paradisio90210 Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 Dispun de un multimetru digital si de un genius ce m-a disperat,vreau sa invat cum masor urmatoarele componente cu ajutorul aparatului:1.condensator polarizat2.condensator nepolarizat(ceramic)3.rezistenta4.dioda normala si dioda zenner5. tranzistor pnp si npn si cum ii deosebesc5.cum si daca se poate masura un integrat finalCe stiu si vreau sa ma corectati unde gresesc:1 rezistenta o masor pe ohmmetru unde imi arata valoarea in ohm sau ko(se poate sa fie arsa si totusi sa arate o valoare?2.dioda normala si zenner,cu multimetru pe semn dioda,intr o parte conduce,in alta nu3.integrat final...intre pinii de alimentare,+ si - daca nu au rezistenta este ars...????intreb4.tranzistori pnp si npn sunt compusi din emitor baza colector ,unii au sageata pe emitor in sensul intrarii altii pe iesire,nu mai stiu care cum,ce mai tin minte de pe vremea cand eram mic e ca ma uitam la pinii tranzistorului ca la un triunghi cu varful in sus si apoi de la stanga la dreapta,E-B-C...iar nu mai sunt sigur...aaa si cum ii diferentiiez la ochi5.condenstorii polarizati si cei nepolarizati(ceramici)cum se pot verifica,fara capacimetru????????????? Link spre comentariu
Vizitator tonytanel Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 1. daca e arsa nu indica nimic, dar poate fi devalorizata si iti va indica o alta valoare decat cea inscrisa pe rezistenta2.dioda normala o masori asa cum ai zis, la zenner ai nevoie de o sursa ca sa vezi la ce tensiune se deschide3. gresit! integratele se masoara in montaj.4. cei polarizati pot fi doar verificati , nu si masurati pe ohmetru . intr-un sens se vor incarca(creste indicatia ohmetrului) iar in celalalt sens se vor descarca. dar fara capacimetru sau punte RLC nu poti sa le afli valoarea. cei nepolarizati nu se pot verifica (in afara cazului in care sunt in scurt) Link spre comentariu
paradisio90210 Postat Martie 10, 2012 Autor Partajează Postat Martie 10, 2012 1. daca e arsa nu indica nimic, dar poate fi devalorizata si iti va indica o alta valoare decat cea inscrisa pe rezistenta2.dioda normala o masori asa cum ai zis, la zenner ai nevoie de o sursa ca sa vezi la ce tensiune se deschide3. gresit! integratele se masoara in montaj.4. cei polarizati pot fi doar verificati , nu si masurati pe ohmetru . intr-un sens se vor incarca(creste indicatia ohmetrului) iar in celalalt sens se vor descarca. dar fara capacimetru sau punte RLC nu poti sa le afli valoarea. cei nepolarizati nu se pot verifica (in afara cazului in care sunt in scurt)ADIK?Pai asta ma intereseaza intr un montaj sa nu fie in scurt!cum verific asta...daca sunt in scurt au continuitate? Link spre comentariu
salsa Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 Cred ca mai bine ar fi sa ne spui ce model e aparatul defect, poate gasim o schema si te indrumam "la fix". Ar fi mai util decat sa umplem cateva pagini cu explicatii care poate nu te vor ajuta. Cam toate componentele trebuie scoase din circuit ca sa poata fi masurate corect. La cateva zeci de componente... e o munca titanica, poate inutila si sigur se vor deteriora unele dintre ele. Mai bine spune-ne modelul, simptomul si eventual ce tip de multimetru detii. O sa vezi ca daca ai noroc in 2-3 ore l-ai reparat si te vei alege si cu oarece experienta.L.E. Observ ca ai mai intrebat exact acelasi lucru si in alta parte, lucru interzis printre altele. Pentru electronica trebuie in primul rand pasiune, ceva cunostinte minime si multa logica. Daca fratele tau repara telefoane mobile el ar trebui sa posede aceste cunostinte. Daca el n-are chef sa te ajute si tu n-ai chef sa asculti de altii va fi cam dificil... Link spre comentariu
paradisio90210 Postat Martie 10, 2012 Autor Partajează Postat Martie 10, 2012 Genius 5.1 sw 5000,ma intereseaza sa fac doar centralul sa mearga,subwoofer e ok,si cealalta placa am inlocuit o,mi am facut 4 amplificatoare cu tda2050,dar placa asta are si comanda in ea,k altfel faceam demult alt amplificator si aici,dak vreii sa ma ajuti intra la sectiunea amplificatoare,as dori sa imii construiesc un amplificator si da i pe ultma pagina Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum