Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul meu Quantum 250x550 universal 125mm motor750W 550mm

andreigradu

Postări Recomandate

Sa lasam cimentul, stau la etajul 3 si nu vreau sa " armez blocul " cu o injectie noua de ciment. E oricum prost facut si nu ai ce schimba la el :)O sa fie o teava de otel cu diametrul minim 80mm exterior si carne peste 5 mm ca sa fie rezistenta. Teava de foraj are cam 6-8 mm carne, in functie de model.Trebuie sa gasesc pe cineva care sa imi realizeze 2 cuburi din otel cu gaura respectiva si toate celelalte prelucrari, care sa fie corect realizate si sa nu coste o avere. Probabil o sa merg pe la Craiova sa discut la vreo 2 ateliere pe care le cunosc.Atasez si poze cu masa demontata. Pretul a fost redus pentru ca masa a fost desfacuta de cei de la Rocast si a fost cioblita pe mijloc de ei. Probabil au vrut sa o foloseasca la ceva si au renuntat, din cate am inteles au dorit sa faca un CNC si au renuntat. Au ajuns la aceeasi concluzie cu Katran ca nu merge CNC facut din aceasta freza: BF20. Din cate am inteles urmatoarele mese vor fii la pret de catalog. Ma pot considera norocos. Le-am spus si celor de la Rocast ca nu as fii dat pretul de catalog pe masa aia.Masa e monstruoasa pe langa masa de la freza Einhell. Are peste 30 kg si e solida.

post-4831-139829615186_thumb.jpg

Link spre comentariu

O sa fie o teava de otel cu diametrul minim 80mm exterior si carne peste 5 mm ca sa fie rezistenta. Teava de foraj are cam 6-8 mm carne, in functie de model.Trebuie sa gasesc pe cineva care sa imi realizeze 2 cuburi din otel cu gaura respectiva si toate celelalte prelucrari, care sa fie corect realizate si sa nu coste o avere.

Pana si masiniile de gaurit au BARA plina... Bara de foraj, cum spune-ai si tu mai sus, e elastica. Cu cat lungimea e mai mare, cu atat elasticitatea se va ''scrie'' si pe piesele tale. I-ati gandu de la ea! Iti trebuie o bara sanatoasa, chiar imbunatatita. (gen OLC + Cr + Mo...) Daca vrei sa iasa treaba!
Link spre comentariu

...Trebuie sa gasesc pe cineva care sa imi realizeze 2 cuburi din otel cu gaura respectiva si toate celelalte prelucrari, care sa fie corect realizate si sa nu coste o avere...

Ce dimensiuni au "cuburile"? Daca nu sunt uriase, atunci totul poate fi realizat pe strungul de banc. Vezi din nou primele 4...5 pagini ale topicului "Strung", unde am ilustrat cum se prelucreaza un corp prismatic in universalul strungului. Pentru centrarea, gaurirea si filetarea acestor "cuburi", se utilizeaza bailagare-distantier. Cel mai complicat va fi profilarea si ascutirea corecta a cutitului de filetat interior, trapezoidal. Dar cu bunavointa se poate. Eu cred ca deja esti un "strungar" experimentat. Eu am realizat tot dispozitivul adaptor pentru frezat pe strung, utilizand doar strungul de banc - inclusiv masa-suport, avand caneluri pentru fixare.
Link spre comentariu

Sau si mai bine, pe platou. Un platou profesional nu se deformeaza la montarea piesei ca si platoulrile de la strungurile mai mici, sau platourile improvizate, dar si asa daca se fixeaza piesa corect,se poate evita acest lucru. Observ ca multa lume nu ia in considerare folosirea platoului la strung, recunosc, in primul an de cind am avut strungul, nu am demontat universalul de pe el niciodata. Este universalul intr-adevar mai comod, dar cind vrem sa ne folosim strung la limitele lui maxime de prelucrare, este de luat in considerare si platoul sau prelucrarea intre virfuri. De exemplu la un strung mic cu universal de Ø80 se poate realiza lejer strunjire plana pe o piesa de 120.

Link spre comentariu

Cuburile trebuie sa fie undeva la 120 x 120 mm, sau poate 140 x 140 mm in cel mai defavorabil caz daca bara e mai mare de 80mm in diametru, adica e de 100mm.Chiar daca se pot face pe strunguletul meu, le voi da la un atelier cu scule mari, eventual eu voi realiza finisajele, pentru ca nu garantez ca acel atelier va lucra la sutime. E mai simplu sa le cer cota finala cu 0,2-0,3mm mai mare si sa finisez eu. Probabil si pretul e mai mic daca operatia dureaza mai putin.Nu vreau sa solicit strunguletul meu pentru monstii aia de otel.Daca nu voi gasi solutii convenabile probabil ma voi apuca de lucru pe strungulet, dar va dura o eternitate.Singurele gauri sunt: cele pentru suruburile de blocare si prindere pe masa la corpul de jos, la cel de sus suruburi de blocare si prindere cap frezare, dar sunt filete normale metric 10 sau 12.Oricum coloana se va realiza din teava, teava e mai rezistenta decat fierul plin din cate am inteles eu. Inca nu am masurat zona de prindere de pe spatele mesei, acolo sunt 4 gauri in care voi prinde coloana.

Link spre comentariu

E mai simplu sa le cer cota finala cu 0,2-0,3mm mai mare si sa finisez eu.

Asta e in functie de rugozitate, pe care poate sa o scoata fiecare strung in parte. La strungurile mai mari, gen SN400>>, rugozitatea nu iasa la fel ca pe un strung mai mic, si de aici rezulta ca ai nevoie de o cota finala mai mare care sa-ti permita finisarea la sutime. Se lasa de la 1 pana la 1,5mm (10-15 zecimi) pentru finisare, mai ales ca muti piesa de pe un strung pe altu! Nici pana-i hau' n-o sa vezi teava mai rigida decat bara..
Link spre comentariu

Acum inteleg, strungul dv. e ca al meu ca si gabarit si greutate.Am vazut piesa aceea realizata pentru universalul al 2-lea, interesanta lucrare.Acum inteleg la ce va referiti.Este posibil sa ma apuc si eu sa mesteresc cele 2 cuburi. Am prins putin curaj.O sa fac un calcul sa vad cat cantareste universalul si cubul plin. Daca e prea greu poate gasesc un platou si reduc greutatea, dar cel mai important mut greutatea mai aproape de rulment si astfel protejez rulmentii.La mine daca imping in universal cu putere in jos se observa o miscare a acului la ceasul comparator, semn ca axul e elastic.Trebuie sa merg si pe la remat sa vad ce gasesc.

Link spre comentariu

...semn ca rulmentii au joc.

Sau ca mai trebuie strasi daca sant conici(asa am eu la ax in ambele capete).
adica au...joc :toothy2: Fenobarbital, ce suport e ala ,de la ce provine?
Link spre comentariu

Habar n-am, l-am pescuit de la fier vechi, singur (neinclus in vre-o masinarie). Ce e frumos la el este ca gaura filetata este perfect perpendiculara pe planul talpii; dealtfel se vad urme de la frezare pe talpa. Adus intr-o stare mai buna, eventual razuit manual pe talpa, se preteaza la a sustine un ax pentru o masina de gaurit/frezat/mortezat...Vroiam defapt sa indic faptul ca si "la fier vechi" se gasesc uneori chestii care merita recuperte, problema este relatia cu "patronul". Fiind o afacere la gri, se feresc deobicei sa le scotocesti prin container si te privesc circumspect la inceput. Din multe locuri in oras unde se colecteaza, doar de la unul pot lua cite ceva, restul pur si simplu nu discuta cu mine. Cred ca realizati usor cei mai multi dintre voi, ca o parte din sculele de pe taraba in piete au fost aduse la fier vechi initial.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări