Marian Postat Martie 20, 2012 Partajează Postat Martie 20, 2012 @FlorinPTM tu ai mai construit vreodata vre-un amplificator cu alimentare simetrica? mesajele tale sugereaza faptul ca nu, pentru ca tu nu pricepi nici macar acest concept de alimentare simetrica, cu 2 ramuri: Pozitiva si Negativa fata de masa, ei bine SMPS-ul tau livreaza acele 2 ramuri simetrice de alimentare fiecare cu o diferenta de potential de 21V fata de cicuitul de masa, una pozitiva ( + ) si alta negativa ( - ), asadar alimentarea amplifului tau se face la +/-21Vcc, si asa cum am spus puterea nu poate depasi 50W indiferent decat de tare crezi tu ca se aude, apoi ampliful tau are 4 canale distincte si cate 1 singur tranzistor final pe ramura ( fapt contrar afirmatiilor tale cum ca ar avea 2, nici macar chestia asta nu o intelegi cum e... ), si cu cate 1 singur final pe ramura este logic oricum ca puterea va fi destul de mica, insasi tensiunile de alimentare iti da o indicatie destul de clara a ceea ce poate, daca vrei sa pricepi bine, iar daca nu...oricum poate ca nu esti destul de pregatit ca sa intelegi electronica, mai studiaza ca nimic nu-i usor.Asa cum am zis lasa ampliful in pace ca risti sa-l strici de tot, nu esti suficient de experimentat ca sa poti face modificari, spre exemplu numai SMPS-ul a carui siguranta de 20A ti s-a parut mare, eu zic ca-i mica de fapt, de ce? pai ampliful are 4 canale la cate 50W sa zicem maxim, asadar o putere maxima de 200W, iar puterea sursei ce-l alimenteaza ar trebui sa fie de minim 300W ca acesta sa functioneze ok, acum stii ce-i puterea? simplu P=V*I, si din relatia asta afli care ar fi consumul maxim al sursei de la acumulator si I=P/V=300/12=25A. De ce doar 12V? simplu, SMPS-ul mareste doar tensiunile de lucru, nu si curentul care deci va fi la fel, de fapt ceva mai mare trebuie sa fie la intrare decat la iesire in functie de randament, asadar amplificatorul consuma la nivel ridicat cel putin 20A de la acumulatorul auto, logic ca era nevoie de cel putin 20A la siguranta, acum intelegi de ce ampliful tau este o chinezarie si nu merita efortul?PS; Urmarind filmuletul tau as pune o intrebare: Aia numesti tu putere? aia este o bubuiala fara sens oferita de woofer-ul conceput pentru a bubui cat mai bine, puterea muzicala insa este mica din cate vad si asa era normal sa fie, cu 25-30W intr-un woofer bine filtrat obtii ceva destul de similar, bubuiala e simplu de obtinut, puterea audio reala insa e cu totul altceva, deci vezi tu...electronica asta nu e chiar asa simpla cum pare, si daca te dezamagesc imi pare rau sa o fac. Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 20, 2012 Autor Partajează Postat Martie 20, 2012 @marian:Asadar alimentarea amplifului tau se face la +/-21Vcc,nu mai inteles,deci tensiunea pe fiecare mosfet e de 42V!!! ,din sursa pleaca +si - doar atat, fara GND,nu se alimenteaza simetric!Iti dau alta comparatie facuta de mine azi.Am un subwoofer tun(se vede si in clip)de 300w RMS(2x150w/4ohmi) si am dat in el cu un amplif JBL GTO 2000 (2X110W RMS) pe o bobina(150w/4ohm'i) si nu sa incalzit...totul era absolut normal,iar cand am pus ampu asta cougar se simtea caldura cand puneai mana pe difuzor.@marian:siguranta de 20A ti s-a parut mare?Pai amp. JBL 2X110W RMS are decat o siguranta de 20A iar asta are 2x20A IN TOTAL 40A!@marian:oricum poate ca nu esti destul de pregatit ca sa intelegi electronica, mai studiaza ca nimic nu-i usor.Ti-am zis,eu sunt un amator de electronica,daca imi dai o schema o fac dar daca ar fi sa gandesc ce si cum... nu prea stiu,defapt nu prea stiu teorie... Link spre comentariu
Marian Postat Martie 20, 2012 Partajează Postat Martie 20, 2012 defapt nu prea stiu teorie...De fapt nu prea stii nimic Spune-mi te rog tu ai mai vzut vreodata o schema de sursa simetrica? cunosti principiul ei de functionare? ma indoiesc temeinic ca stii ce este aia ca din cate vad nu prea stii cam multe chestii elementare, asadar iata cum arata schema redresarii si filtrarii surselor simetrice simplificata ( vor fi unele diferente intre sursele liniare si cele in comutatie insa principiul de baza este acelasi ): Asadar acestea in principiu se compun dintr-un traf cu 2 infasurari simetrice, sa zicem 2X15Vca cu priza mediana, adica una din capetele unei iesiri de 15Vca este unita cu capatul celelilalte iesiri, bineinteles tinandu-se cont de fazare corecta, asta se numeste traf cu priza mediana, adica la jumatatea celor 2 iesiri, acum aceasta priza mediana va repezenta insasi circuitul de masa ( Gnd ), pe cand celelalte 2 capete care formeaza ramurile vor merge la o punte redresoare formata de obicei din 4 diode, aceasta va converti cele 2 ramuri de curent alternativ ce intra in punte in 2 ramuri de curent continuu la iesirea din punte, una pozitiva si una negativa ambele fata de masa, intre ele insele vei avea intr-adevar 42Vcc insa circuitul nu asa trebuie privit, ci trebuie privit din punct de vedere al circuitului de masa, deoarece la iesire tensiunea pe difuzor ( puterea asa cum poate intelegi tu ) este formata dintr-o unda de forma sinusoidala de amplitudini si frecvente diferite in functie de semnalul primit la intrare insa acea unda practic se va plimba ba spre ramura pozitiva ba spre cea negativa, iar circuitul de masa va ramane intotdeauna la jumatate, de aceea se tine cont doar de circuitul de masa. Iata acum cum este la ampliful tau: Asadar trebuie sa iti desenez ca sa pricepi si tu ce ai, tu acolo ai un traf cu 2 infasurari identice la iesire si cu priza mediana, ti-am desenat eu fiecare punct in circuit ce este, priza mediana merge la circuitul de masa, iar ramurile merg la cele 2 diode duble redresoare rapide, fiecare capsula are cate 2 diode in ea si de asta i se spune dioda dubla, de la ele pleaca cele 2 ramuri de curent continuu catre condensatorii de filtrare ( de asemenea marcati in poze ), si de la ei pleaca cele 2 ramuri de curent continuu ( pozitiva si negativa ) catre finali, una la un final si alta la celalalt de aceea se spune ca sunt 'N' tranzistori pe fiecare ramura ( in cazul tau doar 1 ), asadar finalii normal ca sunt alimentati doar cu ramurile, nu e nevoie sa mearga circuitul de masa la ele, finalii trebuie sa conduca iesirea alternativ ba catre ramura negativa ba catre cea pozitiva, cand unul conduce celalalt se blocheaza si invers, asadar repet Amplificatorul tau are alimentare simetrica la +/-21Vcc ( fata de circuitul de masa ) si puterea sa nu poate depasi aproximativ 50W pe 4 Ohm de canal datorita tensiunii mici de alimentare!! Cu speranta ca macar acum pricepi si tu niste chestii noi, inchei prin a sugera ca topikul tau sa fie mutat la sectiunea incepatorilor, sunt mult prea multe lucruri elementare ce nu le cunosti ca sa merite ocuparea spatiului acestei sectiuni unde se presupune ca fiecare are totusi ceva experienta atat practic cat si teorie. Link spre comentariu
vladonedj Postat Martie 20, 2012 Partajează Postat Martie 20, 2012 @FlorinPTM pune schema amplificatorului, o poti copia foarte usor urmarind traseele.Daca secundarul trafului are 2 infasurari atunci ampliful functioneaza cu tensiune simetrica si nu asimetrica cum presupui. PS: Eu cred ca are simetrica 100%, doar nu puneau asimetrica sa se mai incarce cu condensatori pe iesire si alte minuni.L.E : Acum am vazut postul lui marian, are simetrica 100%.Orice i-ai face tot un amplif de rah%t ramane, vinde-l sau fa un amplif. decent in carcasa aia. Salut. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 20, 2012 Partajează Postat Martie 20, 2012 @FlorinPTM pune schema amplificatorului, o poti copia foarte usor urmarind traseele....El nu pricepe nici macar ideea de amplificator cu alimentare simetrica si tu il pui sa scoata schema din circuit? asta e deja sf Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 20, 2012 Autor Partajează Postat Martie 20, 2012 In fine si dc se aude mai tare decat JBL'u? Pe masina se simte ff bine diferenta. Link spre comentariu
vladonedj Postat Martie 20, 2012 Partajează Postat Martie 20, 2012 Pune un dummy load si masoara tensiunea sa vedem ce si cum.Puterea nu se masoara "la ureche".Dummy load = When testing audio amplifiers, it is common to replace the loudspeaker with a dummy load, so that the amplifier's handling of large power levels can be tested without actually producing intense sound. The simplest is a resistor bank to simulate the voice coil's resistance.Si intelege odata, ai alimentare SIMETRICA nu mai insista cu asimetrica, chiar daca ai fi avut 42 V asimetric puterea ar fi fost aceeasi sau chiar mai mica ! Link spre comentariu
Marian Postat Martie 20, 2012 Partajează Postat Martie 20, 2012 In fine si dc se aude mai tare decat JBL'u? Pe masina se simte ff bine diferenta. Pentru ca asa ti se pare tie, pentru ca acel JBL e probabil o alta chinezarie/fake/improvizatie bineinteles cu putere mult supraestimata ca asa se face in scopuri comerciale, se umfla mult puterile sa ia ochii celor ca tine care nu se pricep. Intr-o zi ai sa intelegi ca puterea unui amplificator nu se masoara urechiometric, adica dupa cum se aude ci se masoara cu aparatura de specialitate si se mai poate calcula dupa formula Pout=( U*U )/R, masurandu-se tensiunea in alternativ de pe iesire cu generator de semnal la intrare, si ca sa intelegi o data pentru totdeauna, aceasta tensiune de pe iesire nu poate depasi o anumita valoare si in nici un caz nu va putea fi egala sau mai mare decat tensiunea de pe cate o ramura in parte, asta ar insemna sa se incalce legile fizicii, tu ai pe ramuri +/-21Vcc, din acestia cam 4V ii va opri finalii ca sa conduca, deci mai raman 17V la care fiecare varf de unda de pe iesire ar putea ajunge teoretic, insa maxim, nu se poate mai mult, practic insa tensiunea pe iesire nu va fi varful acesta ci va fi Vef ( valoarea efectiva-nu am timp acum sa iti desenez de ce ) care valoare efectiva este mai mica si anume cu aproximativ radical din 2 decat valoarea de varf, adica 1,41, si asta inseamna ca varful de tensiune in alternativ de pe iesire nu poate depasi 17/1,41=12Vca, in realitate aceasta poate fi chiar mai mica, dar sa zicem ca poti obtine 12Vca pe iesire la valoarea maxima a volumului, si puterea o afli dupa formula de mai sus Pout=( U*U )/R=( 12*12 )/4=144/4=36W, Intelegi acum? eu am zis sa fiu mai generos dand cei 50W care ar putea fi obtinuti cu distorsiuni ceva mai accentuate, asta este dezavantajul etajelor finale MOS, adica tensiunea mare necesara deschiderii lor. Daca vrei sa intelegi bine, daca nu...treaba ta, nu-i problema mea, legile electronicii au fost demult scrise, nu le vei modifica tu indiferent cat ai dori! PS: Am subliniat 2 lucruri in citatul de la tine spre a evidentia faptul ca aici trebuie sa renunti la limbajul de tip mes/facebook/hi5 etc. Asta-i un forum cat se poate de serios, scrie corect si complet. Link spre comentariu
vladonedj Postat Martie 20, 2012 Partajează Postat Martie 20, 2012 Cred ca a fost sub-alimentat ca sa poata fi folosit si pe impedante mai mici, gen 2 Ohmi.Deci, te tin "balamalele" sa-l pui pe un dummy load sa te convingi ca ceea ce spunem este adevarat ? Sau mai ai a doua varianta cu difuzorul in loc de dummy load, pui un generator de 1000Hz (1KHz) si masori tensiunea pe difuzor, poti inseria si un ampermetru in serie cu difuzorul sa ai niste rezultate mai precise.JBL-ul esti sigur ca nu are HPF-ul activat sau alte minuni care sa taie din frecventa ?Daca chiar vrei sa mai maresti puterea poti da inca 2 - 3 spire in secundar, dar vezi sa nu-l termini de tot.@marian ai fost indulgent cand ai zis ca doar 4 volti raman pe final, eu as zice ceva mai mult. Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 20, 2012 Autor Partajează Postat Martie 20, 2012 a doua varianta cu difuzorul in loc de dummy load, pui un generator de 1000Hz (1KHz) si masori tensiunea pe difuzor.Am dat drumu la un sinus pe 25Hz pe sub si imi da 36V c.a. in punte.JBL-ul esti sigur ca nu are HPF-ul activat sau alte minuni care sa taie din frecventa ?Da este activat,la fel si bass bost'u.Daca chiar vrei sa mai maresti puterea poti da inca 2 - 3 spire in secundar, dar vezi sa nu-l termini de tot.Eu zic ca nare rost sa ma mai complic,il vand si gata. Link spre comentariu
vladonedj Postat Martie 20, 2012 Partajează Postat Martie 20, 2012 Vezi ca HPF-ul nu are ce cauta pe un subwoofer, HPF = High Pass Filter ( Lasa doar peste un anumit nivel)Dezactiveaza-l.Stii ce inseamna 36 V ? Aprox. 165 W pe 8 ohmi asa ca mai masoara odata, chiar si punte puterea nu poate sa depaseasca 50 W pe 8 ohmi.Testeaza doar cate un canal, nu punte.Vezi ca aparatele de masura astea mai proaste masoara de la 50hz la 400. Pune macar un 100Hz si masoara apoi. Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 20, 2012 Autor Partajează Postat Martie 20, 2012 Uite: http://i40.tinypic.com/95xw2b.jpg http://i39.tinypic.com/15cexpl.jpg pe un canal la 25Hz:21Va.c cu 3.10A pe 4 ohm'i. (nu mai am baterie si cand am facut ultima poza l-am lasat putin mai incet si a iesit 2.36A.) Link spre comentariu
vladonedj Postat Martie 20, 2012 Partajează Postat Martie 20, 2012 Ai masurat la 100 Hz ? Lasa aparatul pe vca si urca frecventa de la 100 la 250 dupa la 400 si spune-ne ce se intampla. Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 20, 2012 Autor Partajează Postat Martie 20, 2012 Ai masurat la 100 Hz ? Lasa aparatul pe vca si urca frecventa de la 100 la 250 dupa la 400 si spune-ne ce se intampla.Nu,o sa revin maine pentru ca nu mai am baterie... Link spre comentariu
player4 Postat Martie 20, 2012 Partajează Postat Martie 20, 2012 multimetrul ala masoara true rms pe ac sau imi scapa ceva mie? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum