Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectul meu-Sursa coboratoare in comutatie (de la 220)

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca tot ai facut comanda pe o placuta montata vertical, pune-i so o protectie, n-o lasa asa libera, e pacat sa faca poc integratul si mosfetii in caz de scurt

O sa fac o sursa asemanatoare dar cu protectie, aceasta am facut-o mai mult pentru a invata cate ceva des[re SMPS.La sursa nestabilizata de pe pagina anterioara,secundarul l-am modificat, eu avem nevoie de o singura iesire de 30V si 10A.Totul ok, doar ca in sarcina de 10A scade tensiunea cu 3-4v...poate sa fie din cauza ca am pus o singura dioda in secundar? si 6 condensatori de 470uf/50v..Dioda este de 15A

post-20529-139829723305_thumb.png

Link spre comentariu

Banuiesc ca este vorba despre sursa cu IR2153... Nu inteleg de ce nu ai folosit redresare in punte, e mult mai corect asa, apoi sa folosesti dioda de 15A pentru un curent de 10A este relativ riscant, sau oricum cam la limita mai ales la tipul asta de redresare, acei 15A din pdf reprezinta maximul absolut admis, in practica tre sa fi cat mai departe de el, ar fi ceva mai bine daca ai folosi insa 4 din diodele astea pentru o redresare in punte, desi eu as recomanda unele mai puternice ( macar 20A ). In alta ordine de idei, la sursele nestabilizate caderea tensiunii in sarcina este inevitabila orice ai face, 3-4V pentru curent de sarcina de 10A mi se pare chiar ok, tre sa te gandesti ca exista pierderi pe redresare, pe cuprul infasurarilor din traf ( primar+secundar ), pierderi in miezul trafului in sine, pierderi pe mosfetii din primar, pierderi pe redresarea tensiunii de la retea, pierderi pe NTC-ul inseriat cu puntea ( daca exista ), la fel daca exista si filtrul EMI, sunt ceva pierderi si pe el, toate se traduc in scaderea tensiunii de la iesire.

Link spre comentariu

Multumesc.Dupa cum am spus, am realizat-o mai mult pentru a cunoste mai bine SMPS-urile, acum stiu ce am de facut.Am facut un cablaj pentru o sursa simetrica tot cu ir2153 si protectie cu un tiristor, o sa incerc sa plantez piesele zilele astea si sa vad cum se comporta.Redresarea este realizata de 4 diode MUR1560/15A...

Link spre comentariu

Am relizat si sursa simetrica, totul functioneaza ok, cu o exceptie.Daca pun condensatori electrolititi pe iesire 2*470uF/50v Rubycon noi, intra sursa in protectie, incepe sa urce tensiunea in secundar jncet pana pe la 10-13v apoi intra in protectie, am incercat si alti condensatori de 100uF si la fel se intampla,nu am low ESR , aceasta sa fie cauza?Daca scot condensatori si as diodele libere e ok,am tensiune si functioneaza bine..Schema o atasez mai jos..

post-20529-139829723945_thumb.png

Link spre comentariu

Am relizat si sursa simetrica, totul functioneaza ok, cu o exceptie.Daca pun condensatori electrolititi pe iesire 2*470uF/50v Rubycon noi, intra sursa in protectie, incepe sa urce tensiunea in secundar jncet pana pe la 10-13v apoi intra in protectie, am incercat si alti condensatori de 100uF si la fel se intampla,nu am low ESR , aceasta sa fie cauza?Daca scot condensatori si as diodele libere e ok,am tensiune si functioneaza bine..

Eu cred ca tensiunea o ia tensiunea aiurea la iesire deoarece nu aveti nici un consumator pe iesire, incercati cu 2 rezistente de 1k-1,5k/3w cate una pe fiecare ramura.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări