Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul meu Quantum 250x550 universal 125mm motor750W 550mm

andreigradu

Postări Recomandate

Bucsa trebuie facuta fest pe axul polizorului ca altfel ai joc,la mine la cele 3 polizoare am trei cote pe cand ar trebui sa fie una singura de12,7 mm.Am fact bucsa cu flansa de sprijin dintr-o bucata pentru a scapa si de jocul de pe laterala pietrei(la piatra oala cu diamant unde ascut pe laterala)

Link spre comentariu

Se poate turna si plumb in gaura si apoi prinzi piatra in universal si o gauresti la cota dorita. Nu e grav daca gaura iese putin excentrica, caci odata montata pe polizor o rectifici cu diamantul si scoti bataia respectiva.

Link spre comentariu

Banuiesc ca se utilizeaza metale moi (Plumb) sau plastic pentru 2 motive:1 - nu uzezi asa repede axul polizorului la schimbari repetate ale pietrei.2 - in cazul unor vibratii-socuri, sansele de spargere a pietrei de polizor sint mai mici.O bara de POM sau Ertalon (plastic tehnic) 1000 lungime si Ø20 nu costa o avere (parca vre-o 20-RON), e adevarat ca trebuie sa stii cum sa o strunjesti ca sa iasa la cote si sa nu se topeasca, dar eu zic ca merita.

Link spre comentariu

...Nu e grav daca gaura iese putin excentrica, caci odata montata pe polizor o rectifici cu diamantul si scoti bataia respectiva.

Ba este destul de grav. La montarea pietrei excentric, va exista un permanent dezechilibru static, chiar daca la exterior nu vei avea bataie radiala, in urma taierii pietrei.
Link spre comentariu

La adresa din semnatura am pus niste poze cu referire la schimbarea unei pietre de polizor. Sper sa fie utile sau folosite ca inspiratie pentru cei care doresc sa faca acest lucru pentru prima data

Link spre comentariu

Multumesc pentru sugesti si explicatii.Piatra mea are o bucsa de ciment in ea, nu e contactul direct cu piatra, de aceea vreau sa fac piesa din metal.Daca era direct corpul pietrei ar fi avut acea bucsa din plastic din fabrica, pentru a amortiza socurile.Piesa din plastic e frumoasa, doar ca nu am freza sa fac canalele. Nici experienta nu prea am.O sa incerc cu piesa din metal, sper sa fie gata deseara, o pun pe polizor si revin cu observatii.De moment nu am acel material POM, sunt multe variante de plastic tehnic, dar pentru aceasta bucsa nu vreau sa pierd timpul la cumparaturi.

Link spre comentariu

...Piesa din plastic e frumoasa, doar ca nu am freza sa fac canalele...

Canalele sunt facute pentru a conferi pietrei un anumit grad de amortizare a socurilor, in cazul cand se polizeaza neatent si piesa de polizat este prinsa intre piatra si suport. Acestea fac piatra sa reziste la spargere in asemenea situatii. Intr-un caz accidental, precum cel de care am vorbit, crestele piesei din plastic se distrug, iar excentricitatea pietrei devine permanenta. De aceea, de fiecare data in asemenea cazuri se inlocuieste bucsa de centrare, cu alta noua. Eu personal am confectionat bucsile de centrare de la polizorul meu din textolit. Dar merge chiar si dintr-un lemn de esenta buna. Lemnul fiind elastic, nu mai trebuiesc realizate canalele pentru protectie la socuri accidentale.
Link spre comentariu

Nu trebuie sa te sperie realizarea canalelor; se pot face cu strungul oprit si universalul blocat (la ultimele piese din plastic, fara prea mare precizie, faceam blocarea cu mina ); iti confectionezi un cutit ca cel din link, prinzi piesa in universal. Adincimea canalului o controlezi progresiv (nu iei tot dintr-o data, nici prea putin ca atunci cutitul are tendinta sa alunece).

http://www.flickr.com/photos/adriantarce/6797416231

Canalele, cum spune si d-nul ola_nicolas, sint importante si le-am observat prezente intr-o forma sau alta si la pietrele romanesti si la cele originale cu care a venit polizorul.

In cazul pietrelor cu bucsa cimentata, ma gindesc ca e cam mult de lucru, ori plumb, ori bucsa metalica cum spuneai (destul de greu de realizat "la marele fix") , ori eliminat cumva cimentul prin pilire, ori renunti si iti cauti o piatra normala.

Link spre comentariu

Fenobarbital, felicitari pentru dispozitivele realizate. Intradevar, strungul trebuie insotit de o freza pentru a face echipa buna.Imi place cum lucrezi. portcutitul rapid, suportul pentru polizat/ascutit scule, suport cutit zburator. Esti meserias.Imi place cum ai mortezat canalul ala de pana pe strung la roata din plastic.Cum ai realizat roata, ma refer dantura mica, pe ce masina ai realizat-o si cum?Imi place si micromasina, aia e buna sa o faci spindel la o freza cnc.AM observat cum faci mortezarea. Acum am inteles.Tot pentru amortizare am vazut capacele facute sub forma de farfurie, cele care prind piatra.

Link spre comentariu

Multumesc pentru aprecieri.Roata de plastic care acuma functioneaza in freza mea, a fost facuta oarecum in disperare de cauza, acasa, cu niste "placi divizoare" si un set de freze (una conica, pentru biax din carbura, si vre-o trei de stomatologie). Evolventa dintilor am generat-o din 3 pozitii, prin tatonari succesive si comparari cu roata originala (poza). Lipisem cu superglue dintii rupti, deci se putea lucra cu freza, insa numai la turatie mare, caci canalul de pana era distrus. Pe vremea aceea nu stiam ca ar fi fost mult mai simplu daca mi-as fi facut un "Fly Cutter". Deasemenea "divizorul" era cel mai rudimentar posibil, facut insa dintr-un plastic foarte gros si rezistent si numai pentru aceasta "opera". Nu recomand nimanui tehnica, pentru ca mie mi-au trebuit aproape 3 saptamani sa o finalizez (de la desen pina la final). Aproape un an, roata a stat fara canalul de pana, pentru ca cea originala inca mai rezista si nu-mi venise ideea cum sa-i fac canalul de pana corect (tot ma gindeam la scenarii ce implicau scule manuale, brosa cilindrica cu mai multi dinti). Astazi as proceda cu totul altfel.Inca CNC nu ma incumet sa-mi fac. Sincer. Nu sint destul de pregatit (la capitolul mecanica) sa realizez ceva care mi-ar fi de folos.

Link spre comentariu

Bucsile de plastic care echipeaza pietrle originale au canale din alt motiv si anume bucsa de plastic are niste mustati care se preseaza in roata turnata (piatra de polizor).Bucsile sunt realizate cu mustatile acelea pentru a putea fi introduse fortat intr-o varietate larga de cote fata de cota etalon, la fel ca si dopurile din plastic de la sticle, care au acele lamele deformabile in functie de diametru.Varianta cu bucsi de plumb era mai costisitoare si plumbul s-a scos din mai toate tehnologiile din cauza toxicitatii obtinerii lui.Se poate folosi lemn linistit cum spunea si domnul ola_nicolas, dar si daca se roluie hartie taiata fasii pe axul polizorului pana la obtinerea cotei dorite.

Link spre comentariu

O bucata de teava de pexal sau polipropilena nu ar merge ? Eventual strunjita la dimensiuni ca PEHD -ul are carnea destul de groasa si sunt de dimensiuni diferite? Bineinteles pentru bucsa.

Link spre comentariu

Bucsa este gata. Acum a aparut alta chestie. Saibile se deformeaza cand strang. Poate conteaza si faptul ca piatra asta verde are latime de 20mm, iar piatra originala are 16mm.Posibil sa fie si piatra de vina, e chinezeasca. Am una de 150 si una de 125. Amandoua vibreaza.O vibratie e si in piatra originala. Daca piatra nu se centreaza inseamna ca fac alte capace metalice, drepte. Probabil se deformeaza aiurea cand strang.Bucsa a iesit frumos, mai larga cu 1-2 sutimi decat axul.Acum urmeaza actiunea 2. Am cateva discuri din inox de 70mm si grosime 6mm. Din ele voi face saibile de 50mm cu gaura de 12,60.Asta e actiunea de maine. Sper sa am timp sa le fac pe amandoua, e prima actiune de genul acesta, voi prinde discul in bacurile introarse si voi gauri in mijloc, apoi voi taia pe margina sa ramana 50mm. Mai frica imi e cand se desprinde saiba interioara sa nu agate in cutit.

post-4831-139829446882_thumb.jpg

post-4831-139829446893_thumb.jpg

post-4831-139829446898_thumb.jpg

post-4831-139829446903_thumb.jpg

post-4831-13982944691_thumb.jpg

Link spre comentariu

Dupa cum v-ati obisnuit, daca trec prin targ trebuie sa cumpar cate ceva. Astazi mi s-a pus pata pe burghie cu con. 6mm - 13 mm.Am vazut eu ca nu au bataie. Cele prinse in mandrina trebuie sa le tot sucesc ca sa se aseze.Si vazand ca toate sunt con cm1 la diametre sub 14mm le-am luat si adaptoare. Zilele trecute cand am dat o gaura de 8 mm din 3 treceri 3mm, 6mm si apoi 8mm am injurat de zor adaptorul ca trebuia sa tot schimb burghiul. Au fost 2 gauri de facut la alte bucsi mai mici, pentru centrarea tijelor de la cnc-ul meu.burghie 5 lei bucata. adaptoare tot la 5 lei. In general sunt 8-10 lei, dar luand tot lotul omul a fost multumit si asa.Acum sunt fericit.Cand am treaba imi pregatesc setul de burghie necesar si trec la lucru.

post-4831-139829446917_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări