Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator pt baterie moto, cu gel...

Vizitator G2015131

Postări Recomandate

Am facut si eu un incarcator cu LM317 pt un acumulator cu gel de 12v/1,3A ,dupa schema de pe niq.ro ..Am reglat tens la 14,4 v in gol si curentul de incarcare la 250 de mA. Treptat tensiunea a crescut pana la 13,5v si curentul a scazut pana la 10mA,dupa care a ramas asa...Ar fi ok daca as creste tensiunea in asa fel incat pe acum. sa am 14,4v? Sau risc sa-l stric ,avand in vedere ca acest tip de acum. sunt sensibili la supratensiune?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• victor_wts

4

• schukaru

2

• gcom61

2

• tinel

1

Top autori în acest subiect

as dori o schema pentru incarcarea unei baterii de 6v 4,7Ah cu gel, as vrea sa decupleze automat la terminarea incarcarii,pentruca am facut un alimentator de 7,2v si 400mA si dupa un timp de folosire a bateriei la o masinuta electrica se observa o usoara bombare a bateriei. :jytuiyu

Link spre comentariu

Am facut si eu un incarcator cu LM317 pt un acumulator cu gel de 12v/1,3A ,dupa schema de pe niq.ro ..Am reglat tens la 14,4 v in gol si curentul de incarcare la 250 de mA. Treptat tensiunea a crescut pana la 13,5v si curentul a scazut pana la 10mA,dupa care a ramas asa...Ar fi ok daca as creste tensiunea in asa fel incat pe acum. sa am 14,4v? Sau risc sa-l stric ,avand in vedere ca acest tip de acum. sunt sensibili la supratensiune?

cand bateria ajunge la 13,5v ce tensiune este la intrarea lm317?poate nu are rezerva de tensiune pt ca acesta sa dea curent si peste 13,5v
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Bateriile cu gel cand sant bombatele au cam imbracat camasa morti .Avand in vedere ca acestea nu pot fi diagnosticate in functie de densitatea acidului ,ramane diagnosticarea in functie de tensiunea la borne .Pe net sant tabele de corespondenta tensiune-capacitate dar numai pt bateri de 12V ;la o baterie de 6V toate valorile de tensiune pt 12V se impart la 2 .Multa lume confunda bateriile AGM cu cele cu gel ;bateriile AGM au ,intre placi ,un strat de stratimat care retine acidul lichid asfel ca acesta nu curge ,iar bateriile cu gel sant cu gel (acidul e sub forma de gel)!Tensiunea la borne in gol,a doua zi de la incarcare , pt o baterie de 6V e de 6,4...6,45V pt o capacitate de 100% .

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Salutare

Pana la urma a realizat cineva un redresor cu UC3906?? sa posteze si el schema castigatoare (poate si PCB-ul :d )ca pana acum am dat de cateva si nu stiu daca sunt toate functionale. Eu vreau sa incarc cu el o baterie AGM de 10A (presupun ca daca voi avea baterii de 8A nu sughita iar daca are 12A v-a dura mai mult incarcarea sau presupun prost?) pe care o dau jos de pe motor cand il bag la iernat si o mai pun pe motor in primavara. Din cate am inteles UC3906 are acele 3 faze pt a putea tine tot timpul redresorul pe ea.

Eu pe asta o vad foarte completa dar am si eu niste intrebari pt ca nu inteleg limba :d din acel pdf:

In sistem cati V tr bagati pt a putea face ok cele trei faze de incarcare? Eu am prin casa o sursa in comutatie de 24Vcc 2.5A (dar care se regleaza intre 20-28V) traf 24V ~5A si inca un traf care era de 24V ~1A dar am mai scos din spire acum dupa redresare da cam 19Vcc in gol.

Daca voi folosi sursa in comutatie (si dupa cum vad in desene traful lor are 18Vca ~24Vcc) din schema dispare C1,C2,R1 puntea si radiatorul acesteia (C1 si asa eu il consideram cam mare mergea si 4700 pt cei 10A).

Poate sa ma ajute si pe mine cineva cu restul de rezistente pana acum am reusit sa identific R2-270 5W; R3-R6 1K; R7 220K; R8 330; R9 270; R12 10K; R13 1K restul va rog eu cu o identificare R10 R11 R14 R15

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Eu.

Acum mai exista decat montajul ,sch e cea cu 2 comparatoare http://www.electroniq.net/power-supply/ ... rcuit.html

LM 2903/TIP32 pe radiator de 100mmp si ajunge la 58C .Si puntea de diode se incalzeste ,e buna KBPC1501 pe o fieratanie sa traga caldura din ea ,dioda de iesire e MBR750 tot pe radiator si UC se incalzeste dar numai pana la 45C (daca-l pui pe radiator chiar nu se supara) .

Cand dai un link ,asigurate ca nu esti logat pe acel site altfel cine vrea sa vada despre ce e vorba trebuie mai intai sa se logheze .

Tensiunea maxima limiteaz-o la 14,4V pt AGM ,curentul se seteaza din R2 dupa formula data in datasheet si tot de acolo afli cum se seteaza toti parametri .Pt a vedea in romana datasheetul foloseste Chrome (browser ,similar cu Mozilla ) care are si o functie de traducere a pagini(-lor) .In partea de sus a pagini apare mesajul :'aceasta pagina este in limba (lista) .Doriti sa o traduceti? (lista)

Am alimentat montajul de la un traf cu 18Vca .

Link spre comentariu

Eu.Acum mai exista decat montajul ,sch e cea cu 2 comparatoare http://www.electroniq.net/power-supply/ ... rcuit.htmlLM 2903/TIP32 pe radiator de 100mmp si ajunge la 58C .Si puntea de diode se incalzeste ,e buna KBPC1501 pe o fieratanie sa traga caldura din ea ,dioda de iesire e MBR750 tot pe radiator si UC se incalzeste dar numai pana la 45C (daca-l pui pe radiator chiar nu se supara) .Cand dai un link ,asigurate ca nu esti logat pe acel site altfel cine vrea sa vada despre ce e vorba trebuie mai intai sa se logheze .Tensiunea maxima limiteaz-o la 14,4V pt AGM ,curentul se seteaza din R2 dupa formula data in datasheet si tot de acolo afli cum se seteaza toti parametri .Pt a vedea in romana datasheetul foloseste Chrome (browser ,similar cu Mozilla ) care are si o functie de traducere a pagini(-lor) .In partea de sus a pagini apare mesajul :'aceasta pagina este in limba (lista) .Doriti sa o traduceti? (lista)Am alimentat montajul de la un traf cu 18Vca .

Scuze pt link asa e acum mi-am dat seama. http://speedy.sh/g4ddE/nabijec-Pb-aku.pdfPdf-ul este protejat si este in ceha acum am vazut ca am scris o gramada de prostii mai sus.Chrome-ul stiu sa il folosesc la electornica stau mai prost :P (economist de.....)Singura problema e ca nu stiu cat tr sa aiba acele R10-R15 da acum ma apuc de calculat :d
Link spre comentariu
Vizitator tyc

0207 din dreptul rezistentei e capsula ;0207 e capsula axiala cu doi pini iar lungimea ei e de 7mm . Gasesti date complecte despre aceasta pe net sau in Eagle la tipuri de capsule pt rezistente.Fa incarcatorul cu valorile date ca dupa e usor sa inlocuiesti o rezistenta ,doua. Prima incarcare (inaugurarea) fa-o pe o baterie cu lichid (de fapt si bateriile agm sant cu lichid) ;tensiunea maxima de incarcare nu sta la bornele bateriei decat cateva zecimi de secunda dupa ce dispare tensiunea de la incarcator ,deci:-incarca o baterie cu lichid la vedere-cand e complect incarcata (te semnalizeaza un led ) scoate incarcatorul din priza ,deconecteaza-l de la baterie-pe baterie pune un bec de 12V-dupa 10 secunde inlatura becul si pune bateria la redresor,acesta find alimentat din nou de la priza -cupleaza un voltmetru la bornele bateriei (tensiunea trebuie sa fie sub 13,5V).In scurt timp bateria va fi incarcata la maxim si ledul corespunzator .In momentul aprideri ledului citeste tensiunea .Schimba rezistenta care defineste tensiunea de final si repeta operatia pt a vedea cu cat s-a schimbat tensiunea finala (U3).Curentul de incarcare se stabileste din R2 ,ai un tabel cu diferite valori ale curentului vs R2 ;se poate face un comutator care introduce in circuit diverse rezistente pt mai multe valori a curentului de incarcare .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

helppppp

facut schema

Am o problema nu face ce trebuie.

Din ce citesc eu, el tr sa incarece cu curent constant (1A) pana la Voc (14.4) dupa care tensiunea sta constanta si incepe sa scada curentul pana la 100mA. La mine bagat in priza am la iesire 13.56 (am zis eu ca ala e curentul de float), legat la baterie incarca pana la 12V cu 0.4A dupa care se aprinde led rosu iar curentul urca pana la 1A si sta constant pana la ~13.1 V dupa care incepe sa scada pana ajunge 100mA. La 13.56V led-ul rosu se stinge si asa moare. In situatia asta daca ii pun un consumator (bec 12V 50W), atunci se aprinde si ledul de 1/2 tensiunea urca la 14.4 si sta acolo f putin dupa care se stige tot si revine la 13.56.

Am facut calculele din datasheet, pus rez dupa ele la fel (sunt aceleasi cu cele din schema dar impartite la 25).

Ce tr sa fac sa faca treba cum trebuie?????????

P.S.: Ledul de 1/1 sta tot timpul aprins.......... de ce????

Link spre comentariu

Ti-am oferit oferit montajul calibrat (fara UC si comparator) la 10 lei dar ti s-a parut prea scump dar dupa ce mai 'frecat' cu el ai renuntat si ai construit altul (numai piesele te-au costatat mai mult) ,personal si acum nu-i dai de capat si stiu care e motivul,de fapt motivele . Acum descurca-te ca de mine ti-ai batut destul joc .

Link spre comentariu

Imi cer scuze daca mi-am batut joc de tine, asa cum spui tu, insa nu stiu de ce cred ca suferi de mania persecutiei. Nu eu am venit cu ideea sa imi faci unul ci tu te-ai oferit sa imi vinzi unul. Nu mi s-a parut deloc scump ba din contra mi s-a parut mai mare daraua decat ocaua sa trimiti de la cluj pana la buc un colet cu nimik in el.Da!!!! piesele pana acum m-au costat mult mai mult spre 200 lei (ce e adevarat am luat pt 2 si niste chestii in plus) deci stupoare fac treaba asta din placere si nici de cum sa ajung mai ieftin daca vroiam ieftin luam unul din magazin la banii astia ai de unde alege ;) (treaba asta o cam stiu toti care se apuca sa faca ceva si nu sunt din branse adica au cunostinte minime)Forumul nu este un loc unde sa faci business este pt a oferi sfaturi constructive daca doresti. Daca nu si il folosesti in scop comercial eu zic sa mergi pe ideea nu a muscat si gata te abtii de la alte comentarii. Imi cer scuze inca o data daca "mi-am batut joc de tine".

Link spre comentariu

Te auzi ce zici? Sau nici nu te gandesti la asta.Cunosti ce se spune de facerea de bine? Ca e f... de mama . De acum inainte nu (NU) mai ajut pe nimeni ,totul e pe bani (si nu simbolic ,cui convine bine ,cui nu si asa-i bine).Asa , in legatura cu scuzele deocamndata ma persiflezi si 'sugerezi' cum ca eu sant tepar - ei bine ,afla ca eu nu fac parte din neamul de 'mitici' a caror prima grija e cum sa traga o teapa .Desigur,de data asta m-ai prins ,am folosit forumul in scopul castigarii a 10lei ;daca stai sa judeci numai in timpul pierdut pt realizarea fotografiilor si urcarea lor pe net tot reparam o masina de spalat la care castigam 100 .Pana la urma ai aflat singur cum sta treaba cu rezistentele dar numai dupa ce ai citit cu atentie datasheetul .Deci (si prin urmare) te descurci si singur ;de aici rezulta ca obisnuiesti sa scoti castanele cu mana altuia .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări