Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau sa construiesc un ceas POV (Persistence Of Vision)


avengers

Postări Recomandate

Am vazut pe net o aplicatie interesanta, un efect vizual (ceas), care se formeaza cand ledurile sunt invatite la turatii mari.

Exemplificativ este clipul de aici:

Dupa indelungi cautari pe net cea mai simpla schema am gasit-o la aceast adresa http://home.epix.net/~otisrci/clock.html

Cablajul nu este greu de facut, mi se pare problematica rotirea montajulu, mai exact alimentarea acestuia cand se roteste. Am vazut pe net o varianta cu firele lipite de colectori, acestea fiind dirijate cumva apoi pe langa ax, o varianta ciudata oricum.

Are cineva vre-o idee in acest sens???? Sau recunoaste cineva motorul folosit in clipul video?? (parca ar fi de la un hard disk).

Si nu in ultimul rand, crede ca m-ar putea cineva ajuta sa scriu programelul acela in PIC??? (ca sa construiesc un programator numai pentru acesta aplicatie e cam durere de cap).

Astept sugestii

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 185
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • luke

    50

  • GeoMar

    34

  • avengers

    27

  • MifTy

    9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bob Blick la facut initial cu pic16c84. Se poate vedea aici http://www.bobblick.com/techref/projects/propclock/propclock.html si este facut in 1996.

Pentru alimentarea montajului POV eu cunosteam varianta cu perii si nu mi-a placut ideea. Este interesanta modificarea unui motor sincron din floppy disck http://www.instructables.com/id/Building-a-POV-Propeller-Clock-motor/, insa e cam mare la dimensiuni.

Eu am testat un motor din cdrom si vad ca macar aprinde un LED si am cca 5V. Insa habar nu am ce viteza are dremelul meu.

Link spre comentariu

Buna seara. Dupa o intarziere semnificativa m-am decis sa fac prima schema postata. Pana acum cam atat:

 

Posted Image

Mai am de montat PIC-ul programat , pe care il astept de la userul pop_ady44 . Sper ca pana saptamana viitoare sa-l termin si voi atasa un filmulet.

Link spre comentariu

Asa ne icurajeaza staff-ul forumului ???? :speriat Personal am pus linkurile alea doar pentru ca este cam ce-si dorea @avengers, iar in aplicatia lui poate inlocui 16f84 cu 16f628a cu avantajele sale (memorie ...) cu minimul de modificari.Am testat metoda de alimentare (air core transformer ) prezentata si functioneaza cu un randament mic dar satisfacator ,reuseste sa alimenteze montajul mai ales ca ledurile nu vor fi aprinse toate odata ... Din partea mea felicitari pentru realizarea de pana acum si voi urmari cu interes evolutia proiectului .

Link spre comentariu

m-ați înțeles greșit!și nu vreau să descurajez pe nimeni, și doar să evitați greșelile tipice de începător... și credeți-mă că greșeli de genul ăsta mai fac și eu, și mulți alții de pe forum!!! :Dsă explic: dacă vă uitați la imaginile plăcuțelor de POV deja realizate, vizibile pe youtube sau pe siturile celor care le-au făcut, o să observați că în partea opusă șirului de leduri sunt prevăzute găuri de fixare (sau elemente de fixare oarecare) la axul motorului folosit.ori la cablajul lui avenger astea ori lipsesc cu desăvârșire, ori nu le-am văzut eu!!! :rade:

Link spre comentariu

Ai avut dreptate MifTy, intradevar lipseau gaurile de fixare (intre timp le-am dat, am fixat PIC -ul si inca cateva componente). Acum ma confrunt cu o problema majora, in sensul ca am ales sa realizez alimentarea montajului prin inductie, ceea ce nu reusesc.

In prima varianta pe rotorul cooler-ului am bobinat aprox 170 sprire iar statorul 120........Nu a functionat.

Varianta nr 2: Rotor bobonat cu aprox 400 sprire, stator 200. Cateva poze semnificative sunt :

http://tinypic.com/r/239pv5/5

http://tinypic.com/r/2zhegs7/5

 

Mentionez ca am alimentat "statorul" la diverse tensiuni 5-15V, si la tensiune continua si la cea alternativa dar in zadar. In cel mai bun caz obtin la bornele cablajului 1-2 V insuficienti pentru a aprinde ledurile. M-am cam desumflat in legatura cu aceasta metoda....cred ca pana la urma cea mai sigura e cea cu periii colectoare. Sunt deschis la orice sugestie, asa ca nu va sfiiti.

Link spre comentariu

... ar fi o idee să te documentezi mai amănunțit despre metoda inducției...din ce am văzut eu pe youtube, majoritatea foloseau motoare de hard/floppy/imprimantă, și pentru alimentare trasee pe cablaj pe care ”călcau” lamele...dacă aș face așa ceva (dar asta un pic mai târziu), cred că ar fi prima variantă pe care aș încerca-o...soluția alimentării prin inducție presupune multe calcule, și multe spire bobinate ca să le debobinezi...

Link spre comentariu

Sa inteleg ca ai folosit prima varianta prezentata de tine, adica de la home.epix.net . Daca vad eu bine acolo acolo foloseste

alimentare prin perii colectoare. Insa tu ai adaptat varianta inductiva cu transforator rotativ.

In mod clar ca nu merge transformatorul daca folosesti curent continuu plus ca lipseste miezul transfolmatorului (ferita sau tole).

Din cate am vazut pe http://propellerclock.soubry.net/, Jasper foloseste un regulator low-drop cu un control on-off undeva la

20Khz. Sa nu mai zic de distanta cat mai mica intre primar (stator) si secundar (rotor).

Astept cu nerabdare rezultate si solutiile adoptate. Spor la munca.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Si inca o varianta testata pentru aplicatia data,scuze pentru calitatea desenului.Sunt reprezentate exact cu componentele folosite de mine majoritatea recuperate ,cat despre transformator am observat ca si la o distanta de 3mm rotor stator rezultatele sunt similare . Astept rezultatele altor colegi sau comentarii , e loc de experimentat. Numai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări