Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator 9V care sa scoata 2mA

Vizitator Liviu99

Postări Recomandate

Vizitator Liviu99

Salut,Am nevoie de o sursa de curent continuu de 9V care sa scoata amperaje de 2,4,6,8 si 10 mA. Ma multumesc initial cu un amperaj fix de 2mA. Trebuie sa spun de la inceput ca sint varza la capitolul electricitate mai stiu doar franturi din ce am invatat in liceu, dar pot invata din nou daca sint ajutat. Am cumparat un alimentator pentru antene de satelit la sugestia unui fost vecin (din pacate nu atat de binevoitor incat sa duca ajutorul pana la capat), care se pare ca scoate 2-12V la 100mA (are un buton ca un potentiometru si un led cu luminozitate proportionala cu voltajul scos(cred). Am mai luat si un potentiometru liniar de 10Ko, pe care l-am legat in serie cu alimentatorul, dar indiferent cum invart eu de cele 2 butoane, nu iese 9V si 2mA sub nici o forma (cand dau potentiometrul la maxim sa obtin amperaj <10 mA, scade si voltajul. Poate cineva sa ma invete cum sa leg piesele astea si eventual sa mai adaug alte componente incat sa pot obtine 9V si 2 mA stabili? Multumesc anticipat pentru orice sfat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• BUGHIU

4

• stefan_k

3

• Marian

2

• mircea888

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai de ce aveti nevoie doar de 2ma????? Oricum ''consumatorul'',care o fi el,isi ia cat ii trebuie ,si 2ma ,daca de atat are nevoie sa functioneze!! Daca ''suge '' mai mult de atat ,ceva se incalzeste si poate e defect!!!! :nas:

Link spre comentariu

Exista situatii cand e nevoie de limitare de curent, fara sa fie nimic defect.Sugerez citirea specificatiilor circuitului LM317, ar trebui sa fie ok pt cerintele spuse pana acum.Practic cu un LM317 veti face un stabilizator de tensiune, cu altele veti face limitatoarele de curent (2, 4, 10mA).LM317 costa cam 1 leu bucata, mai aveti nevoie de rezistente, ceva condensatori de deparazitare, rabdare si vointa de a cauta informatii pe net.S-a scris mult despre el, schemele si formulele de calcul sunt la o aruncatura de bat.Daca o luati in directia aceasta, puteti sa mai cereti informatii dupa ce va apucati de treaba.Succese.PS: cu un simplu alimentator si un potentiometru nu veti rezolva prea multe.

Link spre comentariu

poti limita tensiunea la 9V si curentul la 2mA dar nu poti sa le obtii pe amandoua simultan decat daca reusesti sa mentii constanta sarcina la 4500R. Totusi daca reusesti sa-mi spui si mie cum ca vreau un Nobel

Link spre comentariu

Nu ai cum sa obtii rezultatele dorite doar inseriind un potentiometru cu alimentatorul, pentru acest scop s-au inventat semiconductoare gen diode zenner, stabilizatoare de tensiune gen 78xx/79xx; 317/337, etc.

In situatia de fata avand in vedere curentul foarte mic cerut si necesitatea simplitatii avand in vedere lipsa de experienta, poti ezolva cerintele inseriind cu alimentatorul ala setat pe 12V un montaj simplu ca cel de mai jos:

Posted Image

Montajul consta dintr-o dioda zenner 9V1 care va stabiliza tensiunea de iesire la 9V, 3 rezistente care vor limita curentul la valoarea aleasa, un comutator in 3 trepte care va schimba alimentarea diodei zenner pe cate 1 rezitenta in functie de curentul dorit ( 1,2k=2,5mA; 470=6,4mA; si 300=10mA ), deasemenea un condensator electrolitic de 470uF ( micro farazi ) si 25V acesta va filtra tensiunea de iesire din acest stabilizator.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

De obicei un montaj serveste unui scop, deci mai intai exista scopul, apoi montajul. Daca e ce cred, se poate cu un tranzistor, o dioda, un zener, 2-3 rez. si un potentiometru. Reglabil 0-10ma, cu max. 9V la iesire. Ca sa nu te ghidam stramb, trebuie sa precizezi scopul, desi nu e obligatoriu. Vrei o schema cu proprietatile de mai sus?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

smilex are perfecta dreptare ,scopul ...

Pt un generator de curent constant de 2mA e suficient un BF245 iar tensiunea se stie cum se limiteaza - cu un 7809.

Dar(-a) de ce vrei sa ti tensiunea la 9V? Daca curentul e limitat , tensiunea nu poate creste peste nevoile consumatorului.

1. Rezistenta serie nu limiteaza tensiune ci curentul iar in prezenta sarcinii prezinta o cadere de tensiune.

Link spre comentariu
Vizitator Liviu99

cerintele de 9V si 2 mA sunt date intr-adevar de scopul acestui circuit. Am vazut un documentar in seria 'Through the wormhole' prezentat de Morgan Freeman si vreau sa construiesc acest alimentator pentru o a reproduce o anumita experienta din acest documentar. Am gasit pe net si persoane care avand un astfel de dispozitiv au realizat experientele din documentar cu rezultate bune. Trebuie sa va mai spun ca aparatul este destinat recuperarii unei anumite afectiuni medicale, de aceea valorile de 9V si 2, 4, 6, 8, 10 mA trebuie sa fie foarte stabile, indiferent cat cere sau accepta "consumatorul", care este tesutul uman. Avand in vedere faptul ca rezistenta pielii este variabila functie de ce a mancat, cat de hidratat este subiectul si alte variabile, e necesar ca aparatul sa nu furnizeze nici mai mult nici mai putin decat exact aceste amperaje fiecare la momentul cerut. Ce trebuie sa stiti este ca aparatul rezultat este menit sa imbunatateasca sansele de recuperare a unui bolnav, si ca este garantat ca aceste valori ale amperajului/voltajului nu pot avea efecte negative.Sper ca acum am fost suficient de calar ca sa pot beneficia de o schema electrica care sa rezolve problema.

Link spre comentariu
Vizitator Liviu99

Sper sa foloseasca, e cea mai simpla care-mi vine, dar e stabila.Daca ai intrebari, pune-le.

Multumesc foarte mult. Deocamdata nu am intrebari pentru ca habar n-am ce e in schema. O sa merg cu schema la magazim cumpar tot ce scrie acolo si fac montajul. Abia dupa aceea incep problemele (sper ca nu)
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu cred ca ai nevoie de un cablaj, le poti lipi de potentiometrul fixat intr-o cutiuta. 9V1 este dioda zener de 9,1 volti si 0,4-0,5W. Celelalte, exact ca acolo.Spor la treaba. Si sanatate! Mai tarziu, am sa incerc si un desen fizic cu legaturile...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări