Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Amplificator


Postări Recomandate

Salut.Mi-am luat zilele aste un amp. COUGAR C.600.4 2000W defect (avea cativa finali in scurt si i-am inlocuit) si as vrea niste sfaturi cam ce ar mai trebui inclocuit ca sa functioneze fara probleme.Pentru inceput o sa incep sa schimb finali pentru ca sunt ff prostii (P55NF06) cu IRFZ44 sau IRFZ48...dupaia o sa schimb rezistentele acelea (0.1ohm'i,4W) cu unele de 0.22 ohm'i/5W pentru ca la prima depasire a curentului admis se incing si isi cresc rezistenta, iar dupaia o sa schimb si prefinali care sunt 2N3906 cu ceva mai bun inca nu stiu cu ce sa schimb...astept cateva pareri :rade:

 

Cateva poze:

http://i39.tinypic.com/sl215j.jpg

http://i40.tinypic.com/25a0njr.jpg

http://i44.tinypic.com/16hpnq.jpg

http://i43.tinypic.com/2z54uph.jpg

http://i42.tinypic.com/2vabazp.jpg

 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cei 2000W din inceputul mesajului se vrea cumva a reprezenta puterea amplificatorului? ca daca este asa atunci este o cifra mult exagerata avand in vedere aspectul interior, dar nu mai conteaza asta, oricum toate amplificatoarele din comert au puterea supra/supra evaluata, ca sa dea bine la ochiul clientului naiv :rade: Acum sa fim ON, nu vad cu ce ar fi mai buni/mai diferiti IRFZ44 sau 48 fata de finalii ce deja ii detine amplificatorul, ca 44 sunt chiar mai slabi ca tranzistorii originali avand tensiune mai mica, iar 48 sunt cam la fel cu P55NF06 adica 60V/50A ( acum cred ca intelegi de ce am spus ca puterea este mult exagerata ), alegerea tranzistorilor finali potriviti se poate face in functie de niste factori importanti, cum ar fi tensiunile de alimentare, numarul de finali per ramura, sarcinile aplicate la amplificator, stiind toti acesti factori poti decide ce tip de tranzistor este ok, daca insa toti finalii sunt doar canal N si tensiunile de alimentare nu-s mari atunci as sugera IRF3205 care sunt net superiori din punct de vedere al curentului suportat.Tranzistorii prfinali se pot pune spre exemplu BD140 si nu pocnitorile alea ce le are, si perechea complementara ( daca este nevoie ) BD139, schimbi toti electroliticii cu altii noi, finalii ii schimbi pe toti nu doar pe cei care s-au ars, rezistentele alea de putere se incalzesc excesiv pentru ca sunt la o putere prea mica, nu au nici cei 4W, le schimbi ina nu le modifici valoarea ci doar puterea, pui rezistente de 0,1/5W din alea patrate albe pe ceramica.Succes.

Link spre comentariu

Cei 2000W din inceputul mesajului se vrea cumva a reprezenta puterea amplificatorului?nu vad cu ce ar fi mai buni/mai diferiti IRFZ44 sau 48 fata de finalii ce deja ii detine amplificatorul.Succes.

Nu doamne fereste :ras: ,am specificat modelul amplifului,puterea specificata de ei e 4x100w sau 2x200w rms cu 5% distorsiuni... Am zis ca sa pun ceva mai original,pentru ca un final a intrat in scurt fara sa miroasa si fara sa se incinga...(vezi ultima poza din primu post) si daia ma zis ca sunt ff prostii, plus de asta P55NF06 e greu de gasit si scump, iar IRFZ44 e vro 2 lei bucata.
Link spre comentariu

Toti finalii sunt P55NF06? verifica tensiunile de alimentare care vin pe ramurile modulelor de amplificator final, vezi apoi cati finali pe ramura are fiecare canal, si zi ce sarcina aplici 4 sau 8 Ohm apoi se poate alege mai inspirat tipul finalilor, e valabil si la prefinali, verifica daca toti sunt aceiasi 2n3906 sau au pereche complementara si pui BD-uri in locul lor ca-s mult mai bune.

Link spre comentariu

Toti finalii sunt P55NF06?

Da

Verifica tensiunile de alimentare.

Tensiunea de alimentare e de 2x21v+-

Cati finali pe ramura are fiecare canal?

Are cate 2.

Ce sarcina aplici 4 sau 8 Ohm?

Pe 4 ohm'i.

Verifica daca toti sunt aceiasi 2n3906 sau au pereche complementara.

Pe 2 canale sunt 2n3906 si pe celelante 2n3904.

Link spre comentariu

Ok pai avand in vedere tensiunile de alimentare si faptul ca etajul final este mosfet puterea reala a acestui amplificator pentru fiecare canal in parte este de aprox 50W/4Ohm si cam jumatate pe 8 Ohm.Acum stiind faptul ca toti finalii sunt canal N si ca tensiunea maxima intre ramuri este de 42Vcc poti folosi cu incredere IRF3205, care au tensiunea maxima de 55V deci pot suporta alimentarea preenta in circuit, curentul lor insa este net superior, aprox 100A, pot duce mai bine sarcinile de 4 Ohm, oricum la o putere asa mica 2 finali pe ramura mi se pare fitosenie...Prefinalii poti pune asa cum am specificat, in loc de 2n3906 pui BD140 si in loc de 2n3904 pui BD139.

Link spre comentariu

Ok pai avand in vedere tensiunile de alimentare si faptul ca etajul final este mosfet puterea reala a acestui amplificator pentru fiecare canal in parte este de aprox 50W/4Ohm si cam jumatate pe 8 Ohm.

50w per canal?adika 2x100w rms in punte? si dc se aude mai tare decat um JBL GTO 2000 2x110 w rms :rade: eu cred ca are aprox. 2x150w...
Link spre comentariu

P=(U*U)/RUnde am notat cu 'P' puterea, 'U' tensiunea pe iesire in alternativ, si 'R' sacina, in situatia de fata 4 Ohm, asadar avand in vedere configuratia amplificatorului tensiunea in alternativ pe iesire nu poate fi mai mare de 13, poate 14V, si (13*13)/4=169/4=42, dar am rotunjit la 50 admitand ceva distorsiuni la valoare maxima.Asa cum am spus finalii trebuiesc schimbati toti nu doar cei care crapa si neaparat a fie toti de acelasi fel, daca ai facut asta atunci este ok, daca nu aunci fa-o, este recomandabil.

Link spre comentariu

Asa cum am spus finalii trebuiesc schimbati toti nu doar cei care crapa si neaparat a fie toti de acelasi fel, daca ai facut asta atunci este ok, daca nu aunci fa-o, este recomandabil.

Pai da o sa schimb toti finali P55NF06,nu are rost sa schimb cu IRF3205 pt ca atata timp cat nu am o tensiune mai mare nu poate sa scoata mai mult.Va merge daca maresc putin tensiune undeva pe la 2x28v....+-?
Link spre comentariu

Ai specificat faptul ca tranzistorii originali nu ii gasesti sau ca-s scumpi sau cam asa ceva si deci cauti alternative ieftine, eu ti-am recomandat IRF3205 pentru eventualitatea in care ai fi dori sa pui altceva fata de ce este pe placa deja doar din simplul motiv ca au Id mai mare, daca ai set complet al tranzistorilor originali atunci nu ai nici un motiv sa cumperi altii.Puterea de iesire a unui amplificator este influentata in primul rand de tensiunea de alimentare care dicteaza si tensiunea in alternativ de pe iesire la o anumita valoare si de curentul primit de la sursa care trebuie sa fie suficient de mare astfel incat la volum ridicat caderea de tensiune a fie cat mai mica si astfel distorsiuni reduse, in situatia de fata etajul final fiind cu mosfet acestia de obicei au nevoie de aproximativ 4V pentru a intra in conductie si din ce 21V pe ramura iti mai raman 17, tensiunea de pe iesire in alternativ deci nu poate depasi acesti 17V, insa forma undei la iesire fiind sinusoida valoarea efectiva este Vpp/1,41 adica 17/1,41=12, dar sa zicem ca ar merge totusi fortat putin la 13V, acum cred ca intelegi logica calculului meu de mai sus si de ce nu poti scoate la acele tensiuni in nici un caz mai mult de 50W ( fortat ) de la fiecare modul, daca vei creste tensiunile de alimentare la aproximativ +/-28Vcc atunci puterea va creste pana pe la maxim 70W de la fiecare canal in sarcina de 4 Ohm, insa alimentarea la sursele in comutatie nu se schimba asa usor, trebuie sa modifici traful si sa recalculezi intreaga parte a SMPS-ului de dupa secundar, deci nu-i simplu, trebuie ceva experienta in lucrul cu susele in comutatie.

Link spre comentariu

trebuie sa modifici traful si sa recalculezi intreaga parte a SMPS-ului de dupa secundar, deci nu-i simplu, trebuie ceva experienta in lucrul cu susele in comutatie.

Am lucrat cu surse SMPS de la 0 facuta de mine pt alimentare unui sistem genius 5005 (2x40v si 2x20v) si pe sursa aveam feedback montat pe una din iesiri ca sa pot regla tensiunea dorita,si ma gandesc ca poate pot creste putin tensiunea din SMPS amp. cu schimbarea valori a feedback'ului,daca nu rebobinez secundaru.Uite aici cateva poze:http://i41.tinypic.com/24gpr49.jpghttp://i41.tinypic.com/11qpfma.jpghttp://i42.tinypic.com/noht01.jpghttp://i44.tinypic.com/2ntw707.jpghttp://i42.tinypic.com/2uyppu9.jpg
Link spre comentariu

Ok atunci da-i inainte si modifica, daca tot vei rebobina traful ( fiind cred eu cea mai indicata varianta ) cred ca ar de asemenea util sa o faci cu sarma mai groasa sau cu mai multe sarme de aceeasi dimensiune in paralel pentru fiecare infasurare si asta pentru suplimentarea curentului, lucru categoric necesar atunci cand se mareste tensiunea de lucru si implicit puterea amplifului, sa te asiguri ca toate cele 4 canale au suficient curent la dispozitie ca sa functioneze corect la volum mai ridicat. Avand in vedere tensiunea finalilor care este de 60V asigura-te ca nu maresti tensiunile de alimentare mai sus de +/-30Vcc, si de asemenea verifica si asigura-te ca celelalte stagii din modulele de amplificare nu vor fi afectate de cresterea de tensiune, daca nu sunt compensate pentru asta atunci trebuie sa recalculezi din nou unele componente, toti electroliticii adaptati la noile tensiuni, toti tranzistorii sa aiba Vce minim 60Vcc, si reglajele ( daca sunt ) trebuiesc refacute.Spor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări