Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare impedanta

cosmindaniel12

Postări Recomandate

Hello!

As avea o intrebare legata de filtre. Imi construiesc o pereche de incinte pe 3 cai pentru casa. O simulare a filtrului imi da graficul atasat.

Ca amplificator am un Cambridge Audio Azur 640A.

http://www.cambridgeaudio.com/summary.php?PID=13

Intrebarea mea este: Impedanta, care coboara la 2.5 ohmi in zona 100-200 Hz, este prea mica pentru un amplificator pe 4 ohmi? Volumul nu va ajunge niciodata intr-o zona "periculoasa"... Dar totusi?

Si a doua intrebare: daca este prea mica, ce as putea face sa o cresc in zona aceea? Mai sus nu e prea greu, dar in zona 100-200 Hz?

Multumesc pentru raspunsuri!

post-6173-139829403621_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cosmindaniel12

5

• Shambala

3

• CBI

3

• zal

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am difuzoarele gata cumparate, pentru joase 2 basi de 8 ohmi, dar care au 5.6 ohmi RDC-ul... Na, nu m-am gandit ca va fi asa mica impedanta... :)Si mediile sunt pe 4 ohmi, tweeterul fiind tot pe 4 ohmi...

Link spre comentariu

1. Amplificatorul nu se strica, cel mult va actiona protectia si va altera sunetul;2. Nu vor fi 2,5 ohmi, nu confunda Re cu Z; oricum mai ai si elementele din filtrul pasiv dinaintea difuzoarelor. Nu folosi o valoare prea mare pt Cw.3. Nu e nevoie sa dai f tare ampliful; cat timp asculti pana la 15-20% din P max ar trebui sa fie ok.

Link spre comentariu

Nu confund Rezistenta cu Impedanta, in grafic este afisata impedanta boxei, cu un filtru pasiv simulat, in incinta mea, cu difuzoarele mele (specificatiile difuzoarelor, raspunsul lor in frecventa si impedanta fiind luate de pe site-ul oficial)...Nu stiu ce inseamna "Cw"... :(Multumesc pentru raspuns!P.S. Am gasit un manual complex al amplificatorului, in care este specificat ca protectia la curent continuu intra cand simte o sarcina mai mica decat 2 ohmi, deci ar trebui sa fie ok... Si cu 94 dB sensibilitate, nu cred ca o sa am nevoie de mai mult de 10-20W.

Link spre comentariu

nu stiu unde ai invatat sa calculezi asa spl-ul,dar nu va iesi la 94db(poate cel mult la 2,8v asa tras de par)eu zic ca la 1w/incinta nu va trece de 90db.Nu se aduna asa la spl-ul declarat de producator 6db si bum,gata ,cum fac tot felul de bisnitzari tari in clantza.Ba chiar am vazut si spl-ul boxei declarat mai mare decat spl-ul woferulului din datasheet,asta in incinta br...pe langa caderea impedantei datorita filtrului,conteaza f mult si faza electrica in zona aia,trebuie sa te uiti la ambele daca vrei sa nu ai grijishambala zice sa nu pui f mare c-ul in paralel la sectiunea trece-jos pe wofere pt ca el tinde sa scada impedanta periculos.Din pacate nu e asa simplu,pt ca woferele au o banda de lucru mai extinsa dupa Ft si nu o sa obtii o panta calumea de taiere cu ordin mic electric sau folosind C mic

Link spre comentariu

CBI, nu stiu daca m-am facut clar inteles... Am atasat in primul post un grafic de frecventa simulat, in incinta, folosind filtrul din poza pe care o atasez acum.Programelul de simulare (BoxSim mai exact) ia in considerare baffle step-ul si difractia. Da, sensibilitatea este exprimata la 2,83V (scuze ca nu am precizat). Programul ia in considerare faza electrica, dar nu are nici un meniu in care sa mi-o afiseze... Am luat in considerare faza acustica doar (cu media inversata am 2 gauri de peste 30 dB la frecventele de crossover), deci difuzoarele sunt in faza (+/- 5 grade) la frecventele de crossover si o octava in sus si in jos.Filtrul are ca frecvente de taiere 400 Hz LR2 acustic, si 2200 Hz LR4 acustic. Frecventele de taiere sunt cele optime pentru profilele de distorsiuni ale difuzoarelor (fiecare difuzor e folosit exact unde are distoriuni armonice mai mici). Frecventa de taiere intre bas si medii poate fi mai jos, dar as face o gaura si mai mare in impedanta... Deci condensatorul ala nu prea pot sa il reduc sub 100-122uF, fara sa cresc frecventa de crossover, nu?P.S. Incinta a fost simulata folosind raspunsul in frecventa si impedanta declarate de producator, si cu cele masurate pe zaphaudio.com . Rezultatele cu acelasi filtru au fost aproape identice (difuzoarele au ramas perfect in faza, iar raspunsul in frecventa difera cu mai putin de +/- 1 dB)

post-6173-139829404326_thumb.jpg

Link spre comentariu

am crezut ca ai facut masuratori realearata cam prea frumos ce ai acum pt complexitatea ansamblului(liniaritate,phase tracking in +/-5grade) raportat la solutia filtruluicat despre folosirea graficelor din pdf la simulari in proiecte ambitioase cu multe difuzoare...eu zic NU.Incearca totusi dupa ce termini cutia si ceva masuratori directeC-ul nu prea il poti micsora in varianta asta,trebuie sa incerci altfel(prin adaugarea unui zobel,ordin 3 electric,legarea unei R de valore mica, 1-3 ohmi in serie de el ,atat la ord 2 cat si la 3)succes si tine-ne la curent

Link spre comentariu

Nu stiu ce difuzoare vei folosi insa privind la schema filtrului C woofer de 120microF va avea ca efect imediat voci usor nazale si seci. Vor parea clare insa nenaturale, eu as incerca un maxim 40 microF. Sa ajungi acolo si mai vezi. In partea de sus mediile se termina prea abrupt, imbinarea cu tw e destul de ciudata. Dar pina nu auzi cu urechile tale ...doar vorbe. Ai grija ca atunci cind faci probele nu depasi 10-15 min de auditie, fa pauze si asculta o referinta , apoi mai bibilesti la filtre.

Link spre comentariu

valoarea C-ului nu este mare pt 400hz,are 2 wofere de 8ohmi in paralel.Este normal sa cada asa Z in vecinatatea Ft din cauza filtrului.Cu un C mai mic s-ar mai ridica putin,dar ar urca si Ft cu rezultatele de rigoare

Link spre comentariu

Exact, CBI, multumesc!Pot scapa cu 82 uF, daca urc frecventa de taiere spre 500 Hz, si schimb panta de taiere. Cred ca voi folosi un "Bessel" (Q=0.58).Acum insa am alta problema. Media trebuie atenuata cu vreo 2 dB. Pentru tweeter voi folosi 2 rezistente metal-oxide de 10W puse in paralel (sa stau eu linistit ca rezista). Pentru medie as folosi 2 rezistori de 20W ceramici in paralel. Ar fi suficienti? Si altereaza prea rau sunetul? Sau sa folosesc 2-3-4 metal-oxide in paralel?P.S. Difuzoarele sunt SB Acoustics (cate 2 x SB23, 1 x SB17 si 1 x SB29 per incinta) - un proiect "on hold de peste 1 an"...P.S.2 Adrian Lucian, multumesc mult pentru sfaturi! E un plan de bataie bun, singura problema fiind ca nu am nici o referinta... Si mai grav e ca nu detin nici un microfon de masuratori...

Link spre comentariu

Testele de atenuare se fac cu rezistente de 3W, nu se ard. Dupa ce se stabileste valoarea exacta dorita se inlocuiesc cu R de putere mai mare. Nu au rost R de 20W cand pe ele se disipa 0,3-0,5W (putere medie).Tot la probe se poate simti diferenta intre R mox si bobinate (pe cele de 3-5W). Nu mai acordati importanta exagerata fanteziilor audiofile, cel putin nu intainte de a rezolva problemele importante.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări