Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa tensiune C.I. 723 ( 0-30V / 0-3A )

Postări Recomandate

• 1 an mai târziu...

Eu tot nu am reusit sa termin aceasta sursa. Am traf de 27 de volti, cu priza mediana. Pur si simplu nu reusesc sa fac sa apara tensiunea negativa de 8,2v Am realizat partea care cred eu ca face aceasta tensiune chiar si in aer... nimic. Componentele sunt noi, dar degeaba. Atasez portiunea de schema, trebuie in acel punct sa am 8v2 negativ?

L.E. Acum merge in aer. 

post-187293-0-46914300-1452848033_thumb.png

Editat de Marius84
Link spre comentariu

mai verifică odată cum ai conectat componentele!la condensatoarele electrolitice, pinul marcat e minusul, nu plusul, şi uneori uităm toţi "amănuntul" ăsta, chiar dacă avem ceva ani de "meserie"! :)

mai verifică odată şi unde ai conectat plusul lui C5: el trebuie să fie conectat direct la unul din punctele de curent alternativ de unde se alimentează puntea.

de asemenea, verifică şi conectarea corectă a diodelor şi condensatorului C6, şi nu uita că ieşirea sursei ăsteia e "mai negativă" ca masa. prin urmare, multimetrul o să indice o tensiune negativă (o să aibă minusul aprins pe afişaj) la ieşirea ei.

Link spre comentariu

mai verifică odată cum ai conectat componentele!

la condensatoarele electrolitice, pinul marcat e minusul, nu plusul, şi uneori uităm toţi "amănuntul" ăsta, chiar dacă avem ceva ani de "meserie"! :)

mai verifică odată şi unde ai conectat plusul lui C5: el trebuie să fie conectat direct la unul din punctele de curent alternativ de unde se alimentează puntea.

de asemenea, verifică şi conectarea corectă a diodelor şi condensatorului C6, şi nu uita că ieşirea sursei ăsteia e "mai negativă" ca masa. prin urmare, multimetrul o să indice o tensiune negativă (o să aibă minusul aprins pe afişaj) la ieşirea ei.

Cateodata, plusul se marcheaza!

Posted Image

take a screenshot

Link spre comentariu

... corect, dar eu vorbesc de condensatoarele electrolitice de capacităţi şi tensiuni mari, comercializate în ultimul timp.ce ai pus acolo în poză sunt smd-uri din primele generaţii, un tantal, şi un electrolitic axial de care nu am mai văzut în comerţ de cel puţin 10 ani! :)

că altfel aş putea să-ţi dau şi eu ca exemplu condensatoare electrolitice produse de răposata iprs care aveau marcajul la plus, nu la minus.

în fine, am avut şi eu problema dată mai sus, şi nu mergea pentru că pur şi simplu greşisem, şi pusesem condensatorul care culegea tensiunea alternativă invers!după aia a mers ok! :)

Link spre comentariu

...la condensatoarele electrolitice, pinul marcat e minusul, nu plusul, şi uneori uităm toţi "amănuntul" ăsta...

Asta s-o crezi tu, mai bine citeste marcajul, nu e intotdeauna marcat minusul, doar ca marcarea minus e mai raspandita.

Alcon ti-a arata doar condensatoare mici, asa ca exemplu; eu iti pot arata si elco mari, cu borne pe surub, in aparate profesionale, la care borna marcata e plusul, dar nu cred ca e cazul sa mai pun si poze. Am avut mai demult o discutie si pe softpedia pe tema asta si am pus acolo poze.

Ideea e sa nu faci o regula din ceea ce ai intalnit tu, ci sa ne uitam mai atenti la marcaj.

Link spre comentariu

.... nu e intotdeauna marcat minusul, doar ca marcarea minus e mai raspandita.

Corect!....eu am patit si altfel....pe silk-screen-uri era marcat simbolul electroliticului , cunoasteti cercul acela taiat la jumatate cu o jumatate hasurata si una libera...e, in 99% din cazuri partea hasurata este minusul....dar, in mai multe cazuri intalnite de mine era -de fapt- plusul!!....nu stiam de ce , la cateva secunde dupa punerea sub tensiune, exploda condul....injuram firma producatoare si magazinul de unde cumparam....cand colo , rutina era de vina, nu mai verificam polaritatea corecta pe schema...

Link spre comentariu

Cutia  era fara panoul fata si fara panoul spate si am gasit-o in talcioc . Evident nu arata asa , am reconditionat-o . Nu stiu de la ce a fost , ca nu avea nimic in interior , decat niste mufe si niste fire . Schema este din almanahul Tehnium 1989 . O sa incerc sa postez schema care este destul de simpla ,. I-am mai pus eu un tranzistor care comanda un led , care semnalizeaza limitarea si am adaptat-o la 5 A  cu 3 x 2n3055 , in varianta initiala fiind 3A cu un singur 2n3055 . Rezistenta  care stabileste limitarea este modificata de la 0,33 ohm la 0,1 ohm . Nu am cu ce sa scanez schema , e cam dificil sa postez ...

Editat de electronman59
Link spre comentariu

Cutia  era fara panoul fata si fara panoul spate si am gasit-o in talcioc . Evident nu arata asa , am reconditionat-o . Nu stiu de la ce a fost , ca nu avea nimic in interior , decat niste mufe si niste fire . Schema este din almanahul Tehnium 1989 . O sa incerc sa postez schema care este destul de simpla ,. I-am mai pus eu un tranzistor care comanda un led , care semnalizeaza limitarea si am adaptat-o la 5 A  cu 3 x 2n3055 , in varianta initiala fiind 3A cu un singur 2n3055 . Rezistenta  care stabileste limitarea este modificata de la 0,33 ohm la 0,1 ohm . Nu am cu ce sa scanez schema , e cam dificil sa postez ...

In almanahul Tehnium 1989 am gasit doar aceasta schema de sursa dubla, banuiesc ca te referi la alta:

Posted Image

take a screenshot

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări