maxente Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 costyy86 daca faci un exemplar este aptoximativ 70 lei la PCboards in Bucuresti Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Intradevar este destul de scump..nu se merita sa faci doar o bucata, dar o sa fac si eu unul acasa de proba sa vad cum o sa mearga, dar momentan am alte prioritati, si daca o sa merga ok, poate o sa fac si eu cateva bucati. Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 Pai asa ma gandeam si eu, fiecare vine cu cablajul de la proiectul lui si vedem cam cat ne-ar costa Link spre comentariu
briobit Postat Decembrie 26, 2012 Partajează Postat Decembrie 26, 2012 OFF: sunt destui oameni pe forum care fac cablaje perfecte (din punctul meu de vedere) prin metoda foto si poate va costa mai putin Link spre comentariu
script22 Postat Decembrie 29, 2012 Partajează Postat Decembrie 29, 2012 12x10 cm sigle layer 100 pcs 320 usdcine vrea situ unde am facut calculu sa imi dea un pm Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 29, 2012 Partajează Postat Decembrie 29, 2012 Schema atasata provine dintr-o sursa Atx . Este o sursa realizata aproape in intregime din piese recuperate din surse Atx,practic doar redresarea si filtrarea finala nu provin din recuperari Am urmarit realizarea acesteia cu costuri minime.Trafo de putere si driverul sunt nemodificate .Tensiunea de iesire este de maxim +/- 26 V ,fara reactie ,in gol ,iar cu o sarcina de 5 ohmi ,tensiunea este de +/-19 vCu reactie am obtinut un reglaj al tensiunii de iesire intre aproxImativ +/-4V pana la +/-22V, dar prin tatonarea divizorului R10/R13 se poate schimba plaja de iesire Aceasta sursa am gandit-o initial pentru alimentarea unui monitor lcd cu tensiunea de +19V dar ea este practic universala,poate debita maxim 300W .De asemenea ,este prevazuta cu protectie la scurtcircuit ,precum si cu reglaj al curentului de iesire (pentru cine doreste acest lucru-eu am preferat sa pun un rezistor fix pe cablaj, pentru curent maxim ).In teste nu am putut scoate un curent mai mare de 8A deoarece am folosit diode chiar de 8 A asa ca n-am incercat cu sarcina mai mica de 5 ohmi in conditiile in care sursa debita 38V.De aceea diodele finale trebuie alese ,pentru siguranta ,de cel putin 15A.Eventual ,se poate monta si o racire cu ventilator .De exemplu,pentru tensiune de iesire unica (fara -) se pot folosi doua diode F16C20 (care provin tot din recuperari) ,care contin cate doua diode in capsula de cate 8A fiecare,acestea punandu-se in paralel Totul depinde de ingeniozitatea fiecaruia.Mai jos aveti fisierele necesare pentru realizare precum si un videoclip in care se vede cum o maltratam ps Trafo driver ,daca nu aveti unul cu codul din schema, nu montati altceva deoarece chiar daca se nimereste pe cablaj ,nu e garantat ca are aceeasi configuratie la dispunerea bobinelor.Cele notate de mine au fost testate practic ,asta dupa ce am scos schema de pe placile atx defrisateIn legatura cu aceasta schema,am si eu cateva surse trasnite, nu stiu ce si cum este ars, dar traful sigur este bun, as vrea si eu (inainte sa o fac pe cea de 1000w) sa fac aceasta sursa ca sa vad daca imi iese, dar daca tot o fac, vreau sa o fac sa imi scoata undeva la +/-40vcc, se poate? cam cate spire trebuie pe secundar, ca nu stiu cum sa calculez...sau as face alta schema dar care sa fie functionala de aproximativ 300w, dar cu traf din surse... Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 30, 2012 Partajează Postat Decembrie 30, 2012 Sau la schemele de mai jos pot foloi traf de la surse? sau ce traf este nevoie? Link spre comentariu
maxente Postat Ianuarie 3, 2013 Partajează Postat Ianuarie 3, 2013 nel65 sursa ce tensiune are in secundar fara reactie dupa redresare si filtrare, ai bobinat asa cum e in schema pusa de tine cu 24sp in primar si 2x15sp in secundar? Link spre comentariu
costyy86 Postat Ianuarie 6, 2013 Partajează Postat Ianuarie 6, 2013 reguli generale de proiectare gen lipsa bucle de masa,distanta intre codensatorii de filtraj si elemente disipative de caldura,trasee suficient de groase pentru curenti mari ,distante cat mai mici intre iesirile driver si portile mosilor ,si iti dai seama daca mai studiezi si alte proiecte de smps ,in special vezi proiectele lui sorteh si a lui leco ,te mai inspiri si de acolovezi si aici ,dar trebuie sa-ti faci cont http://www.forosdeelectronica.com/f21/LEhai sa va arat o sursa facuta de mine dupa schema yamaha care a fost prezentata aici pe forum si pe care am montat-o intr-o carcasa de dvd de 4 cm inaltime ,carcasa ce va fi in final amplificator audio de 2x150w/4 ohmi , class D .Sursa este realizata deja si probata pana la 300 w cu sarcina rezistiva iar traful este ETD39 la 32 KHZLa asta nu ar merge un traf de surse? EL33 sau EL40? Link spre comentariu
nel65 Postat Ianuarie 6, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2013 merge dar nu scoate mai mult de +-25v,Pentru alte tensiuni rebobinezi secundarele.Pentru traf de ATX finalii pot fi chiar IRF840 Link spre comentariu
costyy86 Postat Ianuarie 6, 2013 Partajează Postat Ianuarie 6, 2013 Oricum ma gandeam sa rebobinez secundarele vreau sa scoata undeva la +/-40vcc Link spre comentariu
costyy86 Postat Ianuarie 8, 2013 Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 Am avut traf EL-33, dar din pacate cand la-m desfacut cu toate ca la-m incalzit, s-a rupt ferita.Mai am trafuri dar nu scrie ce model, ca dimensiune, grosimea feritei sunt la fel, doar ca sunt mai inalte, are ceva? trebuie sa recalculez spirele?Cum e mai bine sa bobinez spre exemplu 4 spire, sa le bobinez pe toata suprafata sau spira langa spira pe mijlocul carcasei? Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Ianuarie 8, 2013 Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 Pentru 1 kw,am ales schema clasica cu SG3525 si IR 2110 sau IR2113,deci fara traf driverAveti fisierele mai josVreau sa folosesc aceasta sursa sa alimentez 6 amplificatoare dar am nevoie de o tensiune mai mica pentru ca nu am nevoie de putere mare (la acele amplificatoare), unde se poate pune semireglabile pentru a limita tensiunea? Nu am cunostinte de smps asa ca mai bine intreb!!! Inca nu sunt hotarat ce amplificatoare voi folosi dar nu cred ca voiavea nevoie de o tensiune mai mare de +-30V iar daca intradevar duce 1000w pp ca, curentul nu e chiar o problema...sau e? Pt mine e mai convenabil sursa asta decat sa cumpar un traf...sau chiar mai multe!!! cu acel traf ETD39 de unde pot gasi? La TM* este doar ceva de ferita...pp sa pe bucata aia se pun spirele? Am tot cautat info pe internet despre smps dar nu prea am inteles nimic si nici osciloscop nu am la dispozitie sa ma apuc sa fac ceva teste sa pot intelege exact ce mi se spune! Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 8, 2013 Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 1000W înseamnă un curent zdravăn la +/-30V. Ai mare grijă cu traseele de forţă, nu-i de joacă. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 8, 2013 Partajează Postat Ianuarie 8, 2013 @costyy86 nu orice traf de ATX se potriveste la orice schema de ATX sau inspirat din ATX, parametrii precum puterea, frecventa sau chiar configuratia in sine pot diferi, tocmai de aceea cea mai sigura modalitate este sa iti calculezi de la zero traful si sa-l bobinezi atat primar cat si secundar, evident ca are ceva daca un traf este diferit fata de altul, unele au intrefier, altele nu, unele sunt bazate pe 3C90, altele pe 3C85 sau altul, unele au sectiunea miezului mai mica altele mai mare, unele au sectiunea ferestrei mai mica, altele mai mare... si tot asa. In comutatie nu exista schema simpla. In cazul sursei postate de tine mai sus ai nevoie de o sursa de alimentare separata pentru partea de control, un traf de 12-14Vca @1A care sa alimenteze CI-ul de control, asta pe langa faptul ca mai este si nestabilizata o face inutil de complicata, un banal TL494 urmat de 2 drivere compacte ( si destul de ieftine ) rezolva partea de comanda mult mai elegant si evident mai putin stufos, totusi aici este tema colegului @nel65 si nu stiu daca este incantat de atata poluare. @Ionut Remus sper sincer sa nu ma intelegi gresit, nu tin neaparat sa te descurajez dar citind postarea ta se naste speranta ca nu te vei apuca sub nici o forma de comutatie, n-ar mai conta componentele sacrificate cat mai ales siguranta ta, aici se vorbeste de tensiunea de retea care este letala si nu exista loc de greseli in partea de HV, ti-as sugera sa studiezi mai mult ( mult mai mult ), sunt carti care dezbat subiectul comutatiei pentru incepatorii din domeniu ( evident ca sunt necesare cunostinte cel putin elementare de electronica pentru a le intelege ), cauta si vei gasi suficient de multe surse de documentatie in conditiile in care engleza nu reprezinta o problema, altfel... e mai greu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum