Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

step up convertor mc34063a probleme

dinbooo

Postări Recomandate

Vizitator tyc

Valoarea bobinei ,practic ,scad cu (,)curentul maxim prin acceptat de bobina ;teoretic si practic curentii sant mai mari decat cel de iesire . De acea uite ce masuri poti lua:-valoare bobinei rezultata din calcul se ia cu 10% mai mare decat cea din calcul;-curentul bobinei este =Ipk (I peak );-bobinele de la noi sant diferite de bobinele luate in considerare de calculator sant diferite fata de bobinele pe care le gasesti la noi =>Ipk rotunjit in sus;Rsc (R sense current) determina curentul de iesire ,experimental, pt limitarea curentului poti sa inserezi o rezistenta pe + ,intre iesirea covertorului si telefon.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dinbooo

9

• Dr.L

7

• Vlad Mihai

4

• gabiz_ro

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ok, m-ai lamurit. singurele bobine pe care le-am vazut de 10 uh la intensitati de curent mai mari sunt numite bobine de deoarazitare. cred ca e ok sa folosesc una din acelea. problema este ca sunt foarte mari. spuneti-mi va rog daca gandesc bine r=u/i adica eu trebuie sa aleg un rezistor a carui valoare este data de formula r=(Uin-Uout)/(Iin-Iout) cu alte cuvinte Uin va trebui sa fie 5.5 v si Uout 5 v deci am o diferenta de 0.5 v. Iin = 0.5 a si Iout = 0.3 a deci am o diferenta de 0.2 a.r=0.5/0.2= 2.5 ohm cu o putere de 1w minim.

Link spre comentariu

salut,dupa cum scrie si in primul post doresc sa construiesc un step up. este exact schema de mai sus dar necesita unele mici modificari. c4, r1, r2, r3 si l1 le stiu valorile pentru a obtine la iesire 5v din 3.7 la intrare. problema este ca nu stiu ce valori sa iau pentru r5 si r4 si nu stiu cum sa limitez curentul prin q1 pentru a avea la iesire maxim 500 mA. de aceea va rog, daca aveti bunavointa si rabdarea, sa ma ajutati.va multumesc!

Link spre comentariu

Daca vrei si limitare de curent,foloseste un tl494 si gata (are 2 comparatoare,1 pt limitarea tensiunii,iar celalat pt curent)Atentie,ca senzorul de curent e pe -.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Preluat din PDF:post-1-139829404143_thumb.gif

Calculezi ton/toff. Vout=tensiune iesire. Vin(min)=tensaiune intrare minima. Vf=tensiune dioda (0,7 sau 0,4 pt. normala sau schottky). Vsat=tensiunea de saturatie a tranzistorului (e prin PDF)

Calculezi Ipk. Iout(max)=0,5A (cazul tau).

Calculezi Rsc. R2-cazul tau.

Divizor la iesire corespunzator tensiunii dorite.

Calculezi frecventa (in functie de C4), perioada T, si calculezi ton stiind ca ton+toff=T iar ton/toff il ai deja (ton/toff=x => toff=ton/x => ton+(ton/x)=T).

In functie de ton, calculezi Lmin.

http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 448_DS.pdf

Tranzistorul extern nu modifica semnificativ timpii (doar prin Vsat, pe care il cauti/aproximezi din PDF-ul tranzistorului folosit).

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Salut, am găsit nişte acumulatori de la un laptop hp vechi. Acumulatorii sunt 2 la număr fiecare de 3.6v 1.5A. M-am gândit să îi folosesc la un încarcător portabil. Acum ar fi 2 posibiliăţi:- să îi folosesc în serie astfel am vre-o 7.2v şi fără limitare telefonul suge 1.3A cu bateria goală, dacă pun rezistenţă de limitare cresc pierderile.-sau să îi folosesc în paralel, v-a creşte capacitatea la 3A dar v-a trebui să fac un covertor la 5-5.5v cu pierderi mici şi limitare de curent la 350-400mA. Aveţi vreo idee ce soluţie mi-ar asigura pierderi mici? tl494 nu cred că se descurcă bine la 3.6v deci iese din discuţie. mc34063 am mai făcut dar se încălzeşte bine la cei 400mA cu tot cu tranzistor extern. Alte soluţii? Rog moderatorul să mute postul meu dacă nu se potriveşte nu găsesc un topic dedicat la încărcătoare home-made. Ştiu că era unul dar nu am dat de el.

Link spre comentariu

Parerea mea ar fi sa folosesti acumulatorii in serie si faci un coborator cu mc34063 la 5V (randament mult mai bun decat in cazul rezistentelor).O alta varianta ar fi cu acumulatorii in paralel si ridicator tot cu mc34063 la 5V, dar in cazul asta curentul mai mare duce la pierderi ceva mai mari.Poti alege orice solutie dar nu cu incarcarea directa din acumulatori sau cu rezistente.

Link spre comentariu

Daca pui acumulatorii in serie,trebuie sa ai si un controller pt ei in serie (sa aiba grija sa nu se descarce prea mult,sau inegal). Idem si la incarcare.

In paralel,macar nu-ti mai faci griji pt inegalitati

Link spre comentariu

si dacă îi pun în paralel nu există riscul să fie unul mai slab ca altul, deşi sunt identici, şi să am nişte curenţi pe acolo. M-am gândit să îi separ cu diode shotcky asta ar însemna să pierd 0.3. Şi să le încarc individual. Belele. . .

Link spre comentariu

Ce curenti sa ai?Indiferent de ce capacitate au,ambii vor avea fix aceeasi tensiune. Deci cum poate exista curent intre 2 puncte cu aceelasi potential?

Link spre comentariu

Cum s-ar putea intampla asta,din moment ce ambii sunt inca functionali si au aceeasi tensiune cand sunt pusi in paralel?Daca tensiunile sunt putin diferite,ala cu tensiune mai mica va trage nitel curent din cel cu tensiune mai mare. Apoi vor avea tensiuni perfect egale. Deci ce curent sa mai circule?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări