Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu-Sursa coboratoare in comutatie (de la 220)

nel65

Postări Recomandate

tensiunea nu creste proportional cu frecventa,ea este data de raportul nr. de spire primar /secundar si in conditiile cand factorul de umplere este maxim,adica sursa merge fara reactie,deci cu trafo ATX nemodificat ,nu se poate obtine mai mult de +-26v ,in gollenu e recomandabil modificarea frecventei oscilatorului,trafo ATX e calculat sa functioneze cam pe la 30-max 40 de khz.In plus nici miezul bobinei de iesire (culoare galben cu alb) nu mai lucreaza bine la peste 50khz,asa ca...

Link spre comentariu

Fac un alt experiment, o sa pun doua trafuri identice cu primarele in paralel si cu secundarele inseriate, schimb si tranzistorii de atac al driverului, ca am multe surse defrisate ramase dupa ce am reparat vreo cateva zeci bune de atx-uri

Link spre comentariu

Nici un traf nu e bobinat de mine nici macar bobina de iesire pusa dupa redresare, sunt exact asa cum le-a facut chinezu'Driveru ala care il ai tu e bun numai ca infasurarile difera, trebuie sa ii scoti schema de pe cablajul de unde l-ai tras apoi tai traseele de pe cablajul lui nel65 si le legi asa cum reiese din cablajul original din sursa atxAsa am facut si la mine ca nu corespundeau deloc nici la primar nici la secundar si vezi ca si traful celalalt e posibil sa nu-i corespunda infasurarile din secundar, trebuie doar sa ii urmaresti infasurarea aia mare de 12v din sursa de unde a fost scos

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

M-am jucat putin azi cu sursa La redresare am pus patru diode duble SB2040CT recuperate din sursele ATX, n-am mai folosit infasurarea mare de 12v am folosit-o pe cea de 5v ca are doua infasurari bobinate in paralelIn gol fara reactie am 25v, am montat reactia si am reglat-o la 14,5v, ca sarcina am folosit niste becuri auto la 12v de faza lunga Cu doua becuri in paralel am tras 7,6A iar tensiunea a scazut la aprox 13,5V, in momentul in care am mai legat inca un bec in paralel am tras 9,8A dar tensiunea a scazut 9,5VO sa ii redresez si infasurarea aia mare de 12V sa vad cat curent pot trage din eaMentionez ca protectia la supracurent merge foarte bine, in momentul in care fac scurt pe iesire tace imediat sursa :)

Link spre comentariu

Am redresat infasurarea aia mare de 12 si daca ii pun sarcina intra sursa in protectieIn gol am tensiune +/-26 iar daca incerc sa ii pun o sarcina se opreste oscilatorul exact ca atunci cand fac scurt, asta numai cu redresare si filtrare, daca pun sarcina direct in alternativ mergeCe imi scapa?Mentionez ca redresarea am facut-o cu BYV79/200 si cu diode de la IXYS DSEP12-12A si face la fel

Link spre comentariu

M-am referit la faptul ca intra in protectie, practic sarcina mea il pune in scurt (sarcina este formata din niste becuri de 12v au 45 si 55w faza lunga + scurta)TL-ul are alimentare separata stabilizata de 12v

Link spre comentariu

Eu stiu ca un filament rece e ca o sarma si pe masura ce devine incandescent ii mai creste rezistenta, dar in cazul meu nu vrea deloc decat daca il montez direct pe alternativIn schimb daca montez puntea pe infasurarea aia mai mica de 5v (acolo unde sunt doua infasurari in paralel) trag mai bine de 9 amperi din ea

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

o să mai fac una de asta, dar o să modific transformatorul, v-a fi un E+E care să scotă o tensiune reglabilă între +-50v şi +-20v. Voi folosi tranzistori forţă în capsulă TO-247 sper să se potrivească.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am făcut şi eu pentru a 4-a oară sursa asta, pentru un prieten dar mă supără.... am asamblat toate componentele şi am alimentat extern, fără să bag sursa în priză, pentru a vedea semnalele din traf driver si din iesirile tl494. alimentat la 11.65v5v referinta pe pinii 13-14-152.5v pe pinul 2,este prezent semnalul in formă de dinte de ferăstrău la CT, deci teoretic integratul funcţionează, dar pe ieşiri la tl494 nu am semnale rectangulare ci doar o tensiune de 0.5-0.6v. s-a lovit cineva de defectul ăsta?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări