Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acoperire PCB

Vizitator sonyboy999

Postări Recomandate

Vizitator sonyboy999

Buna seara,Am si eu o intrebare legat de acoperirea pcb-ului dupa lipirea pieselor, anti-corodare. Stiu ca exista tot felul de spray-uri dar sunt destul de scumpe, iar pentru regimul meu de amator nu se justifica. Am citit ca se poate face o solutie de alcool (izopropilic, acetona, spirt, tuica etc.) si sacaz. Nu am gasit nicaieri insa proportiile. Deci cat alcool si cat sacaz trebuie amestecat?Este solutia asta eficienta asa cum e, data peste cablaj sau este necesara si cositorirea traseelor?Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• diablero

1

• kuchta Petru

1

• radu42

1

Top autori în acest subiect

Da, topesti sacizul si il amasteci cu alcool, pina faci o pasta numai buna de uns cu un penson mic. Ai sa torni alcool pana faci acea pasta. Despre cositorirea circuitelor, aici trebuie mare atentie, deoarece se pot exfolia de pe placa, daca temperatura ciocanului de lipit este prea mare, sau daca tii mai mult varful intr-un singur loc.

Link spre comentariu

Alcool izopropilic care se gaseste mai peste tot la magazinele de electronica si saciz...Trebuie sa faci incercari pentru ca acoperirea sa fie buna si torusi sa nu fie foarte groasa si lipicioasa pentru ca atrage praful .Poate ar trebui sa incercati si o solutie de stanat care este super OK.

Link spre comentariu

Deci cat alcool si cat sacaz trebuie amestecat?Este solutia asta eficienta asa cum e, data peste cablaj sau este necesara si cositorirea traseelor?

Solutia este eficienta "asa cum e", vei vedea ca faci lipituri bune si stralucitoare. Niciodata nu m-a preocupat proportia in care se amesteca. Totusi, ca referinta, foloseste un raport cam 3/1 alcool / sacaz (iar daca ti se pare prea diluata, mai pune sacaz). Ceea ce spune d-l radu42 este foarte corect: nu trebuie sa fie sacaz in exces, solutia devine foarte lipicioasa la pipait (se vad urmele amprentei pe cablaj). Deci, eu pisez sacazul (se dizolva mai repede in acest fel) si pun alcool. Scopul este ca solutia sa se usuce relativ repede si sa nu fie (foarte) lipicioasa (se poate si imbacsi, atrage praful).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări