Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu-Sursa coboratoare in comutatie (de la 220)

Postări Recomandate

pai n-ai de ce sa-ti ceri scuze,nu esti singurul care nu vede padurea ,o mai patesc si eu si bineinteles si altii care n-o recunosc

Da, corect, toata lumea o patesteCica sunt doua tipuri de oameni, unii care o fac si altii care nu recunosc :rade: Daca tot m-am hotarat sa desenez si reactia pe cablaj, pun o intrebare, pot sa fac eu aceasta sursa ''universala''?Ca sa nu mai stau sa bobinez traful dupa o anumita tensiune m-am gandit eu in mintea mea intunecata :nebunrau: daca nu cumva ar fi bine sa bobinez traful cu o tensiune fixa ex. +/- 90V casa am si o rezerva si apoi in functie de tensiunea pe care o vreau sa ii ajustez din reactie de la +/- 40V pina la +/-75VSper sa nu cer prea mult de la viata :nas:
Link spre comentariu

Teoretic ar trebui sa fie posibil, numarul de spire s-ar calcula in functie de reteaua minima si implicit tensiunea minima pe primar traf ( sa zicem 90V ) si tensiunea maxima stabilizata dorita la iesire si daca spui ca vrei sa mergi pana la 75V pe ramura atunci un raport k de 1/1,2 s-ar sugera, recomandabil ceva mai mic, poate 1,15, ca sa asiguri pierderile. Insa trebuie tinut cont de factorul de umplere, minim-la iesire minima si/sau retea maxima; si maxim la iesire maxima si/sau retea minima, in fiecare caz trebuie luat in calcul acel worst case scenario, compensarea deasemenea devine ceva mai complicat de calculat dar nu imposibil, depinde si de tipul de compensare ales.

Link spre comentariu

Tu ai facut-o ingusta si lunga, e interesant si desenul asta

La mine ai iesit 18x11cm placa mare si am desenat locul pentru ETD49 si ETD59 in functie de cum vreau sa o fac

Pe placuta mica verticala am pus PWM, protecia la scurt si atacul mosfetilor cu IR si a iesit la dimensiunea de 7,3x4,7cm fara SMD-uri

Eu am renuntat la 2 conzi pe alimentare inseriati, voi pune doar unul la 400V asa cum a sugerat miticamy

Sa ii pui mai mari de 330uf conzii aia

Ce dimensiune are placa ta?

Uite cam cum mi-a iesit mie pana acum

Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

Eu am facut dupa cum voi avea nevoie ca dimensiuni...264 x 75mm, tranzistori, diode respectiv puntea vor fi puse pe un radiator de 40 x 40mm lung cat placa (are ca scop si intarirea structurii) si la capete vor veni cate un ventilator care vor face curent, practic va fi un tunel...Cozi aia o sa pun de 1000uf/200v, sunt de 330 pentru ca am spus si mai sus, nu am apucat sa scriu valorile reale la piese, am postat ca sa stiu daca este proiectata bine, daca am pus ceva unde nu trebuie....

Link spre comentariu

tranzistori, diode respectiv puntea vor fi puse pe un radiator de 40 x 40mm lung cat placa ....

nu e o idee buna sa pui piesele din zona periculoasa pe acelasi radiator cu cele din zona sigura.Tot ce le desparte e o foita izolatoare de mica ,a vreunei capsule ,care intr-o buna zi o sa zica STOP.E ca si cum ai sta zi de zi cu o sabie deasupra capului si te -ai ruga sa nu cada.
Link spre comentariu

@maxente

Condensatorii de 1uF/250V cei de pe ramura +300V si GND trebuie sa fie la 400VAC.

Banuiesc ca pt. audio folosesti sursa nu?,in cazul acesta stabilizarea nu are ce cauta acolo.

Si eu lucrez la o sursa asmenatoare cu ce ai tu acolo,eu vreu sa ajung undeva la 1.4KW pt un amplif pro.Dar deocamdata o fac la o putere de 300-350W cu traf ERL35.Poate pe viitor si rezonanta...

Ia uite si sursa mea:

http://i47.tinypic.com/2im5od2.png

Link spre comentariu

...stabilizarea nu are ce cauta acolo...

De ce nu s-ar folosi stabilizare si pentru audio? exista vre-o lege in proiectarea unui amplificator audio care spune ca n-ai voie sa-l alimentezi cu sursa stabilizata? sau in alta ordine de idei exista vre-o regula care spune ca nu se poate obtine sursa stabilizata si stabila pentru audio?
Link spre comentariu

@maxenteCondensatorii de 1uF/250V cei de pe ramura +300V si GND trebuie sa fie la 400VAC.Banuiesc ca pt. audio folosesti sursa nu?,in cazul acesta stabilizarea nu are ce cauta acolo.Si eu lucrez la o sursa asmenatoare cu ce ai tu acolo,eu vreu sa ajung undeva la 1.4KW pt un amplif pro.Dar deocamdata o fac la o putere de 300-350W cu traf ERL35.Poate pe viitor si rezonanta...Ia uite si sursa mea:http://i47.tinypic.com/2im5od2.png

Da, in mare parte va fi folosita in amplificatoare audio, vreau sa renunt definitiv la stresul trafurilor clasice + filtrajele scumpe si in plus voi avea rezerva de putere mult mai mare din aceste surseSigur ca nu e obligatoriu sa pun acea stabilizare, dar daca tot este in stadiul de proiectare si daca tot am loc pe placa am zis sa desenez si reactia aia care va fi optionala pana la urmaCondensatorii aia nu sunt batuti in cuie deocamdata butonam de zor la eaImi place si cablajul facut de tine :dans: Nu prea se gasesc trafurile astea ETD in varianta verticala ca altfel iesea cablajul mai mic la mineMa bate gandul sa fac cablajul la o fabrica :freaza:
Link spre comentariu

@marianS-a mai discutat asta,bucla de stabilizare la o sursa in comutatie care alimenteaza un amplif. poate sa intre in rezonanta cu amplificatorul in special la muzica rock.Firmele mari gen Dynacord,Makie,etc. nu folosesc stabilizare deoarece au intampinat si ei astfel de probleme.Exista o rezolvare,trebuie o bucla compensata foarte bine dar e de munca acolo......ETD49 sau 59 nu cred ca exista in varianta verticala poate gresesc dar nu am vazut pana acum doar ETD29.

Link spre comentariu

Pentru alimentarea de amplificatoare audio stabilizarea nu este o cerinta obligatorie insa este binevenita atunci cand este posibila, reduce mult distorsiunile cauzate de variatiile tensiunii in sarcina, numai ca stabilizarea unei surse prezinta problemele inerente legate de compensare mai ales la alimentarea de amplificatoare audio unde curentul de sarcina variaza mult si constant, raspunsul sursei trebuie sa fie unul cat mai rapid, este dificil, stiu foarte bine asta, umplu multe pagini de calcule si grafice pana pun la punct o compensare eficienta si multe lucruri trebuiesc luate in calcul, multe limite de acoperit, dar nu este imposibil in nici un caz. Varianta nestabilizata este mai simpla devreme ce nu mai este necesara nici reteaua de reactie si nici compensarea.

Link spre comentariu

Ma bate gandul sa fac cablajul la o fabrica :freaza:

Iti face fabrica un singur exemplar?
Iti face si un exemplar dar costa foarte mult, in schimb daca faci mai multe sau ne cuplam mai multi va iesi mai bine la pretPe mine ma batea gandul sa fac vreo 10 sau 15 bucati dar asta numai in cazul in care ne-om strange mai multi si poate cadem mai ieftinDeocamdata eu trebuie sa definitivez cablajul sa fac retusuri si apoi sa fac o varianta cu un cablaj foto de test sa vedem cum presteaza apoi daca totul merge cum trebuie poate facem mai multi un troc si facem cablajele la vreo fabrica
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări