Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul meu Quantum 250x550 universal 125mm motor750W 550mm

andreigradu

Postări Recomandate

"Paradis 1 " - Obor.Nu m-am gandit la concentricitate, ma gandeam la cat costa unul nou si la faptul ca nu gasesti.Ideea e sa-l fac cap divizor, nu neaparat pentru pinioane si fulii, orice se poate prelucra, desi o abatere de 5-10 zecimi la o fulie de curea dintata nu cred ca se vede, ce astea de la magazin n-au erori ? M-ati facut curios, o sa prind o fulie noua in universal sa vad ce zice comparatorul.Momentan va fii menghina bormasinii cu coloana pentru ca nu ma duc sa dau 70 lei sau poate spre 100lei pe o menghina din fonta cu falci prismatice.Cu timpul imi voi face un dispozitiv de rectificat si va putea fii ajustata descentrarea.Intai trebuie sa-i fac o flansa si sa-l sui pe strung, abea apoi ma pot pronunta.Se vede o uzura in buza bacurilor, probabil s-a lucrat cu materiale scurte care s-au rotit sau s-au smuls. Spre interiorul bacurilor nu se vede uzura.P.S. 1. - Inca o idee. Universalul meu prinde 125 mm cu bacurile intoarse. Il voi prinde in universal, apoi un fi in universalul mic si pun comparatorul pe fiecare diametru din ansamblu sa verific.Platoul are 125 si il prind direct in universal cu bacurile intoarse. E facut pt strunguri mai mici Einhel BT300, dar asta era rezonabil la pret 49 lei la OBI. Cel original pt strungul meu e 50 euro + tva.( aproape 300lei )2. - Cat a fost universalul dv?Incerc sa fac un catalog de preturi pentru scule vechi, am preluat ideea de pe un alt forum si pare interesant ca atunci cand te afli in fata unor scule sa iti dai seama de pretul lor vs cerintele vanzatorului.De exemplu sa iti ceara cineva 130 lei pe o bara de bronz grafitat 25x250mm e o cretinatate. Nou la depozit e sub 30 lei kg si bara asta are sub 1,5kg. Deci e bine ca am fost informat, altfel luam o plasa.... tot in Obor .

Link spre comentariu

Andreigradu, ai vrut niste pareri....cand vei pregati blocurile de bucsat, gaura finala sa nu incerci s-o obti doar prin gaurire cu burghiul, vei avea abateri mari fata de linia axiala dorita.Gauresti cu un burghiu mare si pe urma obti alezajul dorit prin strunjire.Acelasi lucru il poti face si dupa ce ai bucsat blocul.Cu un cutit subtire, de interior, alezezi la cota finala cele doua bucse, din aceasi prindere de universal.Ideal ar fi ca sa dispui de un alezor (poate fi pt alezari manuale), caz in care strunjesti pe strung cu 0.1-0.2 mm sub cota finala, dupa care folosesti alezorul pt final (cota corecta+finisare). Strunjirea excentrica nu o poti executa cu precizie ridicata, folosind universalule cu strangere concentrica +bailagare, cu sau fara tabelul minune....metoda se poate folosi acolo unde cotele de excentricitate in raport cu prinderea exterioara a piesei nu sunt critice.In schimb cu plansaiba pe care o ai , poti face o prindere de precizie a piesei, folosind comparatorul.Inainte de prinderea piesei , trebuie sa verifici si prinderea plansaibei ( bataia fata de axul papusii fixe), altfel vei obtine o linie axiala eronata a piesei prelucrate, in raport cu fetele acesteia. Succes pe mai departe. PS.Vad ca aveti preturi mult mai mici in targurile de vechituri din Bucuresti, fata de ce e prn Cluj.Aici, piese SH, scule SH au de multe ori preturi mai mari fata de altele noi, din magazin.Cretini. PS.Ai spus ca poti cumpara bara de bronz la 25 lei/kg.poti sa-mi spui si mie sursa?O adresa, un telefon...

Link spre comentariu

...Ideal ar fi ca sa dispui de un alezor (poate fi pt alezari manuale), caz in care strunjesti pe strung cu 0.1-0.2 mm sub cota finala, dupa care folosesti alezorul pt final (cota corecta+finisare)...

La constructiile pretentioase din punctul de vedere al conditiilor geometrice, nu se foloseste alezorul nici macar la o gaura prelucrata semifin prin strunjire, intrucat alezorul poate devia de la traiectoria rectilinie din diferite motive, cum ar fi spre exemplu duritatile zonale diferite ale materialului. Solutia cea mai sigura, este prelucrarea (alezarea) cu scule cu un singur tais (bohrstange). Se aleg cu grija, parametrii adecvati (turatie si avans) si se executa strunjirea pentru o rugozitate de 1,6 microni.
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri.E bine ca am sculele necesare. Acum ramane sa-mi fac curaj si sa ma apuc de treaba.Bine inteles dupa ce gasesc materialul.Preturile le-am gasit la furnizoiri pe net cautand cu google.Pretul cel mai mic era pentru bronzul grafitat, dar si pentru alte bronzuri. Desigur in functie de compozitie sunt si unele la 70-90lei /kg.Eu in discutii faceam o comparatie intre pretul cerut in targ si pretul de magazin. E logic ca ala din targ nu stie ce vinde ca si compozitie, doar daca e grafitat sau nu.Apoi toate materialele sunt resturi din lucrarile altora sau de la remat. Acolo bronzul se cumpara cu 14-20 lei / kg si se vinde ceva mai scump.Alezor am de 16 reglabil.E interesanta si ideea cu bostanga, sa vad ce presupune metoda si cum o pot implementa eu.Aseara am verificat universalul de 100mm. Desfacut, curatat, am mai dat cu pila ici colo la bacuri si saniile aferente pentru ca mergea f f greu. Am verificat excentricitatea inainte si dupa curatare, valorile au fost similare.Astfel la diametre mici pana la 10 mm are 16-18 sutimi. Pe masura ce creste diametrul, la 30mm scade la 7-9 sutimi.

post-4831-139829402473_thumb.jpg

post-4831-139829402481_thumb.jpg

post-4831-139829402489_thumb.jpg

post-4831-139829402493_thumb.jpg

Link spre comentariu

Bucsa are 16 mm, iar piesa cealalta 37mm. Se vede ca abaterea a fost mai mica.Inainte de asta am verificat si bataia corpului universalului care a fost 1-2 sutimi, mai mult datorita asperitatilor de pe exterior datorate loviturilor si ruginei.

post-4831-139829402499_thumb.jpg

post-4831-139829402504_thumb.jpg

post-4831-139829402508_thumb.jpg

post-4831-139829402535_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ideea este foarte buba cu bohrstange.Am cautat, am vazut ce inseamna bohrstange, practic e un cutit de interior cu placuta vidia.Intamplatir am unul cu diametrul de 8 mm si placuta triunghiulara, este perfect pentru aceasta operatie.Trebuie doar sa vad daca incape in golul de 16 mm.Altfel trebuie folosit un cutit de interior facut din otel rapid si nu stiu daca va oferi acelasi rezultat.

Link spre comentariu

...Ideal ar fi ca sa dispui de un alezor (poate fi pt alezari manuale), caz in care strunjesti pe strung cu 0.1-0.2 mm sub cota finala, dupa care folosesti alezorul pt final (cota corecta+finisare)...

La constructiile pretentioase din punctul de vedere al conditiilor geometrice, nu se foloseste alezorul nici macar la o gaura prelucrata semifin prin strunjire, intrucat alezorul poate devia de la traiectoria rectilinie din diferite motive, cum ar fi spre exemplu duritatile zonale diferite ale materialului. Solutia cea mai sigura, este prelucrarea (alezarea) cu scule cu un singur tais (bohrstange). Se aleg cu grija, parametrii adecvati (turatie si avans) si se executa strunjirea pentru o rugozitate de 1,6 microni.
Daca se face doar finitia alezajului nu exista riscul devierii de la traiectorie.Alezoarele pt asa ceva sunt gandite, reducerea rugozitatii.Referitor la blocul de aluminiu pe care andreigradu vrea sa-l bucseze e mult mai simplu de prins pe plansaiba si alezat cu un cutit, decat metoda alezarii cu bohrstanga.
Link spre comentariu

Masuratorile au fost facute pe:1 - o codita de tarod M8 - bataie 15-18 sutimi, 2 - arbore rectificat de 10mm - bataie 15-18 sutimi,3 - bucsa de bronz - bataie ~8-9 sutimi4 - piesa mare de 35mm - bataie ~8-9 sutimiValorile se invart in aceasta zona, e clar ca e diferenta fata de cel de pe strung la care nici nu se clinteste acul comparatorului. Pe parcurs voi vedea si ce presupune rectificarea bacurilor si voi incerca sa corectez.Aseara m-am apucat sa strunjesc bara de alama sa fac bucsile. Mare mizerie, sar fulgii de alama peste tot, zici ca ninge. Calitatea finisajului e foarte buna. Trebuie doar sa ma asigur ca pastrez concentricitatea dupa ce indepartez centrul mobil si trec la sprijin pe lineta. Acolo la gaurire mi-e mie teama.

Link spre comentariu

Operatia o sa fie anevoioasa.Trebuie sa aduc materialul de la fi 30 la fi 24mm.Aici trebuie sa las un guler de 5-7mm si apoi sa cobor cota la fi 21mm.Gaura cred ca o fac de 15-15,5mmApoi trebuie asamblate pe corpul de aluminiu si finisate la cota de alunecare pe arborele de 16 mm.Acest arbore va fi masurat pentru ca nu au toti fix 16.00.In total am nevoie de 8 bucsi.Acum e intre centre.Mai greu o sa fie cand trec pe lineta si trebuie sa fie centrat cand dau gaura.

Link spre comentariu

In momentul sprijinirii piesei cu lineta fixa pe suprafata de contact dintre varfurile linetei si piesa se lubrifiaza din abundenta de obicei cu ulei sau vaselina pentru a nu aparea gripari locale pe materiale.

Link spre comentariu

m-am gandit si eu ca alama cu bronzul nu se vor impaca prea bine. Retin ideea de ungere abundenta.Pe viitor poate gasesc o posibilitate de montare a unor rulmenti pe lineta, asta in cazul unei utilizari indelungate.Oricum la ritmul meu de strunjire si la o bucsa o sa dureze gauritul macar 20-30 min.Turatia e 620 rpm. Pare ca taie bine si ramane finisaj fin. Daca nu e viteza potrivita spuneti-mi si mie.

Link spre comentariu

Incercat sa luati cel putin 2mm la trecere pana va apropiati de cota finala si dupa aceea lucrati cu adancime mica si avans mic.Eu unul nu agreez ideea de a monta rulmenti pe bratele de sprijin al linetei deoarece in timpul strunjirii daca sar aschii pe calea de rulare a rulmentilor vor ramane urme urate si daca este in timpul finisarii se rateaza finisajul suprafetei si posibil chiar si cota.

Link spre comentariu

Aseara m-am apucat sa strunjesc bara de alama sa fac bucsile. Mare mizerie, sar fulgii de alama peste tot, zici ca ninge. Calitatea finisajului e foarte buna. Trebuie doar sa ma asigur ca pastrez concentricitatea dupa ce indepartez centrul mobil si trec la sprijin pe lineta. Acolo la gaurire mi-e mie teama.

Sa inteleg ca bucsele de la cnc pe care vrei sa-l faci sant de alama ?
Link spre comentariu

Sunt din bronz, doar ca nu e grafitat.Momentan nu am bani sa cumpar grafitat.O sa le fac din ce am, oricum fiind primele e posibil sa mai si gresesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări