Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

step up convertor mc34063a probleme

dinbooo

Postări Recomandate

buna seara,

dupa cum scrie si in titlu am construit un step up cu mc34063a utilizand schema din acest link http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/m ... culate.php.

vreau sa construiesc o baterie portabila din care sa-mi incarc telefonul ori de cate ori nu am o priza in jurul meu. ca baterie, stiu ca folosesc termenul impropriu, voi folosi o celula litiu polimer, ce imi poate oferi o tensiune maxima de 4,2 v si una minima de 3,3 v. pana acum nu m-am gandit dar acum mi-a venit ideea ca montajul trebuie sa se opresca la 3,3v pentru ca altfel distruge celula.

problema este ca pus in functiune, fara sarcina, temperatura CI este normala, tensiunea este de 5.01 V in momentul in care conectez telefonul, CI-ul se supraincalzeste pana cand nu poti tine degetul pe el. ce este gresit?

cum pot sa fac circuitul sa se opreasca la 3.3 v?

Multumesc!

post-24453-139829401721_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dinbooo

9

• Dr.L

7

• Vlad Mihai

4

• gabiz_ro

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator tyc

Tensiunea minima de descarcare la Li e de 2,8V iar 34063 functionaza pana la 3V. Incalzirea e normala avand in vedere curentul de 0,8A care trebuie sa-l suporte integratul .Pune-i un tranzistor extern ,pare-se ca puterea maxima pt tranzistorul intern e de 500mA .

Link spre comentariu

Multumesc pt raspuns. Eu stiam de valoarea de 3.3 v.o sa aprofundez problema.ma puteti ajuta cu modificarile aferente?am mai facut cu acest ci si un step down de la 12 v la 5 v si nu se incingea asa.

Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

eu imi incarc telefonul cu exact asa ceva. Am un nokia n73, circuitul imi da un curent de max 400 mA la o tensiune de 6 v. Bobina si rezistenta de pe pinul 8 erau la mine responsabile de incalzire a CI. Folosesc 2x acumulatoare de 3.6v la 1500mAh puse in paralel pentru alimentare CI.

Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

150 ohmi. . . . Si bobina, nu stiu am gasit-o pe montaje . . Am testat multe bobine luate din diferite montaje, pana am gasit una buna. Am pus o placuta de aluminiu de 2 pe 2 cm pe integrat pentru a preveni incalzirea ci. Totul am incorporat intr-o carcasa de la un alimentator laptop si merge brici. Nu uita de intrerupator pe alimentare a montajului. Daca ai nevoie de ajutor iti pot lasa adresa de mail. Succes!

Link spre comentariu

multumesc vio pentru link dar acela este un step down convertor. raspunsul ar fi sa merg prin tatonare cu piesele. totusi rog pe cineva sa ma ajute sa adaptez schema si sa pun un mosfet care sa-mi ofere un curent intre 500 ma si 800 ma maxim.multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator vvlladdd

e mai bine sa incarci telefonul cu curenti mai mici 300. . . 400mA., tine mai mult incarcat acumulatorul. Parerea mea! Bc 337 are Ic 800mA. Sau poti pune BD

Link spre comentariu

multumesc vlad. majoritatea celulelor lipo si li ion au cel putin 0.5 c ratia de incarcare. asta inseamna ca daca ai o baterie de 1600 mah o poti incarca cu un curent in jurul la 800 ma in conditii de exploatare normala. deci incarcarea s-ar efectua in 2 ore. stiu ca cu cat este curentul mai mic cu atat creste durata de viata a acumulatorului, dar daca te incadrezi in specificatiile producatorului cred ca e ok.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Cablaj necorespunzator (la trasee ma refer) sau una sau mai multe componente slabe calitativ .Buck-ul tot cu aceleasi componente e? Si vezi de tranzistorul extern.Masoara ce curent trage telefonul ,banuiesc ca maximul ce-l furnizeaza 34063 ...limiteaza curentul la,sa zic, 100mA si vezi atunci cum se incalzeste (si nu tine degetul pe capsula ,sa se poata racii).

Link spre comentariu

tic, multumesc pentru raspuns? cum fac sa limitez curentul la 100 ma? am vazut ca folosind calculatorul acela online pentru 34063 si modificand curentul de care am eu nevoie singura componenta a carei valoare se schimba substantial este bobina. daca vreau 5v 0.5 a are valoarea 6.8uh si daca vreau 5v 0.3 a are valoarea 11 uh. inca ceva va rog, daca eu vreau la iesire 0.5a bobina trebuie sa aibe neaparat o valoarea peste 0.5 a, sa zicem 0.6 sau 1 a. dau exemplu 6.8 uh/1a?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări