Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hidrofor vs. Castel de apa


salsa

Postări Recomandate

Mi se pare mie sau castelele de apa s-au demodat? Cel putin aici pe forum nu am gasit nicio referire iar pe net nu se vorbeste decat de demolarea lor. Nu ma pricep prea bine, de-aia solicit aici ajutorul unor priceputi, poate gasesc chiar un specialist in domeniu.

Asadar... Dupa cunostintele mele, un hidrofor este o pompa care scoate apa dintr-o fantana, o stocheaza intr-un mic rezervor sub presiune iar pe masura ce se consuma el reface presiunea, presupunand ca este destula apa in fantana. Daca e un consum foarte mare instalatia la randul ei trebuie sa fie foarte mare pentru a asigura debitul necesar, aproape in timp real.

Un castel de apa este un rezervor in general mare situat la inaltime, care este alimentat cu o pompa de mai mica putere, zic eu. Ca sa fac analogie cu energia electrica, e ca un UPS care are vreme toata ziua sa se incarce pentru a face fata varfurilor de consum. Daca rezervorul e suficient de mare, sistemul nu va ajunge niciodata sa functioneze in timp real. Pe de alta parte, cand presiunea din retea e suficient de mare, rezervorul se va umple de la sine, pompa practic va trebui sa functioneze doar cand presiunea e scazuta.

Acum caz concret. E vorba despre un bloc cu 60 de apartamente situate pe 5 nivele, Inaltimea totala ar fi cam 15 metri. Ni s-au facut oferte de hidrofor, cu acumulare de 100 l, 500 l... Mie bunul simt imi spune ca nu e suficient. In plus argumentele mele impotriva hidroforului sunt: consum mare de curent, zgomot, risc de ardere daca automatizarea nu e ok, perioade cand totusi nu vom avea apa daca nu este presiune in retea etc. In plus ni s-a spus ca pe perioada iernii trebuie oprit si golita instalatia...

In cazul castelului de apa am avea tot timpul o rezerva suficienta. M-am gandit la un rezervor de 8 mc, adica un cub cu latura de 2 m, nu e asa mare. E drept ca e cam greu... Ideea e ca blocul e prevazut cu lift care nu va fi instalat in veci, oamenii au inceput sa-si faca camari in putul liftului. Oare acesta suporta 8 tone in varful lui?

Intr-o luna de vara consumul de apa a fost de 160 mc, deci aprox. 5 mc/zi, in conditiile in care blocul nu este locuit in intregime. De aceea ma gandesc ca 8 mc ar fi suficienti pentru independenta de o zi. Probabil ca in practica ar fi nevoie de capacitate mult mai mica. Sau cantitatea de apa acumulata sa varieze in functie de anumiti factori. Mai mentionez ca blocul cu pricina este cea mai inalta cladire pe o raza de 2-3 km, e situat "la tara", langa Cluj. Cel mai deranjat "fenomen" este cand, in serile de vara "Badea Gheorghe" isi uda gradina. Atunci ramanem 2-3 ore fara apa. Oricum presiunea in general este redusa. Cei de la "Apa" au zis ca din pct lor de vedere e ok, presiunea la strada e de 2,5 bari, suficient. Poate pentru gospodariile taranilor care erau inainte de construirea blocului. La ei nu figureaza acest bloc, deci n-au nicio obligatie fata de locuitorii lor cica.

Multumesc celor care au avut rabdare sa citeasca toata povestea, astept argumente pro si contra. Eventual poate este cineva interesat sa faca o oferta concreta, pe una sau alta dintre variante.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ashky

    2

  • Liviu Ianush

    2

  • salsa

    2

  • EFTIMIE

    1

Top autori în acest subiect

Problema la tine este asigurarea unui debit orar maxim, consumul la o ora de virf. Se poate rezolva in 2 feluri:1. linga bloc construiti un bazin care sa asigure tot necesarul de apa in intervalul in care scade presiunea in retea, si cu un sistem hidrofor asigurati presiunea necesara la ultimul robinet, de la ultimul etaj (bazinul se umple singur peste zi din presiunea retelei, consumul este la motorul pompei hidroforului). Depinzi de ENEL mult.2. puneti acel bazin sus pe bloc si apa vine liber la robinet (bazinul se umple singur de la presiunea retelei - daca poate sau cu o pompa mica pentru ca are timp toata ziua sa se umple, apoi apa cade liber). Problema nu este daca tine blocul 8 tone, problema este ce face apa aia daca este cutremur (un fenomen foarte periculos). Bazinul trebuie prevazut cu niste separatoare pentru a preveni oscilatiile, datorate de valurile facute de apa, intarituri si ancore corespunzatoare si sistem de bazin (tava) cu evacuare eficient in caz de spargerea bazinului. Depinzi de ENEL mai putin.Castelul de apa se foloseste pe conductele magistrale (apa care vine de la baraj) pentru combaterea loviturii de berbec (dar nu numai). Nu este acelasi lucru cu rezervoarele care existau la CFR (pentru incarcarea tenderului locomotivelor) sau in marile orase pentru asigurarea rezervei intangibile de incendiu (inclusiv presiunea.)Din punct de vedere pasiv, a 2a situatie este mai buna. Sa ai grija ca tot consumul din casa sa plece din bazin, apa potabila trebuie tot timpul innoita, altfel apar bacterii si microorganisme, daunatoare sanatatii.

Link spre comentariu

Eu as merge pe doua variante:-1 buc pompa debit mare, alimentata printr-un convertizor de frecventa cu senzor liniar de presiune si vas de expansiune mic (50-100l).-Grup de minim 2 pompe cu pornire directa, cascadate si vas de expansiune macar de 500l. Exista grupuri de pompare cu automatizarea gata montata care asigura si un nr egal de ore de functionare al pompelor, pe langa alte protectii absolut necesare.Daca e consum mic, porneste doar o pompa.Varianta asta e cea mai folosita deoarece in caz de defectare a unei pompe nu ramai fara apa.in ambele situatii se "scurtcircuiteaza" cu o clapeta de sens intrarea de la retea (dupa alimentarea vasului tampon) cu iesirea hidroforului si daca in retea exista presiune suficienta hidroforul nu porneste.Alimentarea prin cadere nu prea merge, deoarece la ultimul etaj presiunea ar fi insuficienta, ar trebui pus vasul cu 5-7m mai sus fata de cel mai inalt punct de consum.

Link spre comentariu
Vizitator maamulos

Spun si eu o parere din ce am vazut si din cat cunosc .....in primul rand trebuie facut un calcul asupra costurilor a fiecarei variante plus avizele necesare de pe la Primarie, Enel, si de pe unde mai este nevoie ...ideea cu rezervorul la ultimul nivel trebuie facuta de proiectant care cunoaste structura cladirii (pentru ca in caz de doamne fereste cineva trebuie sa dea cu subsemnatul pe la procuratura).Topic-ul este Hidrofor vs. Castel de apa ....in situatia ta hidroforul este solutia cu vas de epansiune pentru volumul maxim de consum la ora de varf ...bineanteles ca instalatia trebuie facuta de o firma specializata !Din detalii am inteles ca in perioada cea mai proasta presiunea la cota 0 este 2,5 bar deci logic ca in acea perioada nu va fi apa de la et 3 in sus si este nevoie de hidrofor ....nu am inteles ideea ca instalatia trebuie golita iarna ???Eu unul as cauta sa rezolv problema doar pentru consumul personal si a-s instala un hidrofor la subsol (daca exista) si alimentat din retea sa duca doar la apartamentul meu si am rezolvat !

Link spre comentariu

Ma indoiesc ca se va obtine acceptul de la primarie de a se construi bazinul de acumulare pe terasa blocului ,asa ca din experienta trebuie sa va rezumati la varianta propusa de colegul Askhy cu varianta de grup de pompare cu doua pompe cu sistem electronic de control inclusiv senzor electronic de control al presiunii (Transmitter 0-16 bar),iar pt cazul cand cade curentul se poate monta si un generator pt. alimentarea de rezerva.In Bucuresti la toate cartierele noi se practica sistemul si chiar daca este mai costisitor nu prea ai ce face.

Link spre comentariu

Din punct de vedere pasiv, adica sa nu platesti mult (omu' a intrebat de cheltuieli exploatare/intretinere) prima solutie: vas tampon, hidrofor, vas expansiune, pompe, automatizare etc. este cea mai dezavantajoasa financiar dar cea mai folosita, insa singura la care primesti toate aprobarile fara probleme. Vasul tampon poate fi in exteriorul cladirii (îngropat, semi-îngropat sau subteran si trebuie asigurata zona de protectie sanitara cu regim sever) sau in interiorul cladirii (numai la subsol/demisol, altfel nu primesti aprobare).

Alegerea pompelor şi a schemei de automatizare se face pe baza unei analize tehnico-economice, urmãrindu-se realizarea unor costuri minime de energie la pomparea apei, în condiţiile unor costuri cât mai reduse ale investiţiei.

 

Se mai poate incerca:

3. varianta cu racord la sursa independenta de apa potabila (put forat) pe perioada cind nu ajunge apa de la distribuitorul autorizat, dar procedura de aprobare este complicata. Aici ai nevoie de Aviz de gospodarire a apelor (peste 0.2 l/s), Proiect tehnic, Executia proiectului, Autorizatie de gospodarire a apelor.

4. cerere pentru inca un bransament de la operatorul de apa-canal pentru suplimentarea debitului/presiunii

Link spre comentariu

Nu mai pierdeti vremea cu calcule, solutia pentru o astfel de situatie este un hidrofor care trage apa dintr-un rezervor tampon. Hidroforul trebuie sa fie prevazut cu o butelie de hidrofor de minim 500 l in situatia unui bloc, eu as merge pe mult mai mult, undeva la 2000l. Trebuie sa aveti in vedere ca un vas de hidrofor cu volumul de 500 l are o rezerva utila de apa de aproximativ 130 L. In principiu un calcul corect va trebui facut dupa niste norme care impun anumite debite de calcul. Este foarte probabil sa rezulte ceva destul de scump, de aceea ar fi necesar sa faceti o intalnire cu vecinii si sa cadeti la intelegere cu eventuale derogari de la varianta calculata.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru raspunsuri.@Liviu Ianush: recunosc ca nu m-am gandit la oscilatii si valuri. Multumesc pentru atentionare. Asta s-ar putea rezolva cu niste despartituri cum am inteles ca se practica si la cisterne. Cat despre potabilitatea apei, probleme ar aparea si daca rezervorul ar fi la nivelul solului. Una dintre intrebari ar fi daca s-ar putea face cu aceasta ocazie si un soi de statie de filtrare/tratare. Pe mine unul nu ma intereseaza ca nu beau apa de la robinet de ani buni, de mine poate sa curga si apa de ploaie la robinet ca-i buna si curata, de la D-zeu data, nu de la imputitii astia care-ti pun un milion de taxe.@Ashky: oare la cat s-ar ridica costurile unei asemenea instalatii? Si presupunand ca trecem peste toate piedicile si punem rezervorul sus, nu s-ar putea pune pe iesire un vas de expansiune care sa creasca presiunea in retea? Ca rezervor de mii de litri presurizat e clar ca nu e cazul...@maamulos: normal ca instalatia o va face o firma specializata. Eu vreau doar sa ma asigur ca solutia pe care ar oferi-o ei e viabila. Pentru ca ofertele ce le-am primit pana acum nu mi se par ok. Stiu si ca o solutie viabila ar fi foarte scumpa dar macar sa stim, sa nu ne mai agitam. Referitor la golire, unul dintre ofertanti a zis ca hidroforul lor nu functioneaza iarna, ca trebuie golit si facut by-pass.Au fost unii care au zis ca ei isi pun hidrofor separat. Ca romanii... Au fost si tampiti de la 3 care au zis ca ei n-au nevoie. Si smecheri de la 1 care au zis ca pe ei nu-i intereseaza...

4. cerere pentru inca un bransament de la operatorul de apa-canal pentru suplimentarea debitului/presiunii

Asta e o idee foarte buna. Pana la urma cred ca si de la racord e problema. Intre timp am aflat ca ieri au fost din nou sa masoare si au gasit extraordinara presiune de 2,8 bar. Asta e presiunea normala la nivelul strazii... Nicidecum nu se gandesc sa masoare la et.4, nu-i treaba lor...
Link spre comentariu
Vizitator maamulos

Daca ai rezervorul sus nu mai este util vasul de xpansiune pentru ca apa vine la robineti prin cadere si vei avea suficienta presiune ....cei de la firma nu aveau de ce sa masoare presiunea la etajele superioare pentru ca o atmosfera urca un etaj ...2,5 atmosfere acopera doar pana la etajul 3 si tot din acest motiv vecinii de dedesupt nu au de ce sa se implice ca sa plateasca ceva care lor nu le este util pentru ca au apa incontinuu !Eu spun sa nu te mai implici si sa i-ti iei un hidrofor cu care te racordezi cum am spus direct de la baza si i-ti pui apometru ca sa nu ai probleme cu vecinii cu retea separata pana la tine pentru ca deduc ca locuiesti tocmai la etajele unde nu urca apa decat noaptea cand nu este consum !!!Inca un bransament nu vad cu ce v-ar ajuta pentru ca va fi tot aceea-s presiune si nu ve-ti rezolva nimic decat bani in plus !

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

S-a implinit anul, insa poate au si altii aceasta problema.1 Mi se pare bizar sa fie necesara oprirea instalatiei de hidrofor pe timp de iarna; tocmai aceasta e cel mai sigur ca nu ingheata, fiind RECOMANDAT a fi ingropata!2 Simultan, ideea cu rezervorul pe constructie NU e buna nu numai din considerente de incarcare statica si dinamica (cutremurul) ci si din cauza inghetului in timpul iernii (eu am folosit aceasta solutie la casa de la tara, unde locuiesc socrii; partial optasem pentru aceasta solutie si din cauza numeroaselor intreruperi de furnizare a energiei electrice, si cu toata izolarea, in perioadele geroase apa din bazinul amplasat in pod, ingheta pana la urma!3 Racordul multiplu are avantajul ca mareste sectiunea si reduce pierderile de presiune cauzate de debit;nu e chiar inutil, insa la 2,5-3 bar in "magistrala", e posibil sa mutati doar problema presiunii ceva mai departe. Castigul ar fi daca aveti un racord pe 1/2 toli iar magistrala are 110mm, insa cred ca nu e cazul la un bloc de 5 nivele (tipic aveti 1 tol), iar magistrala...4 Nu exista si ieftin si repede si bun. Orice imbunatatire a situatiei existente va va costa, si daca vreti si repede, va va costa si mai mult.Instalatia care ramane relativ simpla dar e si destul de sigura e compusa dintr-un vas-tampon, amplasat intr-un spatiu fara risc de inghet si cu posibilitati de scurgere spre canalozare, in care se acumuleaza o cantitate de apa corelata cu debitul minim al retelei si consumul maxim al cladirii (sau partii de cladire, de exemplu etajele 3 si 4). Un rezervor de volum mai mic e mai ieftin si primeneste apa mai repede, necesitand si spatiu mai mic (incape in subsolul cladirii). Un rezervor mai mare inseamna risc mai mic de golire in cazul unui consum mare. Umplerea se face printr-un robinet cu flotor (ca vasul de spalare la WC), si de aici trage un hidrofor (aparatele de uz casnic au 2-4 mc pe ora si pot alimenta "onorabil" 4-6 apartamente. Mai exista un intrerupator cu flotor care opreste hidroforul daca apa in acest bazin scade sub 15-20%, pentru a nu se dezamorsa. Oricum, trebuie vizitata instalatia la maxim cateva zile si verificat ca robinetul cu flotor inchide, si hidroforul in ansamblu e OK.Solutia e valabila in orice cladire care sufera de sindromul presiunii scazute in reteaua de apa (la sediul unde lucrez e o asemenea situatie)Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări