Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu-Sursa coboratoare in comutatie (de la 220)

nel65

Postări Recomandate

Am bobinat un traf EE cu litzwire 44x0.1mm cu un singur conductor 80 spire, si secundaru altceva nu am avut decat sarma de 1.2mm un singur conductor,29 spire si la iesire am 60v, cu un consumator de 1A scade la 50v,(consumator mai mic nu am, am folosit nichelina),si pana la 5a mai scade aproximativ 4-5v, dar tranzistori se incalzesc cam tare cam 50 grade la un conum de 5a cam 10 secunde, nu am lasat mai mult, tranzistori sunt irf840, sa fie din cauza conductorului din secundar?

Link spre comentariu

Numarul spirelor din primar pare a fi in regula. Acel curent de 1A este masurat sau doar estimat? si ai si inductanta serie dupa redresare? Acuma citind mai atent postarea ta observ ca ai pus 80 spire in primar si 29 in secundar, asta inseamna un raport de transformare de cca 2,8 si la 60V in secundar in gol asa cum spui, atunci inseamna ca in primar ai 168V, sincer sa fiu ma cam indoiesc, de obicei o cifra mai comuna este undeva intre 140-150V ceea ce ar confirma pe cei 50V pe care spui ca-i ai in sarcina, uneori multimetrele nu indica tocmai corect valori ale unor secundare de surse in comutatie cu iesirea in gol, poate lipsa de snubbere, sau calculul lor defectuos creeaza varfuri care pacalesc aparatul, si care se amortizeaza mai bine in sarcina... in fine, poti confirma masurand valoarea tensiunii VCA de la retea si apoi pe cea Vcc gasita pe condensatorii mari de dupa redresarea retelei, cele 2 valori ar trebui sa se autoconfirme, apoi compari cu ce ai gasit in secundar si aflii care valoare ar fi cea mai corecta.Acuma ce radiator ai folosit la mosfeti? vezi ca au Rds-on mare ( de fapt foarte mare ) si deci ai nevoie si de radiator mai mare penca pierderile pe ei vor fi mai mari.PS: Legat de conductorii folositi, in primar ai ceva mai mult de 0,3mm^2 ca si sectiune utila, ceea ce pentru o densitate admisa de 4A ( spre exemplu ) iti permite cam 1,4A curent maxim in primar, si la o medie de 145V inseamna cam 200W. In secundar ai 1,13mm^2 si pentru aceeasi densitate de 4A, poti merge pana la 4,5A, care pentru cei 200W din primar corespund unei tensiuni de cam 44V.

Link spre comentariu

Curentul masurat in secundar este masurat, nu estimat....Intradevar radiatorul este cam mic, dar la-m ventilat si nu trece de 45 grade la peste 5A consum in secundar...probabil o sa schimb tranzistori cu un RDS-On mai mic..Da raportul este de 2.8.Am masurat tensiunea la retea este de 230vca, si pe condensatori 310VCC, ar fi ok, sa-r putea sa fie de vina aparatuil de masurat, deoarece cand pun ssonda de temperatura p[e radiator, daca nu este alimentata sursa arata corect, cand alimentez sursa urca temperatura brusc cu 10 grade, daca mai pun si consumator mai urca cu 60 grade instantaneu, probabil fregventa este de vina..Deci acea tensiune de 60vcc la iesire probabil e din cauza aparatului, o sa masor cu unul analogic sa vad..L.E. Am masurat cu un analogic si am cam 55v....pe secundar pe condensatori din primar 310v..

Link spre comentariu

...Curentul masurat in secundar este masurat, nu estimat...

Ok, doar am intrebat, nu am dorit sa insinuez nimic, eram doar curios :da Retea de 230Vca presupune 325Vcc, tu zici ca ai masurat 310V, deja o oaresce neconcordanta, ar presupune 15V pierderi de la retea pana la condensatori, ceea ce mi se pare totusi cam mult... Posibil ca aparatul sa nu indice tocmai corect, cel mai sigur esti cu osciloscopul ca vezi exact la ce nivel este forma de unda si cum arata, daca nu ai, atunci intr-adevar un multimetru analogic ar putea fi mai bun, oricum eu as merge pe cei 50V ca fiind valoarea corecta la sarcina mica ( adica aproape de "in gol" ) si cadere de 4-5V la sarcina de 5A, ceea ce la sarmele folosite, nu mi se pare mult, deci ar fi totusi ok, si ar mai ramane sa pui mosfeti cu Rds-on mai mic ( preferabil sub 0,5 ) dar atentie la Ciss, sa nu fie prea mare nici el. Sau sa folosesti radiator mai maricut.
Link spre comentariu

Acum am masurat si tensiunea secundara cu cel analogic dar de data aceasta cu, consumator, si nu scade mai mult de 48v in sarcina de 5A, si fara sarcina are 54-55v...dar la sarcina de 1A scade din start 3-4v.Nu am osciloscop sa pot verifica..Tranzistori poate ii las pe acestia, pun un radiator mai maricel, loc este, si la viitoarele surse voi lua alti mai buni...Totusi vreau sa caut ceva sarma mai subtire in secundar, probabil de 0.5-0.6 cate 3-4 in paralel...

Link spre comentariu

Uite ce te-a intrebat Marian:Numarul spirelor din primar pare a fi in regula. Acel curent de 1A este masurat sau doar estimat? si ai si inductanta serie dupa redresare? Acuma citind mai atent postarea ta observ ca ai pus 80 spire in primar si 29 in secundar, asta inseamna un raportNu cred ca ai raspuns.Ce am postat eu la un montaj cu IR2153:2 bobine de pe filtru iesire ATX, cele pe miez cilindric puse pe iesire.In serie au aprox 15microH.Tensiunea de iesire scade de la 17,5V la 16V.Curentul de start este acum max 20A fata de 40A.Iar curentul este trapezoidal, vezi fotoDaca ai bobina pe iesire tens scade initial datorita acesteia si timpului minim de pauza intre conductii( se evita conductia simultana care duce la arderea mos-urilor.viewtopic.php?f=41&t=76798&start=525

Link spre comentariu

La Multi Ani!Cu sarbatorile de iarna nu am apucat sa mai lucrez la sursa, si nici sa imi cumpar condensatori Low ESR,fiind inchis la magazin.Dar azi am mai testat putin sursa, am pus pe secundarul de 50V un condensator de 10uf/63v pentru filtrarea tensiunii.Am tras cam 3A si se auzea un fasait, nestiind de la ce, in scurt timp condensatorul a explodat mai ceva ca o petarda...banui ca din cauza curentului mare tras si el avand o valoare asa mica, nu a rezistat...Ce valoare ar trebui sa aiba condensatorul de pe iesire pentru a filtra 50V si 5A?Multumesc.

Link spre comentariu

Tensiunea de filtrat nu influenteaza capacitatea necesara ci doar tensiunea maxim admisa de lucru az condensatorului respectiv. Capacitatea sa este dictata de curentul de sarcina dorit si de fecventa de lucru. In cazul de fata probabil ESR-ul mare al condensatorului cumulat cu riplul de curent maxim admis de el destul de mic, au dus la distrugerea sa. Cred ca nici tensiunea mica nu a ajutat prea tare. Nu stiu exact ce condensator este cel folosit ( marca ) dar ma uitam intr-un pdf de la un electrolitic normal de 10u/63V ales aleatoriu si vad acolo un riplu de curent maxim admis de 59mA, deci nu-i de mirare ca nu a rezistat. Pentru 5A si un riplu de tensiune admis de +/-100mV, adica o variatie de 200mV, si la o frecventa de 40Khz ( sa zicem ), atunci capacitatea necesara ar fi de minim 625uF, Insa asa cum ai vazut, trebuie tinut cont si de riplul de curent maxim admis pe condensatori, si la asta te poti informa din pdf-uri pentru a face alegerea corecta.

Link spre comentariu

Exact asta trebuie sa faci, pui mai multi condensatori in paralel ( asta se fac la foarte multe surse ), ESR-ul scade deci este bine, si riplul de curent maxim admis creste, adica iarasi este bine. Spre exemplu ai 2 condensatori cu ESR de cate 50m Ohm fiecare, si cu riplu de curent maxim admis la 100Khz de 1a, acuma conectandu-i in paralel ESR-ul fiind practicx un soi de rezistenta se injumatateste, iar riplul daca pe fiecare cond merge cate 1A, montandu-i in paralel obtii cumulat 2A.

Link spre comentariu

O sa pun cate 5 condensatori in paralel de 47uf/63v insa nu am gasit nimic lowesr la magazinul local, doar cand o sa fac comanda pe net..dar pentru teste o sa incerc acestea sa vad daca mai explodeaza...sursa are protectie, deci nu imi fac griji in privinta defectiuni sursei.Pentru sursa modificata de @nel65, cea de pe prima pagina, bobina de iesire inelul galben cu alb, ce dimensiune are? eu am de doua marimi, si cate spire cu ce grosime de fir trebuie facute...ca nu mai am nimic facute, toate au fost "defrisate" pentru alte intrebuintari...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

schimbarea mosfetilor evident inseamna si modificarea snubber-ului sugerat in schema, dar se poate rezolva destul de usor si asta.

Cum se calculeaza snubberul la schema atasata daca schimb tranzistori sa spunem cu STP12NM50

post-20529-139829743027_thumb.png

Link spre comentariu

@Smilex descrie AICI modalitate de calcul valabila pentru snubberele de la surse forward asa cum este si aceasta, pare complicat dar de fapt este destul de simplu.

LE: In cazul tau cred ca rezistenta ar putea ramane la fel, doar condul modificat, daca ai osciloscop poti ajusta cu precizie mai buna valorile C, as zice 1 sau maxim 2,2n ar trebui sa fie ok.

Link spre comentariu

Tranzistorul STP11NK40Z si multi alti sunt in 2 variante:

1.STP11NK40Z 400v/9A/ 110W

2.STP11NK40ZFP 400v/9A/ 30W

Cel cu terminatia FP este complet izolat, sa inteleg ca nu poate disipa multa caldura? sau care este diferenta de unu are 110W si celalalt 30w tinand cont ca suporta aceiasi tensiune si acelasi curent.

Link spre comentariu

Diferenta consta chiar in acea terminatie, care sugereaza si tipul capsulei, aceea complet izolata suporta o disipatie mult mai mica decat cealalta, in ciuda faptului ca parametrii ID si Vds sunt aceiasi, in comutatie se lucreaza in regim complet deschis sau complet inchis, adica ori curentul de drena este mare dar tensiunea drena-sursa este foarte mica, ori invers, niciodata cele 2 nu sunt semnificativ de mari in acelasi timp, asta este beneficiul comutatiei. Acuma cel cu capsula de plastic suporta disipatie mai mica datorita rezistentei termice dintre jonctiune si radiator mult mai mari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări