Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor de umiditate 1-Wire?

bobtech

Postări Recomandate

trebuie sa proiectez un controler care printre altele masoara umiditatea intr-un incubator. marturisesc ca nu am mai lucrat pana acum cu senzori de umiditate.puteti sa-mi recomandati ce senzor de umiditate sa folosesc, eventual si ceva scheme de conditionare a semnalului ? as dori sa fie disponibil la noi si de preferinta cu transmisie digitala.exista pe la noi senzori de umiditate 1-Wire ?multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bobtech

4

• Cristiano

1

• paul

1

la Capodimonte, cei cu transmisie digitala sunt destul de scumpi.varianta cu DS2438 am gasit-o si eu si cred ca e cea mai buna, folosind un senzor rezistiv de la capodimonte in varianta mai ieftina, nu cel din scheme.ma gandesc sa folosesc SENS-HYD2 sau SYH-2S, SYH-2T , dar nu am gasit niciunde semnificatia pinilor pentru SYH-2S sau SYH-2T, nici macar in datasheet-ul producatorulu nu scrie. acestia doi au cate 4 pini si nu stiu la ce se folosesc restul de 2.a lucrat cineva cu acesti senzori ?

Link spre comentariu
Vizitator Leon

Nu cred ca pentru incubator trebuie sa-ti bati capul cu traductor special pentru umiditatea relativa. Acolo e suficient sa folosesti un DS18B20 pentru a masura temperatura termometrului umed si sa determini umiditatea dupa metoda psihrometrului.

Link spre comentariu

Nu cred ca pentru incubator trebuie sa-ti bati capul cu traductor special pentru umiditatea relativa. Acolo e suficient sa folosesti un DS18B20 pentru a masura temperatura termometrului umed si sa determini umiditatea dupa metoda psihrometrului.

poti sa-mi dai mai multe detalii despre metoda psihrometrului ?
Link spre comentariu
Vizitator Leon

poti sa-mi dai mai multe detalii despre metoda psihrometrului ?

E cea mai simpla metoda. Masori temperatura aerului cu doua termometre, unul uscat si unul umed. Avand temperatura termometrului uscat si diferenta de temperatura dintre cele doua termometre dupa formula sau tabel gasesti valoarea umiditatii relative a aerului. Formula o gasesti si pe net si in carti de termotehnica. Dar e cam complicat sa calculezi in assembler. E mai bine sa folosesti un tabel. La clocitoare temperatura termometrului uscat e destul de constanta (37.8'C pentru oua de gaina) deaceea tabelul e destul de mic, cu atat mai mult ca nu ai nevoie de rezolutie si precizie mare.
Link spre comentariu

problema este cu senzorul umed. din cate am inteles se infasoara termometru intr-o carpa uda, care in timp evapora apa. asta inseamna ca de fiecare data trebuie "udat" senzorul umed ?plus ca trebuie calibrat la inceput.cred ca o sa merg pe varianta cu Sensitron, chiar daca e mai scumpa (e agreeata de beneficiar :))

Link spre comentariu
Vizitator Leon

Intradevar, traductorul umed trebuie "imbrobodit" cu un material de bumbac care sa atarne pana intr-un vas cu apa, de unde se umezeste mereu. Aproape in toate instalatiile industriale se foloseste aceasta metoda pentru ca e cea mai simpla, fiabila si exacta. Vasul se fixeaza cu fundul in sus ca la borcanul de adapat puisori.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări