Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor frecventmetru programarea PIC-lui

Vizitator Alexandruxx

Postări Recomandate

Vizitator Alexandruxx

Va salut , am nevoie de ajutorul vostru pentru a termina un proiect si anume un frecventmetru .

Am facut frecventmetru dupa schema de aici http://proelectronic.blogspot.com/2011/ ... hz-cu.html si m-am impotmolit la programarea pic-lui , nu stiu ce programator sa fac sa se potriveasca cu schema .

Mentionez ca nu am gasit PIC16F870 si l-am inlocuit cu PIC16F873A care este echivalent si in loc de BAT85 am pus IN5819 .

Rugamintea mea este sa fie programatorul cat mai simplu ca sa finalizez proiectul acesta , urmand ca urmatorul proiect sa fac un programator mai complex , eventual pe usb .

Am sa revin cu poze de la acest frecventmetru .

Va multumesc frumos !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MatyC

4

• flocin

3

• puiu

1

• briobit

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cauta programator ICSP Microchip cu softul aferent. Conectorul din cate vad respecta configuratia standard ICD sau PicKit2. In primele topice din aceasta sectiune gasesti destule variante hardware si software plus detalii specifice si probleme intalnite in practica programari.

Link spre comentariu
Vizitator Alexandruxx

Multumesc frumos pentru promtitudine , din sapaturile facute de mine am gasit programatorul acesta , credeti ca este bun pentru ce am eu nevoie ?

Imi cer scuze daca pun intrebari mai banale ,dar sunt la primul proiect cu PIC si nu vreau sa ma chinui sa fac un programator si ulterior sa-mi dau seama ca nu merge programat PIC-ul meu .

Va multumesc frumos !

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator Alexandruxx

Am facut programatorul dupa schema de mai jos , softul icprog , am verificat hardware check si am bifat enable clock sa vad daca comunica portul serial cu programatorul si ledul verde se aprinde , deci functoneaza programatorul .Tensiunile sunt corecte 5V si 13,3V ,acum spuneti-mi si mie cum se configureaza si cum il programez ca iam dat read all si nu a dat nici o eroare si cand am dat verify mi-a dat eroare 0000H .Este o problema ca am windows7 ?Plzzz help .

post-61987-139829405925_thumb.gif

Link spre comentariu

Prezinti un derivat din programatorul JDM si sunt multe discutii pe tema lui. Pana vei afla ca exista sus langa FAQ si functia Cautare vezi pe topicul acesta http://elforum.info/viewtopic.php?f=11&t=49009 probleme discutate pe marginea acestui programator antic. De la pagina 3 vezi experimentele mele si cazuri cand a functionat si cand nu. Eu nu mai stau sa repet raspunsurile si testele.

IcProg nu mi-a mers pe Win 7.

Detaliaza eroarea aceiaia ca "0000H m-a lamurit complet!!!!

Link spre comentariu
Vizitator Alexandruxx

Am luat PICPgm1.6.4.2 . Programmer ,imi recunoaste programatorul ca JDM dar fara sa conectez cablul ICSP de la frecventmetru . Daca conectez si cablul nu mai vede programatorul . Mentionez ca Pic-ul este pus pe placa frecventmetrului asa cum este in schema din linkul de mai sus si face legatura cu programatorul prin cablu ICSP .Nu stiu ce sa mai fac , sa scot Pic-ul de pe placa si sa fac un adaptor pentru programator sau , ce a-s putea face in situatia asta ?Tare greu este la primul PIC , sunt atatea necunoscute .

Link spre comentariu
Vizitator Alexandruxx

Domnule MatyC multumesc frumos pentru adresa acelui topic , m-a ajutat enorm de mult mai ales softul PICPgm la care faceati referire si de care sunt foarte incantat . Nu mai trebuie sa faci fel si fel de setari de te ia toate transpiratiile , dai autodetect la programator si la PIC si nu ramane decat sa deschizi fisierul HEX si ulterior sa dai "Program PIC" si gata ,ai rezolvat treaba in cateva secunde .

Daca tot am reusit sa-l programez ce zic , ia sa-l sterg si sa mai incerc o data ( eram prea bucuros ca sa nu fac treaba asta ) a mers si a doua oara , a treia oara dupa ce l-am sters pauza totala nu mai recunostea nimic , nici programator nici Pic .

M-am invartit in jurul lui de am inebunit dai si verifica tensiunile , cablu ICSP totul in regula si la un moment dat imi citeste programatorul ca fiind Velleman-Kit K8048 dar fara sa-mi detecteze Pic-ul .

Urmarind atent observ ca in momentul cand incerca sa detecteze Pic-ul , pe ecranul LCD-ului imi aparea pentru o perioada scurta de timp o linie cu cifra 3 . Am dedus ca este posibil sa nu-i convina o tensiune si ca saracul incearca sa detecteze , dar pentru o perioada prea scurta pentru a termina detectia . Am rezolvat problema in felul urmator : cu programatorul conectat la Pc si cu softul PICPgm deschis am scos din priza de cateva ori alimentatorul ( sursa externa cea de 16V ) urmarind ca ledul rosu , care indica tensiunea programatorului sa ajunga la jumatatea intensitatii si apoi bagam alimentatorul in priza , de doua sau de trei ori am facut operatia asta si mi-a citit atat programatorul cat si Pic-ul .

In mod cert acest programator va ajunge in sertar si imi voi face o clona Pickit2 ca sa nu mai am batai de cap .

Aici nu gasea Pic-ul si urmatoarea este cea corecta

post-61987-139829406303_thumb.png

post-61987-139829406308_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator Alexandruxx

Atasez pozele cu frecventmetru si cu programatorul , evident acum urmeaza sa fac si o carcasa pentru frecventmetru .

Multumesc inca o data domnului MatyC pentru ajutorul acordat ! :aplauze

post-61987-139829407246_thumb.jpg

post-61987-139829407264_thumb.jpg

Link spre comentariu

ca sa nu mai deschid 7000 de topicuri am un programator pe serial JDM 2 (cica) am luat si eu programul de care zice colegul dar cand las pe autodetect nu detectea nimic ...am un PIC 16F84 - 10/P asa scrie pe el este folosit dintr-un montaj si problema e ca nu reusesc sa il sterg.am incercat la blank check si uite ce scrie:JDM Programmer connected and initialized!Autodetecting PIC ...No PIC detected!JDM Programmer connected and initialized!Calibrating delay: 50us delay took 66us (loop counter=703)PIC16F84 selected, device has no device ID!Configuration bits found in HEX file (config memory length = 16 bytes)!JDM Programmer connected and initialized!PIC16F84 selected, device has no device ID!Blank checking device (code & data only!)...Blank Check: Code memory is blank!Blank Check: Data memory is not blank (@address 0x00000000)!Device is NOT blank!Operation took 3.0 seconds!merge sters si refolosit? ( nu ma intereseaza ce e scris in el vreau doar piesa fizic )

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator horincar

Pentru inceput multe salutari si urari de bine, daca am gresit postarea rog un moderator sa remedieze greseala cu scuzele de rigoare. Va rog sa ma ajutati si pe mine in realizarea (depanarea) frecventmetrului postat in primul post, am facut cablajul, lipit piesele, programat pic cu PICPgm si nu da nici o eroare, verificat si rasverificat schema si bineanteles nu functioneaza si nu gasesc problema. Deci la alimentarea montajului ecranul LCD ajiseaza pe primul rand toate patratelele pline si nimic altceva. Am rescris picul cu alt soft aceasi problema, masurat tensiunea in colector este 1,35 V, sa fie prea mica ? ar trebui sa fie cred 1,6 - 1,7 V ?In baza este 0,63 V, tensiunea pe pinul 1 la PIC este 4,92. Daca cineva este dispus sa ma ajute cu ceva indicatii ce sa-i mai fac, de unde sa incep in rezolvarea problemei la nevoie pot sa postez si poze si sa dau mai multe detalii despre ce am facut la acest montaj.Mentionez ca la programarea picului am folosit un programator JDM realizat pentru acest proiect la care am identificat pinii de programare si am facut o improvizatie pentru programarea picului 16F870, am folosit pinii 1-MCLR, 19-Vss, 20-Vdd, 27-CLOCK, 28-DATA, nu stiu daca este bine, la programare nu da erori si la citire citeste softul bine din ce imi dau eu seama. E al doilea pic programat ...Poate cu ajutorul vostru il fac si eu sa functioneze.Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Vizitator horincar

La programarea picului nu am folosit acest pin. O sa incerc aceasta varianta si va anunt.Incercat si aceasta varianta, indica la fel toate patratelele de la LCD prima linie sint pline.

Link spre comentariu
Vizitator horincar

Scuze nu mai pot modifica postul anterior

Complectare

Inca ceva detalii. Am dezlipit firele de la LCD 7,8,9,10 care sunt de masa, nici o schimbare, am alimentat montajul fara PIC si indicatia este identica cu alimentarea cu pic respectiv toatre patratelele prima linie alimentate (negre).

Pentru programare am facut urmatoarea improvizatie; am realizat programatorul de pe pagina http://www.bobtech.ro/proiecte/microcon ... rolere-pic

(daca nu e bine ca am postat adresa rog un moderator sa o stearga) si de la acest programator am tras urmatoarele conexiuni;

programator PIC 16F870

pin4 ................. MCLR pin 1

pin 5 Vss .......... Vss pin 8 si 19

pin 12 CLOCK .... CLOCK pin 27

pin 13 DATA ...... DATA pin 28

pin 14 Vdd ........ VDD pin 20

Softul utilizat la programare este PICPgm si ICPProg acel;asi rezultat cu ambele softuri si nu da eroare la nici unul, por sa postez daca este cazul si softul citit din pic dupa programare. Mentionez ca softul citit nu este chiar identic cu cel care trebuia scris respectiv la final mai apar multe randuri cu 3FFF (cred ca acestea nu influenteaza softul). Mai astept ceva sugestii. O zi buna tuturor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări