Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu-Sursa coboratoare in comutatie (de la 220)

Postări Recomandate

nu este un defect,e normal sa fie asa,iesirile au spre masa jonctiunile B-E ale driverilor inseriate cu diodele D3 D4 ,deci nu poate fi mai mult de 2V in curent continuu sau 0.5-0.6 V impulsuri ,depinde de factorul de umplere.Am avut si eu dilema asta ,insa e ceva banal daca stai si analizeziDaca scoti driverii ,de proba,imediat sare tensiunea in iesiri la 12V ,sau pe acolo

Link spre comentariu

mda, am terminat-o şi nu funcţionează, am aceeaşi problemă pe care am spus-o mai sus.

Mă bag să iau pas cu pas....

Dacă scot D7 am formede de undă de la ieşire la controller. dacă îl las nu mai am.

LE: forme de undă sondă x10

baze tranzistori driver...

Posted Image

Posted Image

colectori tranzistori driver

Posted Image

Posted Image

inlocuiesc tranzistorii driver?

Link spre comentariu

LE2:

am mai refăcut nişte lipituri şi acum aşa arată semanlul în colector la tranzistori driveri:

Posted Image

free image hosting

amplitudine 10v, şi baza de timp se setează automat pe 1ms!

Din ce văd eu pe schemă configuraţia tranzistorilor driveri este in emitor comun, deci el amplifică in tensiune si inversează. Deci trebuie să am tot un semnal rectangular acolo, unde greşesc? Am dificultăţi la interpretarea semnalelor că nu am de mult timp osciloscop şi abia acum e prima dată când pun un oscilocop într-o sursă.

Link spre comentariu

am refăcut etajul driver, am schimbat tranzistorii driver de n ori tot aşa face nu am unda din bază în emitor, traful driver prin infăşurarea comună dă cei 10.4v în cazul meu în colectorul tranzistorilor ca să îi polarizeze nu?

pe colector am 10.4 iar între baze şi emitor am 3.9v. ciudat tare

LE: o diodă schimbată şi arată aşa semnalul. drivere bc547.

Posted Image

online photo sharing

Link spre comentariu

partea driver cred că am rezolvat-o, am 2 semnale identice cu factor de umplere mic ca în ultima fotografie postată. dar nu merge, îmi explică careva cum pun osciloscopul în primar ca sa pocnească? e un osciloscop digital cu sondă x10.LE: culmea tranzistorii se deschid am 0.6v pe tranzistorii forţă bază emitor.

Link spre comentariu

E greu cand te apuci de asa ceva cu o slaba pregatire tehnica, si stiu cum este ca si eu am fost la fel la un moment dat, ai lucrat destul de mult cu sursele ATX dar nu ai retinut unele detalii esentiale, tranzistorii driver nu amplifica nimic, ba dimpotriva rolul lor este sa blocheze cate o ramura a trafului driver si implicit cate un tranzistor final, tranzistorii finali isi automentin oscilatia prin intermediul infasurarii trafo driver inseriata cu primarul trafo putere, tranzistorii driver au rolul de a bloca cate un tranzistor de putere, nu de a-l deschide, analizeaza schema asta:

post-15007-139829534004_thumb.png

Poti considera Q1 ca fiind tranzistorul de la iesirea TL494 ( de altfel l-am si numit asa tocmai in acest scop ), Q2 este evident tranzistorul driver, ei bine atunci cand iesirea TL494 este on ( conduce ) ce se intampla cu Q2? ei bine Q1 ii pune baza la masa, ce face asta? simplu, il blocheaza evident, efectul este eliberarea ramurii trafo driver conectata in colectorul sau, ceea ce inseamna ca tranzistorul de putere comandat de aceasta ramura se poate deschide. Acum imagineaza-ti ca iesirea TL494 este pe off ( nu mai conduce ) ce se intampla in aceasta situatie? Simplu, baza Q2 este conectata la Vcc prin R1 ( R1 reprezinta rezistentele de 3k3 din schema dintre bazele tranzistorilor driver si alimentare ), avand baza conectata la Vcc Q2 evident ca conduce si duce ramura respectiva a trafo driver la masa, fapt care blocheaza tranzistorul final comandat de ramura asta.

Sursele ATX tocmai prin constructia lor necesita o sarcina minima la iesire pentru a functiona corect, asadar ca sa poti vizualiza forma de unda dupa bunul plac in etajul driver trebuie sa setezi factorul de umplere manual. Pe de alta parte Asa cum s-a mai spus forma de unda pe traful de putere trebuie sa fie identica si pe primar si pe secundar ( ignorand diferenta de amplitudine evident ) asadar nu e nevoie sa pui deloc oscul in primarul trafo forta pentru a vizualiza forma de unda, ci este suficient sa-l pui in secundar, vei putea observa aceeasi forma acolo.

Am specificat acele detalii tocmai pentru ca am simtit ca nu stapanesti prea bine configuratia asta, sper sa te ajute. Pe de alta parte as avea o intrebare ca nu am vazut specificat de tine aici, ai respectat schema din prima pagina intocmai?

Link spre comentariu

Vlad Mihai gandeste-te ca eu am facut aceasta sursa fara nici macar sa visez la un osciloscop (desi chiar as avea nevoie de un asemenea aparat) si cu toate ca am pocnit niste finali din cauza mea ca ma jucam cu protectia la supra curent

Deci, in concluzie mare atentie la componente si la traseele de pe cablaj

O alta atentie trebuie acordata acelui traf driver, chiar daca zici ca are acelasi cod scris ca cel dat de autorul acestei scheme, eu iti recomand sa iei placa de pe care l-ai dat jos si sa ii scoti schema pe o hartie, apoi o compari cu schema autorului

Iti spun asta pentru ca am verificat vreo 4 asemenea trafuri si nu am gasit nici unul sa bata pin la pin (ma refer la infasurarile din primar si secundar) cu infasurarile care ar trebui sa fie pe cablaj

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări