Mihai85 Postat Martie 18, 2012 Partajează Postat Martie 18, 2012 Acum am observat ceva! am masurat tensiunea alternativa si imi da 2x29v iar pe continu dupa filtare imi da 2x21v...ce sa fie oare?eroare de aparat? cu siguranta iti indica eronat la frecventa aia de comutatie. cei 21v sunt corecti. Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 18, 2012 Autor Partajează Postat Martie 18, 2012 cu siguranta iti indica eronat la frecventa aia de comutatie. cei 21v sunt corecti.Am masurat cu un alt aparat si imi da 2x15v~ Nu stiu ce sa fac...sa il bobinez...sa nu...si mie ca poate il stric detot....Trafu are 2 infasurari de 2x15v si inca 2 de 2x5v. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 18, 2012 Partajează Postat Martie 18, 2012 @FlorinPTM tensiunea pe iesirea unui traf de la sursele in comutatie nu poate fi masurata cu acuratete folosind multimetrele conventionale tocmai datorita limitarii acestora, care nu se descurca prea bine cu viteza mare de comutatie de la acest tip de sursa, tensiunea pe iesirea trafului poate fi corect masurata cu un osciloscop, in schimb ceea ce vezi dupa puntea redresoare si implicit condensatorul/condensatorii de filtraj este cea exacta. Secundarele alea de 2x5 si 2x15 sunt masurate de tine la aceste valori? Intreb deoarece spuneai ca ai masurat +/-21Vcc la iesirea sursei astfel ca cei 15V de pe iesirea trafului masurati de tine n-au cum sa fie corecti, SMPS-urile lucreaza cu unda dreptunghiulara la care spre deosebire de sinusul de la retea, nu se mai mareste tensiunea cu acel factor de 1,4 dupa redresare si filtrare, ba dimpotriva la iesirea de dupa redresare si filtrare vei avea mai putin cu cateva zecimi de volt fata de iesirea trafului, tensiune pe care o foloseste diodele pentru a conduce. Spuneai ca ai lucrat cu asa ceva, si totusi...postarile tale lasa de inteles ca nu prea, sursa bineinteles ca poate fi modificata dar asa cum am zis trebuie totul recalculat cu atentie pentru a te asigura ca nu vor aparea probleme, toate astea necesita experienta in lucrul cu sursele in comutatie pe care daca o detii n-ai de ce sa dai gres. Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 18, 2012 Autor Partajează Postat Martie 18, 2012 Tensiunea pe iesirea unui traf de la sursele in comutatie nu poate fi masurata cu acuratete folosind multimetrele conventionale. Da stiu asta,dar cu mulimetru meu am masurat mai multe SMPS si mia indicat foarte bine. Secundarele alea de 2x5 si 2x15 sunt masurate de tine la aceste valori? Da,cu un multimetru mai scump. Spuneai ca ai lucrat cu asa ceva, si totusi...postarile tale lasa de inteles ca nu prea. Da am lucrat,dar nu stiu eu tot despre aceste surse...Asta e un hobi da'l meu de cand eram mic,nu stiu eu totul,dar ma pricep Link spre comentariu
Marian Postat Martie 18, 2012 Partajează Postat Martie 18, 2012 Se pare ca totusi nu ai citit atent ceea ce am postat atat eu cat si un alt coleg, nu conteaza cat de scump este multimetrul, trebuie sa intelegi ca viteza mare de comutatie face ca datele citite de el sa nu fie exacte, direct pe iesirea trafului poti fi sigur doar pe ceea ce obtii cu osciloscopul, daca vrei sa intelegi bine, iar daca nu e treaba ta Mai citeste o data ce am scris mai sus si vei intelege de ce cei 15V cititi de tine pe iesirea trafului nu este o valoare corecta, poti doar avea incredere in ceea ce obtii dupa condensatorul de filtrare de dupa puntea redresoare ( si uneori si acolo multimetrul este pacalit ). Cei +/-21Vcc masurati de tine initial sunt mult mai aproape de o valoare corecta.LE: Un alt mod de a te lamuri asupra tensiunii care ar trebui sa fie pe secundar este prin calcularea conform raportului dintre primar si secundar, in functie de nivelul de incarcare al acumulatorului care alimenteaza SMPS_ul o sa livreze intre 12 si 13,8-14Vcc maxim, numeri atat spirele din primar cat si cele din secundar apoi impartin numarul celor din secundar la cele din primar si obtii raportul de transformare, adica spre exemplu sa zicem ca secundarul are 2 infasurari de cate 15 spire, iar primarul are 2 infasurari de cate 7 spire, 15/7=2,14, acesta ar fi raportul de transformare, apoi daca sa zicem tensiunea de la acumulator este de 13Vcc care totodata este si tensiunea din primar atunci in secundar vei avea cei 13V inmultit cu raportul de transformare, adica 13*2,14=27,8Vca in secundar, acesta fiind doar un exemplu explicativ ramane ca tu sa verifici tensiunea de alimentare a sursei si sa numeri spirele, in felul asta vei stii cat ai in secundar destul de exact. Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 18, 2012 Autor Partajează Postat Martie 18, 2012 Oke am priceput :nas:Oricum cred ca ma pacalesc aparatele...pentu ca ti-am zis ca am facut comparatie intre amplifu asta si un JBL GTO2000 si asta se auzea mai tare decat jbl'u... Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 19, 2012 Autor Partajează Postat Martie 19, 2012 Si prefinalu la ce pin trebuie sa ajunga?D,G,S? ca vad ca sunt cate 2..3 tranzistori care duc la cate un mosfet,adica 3 tranzistori la un mosfet...ceva de genu Link spre comentariu
Marian Postat Martie 19, 2012 Partajează Postat Martie 19, 2012 Si prefinalu la ce pin trebuie sa ajunga?D,G,S? ca vad ca sunt cate 2..3 tranzistori care duc la cate un mosfet,adica 3 tranzistori la un mosfet...ceva de genu Stii...mai bine lasa ampliful asa, intrebarea asta tradeaza o lipsa acuta de experienta, decat sa-l strici si mai tare mai bine lasa-l asa cum este daca tot zici ca acum e functional, sau in cel mai rau caz mergi la un electronist. Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 19, 2012 Autor Partajează Postat Martie 19, 2012 Pai nu am mai lucrat cu nici un amplif pe mosfet,si eu am vazut decat un tranzistor care duce la Gate si acum am vazut ca e inca unu care dece la Drain... Link spre comentariu
Marian Postat Martie 19, 2012 Partajează Postat Martie 19, 2012 Nu cred ca ai lucrat prea mult nici cu bipolari deoarece sa fim seriosi la puteri mici medii diferentele nu-s prea mari intre etajele finale MOS si Bipolare, ideea de principiu este ca sunt 3 etaje distincte intr-un amplificator, Intrarea ( de obicei un diferential cu sau fara generator ), etajul de amplificare in tensiune sau VAS de asemenea cu sau fara generator si etajul final cu sau fara driveri ( prefinali care au ca scop suplimentarea curentului livrat catre finali ), oricum tu stii ce chinezarie ai acolo deoarece la o putere asa mica nu ai ce sa cauti cu prefinali la MOS, de asemenea nu vad nici un fel de reglaj al bias-ului, vad doar o mana de tranzistori aruncati fiecare cum se gaseste, de aceea repet, e4ste mai bine sa il lasi asa, puterea e mica, nu merita efortul.PS: Eu unul din tot amplificatorul ala daca radiatorul este cat de cat decent atunci as pastra doar carcasa ( cu radiatorul bineinteles ), si as construi un cu totul alt amplificator cu un alt SMPS, bine asta asa ca o ideie despre ce as face eu cu el Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 19, 2012 Autor Partajează Postat Martie 19, 2012 Pai la asta m-am gandit si eu,sa pun in el 2 kituri cu TDA7294 sau 2XTDA7294 in punte si tot e ceva si in el va ramane SMPS'u ca e bun (doar ca trebuie rebobinat) si partea cu filtrele si reglajele. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 19, 2012 Partajează Postat Martie 19, 2012 Si cum ai de gand sa separi tu SMPS-ul de amplificator ( de fapt aceeasi intrebare si cu reglajele in cazul in care te referi la potentiometrele alea ), ca nu styiu daca ai observat dar totul este pe o singura placa, ma indoiesc temeinic ca vei avea loc sa bagi acolo peste placa deja existenta inca 2 placi care sa contina tda-urile... Asadar repet, eu iti recomand sa-l lasi in pace in cazul in care nu esti suficient de pregatit sa construiesti o cu totul alta placa pentru tot ce va intra inauntru. Link spre comentariu
Mihai85 Postat Martie 19, 2012 Partajează Postat Martie 19, 2012 La amp auto nu prea o sa vezi reglaje de bias din motive lesne de inteles, vibratiile. Eu am vazut la foarte putine cu reglaj la bias, la cele mai ''old school'', pe vremea cand in smps se foloseau bipolari pt ca erau rare si scumpe mos-fet-urile, si cand sursa se incalzea aproape la fel de tare ca etajul final.Se foloseste un divizor rezistiv care se poate modifica daca schimbam tranzistorii finali. Asta nu inseamna ca acel amp nu este neaparat bun.In acest caz eu nu as modifica acest amp, nu se merita. Daca nu esti pretentios ,pt bubuiala/galagie e tocmai bun. Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 19, 2012 Autor Partajează Postat Martie 19, 2012 Daca nu esti pretentios ,pt bubuiala/galagie e tocmai bun.Pai eu vreau un amp. sa bubuie ceva mai tare,dar daca asta e praf...eu l-am luat pentru un sub de 400w RMS(2x4 ohm'i)si am crezut ca ampu asta are si el acolo 2x150 w RMS...ca am vazut ca are 2 sigurante de 20A...6 mos.(300A!) de comanda in sursa SMPS si am zis ca face ceva treaba...dar m-am inselat. Link spre comentariu
FlorinPTM Postat Martie 20, 2012 Autor Partajează Postat Martie 20, 2012 Azi am schimbat rezistentelea alea de 0,1 ohm'i, pentru ca se incingeau exagerat de mult si dupaia mi-am mai bagat eu nasu p'acolo pe la SMPS si acum vad ca toti mosfeti sunt alimentati la 43V!eu masuram tensiunea pe un condensator(21v)crezand ca sursa vine inpartita in 2x21v, dar defapt pleaca decat +43V. Uite cateva poze: http://i39.tinypic.com/acsos3.jpg http://i43.tinypic.com/2gwgfsx.jpg Si uitel si in actiune Semnalu audio vine din sistem(legat dupa iesirea filtrului de bass.)Dupa cum vezi sistemu era la 50% volum,pc la 65%, winampu la 10% iar subu era legat in 8 ohm'i si credema ca imi scoate usa din balamale ,pe hol usile troznesc! dar nu se aude pe camera pt ca e acoperita de bass. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum