Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare transformator

Postări Recomandate

Buna. Am un transformator care scoate doar 2x30V si e cam mare, adica are aproape 9Kg. M-am uitat un pic la sarma din el si am estimat asa ochiometric ca ar avea vreo 1.5 mm. As vrea sa il modific sa scoata vreo 2x50V ar fi optim daca s-ar putea. Dimesiunile lui sunt : 6cmx15cmx12.5cm si miezul de 6cmx5.3cmx7.6cm. Cam ce putere ar putea sa scoata acest transformator? Se poate face asa ceva? Se vede ca a fost bobinat de cineva. Mai este loc (vreo 5mm in fiecare parte) in interio de adaugat niste spire. Nu stiu, de asta va intreb pe voi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

ai un mic "monstru".... din datele tale are o sectiune de 30 cmp .... e un miez pt. cca 600W ! .... la o asemenea sectiune nr. de spire e destul de mic si considerand ca primarul e OK [sectiunea sarmei si nr de spire] , secundarul se poate modifica relativ usor ! .... dai jos secundarul prilej cu care numeri exact cate spire are , cunoscand ce tensiune scotea [masurat cat se poate de precis !].... faci raportul nr. spire secundar/tensiune secundar si aflii cite spire ai nevoie pt. un volt in secundar [cu zecimale !].... inmultesti cu tensiunea pe care vrei s-o obtii in noul secundar si aflii nr. total de spire ! .... pt. sarma de 1,5 mm poti conta pe cca 6A .... problema e ce tensiune vrei sa obtii ca poate trebuie schimbata sarma ?

Link spre comentariu

Optim ar fi fost sa-l folosesc pe 2 buc IPA400(deci 2x50Vca) dar din cate imi ziceti voi nu e sufient :rolleyes: . Ar fi suficient daca as folosi acele 2 canale cu IPA400 se sarcina de 8ohmi? In 8ohmi la +/- 70V parca scoate ceva peste 200W, deci asa avea o rezerva de o suta si ceva wati. Ar fi suficient pentru 2 sateliti pe 8 ohmi fiecare lagat la cate un IPA400? SAu mai bine pu nu nsingur IPA400 si pui 2 sateliti de 8ohmi in paralel? Tot aia e numai ca nu o sa mai am stereo(chiar nu imi pasa) si am sa ies si mai ieftin.Cum a merge oare 2xIPA400 legate in punte si puse pe sarcina de 8ohmi pe acest transformator? Cat de mult i-ar place? Pt ca am un sub facut cu un C18-650EL. Sau mai bine o sa-i fie cu satelitii?

Link spre comentariu

la 9kg, (ma gandesc ca e transformator E+I, ca daca e dinala coloana atunci o sa aiba mai multi W decat zic eu aici) trebuie sa aiba undeva intre 450-600VA .. eu am unul de 450-500VA si are vreo 8 kg, deci cam pe acolo e...ar ajunge cam doar pt un singur AV400 in 4 ohmi, iar pt 2 in punte sau 2 si folosite in 8 ohmi nu prea e destul...sa il rebobinezi e foarte simplu.. daca zici ca ai loc sa pui inca spire poate nu e necesar ca sa mai le dai nici pe cele care le ai jos.. ci pur si simplu bobinezi inca 2 secundare separate de cate 20V si le pui in continuarea la cele de 2*30 care le ai deja...ca sa calculezi numarul de spire/volt,in cazul in care nu mai dai jos spirele si numeri cate erau, si imparti la voltajul AFISAT de aparatul de masura, ai putea sa mai bobinezi tu inca 10-20 spire peste cele care sunt acuma, cu sarma de care ai prin casa(cat mai subtire, ca sa intre mai bine, sa nu te chinui..eu aveam destula de 0.4-0.6mm, si dinaia foloseam), si masuram cati volti scoate si sate spire, si aflam foarte usor cate spire/volt are,fara sa il desfac.. si daca aveam vreun dubiu,atunci mai adaugam cateva spire..de obicei cam 10-15 puneam,dar odata am pus vreo 45-55 ca sa fiu mai sigur,pt ca era totusi de putere mare, si imi trebuia sa am intre 850-900V in secundar...si acolo un 4% eroare era destul ca sa imi puna probleme sa il desfac iara...ceea ce insemna destul de mult timp...pana bagi/scoti toate tolele alea...si daca stii cate spire iti mai trebuie pe urma sa vezi daca iti incap in fereastra libera, si daca incap, cu un minim de 10% toleranta ai putea sa te apuci de bobinat...

Link spre comentariu

Transformatorul cred ca este E+I, nu stiu exact ce inseamna asta, va referiti la asta(vezi poza)? Ca asa arata transformatorul meu. Nu am mai bobinat niciodata dar sper sa ma descurc. In principiu nu are rost sa pun sarma mai groasa k nu o sa ma ajute pt k o sa fiu limitat de sarma veche subtire nu? Si practic puterea transformatorului este data doar de miez neluand in considerare sarma nu? Am vazut k sarma din primar este destul de asemanatoare cu cea din secundar, daca nu chiar identica, dupa cum am spus acest transformator a fost bobinat de o pers nu de fabrica, dar nu este oare pusa acea sarma degeaba daca este la fel de groasa k cea din secundar? Pt k prin primar trece un curent de 220/Vsec ori nu? Multumesc pentru sfaturi. :drinkers: :drinkers:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări