Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inlocuire condensatori marantz pm-84

Vizitator c_andrei

Postări Recomandate

• Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se pare ca, chiar de citiva incerca, nivelul de cunostiinte/intelegere, se insista sa fie mediocru.Acelasi lucru, infect de altfel, sa intimplat si in threadul cu hornuri.Poti sa faci un milion de modificari, daca:1. tu nu auzi2. boxele nu sunt sensibile3. configuratia este dubioasapoti sa pui orice, suna si va suna la fel.Conteaza pina si nenorocirea de cablu care leaga difuzoarele, de filtru, de la un anumit nivel de calitate.Conteaza pina si cum asezi piesele si faci traseele de masa.In audio fiecare tip de condensator are locul lui. Si da!!! se aud diferentele. A subliniat asta si shambala si tibivicol si catalin c si altii... si nu numai pe cest forum. Faza e ca daca ai aparatura corespunzatoare se pot si masura diferentele.Trebuie sa separam marketingul de realitate. Sunt condensatori "for audio" care dau prost in caracteristici, dar la locul lor suna cel mai bine. Din pacate mai apar si contrafacuti, destul de rar.Condensatoarele folosite industrial/medical/armata sunt o alternativa, dar trebuie evaluata corect optiunea.Ar fi fost interesant daca se vorbea de alternativele prezente pe piata, la pret bun, care merita fiecare banutz dat. S-au despre optiunile din recuperari.Dar, ca de obicei se amesteca treaba , ca fiecare capos sa fie invingator:1. sunt condensatori industriali/militari care merg perfect in surse2. sunt condensatori buni pt decuplari in digital3. sunt condensatori buni, inclusiv, for audio, pt. calea de semnal analogic etc.Daca nu am amesteca aceste aspecte, chiar am ajunge la o discutie constructiva.Sfatul meu: cititi ce a scris pe forum, in repetate rinduri tibivicol. Chiar a testat si ceea ce spune este adevarat si corect. Daca nici Tibi nu este garantia, a ceea ce spune, atunci chiar avem o problema de autosuficienta pe forum.(Cu toate ca , din pacate, aceasta problema exista, iar nivelul discutiilor (cu mici exceptii), devine mediocru, de la o zi la alta.)Apropo care ar fi lantul acustic pe care au fost efectuate determinarile, iar condensatorii incercati au "sunat" la fel. Sunt foarte curios.

Link spre comentariu

Dl.Catalin,discutam "discutii",desi am citit la vremea mea unele din articolele amintite in original (Biblioteca MT.Tc) ,am experimentat destule amplificatoare,consider ca mai am multe de invatat si inclin sa dau dreptate D-lui Bakonski care spunea:"Cine spune nu stie iar cine stie nu spune".

Link spre comentariu

În primul rînd se aleg condensatorii ptr calităţile lor electrice, potrivite cu scopul şi locul în schemă şi abia apoi ptr cele auditive (dacă există şi se pot proba).

Ptr cond de cuplaj, că la ăştia e problema cu tonalitatea, contează în primul rînd izolaţia între armături, pierderile (nu vrea nimeni să scape tensiuni continue între etaje) şi în cazul stereofoniei, toleranţa şi împerecherea lor (la fel nu vrea nimeni diferenţe la frecvenţele joase între canale). La toate capitolele astea cond cu dielectric lichid, uzi sau semiuzi, sînt depăşiţi tehnic de peste juma de secol (electrolitici, ulei...), la fel şi unele tipuri cu tantal (mai ales cei tip picătură).

Puteţi alege dintre toţi ceilalţi cu folie metalizată.

Link spre comentariu

Am primit mesajul D-lui Catalin si neintelegerea s-a rezolvat,cu scuzele reciproce.Cu riscul de a deranja ,mai e nevoie de unele completari:Atunci cand m-am referit la ceea ce "se plimba" intre armaturi am avut in vedere urmatoarele:La o tensiune de polarizare intre armaturi de 1-2v (condensatoarele electrolitice din bucla de reactie negativa de exemplu) coeficientul de distorsiuni poate atinge 0,1-0,3% la un electrolitic;sunt distorsiuni specifice care nu pot fi catalogate "neliniare" si se datoreaza multor factori printre care si faptului ca intre armaturi apare un fenomen de conductie "ionica" si nu "electronica" ca la ceilalti condensatori.Distorsiunile "ionice" nu pot fi masurate cu aparatura uzuala ,dar pot fi sesizate auditiv.In unele scheme se pot gasi in bucla de reactie negativa 2 condensatori in serie,"bipolari" cu rezistenta de polarizare ,pentru a evita fenomenul de mai sus;daca se testeaza un condensator ,ca atare,acesta poate suna diferit de la un caz la altul.

Link spre comentariu

Pe acele condensatoare din bucla de amplificare e bine să fie 0Vcc, sau cel mult deriva de la ieşirea amplifului, ce fel de amplif e ăla cu 1-2Vcc pe intrarea inversoare şi cum funcţionează? Sau e vorba de 1-2Vca, adică semnal audio? Numai la amplifurile primitive cu trz şi ieşire prin condensator, cu sau fără diferenţial la intrare, e tensiune continuă acolo.

Link spre comentariu

Atunci cand tensiunea de pe armaturi e de cca.1-2vcc.,comparabila cu nivelul semnalului audio-0,5-1vca.,poate apare fenomenul descris,functie de calitatea condensatorului.Ideea era ca un condensator e un element neliniar si trebuie tratat ca atare.In schema de amplificator de120w/8ohm (Borbely),postata la-Scheme amplificatoare, condensatorul din cicuitul de reactie negativa, 470uf, (bipolar) e si el inclus in bucla de reactie.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator Andrei Dj

Atasez si eu cateza poze cu 2 condensatori de filtraj de la un amplituner yamaha r3 care cred ca sunt cursi, este ceva maroniu decat pe o parte a lor, este casanta seamana cu sacazul, se sfarama. Voi ce parere aveti? gresesc ?

post-27310-139829754394_thumb.jpg

post-27310-139829754443_thumb.jpg

post-27310-139829754468_thumb.jpg

Link spre comentariu

Atasez si eu cateza poze cu 2 condensatori de filtraj de la un amplituner yamaha r3 care cred ca sunt cursi, este ceva maroniu decat pe o parte a lor, este casanta seamana cu sacazul, se sfarama. Voi ce parere aveti? gresesc ?

Dupa cum arata dispunerea acelei substante, pare aplicata mai degraba decat scursa, motiv pentru care cred ca este adeziv...Cel mai bine e sa faci o verificare cu esr-capacimetrul.
Link spre comentariu

Doar dacă era placa îmbîcsită şi lipicioasă pe o arie mai mare puteai suspecta o scurgere. De obicei e însoţită şi de o deformare a condensatorului, fie în cap ca o umflătură, fie pare că stă strîmb.În poze e doar lipici, un soi de prenadez şi interiorul amplifului e curat.

Link spre comentariu
Vizitator Andrei Dj

Da, multumesc pt. raspunsurile voastre. Ce ma dus pe mine in eroare a fost faptul ca solutia nu a fost data de jur imprejurul condensatoarelor, si ca este tare casanta aceasta solutie, nu cum este de obicei ca un prenandez. Multumesc inca o data pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări