Vizitator radu32 Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 V-as ruga sa ma ajutati cu o problema pe care nu am cunostiintele fizice necesare sa o rezolv !!! In urma cu cateva luni,am observat ca atingand maneta de fier de sub scaunul soferului(cea pt inaltare),intre mana mea si acel fier a avut loc un fenomen de descarcare de energie !Bun, treaba s-a mai atenuat cateva luni,in sensul ca nu am mai simtit asa ceva !Problema e ca in ultima vreme tot deuna cand opresc masina si ma dau jos din ea, la atingerea cuportiera masinii, ba si cu plasticul de pe usa, sau cu poarta de fier de la curte, totdeauna se petrece o descarcare deranjanta,intre degetul meu si partea metalica ! Chiar in seara asta, iesind din masina si avand cheile de la usa garajului,cand am dat sa bag cheia in yala,am fazut in intuneric o mica flama de lumina intre varful cheii si yala !!! Problema ce o pun are doua aspecte : 1).as vrea sa stiu daca masina e de vina,pt ca ma incarc de la ea,cu aceasta energie electrica ??? eventual,cum as putea, cu ce aparat,sa verific daca nu cumva exista curent electric pe masina ??? 2).daca nu masina e de vina (in paranteza spun ca aceste fenomene nu exista cand masina e oprita !) atunci care e cauza si cum as putea-o inlatura ???tinand cont ca am 35 de ani, insa pana acum nu mi s-au intamplat aproape deloc astfel de fenomene !!!Va multumesc,si as dori un raspuns competent si edificator !!! Link spre comentariu
remus68 Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 http://www.google.ro/#hl=ro&gs_nf=1&cp= ... 80&bih=646 Link spre comentariu
srdjan Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 schimba-ţi haina... sau ai răbdare până se mai încălzeşte afară :)eu cu geci de fâş păţesc mai des aşa ceva. Link spre comentariu
__farad__ Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 Husele auto din fibre poliesterice. Am avut şi mai mereu aveam bâţuri din cauza asta, mai ales cand purtam îmbrăcăminte sintetică. Doar că eu sunt oarecum obisnuit cu electricitatea din cauza meseriei Se mai întâmplă. Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 produsele sinntetice chinezesti acesta este necazul eu avean aceasta problema in casa cu niste cuverturi ne incarcam static si cand ne atingeam prin casa unu de altu se producea un scurt enervant si cu un sunet de forma baz sau fas cum vreti sa-i spuneti daca ma atingeam de soba sau ceva ce avea contact direct cu pamantul sau betonul ma curentam efectiiv cu o reactie dureroasa Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 Masina care se misca repede in aer uscat se incarca electrostatic fata de pamant. Cu cauciucuri perfect izolatoare aceasta sarcina nu se descarca imediat in pamant, ci persista un timp dupa oprire. Descarcarea se poate produce cand omul coboara din masina sau, daca talpile pantofilor sunt izolatoare bune, atunci cand omul - aflat la acelasi potential electric cu masina din care a coborat - atinge un fier legat la pamant (poarta).Solutia este atasarea unei benzi de cauciuc conductor (cu grafit) undeva sub masina, in contact DIRECT cu tabla masinii (preferabil sa se curete si vopseaua) iar capatul se lasa liber, sa ATINGA asfaltul. Cautati pe la benzinarii sau pe net "banda auto antistatica". Costa sub 10 lei.Alte observatii: Nu e de vina instalatia masinii. Electrizarea apare numai dupa ce circuli cu viteza. Posibil sa nu se incarce daca cauciucurile au din fabricatie oarecare conductivitate. Masurarea tensiunii intre caroserie si pamant nu prea are sens, pentru ca iti trebuie un aparat care masoara zeci de mii de volti, iar aceasta tensiune dispare rapid descarcarea producandu-se destul de repede prin aparatul de masura. Link spre comentariu
zal Postat Martie 8, 2012 Partajează Postat Martie 8, 2012 Se întîmplă şi la avioane, chiar mai rău. Link spre comentariu
Vizitator radu32 Postat Martie 8, 2012 Partajează Postat Martie 8, 2012 Masina care se misca repede in aer uscat se incarca electrostatic fata de pamant. Cu cauciucuri perfect izolatoare aceasta sarcina nu se descarca imediat in pamant, ci persista un timp dupa oprire. Descarcarea se poate produce cand omul coboara din masina sau, daca talpile pantofilor sunt izolatoare bune, atunci cand omul - aflat la acelasi potential electric cu masina din care a coborat - atinge un fier legat la pamant (poarta).Solutia este atasarea unei benzi de cauciuc conductor (cu grafit) undeva sub masina, in contact DIRECT cu tabla masinii (preferabil sa se curete si vopseaua) iar capatul se lasa liber, sa ATINGA asfaltul. Cautati pe la benzinarii sau pe net "banda auto antistatica". Costa sub 10 lei.Alte observatii: Nu e de vina instalatia masinii. Electrizarea apare numai dupa ce circuli cu viteza. Posibil sa nu se incarce daca cauciucurile au din fabricatie oarecare conductivitate. Masurarea tensiunii intre caroserie si pamant nu prea are sens, pentru ca iti trebuie un aparat care masoara zeci de mii de volti, iar aceasta tensiune dispare rapid descarcarea producandu-se destul de repede prin aparatul de masura.Va multumesc pentru raspunsul foarte bine formulat,si mai ales pentru solutia data,pe care o sa o aplic ! Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 8, 2012 Partajează Postat Martie 8, 2012 @radu32 - Au dreptate si cei care in posturile de mai sus au indicat frecarea rapida a hainelor/huselor din fibre sintetice (foarte bune izolatoare, comparativ cu firele naturale de lana/bumbac). Acela este un alt caz de electrizare, unde nu ai nevoie de masina. Solutii nu prea ai decat sa te misti incet cand scoti puloverul, halatul sau cand te scoli de pe scaunul cu husa sintetica... Cand te imbraci sau te asezi nu se manifesta suparator electrizarea, pentru ca viteza e mai mica. Sunt niste spray-uri antistatice care depun un strat conductor pe haine, dar de multe ori lasa si niste pete. Separarea asta mecanica a sarcinilor electrice este lucrul dracului, pe principiul asta se fac si generatoarele care dau cele mai inalte tensiuni (vreo 20 milioane de volti). http://en.wikipedia.org/wiki/Van_de_Graaff_generator Link spre comentariu
bogdan_ Postat Martie 8, 2012 Partajează Postat Martie 8, 2012 La un moment dat se gaseau niste breolocuri speciale pentru descarcat. Il tineai in mana si atingeai cu varful ceva metalic mare (masina, gard etc). Nu contineau decat o rezistenta intre partea de care se atinge si varf care limita curentul cat sa nu ... piste. Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 8, 2012 Partajează Postat Martie 8, 2012 Eu am folosit candva pentru descarcare creionul de tensiune, in stilul amintit de dl. bogdan_, ca "accesoriu" la niste halate sintetice. Numai ca uitam in jumatate din cazuri...De fapt s-ar putea confectiona asa ceva dintr-un pix cu capac metalizat, in interiorul caruia se pune o rezistenta de vreun mega ohm si un varf metalic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum