Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul meu Quantum 250x550 universal 125mm motor750W 550mm

andreigradu

Postări Recomandate

Mai mult am cumparat-o pentru a vedea cum e construit axul.Pe acelasi principiu sunt construite frezele de pe masinile de frezat cablaje electronice industriale.E o diferenta ca alea nu au cremaliera, ci au un surub trapez/cu bile, care trece prin fulie si e actionat de un motor pas cu pas.Doresc sa construiesc un astfel de spindell care sa poata fi actionat de un motor oarecare atasat extern.Astfel poti face orice combinatie doresti si scapi de axa Z care implica multa mecanica. Ma gandesc ca iese mai ieftin si mai usor avand in vedere ca dispar rulmentii liniari si tijele. Ramane doar surubul, care e mai subtire si mai scurt. O adancime utila de 50-80 mm mi se pare rezonabila pentru masinuta de birou pe care o construiesc eu.Pentru implementarea actionarii pe verticala surubul trapez trebuie cuplat prin intermediul a 2 rulmenti radiali axiali. Am vazut acest sistem la o masina industriala actionata de un piston pneumatic, avea alt scop, dar ideea mi-a placut.

Link spre comentariu

Cealalta care a mai avut-o arata mai bine, era completa, cu exceptia curelei care lipsea. De mandrina nu mai tin minte, dar parca nu o avea. Zicea ca cel care a cumparat-o a gasit curea rotunda in piata la obor la tarabagii aia.Sunt curios daca conul mandrinei este prins in pensata, dar cum nu se vede in capatul axului la fulie nici o gaura, cred ca ar putea fi din acelasi material. Daca e pe con morse 1 ar fi super.Mandrina de focsani poti sa pui, doar ca ea e destul de lunga si in plus trebuie sa mai faci si o reductie pt con, ceea ce iti lungeste f mult ansamblul si ramane loc cam putin pt burghiu+cursa+menghina+piesa. in plus reductia aia iti poate genera bataie.Cursa cred ca este de 50 mm, dar sunt curios cat este inaltimea maxima de la con la masa.

Link spre comentariu

Asta e, imi pare rau ca nu gasesc imagini cu ea pe net, sa fi vazut ce mai continea.Momentan nu am loc sa o desfac. O sa-i vina si ei randul. Pe inaltime se ridica vreo 20 cm cred.Ma uit acum pe net dupa masa in cruce si am gasit la PROMA una la oferta cu 90 euro + tva. Oricum nu am bani, dar ma uit si eu sa fiu informat.O sa caut si un atelier sa vad cat poate ajunge una facuta pe comanda.

Link spre comentariu

-Axul masinii este gaurit longitudinal? Daca nu , se poate gauri? -Conul care iese din masina face corp comun cu axul ce se invarte? In caz ca da ,ai posibilitatea (are axul grosimea necesara) sa poti strunji un con Morse cel putin 1 daca nu chiar 2 ?Astea sunt intrebarile la care am ajuns eu ca trebuie puse atunci cand ma uit la o masina de gaurit ce as vrea sa o transform in freza.Cu CMI ul pe care l-am luat am luat o oarecare plasa ca nu pot sa o transform in freza .(oricum nu aveam o masina de banc ,doar un adaptor Wabeco pt masina de gaurit de mana ) si de la ea am invatat ce sa verific .Au la OBI o varianta mai mare ce indeplineste conditiile astea mai putin jocul in ax ce trebuie rezolvat.

Link spre comentariu

Inca nu am desfacut-o. Nu se vede gaura in acel ax.Probabil accepta o mandrina mica cu blocare pe con, se vede acolo un canal semirotund unde probabil era un stift de blocare sa nu iasa mandrina in functionare.Cand va incepe demontarea o sa aveti fotografii.Ma gandesc sa o prezint separat, cu operatia de curatare, reparare si modificare in freza, sa nu se amestece prea tare cu strungul. poate deveni greoi de urmarit discutia cand sunt 2 masini prezentate impreuna.Inca caut informatii despre ea. Sper sa gasesc ceva.

Link spre comentariu

...Ma gandesc sa o prezint separat, cu operatia de curatare, reparare si modificare in freza, sa nu se amestece prea tare cu strungul...

Cred ca asa ar fi cel mai bine. Si iarasi ar fi bine, sa poata fi identificata ca masina de gaurit si nu ca freza, deoarece actiunea poate fi incununata de succes, sau nu. Daca i-as fi transmis acest indemn lui @goguboieru, m-ar fi apostrofat iarasi ca am pus ochii pe el, ca exemplu de "asa nu". Sper sa nu mai deschida alt subiect cu utilajul pe post de masina de gaurit :rade: .
Link spre comentariu

Se va numi " Masina de gaurit de precizie G-3R / modificare in freza " , sau ceva de genul asta, sper sa incapa.As mai adauga IMUS Suceava, dar cred ca nu incape in titlu.Nu am inteles de ce nu accepta mai multe caractere, sa putem da o descriere cat mai exacta subiectului.Moderatorii se plang de nume prea vagi la subiecte, dar cand vrei sa scri ceva mai detaliat te lovesti de aceasta limitare. Pare un paradox.P.S. Eu caut sa ascult pe toata lumea si sa fac ca mine, cred ca asa e cel mai bine. Pana la urma asta e rostul forumului, sa discutam, sa invatam, sa actionam dupa ce trecem prin filtrul ratiunii informatiile culese. E firesc sa nu poti respecta tehnologia acasa in sufragerie sau pe balcon.Oricum, ce producem noi e folosit pentru uz casnic. Cand vrei uz industrial mergi la un atelier specializat, dai banu, dar ai siguranta ca produsul iti va returna banii investiti dupa ce il pui la lucru.De exemplu cum am patit eu cu polizorul, am ajuns la concluzia ca-i trebuie o piatra identica ca dimensiuni exterioare cu ce are din fabrica, una mai groasa il descentreaza.

Link spre comentariu

E foarte bine ca ai hotarat sa ii faci un topic separat. De abia astept sa vad ce are in ea :freaza: Si vezi, intai demonteaz-o si dupE ce vezi ca se poate modifica ii faci topic , sa nu trebuiasca sa schimbi titlul :rade: Si, Domnule ola _nicolas tot o sa mai am o tentativa de a transforma si io o masina de gaurit in frezaca d'abia m-am obisnuit :rade: . Poate ma trezesc cu vr'o colectie nedorita de masini de gaurit de banc. :cry: Dar acum sunt ocupat cu noile pinioane pt CQ si masa rotativa.

Link spre comentariu

am ajuns la concluzia ca-i trebuie o piatra identica ca dimensiuni exterioare cu ce are din fabrica, una mai groasa il descentreaza.

Cred ca este obligatoriu ca ambele pietre sa fie de acelasi dimensiune si atunci scade mult vibratiile.La mine la un polozor de 175 mm cand am inlocuit o piatra cu discul de al cu diamant de 125mm au crescut simtitor vibratiile in masa (noroc ca am polizorul prins cu suruburi).
Link spre comentariu

Da e posibil, chiar pare logic sa fie 2 greutati aprox. egale la capetele axului, acum imi dau seama de ce se descentra. Oricum nu voi pune 2 pietre groase de 20mm in locul celor de 16mm.Ca sa nu ma mai chinui va ramane asa cum este cu piatra mare de 38 si una fina de 60 pentru maratoane si alte fiare normale.Pentru vidia voi investi intr-o piatra pe suport din aluminiu si ii voi face un ax cu rulmenti si fulie , iar motorul va sta dedesupt. Am vazut un polizor asa la un vecin acum 20 ami si functiona foarte bine, avea motor de masina de spalat.Asta ca sa nu aduc in balcon un monstru de motor de 2kw la 3000rpm, desi ca solutie disperata se poate si asa.

Link spre comentariu

Cand polizorul trepideaza puternic, fara sa se prelucreze ceva la el, mai mult ca sigur, ambele pietre sunt descentrate pe directii difetite. Regimul este foarte periculos pentru rulmenti. Se va incerca echilibrarea statica, rand pe rand a ambelor pietre, dupa care se vor netezi, fie cu diamantul, fie cu o bagheta din carborund. Cel mai des o asemenea dezechilibrare se produce atunci cand in mod accidental, piesa de polizat patrunde intre piatra si suport. Este recomandabil ca in acest caz sa se inlocuiasca inclusiv bucsele de centrare cu altele noi, iar piatra in cauza sa fie analizata cu atentie, daca nu s-a fisurat.

Link spre comentariu

ADRESEZ O INTREBARE FOARTE CIUDATA:Are cineva cunostinta de o freza miniatura de banc, aproximativ 60-80 kg, produsa de o firma romaneasca ?Exista, a fost facuta la Targoviste, iar pe eticheta scria " Winsconsin Tourning Sistems - Gog Bles America ".Doresc sa fac rost de cartea tehnica a acestei freze. Adica cartea de reparatie, nu cea de utilizare.Cica a fost un lot redus, cam 15 bucati cu aceasta eticheta. Posibil sa mai fi fost si alt lot cu alta eticheta. Masina a fost produsa cu 15 ani in urma, deci prin 1997, cand inca nu era cumparata de Winscounsin, probabil colaborau.Firma se numea SARO Targoviste, a fost cumparata in 2000 de Winscounsin Tourning Sistems USA si apoi falimentata in 2004. Acum a mai ramas doar o firma de reparatii SAROPROD Targoviste.P.S. Logic ca trebuia falimentata, doar nu vroiati sa fie o fabrica de strunguri si freze miniatura in Romania. Trebuie sa importam toate draciile din China branduite de nemti, italieni, englezi, cehi.

Link spre comentariu

Firma se numea SARO Targoviste, a fost cumparata in 2000 de Winscounsin Tourning Sistems USA si apoi falimentata in 2004. Acum a mai ramas doar o firma de reparatii SAROPROD Targoviste.P.S. Logic ca trebuia falimentata, doar nu vroiati sa fie o fabrica de strunguri si freze miniatura in Romania. Trebuie sa importam toate draciile din China branduite de nemti, italieni, englezi, cehi.

Logic ca trebuia falimentata,am lucrat cu niste strunguri automate programate cu un sistem de bile facute de SARO care lucrau 24 din 24 si care erau ceva de vis,odata reglate trebuia numai sa ai grija sa alimentezi cu material restul era mecanic si functiona pefect.
Link spre comentariu

Am sunat la SAROPROD si mi-au spus ca isi amintesc de acele freze, dar nu au cartea tehnica. mi-au zis ca sa revin saptamana viitoare.

Discutia am avut-o cu directorul firmei SAROPROD http://saroprod.ro/ro/contact.html , care nu parea foarte incantat ca stiu de existenta acestor freze.

De asemenea am gasit o astfel de freza si astept sa merg sa o fotografiez. Poate cel ce o are imi gaseste si cartea tehnica.

Pana atunci daca are cineva informatii despre o asfel de freza sa imi dea si mie de stire.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări