Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop C1-91 12GHz


Vizitator sab0tag3

Postări Recomandate

Vizitator sab0tag3

Buna ziua dragi forumisti. Din lipsa de ocupatie sau oarece materie cenusie am pus mana pe un osciloscop sovietic tip C1-91 echipat cu urmatoarele: R4C-95 baza de timp 20ps R4C-89 generator de impulsuri 300MHz R4C-96 modul de intrare 12,4GHz Osciloscopul functioneaza, dar problema o reprezinta lipsa modulului de adaptare care permite masurarea semnalului, modul la care se conecteaza efectiv sondele. E o cutie neagra cu 4 conectori zdraveni pt. coaxial si un conector cu 19 pini care face legatura cu modulul de intrare din osciloscop. Am manualele in original pt. fiecare modul in parte. Intrebarea mea este daca ma poate ajuta cineva cu un astfel de modul, contra cost evident, sau daca nu cu informatii referitoare la constructia lui. Schema circuitului este data in manual. Astept pareri la subiect din partea celor care cunosc echipamentul. In curand am sa atasez cateva fotografii cu dracovenia si cu ce anume ma intereseaza, inclusiv schema modulului respectiv.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Kosmin

    1

  • Mikrosha

    1

Vizitator sab0tag3

Am atasat schema amplificatorului diferential care imi lipseste si cateva fotografii cu el.

 

Modulul de intrare impreuna cu amplificatorul diferential

Posted Image

 

Amplificatorul diferential

Posted Image

 

Schema bloc

Posted Image

 

Schema amplificatorului diferential

Posted Image

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am o problema cu un osciloscop sovietic C1-91. Am o baza de timp in care am schimbat toti electroliticii deoarece se comporta haotic. Acum osciloscopul imi afiseaza un spot orizontal, si in functie de gama te timp in care e reglat, imi afiseaza spotul intrerupt. Are 2 diode tunel 3I305B si 2 de tip 3I306K. Bineinteles ca nu le-am putut masura. Multimetrul imi arata ca ar fi strapunse ...Daca are cineva astfel de diode disponibile il rog sa-mi lase un PM.

Sunteti sigur ca diodele sunt problema? Pe ce domeniu se intrerupe spotul? Cum e setata baza de timp ? (in dreptul unde scrie "Zapusk" e o mana, un zigzag si un cerc). De asemenea sincronizarea? ("Sinhr")Apropo.... masiv rau aparatul.
Link spre comentariu
Vizitator sab0tag3

Despre asta vorbeam mai sus, aparitia intermitenta a spotului. Uneori apare, alteori nu, uneori reusesc sa-l sincronizez, alteori nu. In situatia presentata, nu pot vizualiza nici un fel de semnal cu el. Imi afiseaza un semnal, dar nu-l pot regla incat sa vad efectiv forma de unda. Ma gandesc sa nu fie de vina faptul ca am schimbat electroliticii cu valori uzuale si nu cu cele originale. $,7u in loc de 5, sau 22 in loc de 20.

Reglajul e facut pe INTERN si pe cerc, pe restul fie nu-mi afiseaza spotul fie il afiseaza la 10% din lungimea normala.

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator sab0tag3

Dupa ceva timp petrecut studiind fenomenul am decis sa schimb toti condensatorii electrolitici din osciloscopul cu pricina. Efectele sunt vizibile, singurul neajuns fiind necesitatea recalibrarii. Pana acum reglajele le-am facut dupa tensiunile de la punctele de control indicate in manualul aparatului. Daca stie cineva si alte reglaje care trebuiesc facute, il rog sa posteze aici.

Link spre comentariu
Vizitator sab0tag3

Sa fie chiar atat de putini posesori de C1-91 in tara ? Daca nu va fi un topic activ, macar sa ramana ca tutorial :da Am schimbat toti electroliticii de pe baza de timp de 100MHz, de pe modulele de control pt. X, Y, Z si modulul responsabil cu afisarea gamelor. Cum am spus mai sus, efectele sunt vizibile, la frecvente mici se sincronizeaza, pot vizualiza semnalele fara nici un fel de problema, dar in domeniul de us si ns, spotul apare intrerupt. Inainte de a schimba electroliticii aparea in toate gamele. Am schimbat de asemenea si 3 condensatori nepolarizati din baza de timp, responsabili de generarea efectiva a semnalului de tact pentru baza de timp. Daca am gresit in exprimare va rog sa ma corectati. E vorba de un grup de condensatori (C1 - C11), din care am inlocuit pana acum C9, 10, 11, electrolitici nepolarizati. Nu dispun de un esr metru, dar avand in vedere faptul ca dupa inlocuirea condensatorilor de mai sus, in domeniul 50ms, spotul s-a transformat dintr-o linie intrerupta, intr-un punct cu deplasare de la stanga la dreapta, clar definit si cu viteza de deplasare reglabila. Asta ma face sa cred ca si pentru celelalte domenii problema este similara. Am intalnit destul de multi condensatori de filtraj pe linia de 5V, care aveau tensiunea de strapungere de 6V. Mi se pare foarte slab dimensionat din punctul asta de vedere. Probabil ca va fi nevoie sa schimb absolut tot ce inseamna electrolitic. Altfel aparatul e destul de robust si bine lucrat, plus ca banda de frecventa e foarte mare si poate afisa pana la 4 canale simultan.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am primit şi eu la reparat la un moment dat un osciloscop C1-137, tot la fel, trasa avea o întrerupere destul de mare pe mij_loc. Am rezolvat cu un nod pescăresc.

Posted Image

 

(sper că nu a deranjat micul moment umoristic)

Link spre comentariu
Vizitator sab0tag3
:aplauze , apoi bine ca ai avut ce sa inozi, da la mine is scurte capetele si tre sa schimb "sfoara". Acum revenind la problema cu pricina, m-am apucat de munca eroica si am schimbat toti electroliticii din osciloscop. Si situatia s-a imbunatatit foarte mult. Trasa e stabila, raspunde la comenzi foarte prompt, se sincronizeaza, e drept ca nu pe toate gamele, dar ma gandesc ca si recalibrarile au un rol important in sincronizare. Nu am tensiunile specificate in manual la punctele de control (pe baza de timp).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări