Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu-Sursa coboratoare in comutatie (de la 220)

Postări Recomandate

Tin minte ca si acum 2-3 ani mai avea cineva probleme cu tens marita la iesire la un invertor asemanator.Am facut special pt el un montaj asemanator care nu avea aceleasi probleme.Toate aceste probleme sant de la lipsa osciloscopului.Ma gandesc ca de fapt problema este de la inductanta primarului raportata la frecventa de lucru.Nu se poate merge asa in orb la surse.Cei care nu au osciloscop trebuie sa aibe obligatoriu frecventmetru si L-metru.Ne transformam in "Mircea fa-te ca lucrezi!" sau "toata lumea avea servici pe vremea lui tov".Vor fi mereu oameni binevoitori care vor raspunde(toata stima) dar intervine acea senzatie ca batem pasul pe loc.In timp ce lumea civilizata face surse la 2Mhz de dimensiuni infime noi parem in anii 60.Eu m-am angajat in 1978 si desi comutatia in surse era chiar sub 10khz(nu rezistai mult timp langa o sursa in sarcina) datorita osciloscopului si mai ales sondei de curent stapaneam monstrii.Dupa aceea a venit proiectarea in fabrica a surselor peste 20khz si iarasi aveam control asupra lor, noi le faceam de la zero chiar daca schemele erau Philips sau Farnell.Faceti o aparatura de masura ieftina ca sa aveti control!

Link spre comentariu

Condensatorii aia, mai mult ca sigur, sunt bombe chinezesti

Chiar daca nu sunt low esr nu au voie sa fiarba, asa cum a zis si UDAR mai sus

Pune o poza sa ii vedem si noi

Nu mai e necesar sa pun poze..clar sunt pocnitori chinezesti... :sparge: , de fapt acesti "Rubycon" sunt "Rudicon"...

Tin minte ca si acum 2-3 ani mai avea cineva probleme cu tens marita la iesire la un invertor asemanator.

Cred ca s-a deviat putin subiectul, sau nu am fost eu explicit..

Nu am probleme cu tensiune marita, probleme am ca tensiunea la iesire nu functioneaza corespunzator cu, condensatori montati, daca dau jos condensatori tensiunea este foarte buna si dupa cum am spus am tras in jur de 300w dn ea, daca montez condensatori, tensiunea urca treptat pana la o anumita valoare aleatorie si intra sursa in protectie,am scos protectia si tensiunea urca aproape instantaneu la valoarea maxima dar condensatori incep sa fiarba, deci prin urmare si eu cred ca acei condensatori sunt de vina..

Link spre comentariu

n-o sa gasesc prea usor traf cu pinii/dimensiunile alea si nici n-as vrea sa adaptez altul.

pai ...cam nu prea ai de ales. Traful folosit de mine e recuperat ,habar n-am de unde.Oricum,adaptarea consta in fixarea mecanica de placa ,cu doi soricei (parca asa le zice la plasticele alea de se pun la capacele rotilor la autoturisme),e treaba de cateva minute
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pentru sursa cu ir2153 cea despre care tot am discutat, vreau sa fac una cu iesire 50v si maxim 5A, deci 250W cred ca duce lejer...dar am 2 modele de trafuri din ATX primul este cunoscutul El 33 iar celalalt este format din 2xEE, altceva nu stiu de el...Desi EE are mult mai mult spatiu pentru bobinat sectiunea este mai mica 100mm2, El are 120mm2.Indicat pentru tensiunea si curentul de care am nevoie, care ar fi mai bun?, banuiesc ca El 33 deoarece sectiunea este mai mare, insa mai greu de bobinat, ar veni in primar 68 spire si secundar 24 spire..La cel EE fiind sectiunea mai mica ar veni: primar 82 spire si secundar 29 spire.Pe mine ma incanta mai mult cel EE deoarece are un spatiu de bobinat mai generos, insa intrebare este: poate asigura cei 250W? este corect calculat numarul de spire?Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Eu privesc lucrurile cam asa, puterea care se poate vehicula la un anumit transformator de comutatie este limitata de spatiul de bobinare, sa ma si explic, miezul se incalzeste atunci cand pierderile pe el sunt mari ( atentie, a nu se confunda cu pierderile pe cupru ); pierderile pe miez sunt mari atunci cand inductia este mare; inductia este mare atunci cand numarul de spire este mai mic decat ar trebui; numarul de spire este mai mic de cat ar trebui de obicei atunci cand traful este unul mai mic deoarece si spatiul disponibil de bobinare este mai mic iar sectiunea mai mica cere spire mai multe. Daca ai calculat corect numarul de spire necesar si iti incap atat cate sunt necesare atunci nu vad nici un motiv pentru care sa nu folosesti traful EE la puterea care te intereseaza.

Link spre comentariu

Daca ai calculat corect numarul de spire necesar si iti incap atat cate sunt necesare atunci nu vad nici un motiv pentru care sa nu folosesti traful EE la puterea care te intereseaza.

Tocmai asta e problema, nu stiu daca am calculat bine...Eu m-am orientat dupa calculele facute de tine pe pagina anterioara, doar ca am schimbat in calcul sectiunea miezului, de acolo mia dat aceste valori...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări