nicu82 Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Salutari , am si eu cateva intrebari la care sper ca ma puteti ajuta sa gasesc un raspuns. Sa incepem deci. Acum cativa ani am facut rost de doua cutii de la cineva care lucreaza la un centru sportiv de canotaj.Era ceva aparatura folosita acolo, nu stiu exact la ce, cine mi le-a dat a spus ca erau folosite la niste ergometre.Aparatul arata asa: . Inauntru era un radiator cu 2 x 2n3055 montate, un montaj si un transformator. Montajul nu il mai am, aruncat/ratacit etc. Transformatorul: Scrie pe el asa: 1(primar) 968 spire diam 0,3 2(secundar) 114 +8+8 diam 1 Masurat cu un voltmetru digital no name scoate in gol 31,8-32 v c.a.(rosu-rosu) si 5 v c.a. Radiatorul: Cele doua tranzistoare sunt izolate cu foita , nu stiu daca sunt imperecheate, nu le-am masurat. Intrebarile mele sunt: 1. Ce putere are transformatorul, poate fi folosit la un amplificator, avand in vedere ca nu e chiar mic? 2. Cele doua tranzistoare pot fi folosite drept finali? Stiu ca vazusem mai demult o gramada de scheme de amplificatoare cu 2n3055, dar nu stiu ce inseamna H de la sfarsitul tranzistoarelor. 3.Cam ce putere poate disipa radiatorul, avand in vedere dimensiunile lui? 4.Va rog daca ma puteti indruma spre o schema de amplificator in care pot folosi tranzistoarele, precum si transformatoarele.De asemenea as fi interesat si de un site de unde as putea comanda kituri care s-ar potrivi la tensiunea data de transformator.As prefera varianta cu kitul deoarece nu ma prea pricep sa fac cablaje dupa scheme. Kiturile nu trebuie sa fie cu tranzistori neaparat, pot sa fie si cu integrate, presupun ca le voi monta pe radiatoarele de la tranzistori.Insa majoritatea care le-am vazut sunt alimentate la +/- 12....18 vcc, tensiune pe care nu o pot scoate de pe transformator, avand doar o infasurare secundar. Va multumesc anticipat! P.S. Scuze daca m-am exprimat gresit, nu sunt un cunoscator 100% al denumirilor si nu prea le am cu explicatul.Sper ca am fost destul de clar.Inca un rand de scuze daca pozele sunt prea mari, postul este prea lung sau daca am postat in alta sectiune.Ma gandesc ca intrebarile sunt oarecum ridicole pentru cunoscatori, dar pentru mine (nivel de cunostinte matematica/electronica : genunchiu' broastei) sunt adevarate enigme.Si inca ceva: nu caut puteri ridicole, am auzul normal.Nu ma intereseaza scheme de 2 x 300 w sau ceva de genul.Orice intre 2 x 30...2 x 80 w este mai mult decat acceptabil. Inca o data, va multumesc! Edit: cele doua voltmetre pot fi folosite in vreun fel?Indicatoare de nivel sau ...orice. Ma gandeam ca daca merge facut vreun amplificator sa le scot si sa montez 2 ventilatoare sau sa acopar locul pentru a avea mai mult loc pentru montaje. Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 http://www.niqro.3x.ro/100wt/aaf_clasic_100W.htm 2N3055 cu H la coada suporta max C-E=100V Radiatorul acela e arhisuficient pt. acest final, la radioreceptorul "Bucur" cei 4 tranzistori erau pusi pe o tabla de aluminiu. Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 http://www.niqro.3x.ro/100wt/aaf_clasic_100W.htm2N3055 cu H la coada suporta max C-E=100VRadiatorul acela e arhisuficient pt. acest final, la radioreceptorul "Bucur" cei 4 tranzistori erau pusi pe o tabla de aluminiu.Traful merge fara nici o modificare, iar cei 5V ii puteti folosi pt. vu-metre, etc. Link spre comentariu
nicu82 Postat Martie 9, 2012 Autor Partajează Postat Martie 9, 2012 Multumesc pentru raspuns, o intrebare totusi.Observ ca schema este alimentata la 60 v.Daca o alimentez la mai putin trebuie sa schimb ceva la componente sau merge si asa?Si este suficient 1 traf pentru 2 canale sau le folosesc pe amandoua?Fiecare canal cu trafu lui Link spre comentariu
remus68 Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 2N3055 cu H la coada suporta max C-E=100VNu; are Vcbo=100V, dar Vceo=60V. Daca se construieste un amplificator cu acesti tranzistori, se poate alimenta la maxim +/-30V simetric sau 60V asimetric. Link spre comentariu
petrica pit Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Multumesc pentru raspuns, o intrebare totusi.Observ ca schema este alimentata la 60 v.Daca o alimentez la mai putin trebuie sa schimb ceva la componente sau merge si asa?Si este suficient 1 traf pentru 2 canale sau le folosesc pe amandoua?Fiecare canal cu trafu luiNu mai schimbi nimic la componente merge alimentata si cu o tensiune mai mica. Link spre comentariu
George Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Si este suficient 1 traf pentru 2 canale sau le folosesc pe amandoua?Fiecare canal cu trafu lui?Pune cate un traf pe fiecare canal. Mai multe detalii despre acea schema gasesti in revista Tehnium nr. 1/82 si in almanahul Tehnium pe anul 1984. Le gasesti foarte usor cu google. Link spre comentariu
nicu82 Postat Martie 9, 2012 Autor Partajează Postat Martie 9, 2012 Intamplator am si revista si almanahul.Chiar ieri m-am uitat peste schema, dar am ramas dezamagit cand am vazut ca avea +63 volti alimentarea.M-am speriat ca nu va merge. Link spre comentariu
George Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Intamplator am si revista si almanahul.Chiar ieri m-am uitat peste schema, dar am ramas dezamagit cand am vazut ca avea +63 volti alimentarea.M-am speriat ca nu va merge.Avand 32 volti in secundar, dupa redresare si filtrare o sa ai cam 44-45 volti c.c. O sa se auda si alimentat cu tensiunea asta, dar nu fel de tare ca atunci cand ar fi fost alimentat cu 63 volti. Pune la filtrare pe fiecare traf cate un condensator electrolitic de 10000 uf la 63 volti si nu doar de 4700 uf cum e in acea schema. Link spre comentariu
Alecsandru90 Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 am si eu o intrebare (ca sa nu mai poluez aiurea deschizand alt topic) poti crea o diode redresoare dubla din diode normale? si daca da cum vin legate ? sa presupunem ca am 2 diode de 25A (4 picioare fiecare 2Xalternativ si 2Xplus parca scrie pe ele ) poti obtine o dioda de 50A cu 3 picioare ? intr-o dracie de sistem are o dioda ct45 sau ceva de genul asta si i-a fost marita filtrarea , si odata la o saptamana se duce naibii dioda , mentionez ca nu am magazine de electronice pe langa mine ca sa cumpar minunea aia, din o dioda de aia mare patrata pot pune 3 cabluri pe placa(ar fi mai avantajos ,pentru ca nu costa nimic , stau aruncate si mai invat si ceva cu ocazia asta) , are loc in cutie si cred ca rezista mult mai mult una din aia mare ca un ct, intrebarea e : unesc picioarele de alternativ si trag un cablu in locul unde era pinul din mijloc al ct-ului si cei doi pini ramasi ii folosesc ca 1 respectiv 3 ai ct-ului, e corect asa? multumesc Link spre comentariu
George Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 intr-o dracie de sistem are o dioda ct45 sau ceva de genul astaCred ca mai intai ar trebui sa spui exact ce scrie pe dioda aia. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 Multumesc pentru raspuns, o intrebare totusi.Observ ca schema este alimentata la 60 v.Daca o alimentez la mai putin trebuie sa schimb ceva la componente sau merge si asa?Si este suficient 1 traf pentru 2 canale sau le folosesc pe amandoua?Fiecare canal cu trafu luiNu stiu de ce colegii ti-au zis ca ar merge acea schema fara modificari si la tensiunea de alimentare de care dispui tu, pentru ca nu este asa, ar fi fost ok daca era compensata pentru variatiile de tensiune, pentru a functiona corect atat driverul cat si etajul de intrare sunt calculate sa primeasca la acea tensiune un anumit curent, lucru care se va schimba mult alimentant cu aproape 20V mai putin, asadar schema ar necesita adaptari, insa oricum se pot gasi scheme ceva mai simple i mai usor de pus in functiune cu alimentare asimetrica.Daca ai 2 trafuri identice atunci le poti inseria si poti creea alimentare simetrica, rezolvi astfel problema alimentarii unor scheme ceva mai bine puse la punct, daca ina nu atunci merge si ala pentru o putere mai mica si sarcini de 8 Ohm ( adica difuzorul sa aiba bobina de 8 Ohm ).PS: Avand in vedere nivelul scazut al cunostintelor poate ar fi totusi indicat sa cauti pe la magazinele on-line ceva kituri gata asamblate, sunt mai usor de pus in functiune. Link spre comentariu
Alecsandru90 Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 SXW TS MBR2045CT scrie pe ea Link spre comentariu
George Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 SXW TS MBR2045CT scrie pe eaTrebuie sa faci asa, unde era legat pinul 2 (adica cel din mijloc) de la SXW TS MBR2045CT, leaga pinul - de la puntea redresoare. Iar unde erau legati pinii 1 si 3 (adica cei din laterale) de la SXW TS MBR2045CT, leaga cei doi pini de la puntea redresoare care au semnul ~. Link spre comentariu
Alecsandru90 Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 multumesc , maine ma apuc de mesterit faza e ca are si + si minus , dioda e kbpc2502 , alternativele vin 1 si 3 plusul in leg de minus si il folosesc pentru pinul 2 nu? multumesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum