Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antene... la bloc

yo9hrb

Postări Recomandate

am facut un inverted vee pentru banda de 40m din betele de pescuit, alimentat printr-un balun 1:1 facut din cablu coaxial..

Intentionez sa-mi construiesc si eu un interted-V. Pune, te rog, schema antenei realizate de tine, inclusiv balun-ul. As vrea una sa mearga si in 80m. Multumesc.Eu va prezint o antena pt. 2m, OMEGA, pe care am realizat-o si care are caracteristici absolut uimitoare, avand in vedere simplitatea! O recomand tuturor radioamatorilor care folosesc repetoarele si traficul local.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 51
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

12

• Gheorghe Dracu

8

• SirRoger

5

• Ovidanie

4

Top autori în acest subiect

Vizitator yo7hli

n-am folosit nici o schema, e vorba de un dipol suspendat la centru cu bratele lasate. In functie de unghiul format de fiecare brat cu orizontala se schimba si impendanta, ajungind in jurul valorii de 50ohm cind unghiul este de 45 grade. Eu l-am facut mult mai ascutit din lipsa de spatiu, dar a mers si asa.Din ce am citit pe net se recomanda ca [,] capatul fiecarui brat sa fie ridicat la cel putin 2m de pamint.Fiecare brat il tai la lambda/4 si il scurtezi dupa, ca sa-l aduci in banda. De obicei trebuie sa fie mai scurt cu vreo 5%, in functie de unghiul format cu orizontala.Balunul trebuie sa fie cit mai aproape de punctul de alimentare, eu l-am facut din vreo 7 metri de RG-58 infasurat pe o o sticla de plastic de 2L si fixat cu banda izoliera. Rolul lui e doar acela de a preveni asa numita feedline radiation, poti sa nici nu-l pui, daca n-ai probleme cu interferentele.succes :)

Link spre comentariu
Vizitator yo7hli

am incercat in weekendul asta si o verticala pentru 40m, lungimea radiatorului de aproximativ 8 metri, alimentat la baza printr-o bobina pentru lungirea electrica a antenei. Bobina am facut-o infasurind in jur de 3-4 metri de sirma la baza batului de pescuit pe care e fixat radiatorul.Am pus si 3 contragreutati de 5 metri lungime insirate pe jos.Antena nu merge extraordinar, insa are swr de sub 1.3:1 in toata banda de 40m si se poate lucra cu ea in lipsa de altceva.

Link spre comentariu

Eu va prezint o antena pt. 2m, OMEGA, pe care am realizat-o si care are caracteristici absolut uimitoare, avand in vedere simplitatea! O recomand tuturor radioamatorilor care folosesc repetoarele si traficul local.

Pai si catargul pe care montezi antena va fi metalic, deci ma gandesc ca va strica caracteristicile antenei, nu? Ma insel eu?
Link spre comentariu

Pai si catargul pe care montezi antena va fi metalic, deci ma gandesc ca va strica caracteristicile antenei, nu? Ma insel eu?

Eu am montat OMEGA pe un ,,bat" de vro 5 cm diametru cu lungimea de 3 metri, pe un bloc cu 4 etaje. La club este o antena asemanatoare montata in varful unui pilon (metalic) de 12m inaltime. Functioneaza ireprosabil!!. Se pare ca nu este influentata asa mult de pilonul metalic.V-am spus, nu e pentru concursuri sau alte performante, in schimb pt. traficul local este super. Ca sa va faceti o idee, lucrez Bacau cu 20W, Iasi cu 70W si repetoarele din zona. Succes!REGULA OBLIGATORIE! : ANTENA TRBUIE MONTATA LA DISTANTA MINIMA LAMBDA/4 DE ORICE OBIECT METALIC!! Deci daca e montata la minim 50cm de pilon nu e nici o problema!
Link spre comentariu

Si cum ai distantat-o de pilon? Ai avut vreun distantor sau te-ai folosit de mufa? Poti face o schita?

Dupa cum am spus, eu am folosit drept pilon un bat ( din lemn).La club este montata intr-o parte a pilonului, distantata la aproximativ 1/2metru cu un tub din PVC.
Link spre comentariu

O posibilitate pentru unde scurte ar fi cam asa : http://www.southgatearc.org/articles/g4 ... rtment.htm , din pacate eu nu post sa o aplic :smt005 . Conductoul antenei se poate pozitiona in asa fel incit vecinii speriati sa nu poata ajunge la el ... probabil la cit de speriati sint vor chema pompierii sau pe cei de la protectia civila ... banuiesc ca pentru uz nocturn merge .... oricum este o idee

...si poate de miine trebuie sa avem autorizatie de constructie pentru asa ceva

Link spre comentariu

Da da cica ptr unde scurte merge la fel de bine si antena magnetica mai greu e sa-i gasesti punctul de rezonanta

wow ... poate ne impartasesti ceva experiente ... sau poate ne spui unde putem sa gasim condesnsatori variabili in vid la preturi acceptabile . Sint curios ... poate si ceva "sound samples" cu acelasi echipament comutat de pe o antena full size pe una magnetica ar fi interesant . :yawinkle:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări