Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu-Sursa coboratoare in comutatie (de la 220)

Postări Recomandate

Cel mai folosit este 2110 ,insa eu am multe 2113 ,de-aia am pus asa,deci merge ,nicio grija.Calculezi secundarul pentru 2x90v,daca vrei sa ai 2x70vcc stabilizat ,insa cel mai bine e sa nu-i faci stabilizare,deci sa aiba direct 2x70v.O sa scada cativa volti in sarcina maxima ,dar asta se intampla la orice amplificator cu transformator de 50 hz

Link spre comentariu

pentru acele 2x15 spire ,se obtine la iesire aproximativ 2x90 V .Aceasta tensiune se reduce din VR1 ,deci prin modificarea factorului de umplere,la valoarea de interes.Eu am fosit acea schema pentru a obtine +-75V stabilizat si am uitat sa mai modific acolo unde scrie +-50V .Deci daca vrei tensiune nestabilizata la iesire , de +-70V ,pui 2x12 SPIRE ,teoretic va da 2x75 V dar mai sunt pierderiDaca vrei stabilizat o lasi asa cum e si reglezi din VR1 la +-75vAtentie la bobinaj cu ce sarma bobinezi,preferabil litzwireOscilatorul sa nu mearga la mai mult de 100 khz,deci traful la 50khzAi osciloscop?

Link spre comentariu

Banuiesc ca este vorba despre schema clasica din pdf-ul de pe o pagina anterioara ( #2 parca ), 3525 controller si 2113 driver, daca este asa atunci pentru configuratia semipunte de acolo pe traf vor fi jumatate din varful tensiunii redresate de la retea, si pentru sa zicem retea 230Vca avem varful la 320Vcc, teoretic pe traf cad fix jumatate din atat, adica 160V, traful are 24 spire in primar si 15 spire in secundar, asta inseamna un raport K=24/15=1,6; si tensiunea de pe fiecare ramura din secundar ar fi 160/1,6=100V, de ce atat de mult? simplu pentru ca sursa este calculata sa poata oferi la iesire cei 50Vcc stabilizati si pentru retea minima, asta teoretic deoarece practic nu vor fi cei 160V in primar, au loc niste pierderi de tensiune pana la primar, pe NTC pierderea este destul de mica, deci poate fi ignorata, in schimb avem condensator de filtrare a tensiunii redresate de la retea de 470u, pentru a afla riplul pe el, aflam intai curentul cu care este incarcat, si pentru 1000W la iesire si o eficienta estimata la 80% din tensiunea de la retea se consuma 1250W, impartit la cei 230Vca ar fi aproximativ 5,5A, acum pentru 10mS fiecare semialternanta si 5,5A riplul pe 470u este de 117V ( Uc=I•t/C ), asadar o pierdere majora aici, pierdere de care trebuie sa se tina cont; primarul este inseriat cu cate un cond de 1u catre cele 2 ramuri, conform pdf-ului 3525 si valorilor din schema, oscilatorul lucreaza la aproximativ 95Khz iar pe traf frecventa este de jumatate din oscilator adica vreo 47Khz, asta inseamna o perioada de 21,2uS, si un ton teoretic de 10,6uS, o capacitate de 2u se incarca in 10uS de catre un curent de 5,5A cu 29V, asadar inca o pierdere semnificativa, cele 2 pierderi cumulate sunt suficient de mari incat sa ingrijoreze, si atunci ce este de facut? se poate dubla capacitatea de filtrare de la retea, folosindu-se 2 condensatori de 470u in paralel pe langa capacitatea sporita si riplul de tensiune mult redus se obtine si un riplu de curent mai mic pentru fiecare condensator, in situatia asta riplul de tensiune pe filtrarea HV ar fi de doar 58V, mult mai decent, si se mai pot folosi condensatori de 2u inseriati cu primarul si pentru 4u riplul se va injumatati de la 29 la 14,5V.Conform noilor cifre cu capacitatile marite, din cei 320Vcc scadem 58V si raman 262, din acestia se mai scad cei aproximativ 14V de pe condensatorii inseriati cu primarul si raman 248V, mai scadem inca aprox 5v pentru pierderi estimate pe NTC si tranzistorii de putere si raman 243V varful si jumatate pentru traf, adica aproximativ 120V pentru retea de 230Vca, si 120/1,6=75V la iesire si un curent prin primar si tranzistori putere de ceva mai mult de 8A, pentru raportul asta de transformare estimez o retea minima de la care se poate obtine tensiunea de 50v pe ramura de aproximativ 180-190Vca, numai ca trebuie tinut cont de faptul ca la aceasta retea minima stresul pe tranzistorii de forta este maxim, pe traf vor fi ceva mai putin de 90V si asta inseamna peste 11A prin mosfeti, este adevarat ca mosfetii respectivi sunt destul de solizi, si totusi pentru siguranta as sugera dublarea lor pebntru pierderi mult mai mici pe ei si regim termic mult inbunatatit. O alta problema pe care eu o consider destul de serioasa este lipsa protectiei la supra curent sau scurt circuit, nu este deloc recomandabil avand in vedere puterea vehiculata.Acum avand in vedere necesitatea lui @costyy86 de 70Vcc pe ramura la iesire, recomand un raport K de 1/1,2, si deci cate 20 spire per ramura in secundare pentru a se asigura de faptul ca la retea minima tot se vor putea obtine cei 70V doriti, in cazul de fata pentru un minim estimat de 90V pe traf avem 75V pe iesire. Evident tot ce am zis aici este valabil pentru varianta stabilizata, pe care o recomand deoarece variatia iesirilor poate fi destul de mare in functie de variatia retelei.

Link spre comentariu

Da, ai inteles bine, de notat ar fi faptul ca e important sa intelegi si motivul pentru care trebuiesc facute aceste chestii, pentru ca pe viitor vei putea face singur acest tip de calcule care desi par stufoase sunt totusi foarte utile si in aceeasi masura esentiale, ele putand face diferenta dintre o sursa fiabila, de calitate si una care merge si asa. Daca mai sunt si alte nelamuriri nu ezita sa intrebi, in masura in care tine de competenta mea voi asista cu orice pot.

Link spre comentariu

reguli generale de proiectare gen lipsa bucle de masa,distanta intre codensatorii de filtraj si elemente disipative de caldura,trasee suficient de groase pentru curenti mari ,distante cat mai mici intre iesirile driver si portile mosilor ,si iti dai seama daca mai studiezi si alte proiecte de smps ,in special vezi proiectele lui sorteh si a lui leco ,te mai inspiri si de acolovezi si aici ,dar trebuie sa-ti faci cont http://www.forosdeelectronica.com/f21/LEhai sa va arat o sursa facuta de mine dupa schema yamaha care a fost prezentata aici pe forum si pe care am montat-o intr-o carcasa de dvd de 4 cm inaltime ,carcasa ce va fi in final amplificator audio de 2x150w/4 ohmi , class D .Sursa este realizata deja si probata pana la 300 w cu sarcina rezistiva iar traful este ETD39 la 32 KHZ

foarte frumos apreciez ca mai sunt useri dispusi sa inaprta munca cu ceilalti.ca sa pot face sursa asta de unde iau integratul ?pot scoate 2x35 W si daca are protectie la scurt.pt calcul transformator am sa apelez tot la tine daca esti amabil ori cum dupa sarbatori am sa ma apuc de ia . inca o data laude pentru munca depusa.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări