costyy86 Postat Noiembrie 20, 2013 Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 Intre timp am proiectat cablajul cu dimensiuni destul de compacte.Am reproiectat pentru o singura tensiune de iesire 30V si 10A..am si 8-10 metri de litzwire 40x0.1, o sa bobinez traful cu ea.Pun mai jos cablajul ca sa vedeti in caz ca mi-a scapat ceva. smps.pdf Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 28, 2013 Partajează Postat Noiembrie 28, 2013 Daca tot ai facut comanda pe o placuta montata vertical, pune-i so o protectie, n-o lasa asa libera, e pacat sa faca poc integratul si mosfetii in caz de scurt Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 11, 2013 Partajează Postat Decembrie 11, 2013 Daca tot ai facut comanda pe o placuta montata vertical, pune-i so o protectie, n-o lasa asa libera, e pacat sa faca poc integratul si mosfetii in caz de scurtO sa fac o sursa asemanatoare dar cu protectie, aceasta am facut-o mai mult pentru a invata cate ceva des[re SMPS.La sursa nestabilizata de pe pagina anterioara,secundarul l-am modificat, eu avem nevoie de o singura iesire de 30V si 10A.Totul ok, doar ca in sarcina de 10A scade tensiunea cu 3-4v...poate sa fie din cauza ca am pus o singura dioda in secundar? si 6 condensatori de 470uf/50v..Dioda este de 15A Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 12, 2013 Partajează Postat Decembrie 12, 2013 Banuiesc ca este vorba despre sursa cu IR2153... Nu inteleg de ce nu ai folosit redresare in punte, e mult mai corect asa, apoi sa folosesti dioda de 15A pentru un curent de 10A este relativ riscant, sau oricum cam la limita mai ales la tipul asta de redresare, acei 15A din pdf reprezinta maximul absolut admis, in practica tre sa fi cat mai departe de el, ar fi ceva mai bine daca ai folosi insa 4 din diodele astea pentru o redresare in punte, desi eu as recomanda unele mai puternice ( macar 20A ). In alta ordine de idei, la sursele nestabilizate caderea tensiunii in sarcina este inevitabila orice ai face, 3-4V pentru curent de sarcina de 10A mi se pare chiar ok, tre sa te gandesti ca exista pierderi pe redresare, pe cuprul infasurarilor din traf ( primar+secundar ), pierderi in miezul trafului in sine, pierderi pe mosfetii din primar, pierderi pe redresarea tensiunii de la retea, pierderi pe NTC-ul inseriat cu puntea ( daca exista ), la fel daca exista si filtrul EMI, sunt ceva pierderi si pe el, toate se traduc in scaderea tensiunii de la iesire. Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 12, 2013 Partajează Postat Decembrie 12, 2013 Multumesc.Dupa cum am spus, am realizat-o mai mult pentru a cunoste mai bine SMPS-urile, acum stiu ce am de facut.Am facut un cablaj pentru o sursa simetrica tot cu ir2153 si protectie cu un tiristor, o sa incerc sa plantez piesele zilele astea si sa vad cum se comporta.Redresarea este realizata de 4 diode MUR1560/15A... Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 12, 2013 Partajează Postat Decembrie 12, 2013 Daca leg un bec de 100W in serie cu sursa,pentru prima oara sa nu deteriorez ceva,becul trebuie sa stea aprins? sau sa se stinga daca totul e ok? Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 12, 2013 Partajează Postat Decembrie 12, 2013 Depinde de consumul in gol al sursei, in mod normal initial ar trebui sa se aprinda pentru foarte scurt timp cat se incarca electroliticii de la 0, apoi sa se stinga. Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 12, 2013 Partajează Postat Decembrie 12, 2013 Da, asa a facut dupa ce am schimbat puntea din primar, pana atunci becul statea aprins tot timpul, desi puntea este ok.. Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 13, 2013 Partajează Postat Decembrie 13, 2013 Am relizat si sursa simetrica, totul functioneaza ok, cu o exceptie.Daca pun condensatori electrolititi pe iesire 2*470uF/50v Rubycon noi, intra sursa in protectie, incepe sa urce tensiunea in secundar jncet pana pe la 10-13v apoi intra in protectie, am incercat si alti condensatori de 100uF si la fel se intampla,nu am low ESR , aceasta sa fie cauza?Daca scot condensatori si as diodele libere e ok,am tensiune si functioneaza bine..Schema o atasez mai jos.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 13, 2013 Partajează Postat Decembrie 13, 2013 Pune cate o bobina, torul din ATX, inaintea condensatorilor si vezi daca face la fel.Pune pe rand infasurarile de pe 5v si 12v si vezi daca este vreo diferenta. Link spre comentariu
pusu Postat Decembrie 13, 2013 Partajează Postat Decembrie 13, 2013 Frumoase discutii, pun aici un semn de urmarire Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 13, 2013 Partajează Postat Decembrie 13, 2013 Am pus, ceva ceva sa schimbat, urca mai mult dar tot se opreste.. Link spre comentariu
maxente Postat Decembrie 13, 2013 Partajează Postat Decembrie 13, 2013 Bobinele de care zice miticamy mai sus sunt din sursele atx si neumblate in ele ? Posibil ca partea de protectie sa fie prea sensibila si atunci ar trebui un reglaj manual sa sari peste curentul necesar incarcarii electroliticilor din secundar Marian facuse o protectie reglabila simpla Link spre comentariu
costyy86 Postat Decembrie 13, 2013 Partajează Postat Decembrie 13, 2013 Da bobinele sunt neumblate in ele, posibil sa fie si partea de protectie sensibila, insa ce e ciudat ca aceiasi schema functioneaza foarte bine, insa furnizeaza o singura iesire de 30v...Sa scot tiristoru sa incerc fara? Link spre comentariu
marian_valcea Postat Decembrie 13, 2013 Partajează Postat Decembrie 13, 2013 Am relizat si sursa simetrica, totul functioneaza ok, cu o exceptie.Daca pun condensatori electrolititi pe iesire 2*470uF/50v Rubycon noi, intra sursa in protectie, incepe sa urce tensiunea in secundar jncet pana pe la 10-13v apoi intra in protectie, am incercat si alti condensatori de 100uF si la fel se intampla,nu am low ESR , aceasta sa fie cauza?Daca scot condensatori si as diodele libere e ok,am tensiune si functioneaza bine..Eu cred ca tensiunea o ia tensiunea aiurea la iesire deoarece nu aveti nici un consumator pe iesire, incercati cu 2 rezistente de 1k-1,5k/3w cate una pe fiecare ramura. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum