Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inlocuire condensatori marantz pm-84

Vizitator c_andrei

Postări Recomandate

• 4 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator c_andrei

Stimati colegi, revin cu noutati: a venit un prieten la mine, sa ma ajute sa il desfac, in vederea schimbarii condensatorilor. L-am desfacut, si pe cand incerca sa identifice condensatorii vinovati de brum, s-a produs minunea: BRUMUL A DISPARUT. Singur chestie pe care a facut-o si ar putea avea legatura a fost sa scoata mufa care duce semnalul din preu in partea de putere. Posibil sa fi fost ceva oxidat pe-acolo, sau sa nu fi fost bine infipta. Cert e ca pe linia de alimentare din preu nu exista riplu, astfel incat brumul nu putea proveni din alimentarea preului. Din moment ce nu se mai impune, nu voi mai schimba condensatorii, asa ca acest thread se poate inchide.Multumesc, si Paste Fericit!

Link spre comentariu
Vizitator c_andrei

Stimati colegi, revin cu noutati: a venit un prieten la mine, sa ma ajute sa il desfac, in vederea schimbarii condensatorilor. L-am desfacut, si pe cand incerca sa identifice condensatorii vinovati de brum, s-a produs minunea: BRUMUL A DISPARUT. Singur chestie pe care a facut-o si ar putea avea legatura a fost sa scoata mufa care duce semnalul din preu in partea de putere. Posibil sa fi fost ceva oxidat pe-acolo, sau sa nu fi fost bine infipta. Cert e ca pe linia de alimentare din preu nu exista riplu, astfel incat brumul nu putea proveni din alimentarea preului. Din moment ce nu se mai impune, nu voi mai schimba condensatorii, asa ca acest thread se poate inchide.Multumesc, si Paste Fericit!

Link spre comentariu

VA SALUT , intervin si eu in acest subiect pentru ca am fost si eu atins de boala astaa ,,schimbarii condensatorilor ca sunt vechi ''.........in primul rand am impresia ca ni se trage de la condensatoarele rusesti chestia asta de pe vremea cand schimbam in ROSTOV mai ceva ca ciorapii :))).......acum ceva timp ma apuc si eu sa schimb intr-o putere HITACHI toti conzii ca deh , erau vechi ......problemele sunt doua din cate mi-am dat eu seama , in primul rand calitatea EXECRABILA a condensatorilor pe care ii gasim astazi prin magazine si in al doilea rand capacitatile lor , eu aveam 2,2 micro la 16 v si bineinteles ca nu gaseam decat 10 micro la 25 v , teoretic era ok , voltaj mai mare , insa am observat ca sunetul nu mai este acelasi , devine metalic ca sa zic asa , nu mai are acea caldura specifica vintage-urilor .......asa ca m-am lecuit , pana nu vad conzii bubuind sau storsi definitiv :rade: , nu mai fac prostia asta ........dupa parerea mea ampul MARANTZ despre care se vorbeste mai sus ar trebui lasat asa cum este , este de firma foarte buna si nu cred ca s-au folosit piese slabe la constructia lui .......cu respect!

Link spre comentariu

Doar pt conformitate trebuie spus ca problema schimbarii conzilor vechi are mai multe aspecte:

- primul - cel financiar --> IN NICI UN CAZ nu trebuie folositi condensatori din magazinele romanesti, sunt extrem de putini de buna calitate, iar aceia sunt scumpi. Legat de pret, o simpla verificare pe Farnell, RS Comp, Digikey, Mouser, etc. va arata preturile REALE ale condensatorilor de buna calitate.

Sa nu-si inchipuie nimeni ca se poate cumpara aceeasi marfa la 1/4 sau chiar 1/10 din pret doar pt ca magazinele noastre au negociat mai bine pretul cu producatorii

- in al doilea rand este regula ca prin schimbarea condensatorilor originali, orice amplificator ISI VA SCHIMBA SUNETUL. Indiferent ca se folosesc conzi prosti sau foarte buni, sunetul se schimba. Mai mult sau mai putin, in bine sau in rau, sau pur si simplu altul - tot se schimba. In functie de calitatea lor, aparatele permit o perceptie instantanee sau mai dificila a schimbarii de sound, calitatea si antrenamentul urechilor fiecaruia la fel, si fireste ca mai conteaza si calitatea restului elementelor din lantul acustic. Evident ca nu se pune problema testelor cu mp3-uri sau pe "lazi cu difuzoare".

- in al treilea rand trebuie stiut ca intr-un amplificator sunt doua mari "feluri" de condensatori - dupa functia realizata. Sunt condesatori de filtraj si sunt condensatori de cuplaj - cei prin care trece direct semnalul. (Evident ca si condensatorii de filtraj participa la crearea sunetului, dar actiunea lor poate fi considerata putin indirecta in comparatie cu condensatorii de cuplaj).

Exista si condensatori antioscilatie - de valori mici, la care sub nici o forma nu trebuie umblat de catre incepatori.

Condensatorii de cuplaj sunt in general de valoare mica si ar trebui folositi de cea mai buna calitate, cei de filtraj sunt de valori mai mari si ar trebui si ei sa fie cat mai buni, dar nimeni niciodata nu isi permite sa foloseasca acolo mudorf mcap.

Din pacate la peste 99% din amplificatoarele de firma pana si in cuplaj sunt folositi condensatori electrolitici, iar in filtraj valori relativ mici fata de cele ideale.

- in al patrulea rand trebuie stiut ca nu este indicata schimbarea condensatorilor cu alte valori fara a sti ce functie indeplinesc si care sunt riscurile de intrare in oscilatie sau de creare de oscilatii parazite (in special la schimbarea decuplarilor).

Link spre comentariu

Ar mai trebui adăugat, că astăzi se găsesc cond nepolarizaţi tip folie metalizată la dimensiuni suficient de mici ptr a putea înlocui orice sărăcie de cond electrolitic de cuplaj, pînă la 10uF. Calitatea acestora nu poate fi pusă în discuţie, probabil că ampliful va rugini de tot pînă să se modifice ceva în caracteristicile lor.

De exemplu: http://www.wima.com/EN/tpl_products_pcm5_overview.htm

Cît despre modificarea sunetului, aşa e, se modifică, adică ampliful are şansa să sune corect ptr prima dată de la fabricarea lui. Cu groază mă gîndesc la cond electrolitici sau ceramici de 0,1...0,47uF folosiţi prin corecţiile de tonuri, din cauza economiei exagerate a japonezilor. Toleranţele şi pierderile acestora sînt prin bălării. Bine că acele vremuri s-au dus.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ei bine - nu !

Acei conzi la care se face trimitere NU SUNA bine pe calea de semnal.

Se poate compara schimband doar pe un canal.

Wima mks sunt condensatori cu destinatie industriala, iar pe semnal mic suna metalic si sec.

Si atentie, mkp asa mici sunt doar pana la 0,33uF, valori mai mari - 2,2-10uF avand aproape 3,1cm. Plus preturi incredibil de mari, mai mari decat condensatori care chiar suna bine in audio (Jantzen)

ESTE POSIBIL ca un MKP Audio (condesatori dedicati audio - gen Jantzen, Mundorf, Bennic, Solen) sa sune mai bine, dar este posibil si sa nu sune mai bine ... parerile sunt impartite.

Trebuie tinut seama ca unii electrolitici au fost foarte buni si si-au pastrat calitatile, sau ca unii fabricanti au exploatat elementele parazite ale conzilor electrolitici.

S-a scris de multe ori, chiar si la noi, ca schimband electrolitici in filtre de boxe sunetul a devenit sensibil mai prost, si cei in cauza fie au revenit la electrolitici (daca erau noi - celebrul caz nuforce), fie au pus tot electrolitici in loc (celebrii Alcap britanici)

Trebuie subliniat inca odata aspectul pretului - inlocuirea [tuturor] condensatorilor fie cu electrolitici buni, fie cu MKP (For Audio) costa adesea mai mult decat aparatul !!

NU va luati dupa preturile de pe site-urile chinezesti. 99,(99)% din acei condensatori sunt contrafacuti. Preturile reale, pt piese originale, sunt doar la marii furnizori - Farnell, Mouser, Digikey, RS-Components, etc.

Link spre comentariu

Am "ascultat" si eu Wima si sunau ... la fel ca altii. Nici vorba de sunet metalic si nici nu-mi dau seama cum s-ar produce asa ceva in condensator.Nu mai bagati prostii in capul forumistilor cu sunetul condensatoarelor . Janten au aur si argint in ei ca sa dea bine in ochii unora ca sa plateasca bani grei, si totusi nu sunt mai buni de exemplu la intrarea unui amplificator decat condul asta de 4 lei :SR PASSIVES MPEB-10U/100 .Pentru cei ce nu stiu, este bine sa folosim condensatori cu film de polipropilena sau poliester metalizat, din cauza urmatoarelor fenomene:In corectoarele de ton si filtre audio electroliticii sau ceramicii se poate sa genereze ceva distorsiuni din cauza neliniaritatii dielectricului (se modifica capacitatea in functie de tensiune).La intrare in amplificator se schimba electroliticii pentru ca au curent de fuga si pot genera offset la iesire , nu pentru ca ar suna prost... Distorsiuni nu au cum sa faca din moment ce lucreaza la frecvente mult mai mari decat cea de taiere a filtrului trece sus format din el si impedanta de intrare. Esr-ul nu conteaza pentru ca impedanta de intrare este de ordinul kiloohmilor. Inductanta parazita e suficient de mica cat sa nu influenteze frecvente chiar cu un ordin de marime peste cele audio.In filtrajul tensiunilor de alimentare se schimba electroliticii pentru ca odata ce imbatranesc se poate sa le scada capacitatea si sa le creasca esrul, deci nu mai filtreaza asa bine si poate creste brumul sau cresc caderile de tensiune la surse. Daca nu a fost brum inainte de schimbare, este clar ca nici acestia nu pot schimba sunetul ( nici macar nu trece semnal prin ei). Masurati-i inainte sa-i schimbati, poate sunt buni.In filtrele din boxe , tot asa, la unii electrolitici le scade capacitatea si creste esr, poate fac si ceva distorsiuni din cauza neliniaritatii dielectricului,dar totusi mult mai mici decat ale difuzoarelor...Trece curent mare prin ei daca ascultam la puteri mari, iar electroliticilor nu le place asta din cauza ca va cadea tensiune pe esr, se pot incalzi si caldura este inamicul nr1 al electroliticilor.Exista si alti producatori seriosi in afara de Wima si cu preturi ceva mai mici:Vishay,SR Passives, Kemet,Arcotronics, Epcos,Panasonic etc. Acestia sunt condensatori adevarati, folositi de profesionisti . La filtrajul alimentarilor, unde e nevoie de mai multe mii de microfarazi, eu am folosit electrolitici Samwha pentru ca erau ieftini. Nu au fost falsi, capacitatea si tensiunea scrisa pe ei era reala si pana acuma nu m-au dezamagit. Daca nu se vor umfla peste 2-3ani, am facut cea mai buna alegere.Acestia ar trebui recomandati pe acest forum, nu Jantzen, Mundorf, Audionote, Uleiul-de-sarpe, care sunt folositi numai de oameni fara cultura tehnica ce se gandesc ca obtin un sunet mai bun daca dau cu banii in condensatoare. Sau poate ma insel. II rog pe cei ce recomanda condensatorii "for audio" sa ne explice de ce sunt mai buni decat cei "industriali" si cum apare sunetul "metalic" .

Link spre comentariu

Am "ascultat" si eu Wima si sunau ... la fel ca altii. Nici vorba de sunet metalic si nici nu-mi dau seama cum s-ar produce asa ceva in condensator.

Nu mai bagati prostii in capul forumistilor cu sunetul condensatoarelor . Janten au aur si argint in ei ca sa dea bine in ochii unora ca sa plateasca bani grei, si totusi nu sunt mai buni de exemplu la intrarea unui amplificator decat condul asta de 4 lei :SR PASSIVES MPEB-10U/100 .

Pentru cei ce nu stiu, este bine sa folosim condensatori cu film de polipropilena sau poliester metalizat, din cauza urmatoarelor fenomene:

In corectoarele de ton si filtre audio electroliticii sau ceramicii se poate sa genereze ceva distorsiuni din cauza neliniaritatii dielectricului (se modifica capacitatea in functie de tensiune).

La intrare in amplificator se schimba electroliticii pentru ca au curent de fuga si pot genera offset la iesire , nu pentru ca ar suna prost... Distorsiuni nu au cum sa faca din moment ce lucreaza la frecvente mult mai mari decat cea de taiere a filtrului trece sus format din el si impedanta de intrare. Esr-ul nu conteaza pentru ca impedanta de intrare este de ordinul kiloohmilor. Inductanta parazita e suficient de mica cat sa nu influenteze frecvente chiar cu un ordin de marime peste cele audio.

In filtrajul tensiunilor de alimentare se schimba electroliticii pentru ca odata ce imbatranesc se poate sa le scada capacitatea si sa le creasca esrul, deci nu mai filtreaza asa bine si poate creste brumul sau cresc caderile de tensiune la surse. Daca nu a fost brum inainte de schimbare, este clar ca nici acestia nu pot schimba sunetul ( nici macar nu trece semnal prin ei). Masurati-i inainte sa-i schimbati, poate sunt buni.

In filtrele din boxe , tot asa, la unii electrolitici le scade capacitatea si creste esr, poate fac si ceva distorsiuni din cauza neliniaritatii dielectricului,dar totusi mult mai mici decat ale difuzoarelor...Trece curent mare prin ei daca ascultam la puteri mari, iar electroliticilor nu le place asta din cauza ca va cadea tensiune pe esr, se pot incalzi si caldura este inamicul nr1 al electroliticilor.

Exista si alti producatori seriosi in afara de Wima si cu preturi ceva mai mici:Vishay,SR Passives, Kemet,Arcotronics, Epcos,Panasonic etc. Acestia sunt condensatori adevarati, folositi de profesionisti . La filtrajul alimentarilor, unde e nevoie de mai multe mii de microfarazi, eu am folosit electrolitici Samwha pentru ca erau ieftini. Nu au fost falsi, capacitatea si tensiunea scrisa pe ei era reala si pana acuma nu m-au dezamagit. Daca nu se vor umfla peste 2-3ani, am facut cea mai buna alegere.

Acestia ar trebui recomandati pe acest forum, nu Jantzen, Mundorf, Audionote, Uleiul-de-sarpe, care sunt folositi numai de oameni fara cultura tehnica ce se gandesc ca obtin un sunet mai bun daca dau cu banii in condensatoare.

Sau poate ma insel. II rog pe cei ce recomanda condensatorii "for audio" sa ne explice de ce sunt mai buni decat cei "industriali" si cum apare sunetul "metalic" .

De aceeasi parere, sint si eu!
Link spre comentariu

Baga te chem eu la mine weekendul asta sa asculti niste "chestii" : daca auzi diferente intre condensatori si in special intre jantzen si wima mks dai o bere-doua? :da

Cred ca ai formulat un pic gresit enuntul...uite cum trebuia: Jantzen Mundorf si ce mai era pe acolo nu aduc imbunatatiri pe Unitra, Electronica industriala, Tehnoton sau amplificatoare cu lampi cu transformatoare din radioul bunicii

Link spre comentariu

Imi pare rau, dar gresiti.Acum ca gresiti nu ar fi nimic, dar stiti voi traducerea romaneasca a acelei vorbe latinesti - "errare humanum est, perseverare diabolicum" ...Faptul ca nu reuseste un experiment nu inseamna musai ca rezultatul obtinut este si cel corect.Pt a simti diferentele trebuie indeplinite doua conditii - un nivel suficient de ridicat al calitatii incintelor (aproape exclus cele pro) si o ureche si o atentie antrenate.Chiar si in trancute de 150-200 euro se simt imediat diferentele intre condensatorii mentionati.Chiar si pe unele drivere pro se simt diferentele intre diverse tipuri de condensatori pusi in serie cu acestea.Nu stiu exact ce parametri electrici fac diferenta intre acesti condensatori, in mod absolut sigur fiecare producator tine la secretele sale tehnologice ca la Sfanta Sfintelor, dar in mod cert ele [diferentele] se simt.Chiar credeti prin autosuficienta cunostiintelor voastre ca zeci de mii de oameni de pe toata planeta s-au gandit sa minta ? Sau ca toti, dar absolut toti cei care au scris despre asta se autoamagesc ?"Sunetul" componentelor, nu doar al condensatorilor, ci si al tranzistorilor, a diodelor redresoare si chiar al rezistentelor este un fapt real dar din pacate deasupra nivelului de intelegere al unora.Hai sa ne pastram fiecare locurile - voi cu trancutele voastre, altii cu trancutele lor.

Link spre comentariu

Sa zicem ca sunt eu mai surd.Atunci care ar fi explicatia?Ma gandesc ca poate sa fie diferente daca cei de la Jantzen au mai bagat, pe langa aur si argint, si alte componente in condensator ca sa modifice sunetul, adica semnalul sa fie diferit dupa ce trece prin condensator. Bineinteles in acest caz sunetul nu mai este corect, chiar daca unora poate le place mai mult asa. M-ar tine sa fac un pariu ca nu aude nimeni diferentele intre Jantzen si Wima, pe orice scule, dar numai dupa ce ma asigur prin niste teste pe un osciloscop performant ca nu este vreo smecherie la Jantzen cum am zis mai sus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări