Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu-Sursa coboratoare in comutatie (de la 220)

Postări Recomandate

Protectia se poate face si mai simplu, traf de curent inseriat cu primarul trafo forta, rezistenta de sarcina in secundarul trafo curent calculata pentru specificatiile dorite, redresarea tensiunii obtinute si cu ea se poate comanda un tiristor simulat care sa comande la randul sau pinul 10 la atingerea unui anumit prag.

Link spre comentariu

Marian ai dreptate, am uita sa mentionez ca citirea se face cu un traf de curent, pus in primarul trafului de putere iar pinii se conecteaza la puntea de diode formata din 1n4148Sigur ca sunt si alte variante de citire a trafului de curent insa aceasta protectie am prodat-o chiar eu intr-o sursa ATX banala cu un traf de curent luat de la alta sursa iar la un scurt facut (binenteles dupa ce am ajustat semireglabilul) imediat mi-a semnalizat ledul cum ca protectia functiona la spike-urile citite de traful de curentMarian poate ne zici si noua cam ce traf de curent e mai potrivit pentru aceasta sursa, vreun exemplu ceva, am vazut ca la tme sunt niste trafuri de curent dar nu stiu exact care ar fi bune

Link spre comentariu

La "totul despre surse" am pus eu rezultatele cu un traf driver atx folosit ca traf de curent:primarul cele 2 spire multifilare iar secundarul cu priza(se fol numai 2 diode 1n4148) inf ce erau in colectorul trazistoarelor drivere, 2sc945 de obicei.

Link spre comentariu

Multumesc miticamy pentru sugestie, o sa studiez problema acolo

Marian, ca sa nu mai maresc cablajul pentru inca 2 conzi de 470uf la 200v, pot folosi in total 2 conzi inseriati de 1000 - 1200 uF la 200 - 250v?

Vad ca sugerezi sa crestem capacitatea inseriata la primarul trafului din float, zici sa fie peste 2uf?

Link spre comentariu

@maxente sunt convins 100% ca ai testat cu succes configurtia aia de protectie si sunt de acord cu folosirea ei, numai ca eu nu am vrut decat sa prezint o versiune mai simpla, traful de curent se poate realiza in functie de preferinte/necesitati, e destul de simplu de calculat, apoi el poate comanda un tiristor simulat in genul asta:post-15007-139829546886_thumb.pngEvident este doar un exemplu pe care eu l-am folosit la o sursa cu 494 dar poate fi adaptat si aici. Referitor la conzi, ideea este ca si anume capacitatea sa fie cat mai mare pentru un riplu cat mai mic, deoarece riplul este echivalent cu pierderi de tensiune, care pierderi trebuiesc luate in calcul la proiectarea sursei. In primar cred ca cei 2 condensatori inseriati ar fi mai bine sa fie de cate 2u.

Link spre comentariu

Pana la urma fiecare are stilul propriu de lucru si inevitabil preferintele de rigoare, spre exemplu eu unul daca am de ales intre 2 configuratii diferite ca structura dar care au acelasi efect atunci aleg varianta mai simpla. Aleg varianta mai complexa atunci cand efectul este ceva mai interesant, spre exemplu convertirea protectiei in SCC, atunci da, se justifica orice complexitate, depinde insa de preferinte.

Link spre comentariu

In sursele atx condensatorii de intrare la 200v sant necesari pt varianta 110v/220v.La noi in tara fiind o singura tensiune nu mai are rost sa se fol 2 cond la 200v deoarece unul la 400v prezinta un volum mai mic.Primarul trafo se leaga in cazul acesta intre 2 cond de 1micro/250v(sau 2 cond de 2,2micro/250v),celelalte capete fiind legate unul la +300v si unul la masa intrare.

Link spre comentariu

^merge si fara condul dinspre plus,doar cel de la masaletotusi o nelamurire tot am si anume ,in cazul schemelor de mai sus ,primarul trafo trebuie calculat tot pentru half bridge sau pentru full bridge?Pentru ca pare ca i se aplica intreaga tensiune (ma rog,cu pierderile de rigoare) cand se deschide igbt-ul de sus!

Link spre comentariu

@miticamy are dreptate, se folosesc 2 conzi inseriati de 200V la filtrare pentru eventualitatea alimentarii de la retea 110V, se mai poate justifica chestia asta doar in cazul lipsei condensatorilor de tensiune potrivita insa s-ar ocupa spatiu mai mult.@nel65 daca s-ar folosi doar un singur condensator dus la masa HV atunci pe traf nu ar mai fi cei aproximativ 150V specifici semipunte ci intreaga tensiune de la retea redresata+filtrata ( ignorand pierderile ). Se face asta atunci cand se creeaza un punct de masa flotanta intre 2 condensatori de filtrare asa cum este cazul cu sursele ATX.

Link spre comentariu

ce dezavantaj este in configuratia cu doar un cond la masa HV,cu primarul calculat ca pentru full bridge?Adica ,si anume ,calculat pentru aprox 300v.mai tarziu,tot eu:inclin sa cred ca nu e nicio diferenta si traful trebuie calculat tot ca pentru semipunteinca o sursa:

Link spre comentariu

Eu nu sunt convins de asta, am simplificat schema pentru a face mai usor de inteles conceptul:post-15007-139829546998_thumb.pngCam asa arata modul de conectare al igbt-urilor in ultimul pdf postat, si asa cum vad eu ideea traful are un capat deja conectat permanent la masa HV si atunci cand Q1 se deschide el pune celalalt capat al trafului prin condensator la 310V, cu alte cuvinte ignorand pierderile de pe tranzistor si condensator pe traf pica 310V, in alta ordine de idei din cate vad in schema atunci cand Q2 se deschide acesta pune traful la masa numai ca deja traful are celalalt capat pus la masa deci nu pricep rostul Q2 in aceasta configuratie. :nas:

Link spre comentariu

.........atunci cand Q1 se deschide el pune celalalt capat al trafului prin condensator la 310V, cu alte cuvinte ignorand pierderile de pe tranzistor si condensator pe traf pica 310V, in alta ordine de idei din cate vad in schema atunci cand Q2 se deschide acesta pune traful la masa numai ca deja traful are celalalt capat pus la masa deci nu pricep rostul Q2 in aceasta configuratie. :nas:

In prima faza Q1 deschis Q2 inchis, prin traf circula curent doar pina ce se incarca C2, in a doua faza Q1 inchis Q2 deschis, C2 se desca in traf .....
Link spre comentariu

Eu nu sunt convins de asta, am simplificat schema pentru a face mai usor de inteles conceptul:[attachment=0]concept.png[/attachment]Cam asa arata modul de conectare al igbt-urilor in ultimul pdf postat, si asa cum vad eu ideea traful are un capat deja conectat permanent la masa HV si atunci cand Q1 se deschide el pune celalalt capat al trafului prin condensator la 310V, cu alte cuvinte ignorand pierderile de pe tranzistor si condensator pe traf pica 310V, in alta ordine de idei din cate vad in schema atunci cand Q2 se deschide acesta pune traful la masa numai ca deja traful are celalalt capat pus la masa deci nu pricep rostul Q2 in aceasta configuratie. :nas:

ignorand tensiunea de alimentare si presupunand ca in locul trafo ar fi un difuzor,pare mai cunoscuta configuratia?
Link spre comentariu

..ignorand tensiunea de alimentare si presupunand ca in locul trafo ar fi un difuzor,pare mai cunoscuta configuratia?...

Unul din marile mele defecte este ca uneori nu vad padurea de copaci, ma pierd in detalii si nu observ imaginea de ansamblu... cu alte cuvinte asa este si-mi asum greseala si tot odata imi cer scuze pentru eroare.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări