu am vazut ceva performant sa faca fata pe timpul verii.Nu stiu sa te indrum referitor la proiectul tau insa trebuie sa tii minte ca undeva se schimba niste temperaturi si acolo unde " loveste" aerul rece o zona calda se produce condens. Condensul care probabil o sa apara in laptop inseamna probleme majore.Succes

Link spre comentariu
Vizitator mercury5

Salut,Nu mi-am imaginat niciodata un sistem de racire ptr. laptop mai avansat decat ce se afla pe piata.Ai dreptate pe undeva ca se incing ca naiba si nu exista sau cel putin nu am vazut ceva performant sa faca fata pe timpul verii.Nu stiu sa te indrum referitor la proiectul tau insa trebuie sa tii minte ca undeva se schimba niste temperaturi si acolo unde " loveste" aerul rece o zona calda se produce condens. Condensul care probabil o sa apara in laptop inseamna probleme majore.Succes

In primul rand va multumesc pentru raspuns.Ma gandesc ca ideea este valabila atunci cand aerul rece loveste o suprafata incinsa deja. Daca o tin de la inceput sub control la o temperatura rezonabila mai exista pericolul fenomenului de condens? In fond pe acelasi principiu functioneaza si coolerul de la un desktop: ventilatorul sufla aer in radiatorul care preia caldura de la procesor. Si apoi nu stiu daca aerul tras va fi aproape de 0 grade celsius astfel incat sa produca un anumit condens cu cele 30-40 grade existente. Si daca de la inceput sufla aer si le tine la o temperatura foarte scazuta atunci mai apare condens? Dupa logica mea s-ar ajunge la o temperatura medie stabila intre cea a aerului rece si cea a componentelor.Ma gandesc la sistemele de racire pentru desktopuri pe baza de freon unde temperatura cu care sistemul de racire isi face treaba este mult mai scazuta decat temperatura pe care o sufla un simplu ventilator. Exista desigur si posibilitatea ca in cazul in care aerul de la intake sa fie prea rece sa il mai incalzesc putin prin niste orificii in airduct sau un intake mai mare decat este necesar pt. airflow. Probabil aerul care ar trece pe sub recipient s-ar raci cu vreo 2-3 grade asa incat nu stiu daca pe timpul verii ar sufla aer mult mai rece decat sufla acum un ventilator primavara. Nu stiu daca tot rationamentul meu este corect 100%. Va rog sa ma corectati unde gresesc.Cat despre cooling padurile existente niciunul nu are ventilatoare la 2000rpm si cu mai putin nu am obtinut diferente spectaculoase in privinta diferentei de temperatura. de exemplu cu 1000 rpm singura temperatura care a fost usor scazuta a fost doar a hard diskului. In plus padurile existente functioneaza pe ideea de a creea un curent de aer pe sub carcasa si care sa ii mai reduca temperatura. Insa atunci cand componentele stau inchise in carcasa aia de plastic si se incing groaznic nu stiu cat de ajutate sunt de faptul ca scade cu 1-2 grade temperatura carcasei. La cel confectionat de mine as pozitiona ventilatoarele exact sub zona cu probleme. Apoi as vrea sa merg pe ideea de a-l confectiona singur si pentru un randament mai ridicat (sper), dar si pentru a nu da bani aiurea pe 2 ventilatoare maxim si un design futurist si complet ineficient. Ele sunt facute pe ideea de portabilitate si aspect pe cand eu nu intentionez sa plec nicaieri cu laptopul si cooling padul.
Link spre comentariu

Probabil ca ai dreptate spunand ca pornesti laptopul odata cu sistemul de racire si diferenta de temperatura este mica.

Insa tu scoti aer rece dintr-o cutie unde umiditatea este ridicata pe care il impingi in laptop unde temperatura este ambientala cu umiditate in aer moderata sau nu in cazul caldurilor de vara.

 

Cred ca sistemul de racire al unei unitati (indiferent de ce fel) nu se poate adapta usor unui laptop unde spatiul nu permite prea multe.

Totusi cred ca prin probe si alte interventii poti face ceva bun. Poate colegii mai experimentati o sa te indrume sa alegi o cale cat mai performanta.

 

http://saiyancatszx.deviantart.com/art/ ... -203152182

-

http://saiyancatszx.deviantart.com/art/ ... -203139120

-

http://mambohead.com/2011/03/diy-laptop-cooling-system/

-

http://www.google.co.uk/search?q=Laptop ... 66&bih=606

Link spre comentariu
Vizitator mercury5

Ca sa imi fie clar. Riscul pe care il prezinta respectiva umiditate este pe termen lung in sensul de oxidare a pieselor si circuitelor sau pe termen scurt insemand chiar 2-3 ore si riscand un scurt circuit?Multumesc pentru linkuri. Singura idee buna pare cea cu spirala de cupru deasupra radiatoarelor. Dar banuiesc ca asta implica si un racitor al apei sau lichidului din spirala si deja se pune problema de anumite costuri. De fapt nici nu stiu ce racitor ar trebui si cam cat ar costa. In acest caz daza prin spirale circula un lichid mai rece decat aerul ambiental nu se formeaza umiditate care este suflata in laptop?Despre celelalte solutii cu racirea pasiva nu stiu ce sa zic. La unitatile desktop lichidul racit este circulat prin radiatoarele care sunt lipite pe procesoare sii schimbul se face direct acolo. La o solutie cu racire pasiva sub laptop probabil se pune problema ca sa se incinga mai intai carcasa sau aerul dintre componente si zona de absorbitie si abia apoi incepe schimbul termic.Dar probabil ca si aici daca este vorba de un racitor si suprafata de schmb se mentine rece exista eficienta. In aceasta situatie se formeaza condens pe componente?Ca idee sistemul de racire pe care as vrea sa il realizez este mai mult experimental si nu as vrea sa implice costuri considerabile raportat la valoarea laptopului. As vrea sa obtin o temperatura mai scazuta cu niste grade prin racirea prealabila a aerului, dar daca implica foarte multi bani o sa raman doar la ideea de ventilatoare puse sub laptop asa cum functioneaza acum. Stie cineva cam ce racitor sau ce componente sunt necesare in cazul unei alte solutii decat cea la care m-am gandit eu? Daca as pune intre recipient, care intr-adevar atunci cand se dezgheata lasa umiditate pe suprafata de contact si zona prin care circula aerul o folie de aluminiu sau altceva subtire care sa favorizeze schimbul de temperatura ar mai ajunge umiditatea in laptop?Oricum ideea de baza ramane alimentarea ventilatoarelor pentru ca si fara recipientul respectiv eficienta este mult mai mare decat asa cum este racirea lui facuta de producator. In momentul asta ca sa poata functiona cele 2 radiatoare stau cu inca o sursa care face foarte mult zgomot + cablurile de rigoare. Asadar ce solutii am? Prin portul usb (banuiesc ca trebuie niste piese din momentul ce usb-ul scoate doar 5v ceea ce ar insemna sub 1000rpm), transformator de la casetofon, alimentator de telefon, alimentator chinezesc cu mai multe mufe si cu buton reglabil pt diferite tensiuni, sa imi confectionez singur un transformator dupa o schema, etc?Cum ma sfatuiti sa procedez?

Link spre comentariu

"Oricum ideea de baza ramane alimentarea ventilatoarelor pentru ca si fara recipientul respectiv eficienta este mult mai mare decat asa cum este racirea lui facuta de producator. In momentul asta ca sa poata functiona cele 2 radiatoare stau cu inca o sursa care face foarte mult zgomot + cablurile de rigoare. Asadar ce solutii am? Prin portul usb (banuiesc ca trebuie niste piese din momentul ce usb-ul scoate doar 5v ceea ce ar insemna sub 1000rpm), transformator de la casetofon, alimentator de telefon, alimentator chinezesc cu mai multe mufe si cu buton reglabil pt diferite tensiuni, sa imi confectionez singur un transformator dupa o schema, etc?"Personal eu asta faceam in locul tau. Construiam un suport unde sa fixez acele ventilatoare si puneam laptopul pe el. La puterea care o au nici nu cred ca trebuie sa te ambalezi cu diferite experiente. Ai nevoie de sursa de alimentare.Prin 2003 imi luasem un ACER Travel Mate 2100 (procesor Celeron), care la vremea aia era o scula buna si ieftina (aparuse Centrino). A fost bun pana au aparut programe mai avansate care cereau cam mult de la amaratul de Celeron. Pe langa asta la un moment dat a inceput sa se incinga rau tare. Mai bagam aspiratorul pe la aerisiri si alte orificii pe unde mai avea. In schimb dupa scurt timp la fel caldura mare, blue screen si tot asa.Pana l-am desfacut sa vad ce mama naibi are. In momentul ala am realizat cat de mult praf poate acumula un laptop pe acele guri de aerisire (la greu). Din momentul ala cand vroiam sa-l curat din nou datorita caldurii in exces il desfaceam si aspiram orice urma de fraf sau scame care blocau aerisirile.In fine... Mai pe scurt pe langa ventilatoarele pe care le ai este important sa circule bine aerul prin laptop.

Link spre comentariu
Vizitator mercury5

Suportul l-as construi in orice moment. Nu m-am decis cu recipientul. Asteptam niste pareri foarte precise, eventual bazate pe experienta, preturi, etc ca sa stiu cum il fac. In momentul asta am cele 2 ventilatoare sunt prinse pe un suport din tabla pe care l-am facut eu, impropriu spus suport. Sunt niste benzi care se prinde de laptop in suruburile in care se prindea trapa de dedesubt. Iar laptopul il tine cu marginile pe niste carti. Asa ca de o idee este ok. Ce nu este ok este faptul ca folosesc o sursa de 400W reali pentru 2 ventilatoare.Ideea de baza care ramane este:Cum pot alimenta ventilatoarele dependent sau independent de laptop ca sa scap de sursa care huruie ingrozitor. va rog oameni buni ajutati-ma si spuneti-mi ce solutii am si eventual care ar fi cea mai buna ca sa nu ard nimic si totusi sa functioneze asa cum trebuie.

Link spre comentariu

Cu toate ca sunt scheme pe net ridicatoare de la 5v la 12v eu nu asi chinui laptopul.Fa rost de o sursa de monitor mai vechi sau laptop la 12v si le alimentezi din ea (luminite etc).Poti sa le pornesti pe rand din comutatoare daca vrei (in funcie de cat de tare " alearga ventilatorul din laptop").Binenteles ca sunt si montaje care cupleaza in functie de temperatura dar nu cred ca se merita deranjul.Ai putina rabdare poate sunt colegi de forum care lucreaza in domeniu si apare o idee mai productiva.

Link spre comentariu
Vizitator mercury5

Da, probabil nu o sa merg pe ideea de a alimenta de la usb ca sa nu ii punc cruce laptopului.La ce anume va referiti prin sursa de monitor? Sa demontez ceva dintr-un monitor mai vechi? lcd sau catodic? Sau la transformatorul ala mic gen laptop pe care il au unele lcd-uri?Am un incarcator de la un laptop mai vechi: 19 V, 4.74 ASi pe incarcatorul de la laptopul actual scrie tot 19 V, dar 3,42 A.Nu stiu daca foloseste la ceva.

Link spre comentariu

Salut,

 

Exact pe vremuri monitoarele aveau alimentator in genul celor de laptop.

 

Scuze, suntem la sectiunea ptr. incepatori si am incercat sa abordez problema ca atare datorita faptului ca nu stiu/stim nivelul celui care cere ajutor.

 

Totusi sunt si alte variante insa trebuie sa le construiesti singur si ai nevoie de putine cunostinte in domeniu.

Sunt scheme pe net sa reduci de la 19vdc la 12vdc trebuie sa cauti.

 

 

http://www.eleccircuit.com/power-supply ... lm2576-12/

http://apowersupply.com/12vdc-power-sup ... s-201.html

http://www.google.co.uk/search?q=lm7812 ... 66&bih=606

 

Sper sa nu te superi dar nu am de unde sa stiu.

post-41815-139829405228_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator mercury6

In primul rand va multumesc pentru raspunsuri. Nici vorba sa ma supar. Din contra, apreciez efortul si rabdarea de a-mi explica si a ma sfatui.Nu am facut nimic intre timp datorita unor probleme de familie suparatoare si nu mi-a mai ars sa ma ocup de asa ceva. Dar as vrea sa continui si sa finalizez ce mi-am propus.Am totusi 3 intrebari daca ma puteti ajuta si cu ele:1. Pe iesirea din respectivul "montaj" pot alimenta cate ventilatoare fara a le afecta turatia si fara a risca sa se supraincalzeasca/arda ceva? Dintre schemele de mai sus cea care este direct afisata este cea mai recomandata pentru a alimenta ventilatorul/ventilatoarele de la alimentatorul vechi de laptop?2. Imi puteti spune va rog frumos un pret aproximativ al respectivelor componente? Nu am cunostine de electronica si nici nu imi dau seama ce piese sunt respectivele ca sa pot merge la un magazin sa le cumpar. Probabil voi apela la un electronist sa imi faca montajul, dar as vrea sa am o idee chiar si vaga asupra costului materialelor. Daca le-as identifica cred ca m-as risca sa il realizez eu pentru ca nu mi se pare greu si neplacut sa le lipesc.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Racirea eficienta (mai eficienta) se face cu aer.Racirea cu lichid o poti face prin circularea acestuia prin heatpipe-ul existent in laptop .Inserezi o pompa de sprituit parbrizul alimentata la 5V de pe USB si un radiator extern .Aceasta (cu lichid) este cea mai buna metoda si din cate spui ca se incalzeste tare suspectez o problema la circuitul de racire original.Alta solutie e schimbarea capacului inferior cu unul de aluminiu si conectarea procesoarelor la el prin heatpipe.

Link spre comentariu
Vizitator mercury6

Se incinge foarte tare in jocuri cand este solicitat la maxim in mod constant. Daca l-as raci asa cum am descris mai sus, dar as acoperie recipientul cu o folie de aluminiu ca sa nu mai ajunga umiditatea in laptop mai exista vreun risc sau condensul sa va creea oricum pe componente?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut,

 

E cred ca mai bine nu te complici cu racire din alte surse. Racirea fortata o sa trimita un aer rece intr-un mediu cald si automat se formeaza condens. Eu cred ca daca ai unu sau doua ventilatoare puternice faci treaba fara alte complicatii. Problema este laptopul, adica tu trebuie sa-i facilitezi circulatia aerului prin el la un anumit debit. Ptr. asta laptopul trebuie sa aiba indeajuns intrari si iesiri prin care aerul impins de ventilatoare va circula. Odata pornite in acelasi timp cu laptopun nu cred ca se va mai incalzii asa de tare.

 

Acum mai este si problema cu aerul din mediul de unde ventilatoarele trag.

Daca este vara si ai 30 grade afara nu poti sa te astepti sa ai procesorul/placa video reci.

 

Da, stiu ca asta este si motivul ptr. care vrei sa bagi aer rece in laptop si atunci trebuie sa adaptezi ceva asemanator cu propunerea lui tyc . Insa asta cere modificari si pricepere, nu numai ca aspect insa ca si randament.

 

Treaba cu ventilatoarele este simpla insa eu i-ti recomand sa ceri opinia unor persoane care se ocuma de PC tuning eventual sa ''furi'' de la ei anumite idei.

PC tuning:

http://www.google.co.uk/search?q=PC+tun ... 66&bih=606

LAPTOP tuning:

http://www.google.co.uk/search?q=Laptop ... 66&bih=606

 

Laptop Cooling:

http://www.google.co.uk/search?q=Laptop ... 66&bih=606

 

 

Sincer nu cred ca cineva ar veni cu un sfat asumat 100% doar prin corespondenta.

De aceea este bine sa ai pe cineva langa tine care sa te ajute cu proiectul tau care stie sa dea un filet, sa lipeasca un fir in functie de laptop si anatomia lui etc. Daca era o unitate normala era alta poveste...

 

Referitor la montajul prin care reduci de la 19v la 12v, pot sa te servesc cu fisierul la cablajul de la schema de mai sus insa este nevoie de ceva cunostinte sa il faci.

Cel mai simplu este sa intri la vanzari si gasesti gata facute sau de fabrica la un pret bun.Poate se ofera vreun coleg sa il faca si aranjezi restul cu el (la servicii). Nu ajunge cine stie ce in total. Eu sunt prea departe de tine sa te pot ajuta.

 

Succes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări