Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa tensiune C.I. 723 ( 0-30V / 0-3A )

Postări Recomandate

Vizitator razvanemil

folosesc un traf care scoate 30v alternativ. Dupa redresare scoate 41v, dar daca conectez firul B-2 din schema tensiunea sare la 70v si din cauza asta se incing unele altele. E clar ca am undeva o eroare. Urmeaza sa vad unde. Pentru finali folosesc in loc de 2n3055, 2n3773G.

post-69819-139829633858_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator razvanemil

am pus alta punte si se comporta la fel. Daca nu leg B-2 este ok tesiunea. O sa incerc sa nu leg etajul final sa vad daca se mai intampla ceva.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru felicitari ! Practic eu masor inainte tensiunea debitata de partea redresare/filtrare si mai ales puntile redresoare, chiar daca sunt noi. Condenstorii de filtraj sunt verificati ? Incearca sa masori tensiunea la bornele puntii redresoare fara sa ai conectati condenstorii de filtraj. Daca tensiunea este O.K., atunci problema este din condensatorii de filtraj. In cazul celor 70 de volti nu s-a deformat/pocnit niciun condensator electrolitic ? Rezolva treaba cu puntea redresoare si spune cum se comporta montajul. (Am capatat oarece experienta referitor la sursa aceasta, cat am puricato...)

Link spre comentariu
Vizitator razvanemil

Revin cu vesti bune. Am reusit sa-i dau de cap, dupa ce m-am pus cu "toporul" pe ea. Am izolat zona pentru tensiunea negativa, dupa condensatorul C5 (in schema care am atasat-o mai sus) si am vazut ca nu mai creste tensiunea spre 70v. Am scos afara cele 2 diode 1n4002, si am bagat doua diode 1n4007 (din piese recuperate). Si surpriza......sursa merge scoate intre 0,7v si 30,4v. Ma uit atent cu lupa la diodele pe care le-am scos (ca acum diodele sunt de sticla scrise cat mai mic sa nu vezi nimic) si surpriza....pe ele scria 1n4739 diode zener de 9,1. Diodele fiind cumparate ca 1n4002. Acum mai am de refacut partea de protective care partial este scoasa pentru ca de cate ori alimentat sursa se aprindea si ledul de avarie. Multumesc tuturor pentru sfaturi.

Link spre comentariu

Felicitari Razvanemil ! :aplauze Ma bucur pentru tine ca i-ai dat de cap. Daca spui ca regleaza tensiunea, nu ai verificat si partea de protectie ? Poate nu este "distrusa" si nu mai muncesti degeaba.Pana acum suntem 4 sau 5 realizatori ai acestei surse, de care personal sunt foarte multumit. O sa incerc niste teste cu traf.ul de 7 A sa vad cat poate duce.

Link spre comentariu

Pt colegul razvanemil acum am vazut ca ai folosit diode 1n4007 la punte si iti spun ca o sa bubuie eroic dupa ce treci de 1 amper, recomand o punte de macar 4 amperi daca nu mai mare, puntea mea este de 8 amperi si are si radiator pe ea pentru racire.

Diodele 1n4XXX sunt pentru un curent de maxim 1 amper

La fel aceeasi observatie si pt colegul albasete daca vrei sa tragi un 7 amperi din traf iti recomand o punte din aia metalica cu gaura pe mijloc cu radiator obligatoriu ca altfel o sa miroasa a electronica, la fel nu stiu daca varainta mea de cablaj o sa reziste la 7 amperi, trebuie sa apelam la colegul GeoMar pentru o varianta mai profesionala, sau o sa incerc sa il refac in masura timpului liber.

Link spre comentariu

De regula folosesc punti redresoare de 4 A pentru alimentatoare/surse care scot maxim 1,5 A. La sursa din acest topic am punte de 10 A prevazuta cu orificiu pentru radiator. Am si punte metalica asa cum spui, de 25 A / 400 sau 600 V, nu mai retin exact. Cand o sa am timp, o sa pun si poze cu sursa, inca nu este in carcasa, vreau sa-i pun un voltampermetru cu Atmega 8 si LCD 1x16 caractere.Da, este o idee cu refacerea cablajului, nu cred ca suporta 7 A, dar ma gandeam sa fac teste de scurta durata fara sa miroasa a "electronica prajita."

Link spre comentariu

...

la fel nu stiu daca varainta mea de cablaj o sa reziste la 7 amperi, trebuie sa apelam la colegul GeoMar pentru o varianta mai profesionala, sau o sa incerc sa il refac in masura timpului liber.

In functie de timpul liber, am sa incerc o redesenare a cablajului, pentru o varianta de "forta", dar oricum dupa aceea indicat este sa se dubleze cablajul cu un fir de 1-2 mm pentru un curent mare.

Momentan ma "lupt" cu un Volt-Ampermetru cu PIC16F676 & 74HC595 si 2 Afisaje LEd cu cate 4 digiti.

Link spre comentariu
Vizitator razvanemil

Briobit,Puntea folosita este una de 10A, diodele 1n4007 le-am pus in locul celor 1n4002 (care s-au dovedit a fi altceva la cumparare) din partea cu tensiunea negativa :)

Link spre comentariu

... Poti sa pui un link catre voltampermetrul cu PIC ? Nu prea mai gasesc Atmega 8 DIP si LCD 1x16 caractere (mai am doar unul). Cred ca arata bine si cu afisaje led (am cca 7 - 8 buc care stau degeaba)...

Dupa definitivare/testare V-A Meter, am sa postez (la rubrica "Proiectul meu") tot ce este necesar pentru realizarea lui, inclusiv link. :daCam asa arata cablajele inainte de corodare, eu mi-am desenat un adaptor pentru afisajele mele, dar se pot folosi 2 afisaje cu 4 digiti, direct pe placa lui.
Link spre comentariu

multumesc colegului GeoMar

scuze colegului razvanemil am inteles eu gresit unde veneau acele diode montate

la partea de masurare mai am un set A-V facute cu 7107 care stau prin casa si ma tot impiedic de ele, poate asa mai pun o sursa pe picioare si o utilez cu ele

...o intrebare ... a incercat cineva sa faca o sursa dubla cu montajul din topic? eventual impresii parerei din functionare, scurturi sarcina gol ....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări