Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PCC189 si 6N14P

Vizitator bursuc vasile

Postări Recomandate

Vizitator bursuc vasile

Va rog, dati-mi un sfat referitor la lampile PCC189 sau 6N14P.Una din triode are grila legata galvanic cu ecranul (ecranajul) in interiorul tubului, iar in scheme am gasit-o cu grila la masa şi intrare pe catod, in special in selectoarele de canale din televizoarePoate fi folosita in aplicatii de audiofrecventa, de exemplu in locul lampii ECC82 (cu modificarile necesare la soclu) ?Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

4

• THOMAS

3

• zal

3

• carageae

2

Top autori în acest subiect

Cred ca PCC(1)89 ar fi cumva echivalenta cu 6N24P...6N14P are echivalent perfect pe ECC84 iar 6N14P in audio astept si eu sa vad, pentru ca aparent nu e nimic in neregula cu ea in aceasta pozitie. Poate in sfarsit incearca cineva inaintea mea :)Pentru echivalenta cu ECC84 nu e problema la aceste lampi nici cu filamentele, acest ECC are doar filament de 6,3V, nu ca seria 81-82-83.

Link spre comentariu

Triodele din PCC189 nu au nici o grila legata la ecran ?! si sunt identice pentru ce ne intereseaza pe noi in audio , difera intre ele prin anumite capacitati interne ( acelasi lucru si la ECC88 si la multe alte tuburi ) deci in RF nu e totuna cum sunt folosite . Sunt varianta cu panta variabila a lui ECC88 , nu f bune in audio daca suntem pretentiosi , altfel merg bine

Link spre comentariu

Va rog, dati-mi un sfat referitor la lampile PCC189 sau 6N14P.

Una din triode are grila legata galvanic cu ecranul (ecranajul) in interiorul tubului, iar in scheme am gasit-o cu grila la masa şi intrare pe catod, in special in selectoarele de canale din televizoare

Poate fi folosita in aplicatii de audiofrecventa, de exemplu in locul lampii ECC82 (cu modificarile necesare la soclu) ?

Va multumesc.

La P(E)CC189 nu este legat la G1 ecranul dintre cele doua triode,daca dv. asa ati vazut practic,iar pe tub nu mai scrie nimic,atunci este vb. de P(E)CC89 sau P(E)CC84,aceste tuburi au ecranul dintre cele doua triode legat la G1 de la o trioda din balon.

Avand panta variabila nu se recomanda in audio,asa dupa cum au spus si colegii,dar asta nu inseamna ca nu va functiona...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Oricum chiar daca e PCC89 cu ecranul legat una din g1 , nu inseamna ca trebuie neaparat sa functioneze cu g1 la masa nici macar in RF , in audio probabil chiar nu e nici o diferenta intre cele 2 triode

Link spre comentariu

Parerea mea esta ca daca se va folosi intr-un montaj cascadat,un preamplificator pentru chitara sau chiar un corector de ton,trebuie tinut cont ca intotdeauna trioda care are G1 legat la ecranul interior sa fie a-2-a in lantul de amplificare,in asa fel ca acel "condensator" ce exista intre G1 si anodul triodei (fara ecran) de ordinul a 10pF...12pF sa fie paralel cu condensatorul de cuplaj intre cele doua etaje.Trebuie tinut cont sa nu apara niciodata o reactie pozitiva datorita celor de mai sus.

Daca trioda cu G1 legata la ecran va fi prima atunci montajul se va transforma intr-un frumos astabil,asta este parerea mea si se poate vedea si in simularea de mai jos,in care eu am reprezentat prin C2 ecranul din interiorul tubului.

Semnalul din acel grafic este in anodul lui U2 si vedeti ca nu are o amplitudine de neglijat.

Ecranul din tubul PCC89 legat la G1 este paralel cu anodul celei de a-2-a triode,deci un condensator foarte fain.

Posted Image

Link spre comentariu

Cuplaje parazite apar tot timpul ( 10pF e usor sa se formeze ) fie din constructia fizica a montajului ori mai sunt lampi compuse "cu probleme" , de exemplu ECF82 cu derivatele . Solutia e un circuit RC prezent in multe amplificatoare , in paralel cu rezistenta de anod a primei triode sau din anod la masa , care preintampina posibilitatea de autooscilatie

Link spre comentariu
Vizitator bursuc vasile

Multumesc userilor care au scris mesaje in acest topic si celor care mi-au trimis mesaje pe mp.In catalogul de tuburi electronice pe care-l am eu, este o greseala la tubul PCC189.Am cautat alte date ale tubului PCC189 şi am observat ca nu are G1 legata galvanic cu ecranajul.Am montat acest tub in locul lui ECC83 intr-un corector de ton, cu modificarile necesare la soclu si tensiune de filament şi am constatat urmatoarele :- amplificare diminuata (pentru ca ECC83 are u=100, iar PCC189 are u=34)- la semnale mici (10-20%) distorsiunile sint insesizabile (dupa ureche, nu am osciloscop)- la semnale medii (20-50%) distorsiunile se remarca de o ureche "fina" sau "muzicala"- la semnale mari (50-100%) distorsiunile sint evidente, la iesire semnalul este "gijiit", se aude ca si cum in finalul PP ar fi o lampa cu emisia diminuata in catod şi o lampa buna.Mai trebuie spus ca nu am nici o lampa (PCC189) nouă. Am 7 lampi, toate recuperate şi toate se comporta la fel.Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu tubul 6F1, parte de trioda inaintea corectorului si partea pentoda dupa corector. Nu am sesizat vreo diferenta fata de ECC83.Daca aveti si alte date despre utilizarea lampilor PCC189 in alte domenii decit in selectoare, va rog postatile, poate sint si altii interesati.

Link spre comentariu

Am râs până la lacrimi urmărind acest subiect...Chiar "regret" că să lămurit chestiunea...PS.Nu există în toată istoria tuburilor electronice vreun tub care să aivă grila de comandă conectată împreună cu un electrod de tip ecran.

Link spre comentariu

Pai exista , Lazaroiu a vrut sa ne demonstreze ca exista :rade: , chiar daca or fi cam mici desenele de mai sus... PCC89 de exemplu , nu ca ar avea de fapt legatura cu subiectul ...Pentru autorul topicului , PCC189 e in principiu echivalenta cu ECC88 , deci exista tone de scheme ...

Link spre comentariu

OK, exista, dar ce relevanta are?

http://tubedata.tubes.se/sheets/129/p/PCC89.pdf

Daca gasesc una prin cutiile cu lampi recuperate cred ca o s-o sparg si o sa-i fac poze ca sa elucidam misterul asta...oricum nu as folosi in audio asa ceva...pe de o parte ne chinuim sa scoatem distorsiuni cat mai mici din lampile consacrate si pe de alta parte incercam sa folosim niste lampi doar de dragul ca s-ar putea sa mearga?

Am intrebat si eu despre ECC84 pentru ca pare o lampa destul de ok pentru audio, dar daca o lampa e clar destinata unui scop bine definit chiar are rost s-o folosim doar pentru ca ne pare rau s-o aruncam?

Poate au anumite aplicatii limitate lampile cu panta variabila, in anumite compresoare de dinamica, preamplificatoare de instrument etc.

Parerea mea insa e ca daca nici macar nu sunt noi acele lampi nu merita sa ne chinuim cu ele...

Link spre comentariu

OK, exista, dar ce relevanta are?http://tubedata.tubes.se/sheets/129/p/PCC89.pdfDaca gasesc una prin cutiile cu lampi recuperate cred ca o s-o sparg si o sa-i fac poze ca sa elucidam misterul asta...oricum nu as folosi in audio asa ceva...pe de o parte ne chinuim sa scoatem distorsiuni cat mai mici din lampile consacrate si pe de alta parte incercam sa folosim niste lampi doar de dragul ca s-ar putea sa mearga?Am intrebat si eu despre ECC84 pentru ca pare o lampa destul de ok pentru audio, dar daca o lampa e clar destinata unui scop bine definit chiar are rost s-o folosim doar pentru ca ne pare rau s-o aruncam?Poate au anumite aplicatii limitate lampile cu panta variabila, in anumite compresoare de dinamica, preamplificatoare de instrument etc.Parerea mea insa e ca daca nici macar nu sunt noi acele lampi nu merita sa ne chinuim cu ele...

Exista SIGUR acest tub,este PCC89...,cum naiba sa nu existe se vede foarte clar si in pdf-ul pus de . Cautati in original in catalogul de tuburi : Dar se vede foarte CLAR in tub,eu am astfel de tuburi si se vede perfect,nu trebuie distrus...Nu am inteles ce a fost amuzant in tot ce am spus eu,pentru ca evidenta e clara:exista astfel de tuburi,iar aplicatiile lor sunt limitate la RF. Sunt de acord cu ce spune ,tubul nu poate avea aplicatii performante in audio cu sau fara compensari impotriva functionarii instabile...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări