andreigradu Postat Iunie 22, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2012 O noua achizitie, un micrometru cu precizia 0,002 mm.Asa poti sa verifici sutimea cu alta incredere.Pret, 30 lei. E vechi, fabricat in 1978, dar functioneaza.L-am desfacut, curatat cu WD40, uns cu ulei de mecanisme fine, intarit putin arcurile. Functioneaza bine acum. Link spre comentariu
andreigradu Postat Iunie 22, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2012 Am reusit sa schimb conul morse 2 / B16 de la mandrina ROHM 1-13 mm Poze aici: http://www.99poze.ro/Mandrina_ROHM_schi ... on_fixare/ A trebuit demontata si putin incalzit corpul. Accesul e sub surubul trapez ce impinge bacurile. Trebuie demontata toata ca sa schimbi conul. Se vede in poze operatiunea. Link spre comentariu
andreigradu Postat Iunie 26, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2012 Ma tot intreb " DE CE ? " SI tot eu imi raspund: Toate cartile tehnice pe care le caut nu mai exista. Unele s-au distrus, pe altele le-au luat americanii inainte sa falimenteze fabrica ( SARO, ca fosti angajati spun ca nu mai gasesc nimic ). Frumoasa imagine are economia romaneasca. Distrusa sistematic de setea romanului de libertate si interesul strainilor de a ne scoate de pe piata masinilor unelte. Acum suntem sclavi pe mosia noastra, ca nu mai avem nici un utilaj sa o lucram. Pana si sapele sunt facute in China. Tot cautand si discutand in stanga si in dreapta am aflat ca s-au produs si freza-strung in Romania, adica o freza care se putea transforma in strung. Nu avea 2 motoare, capul de frezare se aseza in asa fel incat devenea strung. Ceva asemanator produce GOLmatic http://www.emcomachinetools.co.uk/Produ ... fault.aspx. Ce sa mai, ne-am taiat creanga de sub picioare singuri. Link spre comentariu
Dan57 Postat Iunie 26, 2012 Partajează Postat Iunie 26, 2012 Ma tot intreb " DE CE ? "Ce sa mai, ne-am taiat creanga de sub picioare singuri.Nu ne-am taiat-o ci NE-au taiat-o cei cu putere de decizie. P.S.Frumoase scule. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 26, 2012 Partajează Postat Iunie 26, 2012 Administrativ: 1- Va rog sa ramaneti la obiect. Altminteri, riscam discutii interminabile pe teme marginale, de interes strain de tema. Am sters deja o postare fara relevanta pentru topic. 2 - Mi-am permis sa sterg din titlul topicului ultimele 7 caractere, dandu-mi seama ca de fapt "550 mm" reprezenta de fapt lungimea de prelucrat intre varfuri a strungului si care se repeta de fapt in titlu. Daca @andreigradu (initiatorul topicului) considera ca acest lucru nu este corect, voi reveni la forma titlului pe care i-a dat-o el. Daca nu, atunci poate cand voi avea mai mult timp, voi corecta titlul in toate postarile topicului. Link spre comentariu
andreigradu Postat Iunie 26, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2012 E bine sa ramana cum a fost initial pentru ca lumea nu intelege acea codificare . Asa il codifica fabrica, eu am scris asa ca sa poata fi cautat pe net acest model pentru doritori.celelalte 3 detalii le-am pus sa fie o mica descriere a caracteristicilorAs fi adaugat dupa 550 mm " intre centre " , dar nu mai incape. Problema e ca nu se gasesc oameni care sa stie meserie si sa vrea sa ne-o impartaseasca, asta e cel mai dureros.Acum caut solutii sa imi construiesc o freza de la zero. Doresc sa proiectez structura mecanica, sa o dau la turnat din fonta cenusie, rectificat si apoi sa-i atasez maruntisurile. Pretul final sper sa nu sara de 1500lei cu tot cu masa in coordonate, tot de mine realizata.1. Proiectare - matrita - suport / talpa masinii - cu gauri de prindere pentru menghina si masina pe banc, prindere coloana verticala.2. Proiectare - matrita - coloana verticala, surub trapez cu piulita, manivela de actionare.3. Proiectare - matrita - menghina, cele 3 parti, sau posibil sa fie incorporata in postament, dar e discutabil. Practic aici sunt 3 piese.4. Proiectare - matrita - Capul de frezare, ax, antrenare de la motor, avans fin.5. Proiectare - matrita - sanie deplasare cap de frezare pe coloana cu rotire in jurul axei.Sunt idei, va rog sa nu radeti. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 26, 2012 Partajează Postat Iunie 26, 2012 Am inteles ideea si am revenit la vechiul titlu. In ceea ce priveste costul unei freze proiectate si executate diy, esti foarte,foarte,... optimist. Nu am rabdarea sa mai caut, dar in cuprinsul topicului Masini-Unelte in regim DIY, am facut o tehnologie cadru a unei piese care nici macar nu se obtine prin turnare. Incearca sa o gasesti si sa o parcurgi logic, cu datele eventual corectate la zi si in functie de conditiile de zona geografica. Ai sa vezi ca nu va diferi prea mult de cea facuta de mine acolo. Trebuie sa te gandesti foarte serios la faptul ca pentru o matrita - spre exemplu - comandata de oricine (persoana fizica, sau societate) preturile pe kilogramul de produs, se ridica la valori de 400...700 euro. O masina unealta, este din punct de vedere al gradului de tehnologicitate cam de acelasi nivel cu o matrita - care se executa tot in regim de unicat. Fa-ti calculul deci cu jumatate din valoarea minimala (200 euro/kg) si vei vedea cat te va costa la final. Am presupus aceasta valoare, tinand cont si de utilizarea pe scara larga a pieselor, subansamblelor sau doar a materialelor recuperabile, precum si fara sa mai pun la socoteala, munca de cateva sute, sau chiar mii de ore dedicata personal lucrarii. Nu vreau sa inhib initiative de acest gen, insa tot ceea ce urmeaza a fi facut, trebuie foarte bine evaluat, la modul cel mai realist posibil. Pot sa-ti spun ca eu am deja cateva sute de ore de munca, de cand m-am apucat sa realizez proiectul "frezare pe strung". Este foarte adevarat ca nu am cheltuit decat banii destinati consumabilelor de tot felul, al intretinerilor si reparatiilor inerente si al energiei consumate in procesarile mecanice. Daca - cinstit vorbind - esti gata sa-ti asumi aceasta munca uriasa, si daca in plus mai ai unele relatii pe la diferiti furnizori specializati, care nu pot fi ocoliti, atunci te poti apuca de constructia pe care ti-ai propus-o. Link spre comentariu
fenobarbital Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Sunt idei, va rog sa nu radeti.Cauta pe net "gingery milling machine" in imagini. Te poti inspira."Dude" Gingery, a fost un personaj genial destul de productiv in domeniu (a proiectat si construit o freza, un strung si un seping).Observ ca exista destui care tot vor sa isi construiasca tot felul de masini unelte; toata ideea ar fi sa se stringa asupra unui proiect comun si sint convins ca se gaseste o turnatorie care sa faca reperele si restul prelucrarilor. Link spre comentariu
Vizitator laolinux Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 toata ideea ar fi sa se stringa asupra unui proiect comun si sint convins ca se gaseste o turnatorie care sa faca reperele si restul prelucrarilor.Subscriu! Link spre comentariu
78ATI Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Buna ziua!Urmaresc cu interes postarile dvs, si vreau sa va spun ca exista o solutie mai eleganta decat turnarea fontei pentru batiu! Exista o rasina care dupa polimerizare preia proprietati similare cu granitul. In aceasta rasina se introduc elemente metalice (suporti parti de ghidare) care vor fi rectificate /prelucrate dupa polimerizare.Solutia este una cat se poate de eleganta, si cred ca va functiona 100%Voi cauta cu prima ocazie un proiect gata facut, respectiv cu denumirea rasinii!Spor la prelucrari! Link spre comentariu
andreigradu Postat Iulie 2, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2012 Multumesc pentru link, interesante masinarii. Oricum vad ca mai mult se prelucreaza lemn cu ele, Pentru lemn mi se pare mai usor de facut un CNC.Pe mine ma intereseaza metale si nemetale dure.Freza trebuie sa fie robusta cum e aia mica de la Einhell ( pe care o are fenobarbital parca ) sau chiar mai solida. Trebuie sa combine o freza cu un strung . A se vedea pe net " GOLmatic ", care e derivat din ce mi-ati indicat in link, doar ca e f f scumpa si mult mai mare.Acea rasina nu stiu ce sa spun de ea, inca totul ramane la stadiul de idee. Ma tot uit pe net si caut solutia optima ca sa nu apara rebuturi de turnare si sa aiba cat mai putine prelucrari mecanice, implicit pret mai redus.Poate fi su un open project, dar urmarind acest forum am gasit doar pe Katran ca a pus pe net un proiect de CNC de-al lui. Alte persoane, .... pauza. Va spun ca exista meseriasi buni care urmaresc acest forum si culeg informatii, dar nu ofera desene cotate si mici chichite, te pun sa le dai lor banu sa iti faca.P.S.. ....Chiar mi-a dat cineva nr. de telefon al unui inginer care a construit o freza CNC miniatura 60kg si a turnat batiul acolo unde doresc si eu sa torn. Omul nu a fost dispus sa-mi povesteasca, m-a invitat sa vada ce doresc si sa imi faca el, foarte politicos, dar nu imi spune cum s-o fac si eu.De aceea ma indoiesc ca un open project aici pe forum poate avea izbanda.Oricum, daca ne adunam un grup de cercetare putem sa ne vedem la un suc sa discutam, deja mai am cativa prieteni gasiti prin diverse locuri care sunt interesati de diverse proiecte cnc. Link spre comentariu
Vizitator laolinux Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 BETON armat http://concretelathe.wikispaces.com/How ... ncrete+Bed Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 ...Acea rasina nu stiu ce sa spun de ea...Despre batiuri turnate din betoane pe baza de rasini epoxidice, am mai citit informatii. S-au facut incercari si la noi in tara - inainte de 1990. Problema cea mai mare o constituie instabilitatea dupa turnare din punctul de vedere al tensiunilor interne. O injumatatire a tensiunilor active are loc in mod natural (prin imbatranire) dupa circa 1,5...2 ani. La fonta turnata, acelasi proces dureaza doar circa 6 luni. In plus, spre deosebire de fonta sau alte materiale metalice turnate, nu se pot face detensionari prin tratamente termice. Apoi, incastrarea elementelor metalice obligatorii, cum sunt ghidajele este destul de anevoioasa si scumpeste mult tehnologia. Singurul avantaj (in opinia mea) acela ca turnarea avand loc la rece, se putea face efectiv intr-un cofrag din lemn, asemanator betoanelor cu ciment, este nerelevant. In final s-a renuntat la ideie. Eu personal nu am intalnit cazuri de constructii (nici hobby, nici profesionale) rezultate din utilizarea acestei tehnologii....Poate fi su un open project, dar urmarind acest forum am gasit doar pe Katran ca a pus pe net un proiect de CNC de-al lui...Pentru aceasta, vina este distribuita si se datoreaza neincrederii intre membrii colectivitatii. Este o boala romaneasca mai veche. Eu personal mi-am oferit disponibilitatea in mai multe randuri si chiar in mai multe domenii - nu doar in ceea ce priveste masinile unelte. Poti spre exemplu sa-ti amintesti, ca printr-un PM, am raspuns invitatiei din semnatura ta, pentru a colabora in domeniul surselor in comutatie. Ceea ce spui despre lipsa informatiilor pe Internet (ma refer in special la cele destinate amatorilor si hobby-istilor) este adevarat. In mare masura aceste informatii lipsesc, deoarece 90% dintre cei care au experimentat, au facut-o mai mult mestesugareste. De ce sa nu recunoastem ca marea majoritate fug de matematica, de stiintele tehnologice si de desenul tehnic, imbratisand ideea ca toate acestea sunt departe de practica. Nu este chiar asa. Eu personal, am inceput sa public in special procedeie de proiectare, care tin cont de toate aceste discipline si constat ca audienta acestor articole este destul de mare. Am in proiect - cel mai curand probabil la iarna - publicarea unui prim articol despre proiectarea unei surse in comutatie. In ceea ce priveste masinile unelte, am promis (si am sa ma tin de cuvant) publicarea tuturor informatiilor tehnologice care conteaza, in tegatura cu proiectul la care inca mai lucrez - acela cu frezarea pe strung. Mai am de asemenea in vedere, chestiuni referitoare la calculul rotilor de schimb pentru lanturile cinematice de filetare si in mod special pentru lanturile de divizare si diferential ale danturarii rotilor dintate prin metoda rularii prin frezare. Toate acestea sunt insa lucruri destul de greu de realizat. Timpul meu este limitat, ca de altfel al oricui altcineva. In plus responsabilitatea pentru un articol detaliat intr-un anumit domeniu, este cu totul altceva decat doua trei informatii fugitive, date intr-o postare pe un forum. Spre deosebire de ceea ce discutam aici, intr-un cadru restrans, un articol este abordat si evaluat, inclusiv, daca nu chiar in primul rand de oameni de profesie, sau de alte categorii de cititori mult mai avizati decat hobby-istii de pe oricare forum. De altfel in mai multe randuri pe acest forum, dar si pe altele, m-am oferit sa ajut prin elaborarea unor proiecte simple. Se pare ca cei mai multi prefera sa greseasca flagrant decat sa dea curs unei asemenea invitatii. Spre exemplu, desi m-am oferit sa-i fac un proiect adecvat la mecanismul melc - roata melcata, @goguboeru nu a dat curs sansei ce i-am oferit-o. A facut un melc, care practic va fi inutilizabil la operatiunile pe care si le-a propus. Astept cu mare interes sa vad ce rezultate va comunica in aceasta privinta. Link spre comentariu
andreigradu Postat Iulie 2, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2012 Imi amintesc de discutie, era vorba de ceva simulari de surse in comutatie.Dupa cum ati observat inca nu vand nimic pe net, proiectul stagneaza pentru ca m-am tot mutat, acum renovez incet, impreuna cu nevasta apartamentul in care stau. Practic proiectele asteapta.In ultimi 3 ani m-am mutat de 3 ori, practic atelierul meu e mai mereu impachetat. Acum sper sa nu ma mai mut prea curand.Cand o sa fie gata acel proiect va fi publicat, sa il foloseasca toti. Oricum, si asa cu el publicat tot nu vor reusi prea multi sa construiasca sursele. Imi amintesc ca am pus pe net proiectul meu de diploma care era un invertor identic cu al lui Vicol, realizat cu ceva timp inainte sa deschida el si Andy discutia si tot nu au reusit colegi sa faca schema sa functioneze.Asa ca nu imi fac mari probleme ca daca punem desenele cu o astfel de freza o sa apara peste noapte un nene care sa vanda jucaria si noi sa ne uitam ca fraierii cum beneficiaza altii. Oricum vom pastra mici fineturi pentru noi pe care le vom oferi doar la sfarsit cand freza functioneaza.P.S. Imi amintesc ca la Tehnica Sudurii e o discutie despre un invertor rezonant. Sunt cativa useri care l-au facut, dar cand au fost intrebati cum si ce au modificat sa mearga au zic ca cine vrea neaparat sa-i contacteze pe privat. Vi se pare dv. Ola-nicolas ca sunt eu paranoic??? Asta este atitudinea, eu doar o constat.Cine m-a contactat pe e-mail, l-am ajutat cu ce am putut si am de 2 ori mai multi colegi de pe forum in lista de messenger decat prieteni si familie. Link spre comentariu
andreigradu Postat Iulie 2, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2012 Acum sa mai revenim la fiare. Sambata a fost un targ de arta si vechituri in parcul Carol.Acolo am gasit o scula mai veche decat multi forumisti.Un micrometru RUSESC cu venerabila varsta de 57 ani.Are si buletin de verificare, seria de pe buletin corespunde cu seria de pe micrometru.Calitatea lucrarii este impecabila.Nu ma mir ca au fost o forta in Europa, daca sculele lor de atunci aratau asa...... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum