Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum se maasoara inductanta unei bobine


Vizitator sinergicus

Postări Recomandate

Vizitator sinergicus

Desi intrebarea mea poate parea curioasa pentru multi insa fiind aproape habarnist in domeniu imi permit sa o formulez totusi...Prin urmare:din cite am inteles eu, inductanta unei bobine se modifica in functie de freqventa aplicata.... pe piata am vazut ca sint punti RLC care permit masurarea L la diferite valori ale frecventei ( 2,3,4 frecvente depinde de model)....cele low cost au o singura frecventa interna la care inductantele se masoara...Intrebarea mea este:ce facem daca in practica avem nevoie sa zicem masurarea inductantei unei bobine la 35KHz sau orice alta frecventa iar puntea rlc nu are aceasta posibilitate de a masura inductanta la frecventele respective....mentionez ca nu am avut niciodata un aparat rlc si nu am lucrat cu asa ceva ;asta in cazul in care am zis vreo prostie....Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Spitfire

    1

  • vio2007

    1

  • Depanatorul

    1

  • filypvas

    1

Top autori în acest subiect

Prin urmare:din cite am inteles eu, inductanta unei bobine se modifica in functie de freqventa aplicata....Multumesc

Inductanta bobinei depinde de numarul de spire al bobinei,diametrul bobinei,lungimea bobinei si de permeabilitatea carcasei si a miezului bobinei.
Link spre comentariu

Pune si tu mana pe carte si studiaza nitzel.

Ai un pdf in atasament.

 

PS: la ce iti trebuie aceasta informatie?

 

Succes! :dsgfds

 

 

Nota pentru Admin si/sau Moderatori:

De ce utilizatorii nu sunt obligati sa declare corect datele corecte de identificare?

Nu ma refer la numele in clar, CNP sau adresa exacta.

Dar se poate ca cei care au cont macar sa aiba la detalii: varsta, sex, localitatea, studiile, stadiul profesional...........s.a.m.d

Link spre comentariu

Pune si tu mana pe carte si studiaza nitzel.

Ai un pdf in atasament.

 

PS: la ce iti trebuie aceasta informatie?

Aceasta este o Sectiunea incepatorilor nu trebuie sa va supere intrebarea pusa de utilizator

 

Ia uitati ce scrie aici ..viewtopic.php?f=66&t=16134

Iar nota catre Administratori & moderatori este utopica

Dar se poate ca cei care au cont macar sa aiba la detalii: varsta, sex, localitatea, studiile, stadiul profesional...........s.a.m.d

nu doriti cumva sa stiti si ce numar la pantof are .haideti sa fim seriosi in casutele alea la inregistrare la profil fiecare utilizator scrie ce vrea si daca vrea

Timpurile cand te obliga cineva au trecut .....

Daca v-ati suparat imi cer scuze ..... :aplauze

Link spre comentariu
Vizitator sinergicus

Prin urmare:din cite am inteles eu, inductanta unei bobine se modifica in functie de freqventa aplicata....Multumesc

Inductanta bobinei depinde de numarul de spire al bobinei,diametrul bobinei,lungimea bobinei si de permeabilitatea carcasei si a miezului bobinei.
Stiam asta dar din cite se pare ,depinde si de frecventa utilizata,..iata ce zice userul Mikrosha la pagina asta viewtopic.php?f=19&t=100855&hilit=masurare+inductanta pe la mijlocul paginii: am măsurat o rezistenţă de 1K.La 200KHz, măsoară 0,1uH.La 100KHz, măsoară 0,15uH.La 10KHz, măsoară 0,3uH. Dependenta inductantei de frecventa folosita a fost mentionata si de altii pe diverse forumuri...eu am nevoie de masurarea inductantei petru a calcula condensatorul necesar pentru un circuit LC la rezonanta...i ceea ce priveste pdf-ul nu vad nici un attachement pe aceasta pagina
Link spre comentariu

Corecta e doar masurarea bobinei la acea frecventa la care va lucra real in aparatul in care va fi pusa, altminteri din cauza capacitatii parazite existente intre spire, rezultatele masuratorii vor fi eronate.Daca inductantmetrul masoara de exemplu,cu 170KHz, inductanta unui drossel de tuburi fluorescente, conceput sa lucreze la 50Hz, va fi afisata foarte "corect".Cel mai bun inductantmetru e o simpla punte Wheatstone(simpla, dar...scumpa!)+un generator de functii bun, capabil sa produca sinus curat de la cativa hertzi pana la cativa MHz(scump si asta, nu prea merge cu "chestii" gen ICL8038/XR2206, prea multe armonici care-si fac de cap).De aia piata e plina de capacimetre, fie dedicate, fie ca simpla functie a unui multimetru digital, dar inductantmetre, mai putin. La un condensator practic nu conteaza frecventa(in limitele bunului simt) cu care se masoara reactanta capacitiva, valoarea capacitatii afisata va fi corecta si la 800Hz, si la 20 KHz(fireste daca condensatorul nu e vreun ştift gen cu hartie uleiata& stuff, care au pierderi uriase in dielectric).

Link spre comentariu

sinergicus, spune-ne valoarea frecventei de rezonanta, ca sa incadram corect discutia, pentru ca altfel analizam pana la sute de Hz si altfel la radiofrecvente.

Link spre comentariu
Vizitator sinergicus

E prima oara cind aud de puntea wheastone...m-am uitat pe net da nu am vazut nicaieri de vinzare...Cit poate sa coste o asemenea punte? o suta , doua de euro? Intr-adevar o punte rlc care sa fuctioneze in conjunctie cu un generator de functii reglabil pe o plaja larga de frecvente ar fi cel mai de dorit....chiar daca plaja oferita de aparat e mai restrinsa (de la citiva herti pina la citeva sute de kiloherti)Citeva sfaturi calificate din partea voastra referitoare la modele accesibile in romania care sa ofere precizie acceptabila ar fi binevenite...Frecventa de lucru e de 35 khz....dar nu asta e problema...problema e ca voiam in viitorul apropiat sa achizitionez o punte rlc care sa aiba o plaja larga de frecvente test pt inductante...ce am vazut eu pe net , trece de 2000 de ron ca sa nu vorbesc de cele de la 3000 de ron in sus....banuiesc ca o punte wheastone ar fi mult mai accesibila ca pret ...

Daca inductantmetrul masoara de exemplu,cu 170KHz, inductanta unui drossel de tuburi fluorescente, conceput sa lucreze la 50Hz, va fi afisata foarte "corect".

Trebuie sa recunosc ca m-ai bagat in ceata total....daca din exemplul dat de tine bobina trebuie sa lucreze la 50 hz iar aparatul ii masoara inductanta la 170 khz pai asta nu inseamna ca inductanta masurata la 170 khz e cu totul alta decit la 50 de hz?
Link spre comentariu

din cite am inteles eu, inductanta unei bobine se modifica in functie de freqventa aplicata...

Sinergicus,

Nu eu am spus, ci legile scrise ale fizicii: nu inductanta unui solenoid depinde de frecventa, ci IMPEDANTA. Sunt doua marimi diferite.

 

Datorita faptului ca spirele unei bobine, fiind alaturate, formeaza o capacitate parazita a aceleiasi bobine, orice bobina o poti considera un sistem rezonant LC, care are in acest mod si o frecventa de rezonanta proprie.

 

Problema pe care o ridici se refera mai mult la metoda de masura a inductantei. Daca se foloseste rezonanta, masuratorile executate la frecvente mai mici de 1/10 din frecventa proprie de rezonanta (f0) a bobinei respective, ofera rezultate cu atat mai eronate cu cat de apropii de f0.

 

Valoarea capacitatii parazite a bobinei este direct proportionala cu numarul de spire si depinde si de geometria bobinei. Bobinand spira langa spira ai o capacitate parazita mai mare decat in cazul in care bobinezi cu pas. In cazul inductorilor de gen soc sau transformator, capacitatile parazite sunt mari, ptr. ca exista un numar foarte mare de spire, care mai sunt si suprapuse. Capacitatea parazita a unei bobine reprezinta un factor extrem de important in influentarea masuratorilor si trebuie sa se tina cont de acest lucru, atunci cand vrei sa masori o bobina.

 

Sa scriem formula X = omega * L (unde X = reactanta inductiva, omega = 2 * PI * f si L = inductanta). Postuland ca L este constant (independent de frecventa), se poate vedea ca X depinde de fapt, de frecventa. Modulul impedantei |Z| este egal cu X (reactanta inductiva). Aplicand aceasta formula pentru un sistem ideal, s-ar demonstra ca L nu depinde efectiv de frecventa. Datorita existentei capacitatii parazite, care ne indeparteaza de ideal, demonstratia e putin mai complicata. Efectuand masuratorile la rezonanta, la frecvente mai mici decat 1/10 din f0 proprie a bobinei, se poate constata ca intr-adevar, L nu depinde de frecventa, ci numai X .

 

Nu poti avea un pranz gratis, e o vorba. In timp, iti vei putea insusi mai multe metode de masura a inductantei, precum si alte fenomene implicate, in asa fel incat sa poti stabili pentru anumite tipuri de bobine, metodele de masura cele mai potrivite, si cum sa interpretezi erorile. Te asigur ca acest lucru nu e chiar simplu si iti va trebui rabdare.

 

Chiar daca iti vei cumpara o punte de masura profesionala, tot nu vei fi scutit de necesitatea de a invata sa stii ce masori si mai ales, cum sa masori. Pur si simplu, nu se poate aplica aceasi metoda de masura la orice fel de bobina, asta-i realitatea.

 

Si inca ceva, din experienta proprie: nu te chinui sa masori totul cu precizie de laborator metrologic. Nu vei reusi si mai ales, nu este necesar pentru aplicatii uzuale. Exista o marja de 10% in care te poti aventura fara probleme, iar un sistem rezonant il poti compensa din mai multe parti. Sa zicem ca ai calculat un circuit rezonant la o anumita frecventa, folosind celebra formula a lui Thompson:

 

Posted Image

 

Se vede ca frecventa de rezonanta depinde atat de L, dar si de C. Daca nu ti-a iesit bobina fix de, sa zicem 10.2uH, schimbi condensatorul. Si invers. Bobinele au miez reglabil, de cele mai multe ori... asa ca ai de unde sa lasi loc de manevra.

 

Cam asta e...

Spor la treburi !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări