Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa tensiune C.I. 723 ( 0-30V / 0-3A )

briobit

Postări Recomandate

Vizitator razvanemil

Multumim GeoMar pentru cablaj. Cred ca mai incerc si eu o data.Briobit, chiar daca folosim aceasi schema si aceleasi cablaje, pana la urma difera componentele folosite. Cred ca cei care au folosit componente mai vechi recuperate, au avut mai multe sanse de reusita decat cei care au folosit componente noi (asta e parerea mea). Eu am patit-o cu diodele zener de 10v, care nu au functionat (am incercat 2-3) si a trebuit sa caut una veche pl10z. Cum zicea si albasete e vorba de calitatea componentelor.

Link spre comentariu

Daca colegul GeoMar posteaza cablajul prezentat in paginile anterioare, mai fac odata sursa aceasta, dar la alti parametrii.

Ce se mai aude cu sursa? Ai reusit sa o faci? Cred ca am sa o incerc si eu, momentan cochetez cu una cu LM317 si 2N3055.
Link spre comentariu

Inca nu m-am apucat de a doua sursa, weekend-urile merg la tara ca am treaba la greu... Poate in seara aceasta, cand ajung acasa, sa mai pun o rezistenta de 300 ohmi in paralel cu cea existenta (in schema notata cu R*), pentru limitarea curentului sa vad daca pot "trage" mai mult de 3 A. In caz de reusita, mai fac o sursa conform cablajului postat de tine. Am facut anul trecut o sursa cu LM 317 si 2N3055, dar nu avea si reglaj intensitate. (Schema clasica din Almanah Tehnium '90.) Schema ta are si reglaj intensitate ?

Link spre comentariu

Salutare. Aseara am incercat manevra mentionata mai sus si am avut surprize. Abia trecusem de 2 A si cand am pus degetul pe diverse componente am constatat ca s-a incins zennerul de 33 V si rezistenta de 560 ohmi (R 15 si D7). Am oprit sursa, am dezlipit a 2 a rezistenta de 300 ohmi si asa am lasato. Cred ca mai trebuie facute oarece calcule pentru a trece de 3 A. Sursa aceasta ramane cum a fost proiectata, nu mai fac experimente pe ea.Rapid, simplu si eficient: sursa reglabila cu LM 338 / 5 A. :da Nu regleaza intensitatea...

Link spre comentariu
Vizitator razvanemil

Salut albasete,In mod normal alea nu trebuiau sa se incinga pentru ca tensiunea de alimentare a ramas aceeasi. Daca scoti protectia potzi sa duci sursa si in 5A, cu conditia sa suplimentezi 2n3055. Acum trebuie sa vezi ce cadere de tensiune ai pe rezistenta de 1 ohm, cand ai consum mai mare de 2A, ca sa stii ce rezistenta trebuie sa pui in loc de cea de 300 ohmi.

Link spre comentariu

Conform formulei care este data in josul paginii, pentru 5 A a rezultat o rezistenta de cca 150 ohmi. Din acest motiv am lipit inca o rezistenta de 300 ohmi in paralel pe cea existenta. Totusi, mai fac teste in seara asta, daca am timp.Parca nu-mi place fara protectie...

Link spre comentariu

Aseara m-am jucat iar cu sursa. Am pus un traf. de 24Vca/6A. Am conectat un bec de 24V/75W dar nu am reusit sa scot mai mult de 2,5 A, desi becul consuma cca. 3,10. (Am pus in pararalel 300 ohmi pe cea existenta. R*) De asemenea, nu am ajuns la tensiunea maxima. Becul s-a aprins la maxim, aveam 16 Vcc in sarcina si 25Vcc fara sarcina. In rest, functioneaza impecabil.

Link spre comentariu
Vizitator razvanemil

Rezistenta aia de 1 ohm nu s-a incalzit? Ma gandesc ca la curenti mai mari protectia trebuie facuta altfel, nu folosindu-se caderea de tensiune pe rezistorul de 1 ohm/15W.

Link spre comentariu

Ohooo ! S-a incalzit. Totusi trebuie suplimentati tranzistorii de putere. O sa folosesc traf.-ul de 30 Vac / 2A. Sursa o sa alimenteze montaje care au consum sub 2 A. Cum am spus mai sus, cred ca trebuie recalculate unele componente sa mearga mai sus de 3 A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări