avengers Postat Mai 1, 2012 Autor Partajează Postat Mai 1, 2012 Stabilizatorul 7805 e cam mare. Poti folosi din acela cu capsula mica (gen bc171).O problema destul de delicata este echilibrarea elicei, oricat de mult m-am straduit, nu l-am echilibarat perfect (la turatie mare se cam misca ventilatorul). Ce sa-ti spun....succes, asteptam sa vedem cum iese (sunt curios daca merge cu PIC16F628 Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 1, 2012 Partajează Postat Mai 1, 2012 Stabilizatorul 7805 e cam mare. Poti folosi din acela cu capsula mica (gen bc171).O problema destul de delicata este echilibrarea elicei, oricat de mult m-am straduit, nu l-am echilibarat perfect (la turatie mare se cam misca ventilatorul). Ce sa-ti spun....succes, asteptam sa vedem cum iese (sunt curios daca merge cu PIC16F628Da ai dreptate, se poate folosi si stabilizator tip BC.Am zis sa pun TO220 ca sa fie mai usor la echilibrare (fiind mai mare/greu).Conteaza foarte mult sa fie echilibrata elicea. Sper sa reusesc echilibrarea, de aceea am lasat la ultimele led-uri (cele albastre) un mic plan de cupru, sa pot "pune" fludor mai mult sau ceva mai "greu" pentru echilibrare. Am sa fac si in partea opusa (langa stabilizator) un mic "plan de masa" care v-a fi folositor pentru echilibrare.Softul descarcat de pe site, l-am deschis cu MikroC si specifica <>, acum sa vad, testarea live v-a spune daca merge sau nu.Am sa cumpar si un 16F648A, fiind din aceeasi categorie si compatibil cu PIC 16F628A, avantajul lui 648A este memoria si Flash-ul mai "mare".Spatiul ocupat "in" PIC am remarcat ca este destul de mic, deci sper sa functioneze si cu 16F628A.Am sa revin cu rezultate/poze pe parcurs. Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 1, 2012 Partajează Postat Mai 1, 2012 As mai avea o rugaminte la cei care se pricep la C, softul/hex-ul din atasament se poate folosi pe un PIC 16F628A?IRclocksche.zipSau trebuie folosit neaparat 16F648A? Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Povestea s-a derulat cam asa (in ordine cronologica):1. M-am enervat....Ce sa spun....merge f bine, mai trebuie sa fac carcasa. Tin sa multumesc tuturor celor care m-au ajutat, iar daca se mai gandeste cineva sa faca acest ceas, le stau la dispozitie cu sfaturi. Oricum o sa revin cu poze. ...Led-urile IR pentru Index, Time si Mode unde sunt pozitionate? Din pozele de pe site remarc ca sunt pozitionate la ora 9, cum privesti din fata ceasul.Ce led-uri/receptoare IR ai folosit? Pentru economie, am sa folosesc led-uri IR recuperate din telecomenzi, iar receptoare IR cred ca folosesc recuperate din ceva receptoare satelit, dvd-uri, etc.Deocamdata astept sa primesc raspuns, daca softul in C, postat de mine, merge pe PIC 16F628a, il am pe "stoc", ca sa nu mai cumpar 16F648A si apoi "demarez" realizarea fizica.Sau poate cineva care se pricepe la ASM, modifica softul atasat in arhiva, pentru un PIC 16F628A in loc de 16F84a.[attachment=0]ASM_ceas.rar[/attachment]Asa cum am scris, am realizat partea de alimentare prin inductie, merge ok, am alimentat numaratorul cu 4 digiti si pot "regla" din oscilator tensiunea pe intrarea lui 7805 pana la 16Vcc, se incalzeste IRFZ44, dar cu un radiator este ok.Daca reglez oscilatorul pentru o tensiune de 8-9Vcc pe intrarea in 7805, IRFZ44 se incalzeste ceva mai putin, voi alege tensiunea necesara/optima cand voi realiza/testa ceasul. Link spre comentariu
luke Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 De ce nu o incerci pe asta(vezi atasament) are si modul de afisare text iar pic16f628 deja il ai , codul il gasesti prin linkurile din posturile mele anterioare cu un clip demo cu ce poate face . Alimentarea e cea pe care o ai deja realizata. Succes. Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 De ce nu o incerci pe asta(vezi atasament) are si modul de afisare text iar pic16f628 deja il ai , codul il gasesti prin linkurile din posturile mele anterioare cu un clip demo cu ce poate face . Alimentarea e cea pe care o ai deja realizata. Succes.Am zis sa nu fac aceasta schema, pentru simplu fapt ca foloseste 2 PIC 16F628A, plus tranzistorii pentru LED-uri.Dar pana la urma urmei, am sa o testez, chiar daca are 2 PIC-uri. Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Pentru economie, am sa folosesc led-uri IR recuperate din telecomenzi, iar receptoare IR cred ca folosesc recuperate din ceva receptoare satelit, dvd-uri, etc.să fim serioși, astea costă între 1 leu și 5 lei, maximum, bucata, și știi precis ce model sunt, ai și datasheet ca să verifici caracteristicile, pe când cele recuperate nu ai idee ce fel de IR-uri or fi decât dacă găsești schema aparatului...plus că io încă n-am văzut leduri sau receptoare IR pe care să scrie ce model sunt! și dacă sunt mai vechiuțe, așa, receptoarele alea, poate ai baftă să fie pe cine știe ce frecvență ciudată... Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 să fim serioși, astea costă între 1 leu și 5 lei, maximum, bucata, și știi precis ce model sunt, ai și datasheet ca să verifici caracteristicile, pe când cele recuperate nu ai idee ce fel de IR-uri or fi decât dacă găsești schema aparatului.......Nu este problema pretului, eu fiind din provincie, nu pot "da fuga pana la magazinul din colt", sa cumpar piesele necesare.Online ... intervine problema comenzii minime. Link spre comentariu
luke Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Am zis sa nu fac aceasta schema, pentru simplu fapt ca foloseste 2 PIC 16F628A, plus tranzistorii pentru LED-uri. Unde vezi 2 pic-uri in schema aia ? Si nu inteleg de ce fugi de 10 tranzistorase NPN pe care le poti recupera din aparatura mentionata de tine , cel de al doilea pic se ocupa de generatorul de semnal dreptunghiular pentru air core transformer (adica cam ce face 555-ul ala in montajul deja facut de tine) si comanda ledul ir plus controleaza motorul prin intermediul unui regulator de tensiune comandat ...deci un fel de 3 in 1 de care te poti lipsi deocamdata facandu-le tu manual( acolo o faci cu telecomanda dar poti upgrada dupa aia ). In linkul ala este si o shema de cablaj in sprint layout (daca nu ma insel) tu faci NUMAI elicea . Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Unde vezi 2 pic-uri in schema aia ? Si nu inteleg de ce fugi de 10 tranzistorase NPN pe care le poti recupera din aparatura mentionata de tine , cel de al doilea pic se ocupa de generatorul de semnal dreptunghiular pentru air core transformer (adica cam ce face 555-ul ala in montajul deja facut de tine) si comanda ledul ir plus controleaza motorul prin intermediul unui regulator de tensiune comandat ...deci un fel de 3 in 1 de care te poti lipsi deocamdata facandu-le tu manual( acolo o faci cu telecomanda dar poti upgrada dupa aia ). In linkul ala este si o shema de cablaj in sprint layout (daca nu ma insel) tu faci NUMAI elicea .Pe site am vazut ca se foloseste 2 PIC-uri, unul pentru Base, unul pentru Propely Clock.Nu fug de 10 tranzistori ii am, dar ma gandeam sa fie cat mai "goala" elicea, sa nu fie grea, sa o pot centra usor si motorul deasemeni sa o poata invarti usor.Am sa desenez cablajul pentru elice, NU am gasit pe site niciun fisier LAY, sau poate nu stiu eu ungureste. Ledul de index am sa-l conectez simplu, la masa si printr-o rezistenta (si un intrerupator) la plus, sa stea ON (aprins permanent).In locul fototranzistorului de index (T12 - BP103), pot folosi un senzor receptor IR din DVD, Receiver satelit, etc?Probabil trebuie sa mai fac un PWM cu 555, pentru motorul elicei, ca sa-i pot controla turatia, asta se decide dupa testarea elicei. Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Am reusit sa redesenez cablajul elicei pentru Ceas POV cu PIC 16F628A, dupa schema postata de @luke. Urmeaza sa-l verific mai pe seara sau maine, de greseli, acum chiar daca il studiez nu le observ, vad numai trasee si piese. Asa arata elicea pentru Ceas POV cu PIC 16F628A: Link spre comentariu
radioDJ Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Intrebare de incepator: Nu s-ar putea face un mini generator de curent pentru alimenta montajul, sau ar deregla prea mult turatia?Ma gandesc la unul sau mai multi magneti mici, iar pe elice o bobina care sa genereze curentul necesar montajului. Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Intrebare de incepator: Nu s-ar putea face un mini generator de curent pentru alimenta montajul, sau ar deregla prea mult turatia?Ma gandesc la unul sau mai multi magneti mici, iar pe elice o bobina care sa genereze curentul necesar montajului. Pai deja alimentarea montajului se realizeaza cu ajutorul inductiei, pe rotorul (elicea) motorului este realizata o bobina care alimenteaza montajul.In jurul rotorului este bobinat (pe un suport cilindric putin mai mare decat rotorul) statorul care este alimentat de un PWM cu 555 si un IRFZ44.Partea de alimentare o am deja realizata, de ce trebuie sa ne complicam cu magneti si alte chestii. Am sa revin cat de curand cu ceva poze ale alimentarii prin inductie. Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 Am sa revin cat de curand cu ceva poze ale alimentarii prin inductie.e partea cea mai delicată din tot proiectul, alături de realizarea mecanică... și 95% din electroniști fug de ”chestiuni de mecanică” ca Ăl cu Cornițe de tămâie...restul de 5% au un cnc!!! Link spre comentariu
GeoMar Postat Mai 3, 2012 Partajează Postat Mai 3, 2012 e partea cea mai delicată din tot proiectul, alături de realizarea mecanică... și 95% din electroniști fug de ”chestiuni de mecanică” ...Da, ai mare dreptate, trebuie sa te pricepi si la mecanica, nu numai la electronica. Asa cum am promis, cateva poze cu alimentarea prin inductie realizata de mine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum