Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul meu Quantum 250x550 universal 125mm motor750W 550mm

andreigradu

Postări Recomandate

Hai Andrei, baga mare!!! Asteptam deznodamantul!!! Noi stam ''undercover'' ca suntem ''mici'' :nebun:, dar te urmarim cu mare interes!!! ...mai ca la meciurile de fotbal :101 !!! Bafta!!!

Link spre comentariu
Vizitator laolinux

NU plictisesti pe nimeni! Poti fi siguri ca sunt multi care urmaresc :)

E un proiect interesant dispozitivul de rectificat pt. strungurile mici.

Poti face un desen complet cu axul? Sunt niste motoare pt. masini de cusut de 100w de mici dimensiuni care s-ar potrivi aici cu tot cu fulie, curea si variator electronic. In felul asta ai putea scapa de fulile in trepte...

http://www.lionballmotor.com/userfiles/Image/003-1.JPG

http://shop.raphaelsewing.com/images/do ... or_LRG.jpg

Link spre comentariu

Multumesc pentru incurajari.Bani de motor nu am, voi folosi ce am recuperat din copiatoare, motoare 24V si 100-150W. Le voi face variator si fulie in trepte pentru a avea cuplu mai uniform in diferite game de turatie.Atasez un desen al axului. Am trecut si cateva explicatii.

desen ax disp rectificat.pdf

post-4831-139829475138_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sunt niste motoare pt. masini de cusut de 100w de mici dimensiuni care s-ar potrivi aici cu tot cu fulie, curea si variator electronic. In felul asta ai putea scapa de fulile in trepte...http://www.lionballmotor.com/userfiles/Image/003-1.JPGhttp://shop.raphaelsewing.com/images/do ... or_LRG.jpg

Motoarele ca motoarele(foarte slabe) dar variatorul este rezistiv si de tot rasul .nu recomand de nici un fel.
Link spre comentariu
Vizitator laolinux

variatorul este rezistiv si de tot rasul .nu recomand de nici un fel.

@andreigradu : poate nu uiti sa postezi si schema variatorului pt. motorul de Cc de 24v :)

Intr-adevar, 'variatorul' eu un reostat ceramic in 2-3 trepte, de toata jena. De asta par motoarele slabe, ca sunt alimentate cu tensiune insuficienta ...Se gaseste si doar motorul si cureaua separat, tot la pret bun. Ca si dimensiuni sunt de parere ca e tocmai potrivit pentru un strung mic.

Link spre comentariu

variatorul este rezistiv si de tot rasul .nu recomand de nici un fel.

@andreigradu : poate nu uiti sa postezi si schema variatorului pt. motorul de Cc de 24v :)

Intr-adevar, 'variatorul' eu un reostat ceramic in 2-3 trepte, de toata jena. De asta par motoarele slabe, ca sunt alimentate cu tensiune insuficienta ...Se gaseste si doar motorul si cureaua separat, tot la pret bun. Ca si dimensiuni sunt de parere ca e tocmai potrivit pentru un strung mic.

Mult mai bun este motorul de genul asta (de la mixer alimentar),are statorul de magnet,turatia mult mai mica,puterea mult mai mare(majoritatea strungurilor chinezesti de banc au genul asta de motor-stator de magnet) si este de dimensiuni mai mici(diametru =47mm,lungime=115mm).
Link spre comentariu

Motorul e asta.Pe parcurs mai vedem ce si cum.De moment se va face cu asta si voi dubla turatia, va fi cam 5000-6000rpm maxim.Voi face 3 game. una de 1500, una de 3000 si una de 6000 rpm cu motorul turat maxim.Fiecare gama va avea reglaj intr-o plaja mai limitata.

post-4831-139829475592_thumb.jpg

Link spre comentariu

Printre altele am mai gasit si scule prin targurile bucurestene.1. - Trusa de alezaj 15-35 mm, o sa fie buna si pentru masurat paralelismul intre 2 placi apropiate. - 50 lei2. - Trusa de alezaj 35-60 mm, o sa fie buna si pentru masurat paralelismul intre 2 placi apropiate. - 50 lei3. - Raportor cu precizia de 5 minute pe diviziune, CL2. - 50 lei4. - Micrometre pentru masurat gulere si pinioane 0-25 mm si 25-50 mm precizie 0,01 mm, CL2. - 20 lei buc5. - Suport micrometru, e util cand reglezi trusa de alezaj, ca nu poti tine si micrometrul si sa reglezi in acelasi timp ceasul comparator. - primit cadou6. - Ceasuri comparatoare tip pupitas , bune pentru verificat paralelismul menghinei pe masa de frezare. - 30 lei buc7. - Vizor optic pentru centrarea pieselor pe freza sau pe platoul strungului, se prinde in papusa mobila sau in axul frezei. - 50 lei8. - Set micrometre interior in 3 puncte - trioboare cu cheie si prelungitor in gamele: 19-25 mm, 25-30 mm si 30-35 mm, precizie 0,01 mm CL2. - 50 lei buc ( 150 lei set cu prelungitor, cheie si inele )9. - Set micrometre interior in 3 puncte - trioboare cu cheie si prelungitor in gamele: 25-30 mm, 30-35 mm, 35-40 mm, precizie 0,002 mm CL2. ( 150 lei set cu prelungitor, cheie si inele )10. - Set micrometre interior in 3 puncte - trioboare cu cheie si prelungitor in gamele: 40-45 mm, 45-50 mm, 50-60 mm, 60-70 mm, 70-85 mm, 85-100 mm, precizie 0,002 CL2. - 50 lei buc, ( 300lei setul de 6 buc cu inele, prelungitor si cheie pentru demontat ).Au si inele de verificare, dar nu am la toate inele la ambele capete ale intervalelor de masura pentru a verifica abaterile pe toata gama de masura. Mai caut inele, poate completez si valorile intermediare lipsa.11. - Mai am o trusa necunoscuta, am zarit pe net niste imagini in care era folosita impreuna cu niste cale, dar inca nu m-am lamurit. Fiecare piesa are marcata pe ea lungimea cu precizie de 3 zecimale. Are si acele varfuri pe care nu am reusit sa le cuplez cu trusa.

post-4831-139829475604_thumb.jpg

post-4831-139829475614_thumb.jpg

post-4831-139829475625_thumb.jpg

post-4831-139829475641_thumb.jpg

post-4831-139829475656_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ideea e ca nu sunt noi, a fost necesar sa le desfac, sa le curat, sa le ung.Unele au mai avut cate un arculet miscat sau slabit, la trioboare am avut aceasta problema.Au mai fost intepenite, la raportor a curs apa si avea rugina, l-am curatat si l-am uns cu ulei de mecanisme fine.Vizorul optic avea praf in el si a trebuit sters.Ideea e ca mai bine masor cu sculele astea decat cu sublerul.

post-4831-139829475903_thumb.jpg

post-4831-139829475913_thumb.jpg

post-4831-139829475927_thumb.jpg

post-4831-139829475942_thumb.jpg

post-4831-139829475954_thumb.jpg

Link spre comentariu

Trioboarele masoara mult mai bine decat trusa de alezaj, dar trusa de alezaj e buna si la gauri patrate, sau alte spatii cu forme diverse.Am atasat si trusa necunoscuta, poate are cineva vreo idee.Mai am in plan un set de cale. Am reusit sa dereglez una din tijele de masura de la micrometrul de adancime 0-100 mm. Am vazut pe net ca reglarea lui se face pe o masa dreapta pus intre 2 cale de lungime corespunzatoare. Practic asta e singura mea sansa sa folosesc micrometrul pe gama respectiva.Instrumentele acestea de masura le consider necesare la un strung si o viitoare freza, dar si in cazul in care comanzi piese la un atelier, trebuie sa verifici ca ti-a prelucrat conform desenului si tolerante impuse de tine, altfel exista riscul sa nu poti imbina piese realizate in ateliere diferite.

post-4831-139829475968_thumb.jpg

post-4831-139829475983_thumb.jpg

Link spre comentariu

Trusa necunoscuta, este fabricata la IMF, dupa o norma interna - NI 2300-63. Este posibil sa fie un dispozitiv de trasat pe suprafete verticale, avand in vedere ca are un stativ - care probabil este rectificat pe talpa. Practic una dintre tijele cu canal se monteaza pe stativ. Se monteaza pe canalul tijei una dintre sculele din compunere. Se aseaza piesa de trasat, cu unul sau mai multi pereti verticali pe o masa metalica dreapta si se traseaza o linie orizontala la un anumit nivel. Totusi, la trusele pe care le-am vazut eu pentru acest scop, acele tije erau gradate si cu vernier, astfel incat se putea pozitiona linia de trasat in mod precis fata de suprafata de baza. Deci este posibil sa fie si altceva.

Link spre comentariu

Multumesc, acum incepe sa se lege ce am vazut pe net cu ce spuneti dv. Problema e ca la mine am impresia ca lipseste ceva din trusa. Nu am reusit sa cuplez capetele alea cu ansamblele ce se pun perpendicular pe picior. Mai caut informatii. Am facut piulitele, dar a aparut o nebunie.... Tarodul are filet M10x0,9. Piulitele au filet M10x1. Tristete mare......Maine trebuie sa caut un tarod M10x0,9, sau o filiera M10x1 si sa sap filet peste cel de 0,9. Se vor suprapune din 3 in 3 spirele de filet. Asta ca solutie extrema.Ca o observatie, la debitare a fost mai bine sa atac intai cu cutit rotunjit si abea apoi cu cutit de debitat clasic. Altfel tropaie ingrozitor profilul hexagonal cand incerci sa debitezi.Pozele le-am atasat ca oricum ar fi, asa trebuie sa arate. Chiar daca fac maine altele cu pas de 0,9mm, tot asa vor fi.

post-4831-139829476059_thumb.jpg

post-4831-139829476074_thumb.jpg

post-4831-139829476083_thumb.jpg

post-4831-139829476088_thumb.jpg

post-4831-139829476093_thumb.jpg

Link spre comentariu

Din cate stiu eu, trusa necunoscuta contine suportii si varfurile care se folosesc la masurare/trasare/verificare cu seturi de cale. Calele sunt niste paralelipipede de otel, rectificate f precis la diverse dimensiuni. Am o carte pe acasa in care se descrie procedeul de lucru. Din ce scrie acolo, sistemul e cam cu un ordin de marime mai precis decat micrometrul. Din pacate de ceva vreme nu mai merge netul acasa, sper sa nu uit maine sa aduc cartea la munca sa scanez partea respectiva din ea.

Link spre comentariu

Banuiesc ca in interior intre cei doi rulmenti exista o bucsa, rulmentii nu vor fi stransi fara un reazem intre ei.Referitor la sculele de masurat, aveti scule cum nu au multe ateliere care se respecta si produc piese complexe. Daca aveti de realizat piese pe la diferite ateliere si aveti pretentia la o precizie foarte mare ar fi bine sa le comunicati inainte ca-i veti verifica la receptia lucrarii si daca le comunicati ce dispozitive de masurat aveti s-ar putea sa refuze sa va mai ajute cu executia lucrarii.Am patit o situatie similara...Asteptam desfasurarea proiectului in cotinuare.Spor la mesterit...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări