Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Astabil cu pic12F675

EFTIMIE

Postări Recomandate

Am făcut eu o schemă cu PIC12F675;

Cu jumper-ul 1 montat, perioada pulsurilor la ieşire se reglează din potenţiometru între 1-10s. Pentru jumper-ul 2 între 1-100s, iar pentru jumper-ul 3 între 1-10 min.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EFTIMIE

24

• francezu

12

• Ticu

9

• 10vid

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mii de multumiri Francezu l-am facut si functioneaza ,as avea o rugaminte se poate face sa plece intotdeauna in stare on.Adica cand este alimentat sa fie releul in on ,pt.ca acum pleaca cu releul in off si intra in regim de astabil.Cu multumiri anticipate.

Link spre comentariu

Da nu neg acest lucru numai ca atunci cand este alimentat as dori sa inceapa cu releu atras nu cu el intrerupt cum incepe acum dupa aceea normal ca oscileaza corect.

Link spre comentariu

Ai incercat hex-ul ataşat de mine mai sus? Ar trebui ca la alimentarea montajului, ieşirea să fie comutată imediat pe 1 logic; mai departe după semiperioadă comută in 0 logic, samd. Cum alimentezi releul ? Prin tranzistor, dacă da, cum l-ai legat la uC ?

Link spre comentariu

Scuze ,nu am vazut postul de mai sus cu hex-ul nou am sa-l incerc maine nu am programatorul acasa .Tranzistorul l-am legat cu emitorul la masa, in baza i-am pus un 4K7 la pic iar colectorul vine la bobina releului decuplata cu dioda de supratensiuni si in paralel pe bobina i-am pus un led printr-o rez. de 1K.@10VID mi-a facut o schema pt. un temporizator cu un led pe una din iesiri care semnaliza intervalul de temporizare stabilit adica la trecerea fiecarui minut din temporizarea stabilita din pot. led-ul dadea un impuls .Cand era in stand-by clipea cu o frecventa ,cand temporiza clipea mai rapid iar cand invarteai de pot.clipea la fiecare minut de temporizare pe care il stabileai ca sa ai un control.S-ar putea si acesta face la fel?Cu mii de multumiri.

Link spre comentariu

Banuiesc ca dl. @eftimie solicita o "marcare" a pozitiei cursorului potentiometrului prin aprinderea unui led, probabil altul decat cel montat paralel pe releu.Un fel de scala, in lipsa unui buton gradat pe axul potentiometrului.Daca te plimbi foarte lent cu cursorul de la un capat la altul, un led clipeste scurt la atingerea valorilor 1, 2, 3,..., 9 kohm care corespund la 1, 2, 3,...,9 secunde, zeci de secunde sau minute.

Link spre comentariu

Salut asa arata ceea ce mi-a proiectat @10vid ''Temporizator cu PIC12F675''.P.S. Exact asa face aceasta schema cum a descris si @Ticu.Am incarcat hex-ul 2 si functioneaza cum am vrut adica la alimentare releul este cuplat dupa care astabilul lucreaza normal,mii de multumiri @Francezu.

Link spre comentariu

Problemele pe care le intrevad eu sunt:1. nu exista o etapa de "setare" initiala a perioadei astabilului in care sa se identifice pozitia cursorului; ea probabil va trebui sa fie "ceruta" de utilizator prin apasarea unui buton2. deplasarea cursorului de la un cap la altul trebuie facuta foarte lent pentru ca altfel se poate trece peste pragurile de rezistenta (de fapt de tensiune) fara a fi marcate prin aprinderea ledului3. nu mai exista pini liberi pentru ledul de semnalizare si eventualul buton de setare; va trebui ca cele 3 domenii de lucru si pozitia "set" sa fie indicate prin cele patru combinatii posibile a 2 pini legati / nelegati la masa prin doua jumpere.Mai exista varianta unui potentiometru dublu, la care cealalta sectiune sa fie folosita de un alt circuit indicator de tensiune (vumetru liniar, voltmetru, etc.) PS Toata stima pentru @10vid si @francezu (in ordine alfabetica) care m-au ajutat cu amabilitate si pe mine cu ceva timp in urma.

Link spre comentariu

Am inţeles cum trebuie să funcţioneze, se doreşte o indicaţie vizuală pentru setarea perioadei astabilului.Legat de problemele intrevăzute de @Ticu:1. Se poate adăuga un buton, prin apăsarea căruia să se identifice poziţia cursorului prin pâlpâirea led-ului de N ori.2. Se poate adăuga un "buffer", in care se salvează pragurile parcurse, şi să fie redate prin led suficient de lent pentru a fi observate, chiar dacă se roteşte prea rapid potenţiometrul.3. Cei trei jumperi pot fi legaţi doar pe un pin, astfel: printr-un divizor rezistiv şi cu ajutorul jumperilor se selectează diferite nivele de tensiune care vor fi măsurate de ADC şi se va identifica ce jumper a fost setat. În acest mod se eliberează doi pini ce pot fi utilizaţi în alte scopuri.Deocamdată sunt ocupat cu nişte proiecte, spre sfârşitul săptămânii sper să pot implementa cele discutate mai sus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări